Jarrupalojen kulumisen säännöllinen tarkkaileminen on verraten helppo toimenpide, koska paloissa on melko usein kulumista osoittavat minimiurat (katso käyttöohjekirjasta) ja lisäksi valmistajat ilmoittavat omat arvonsa jarrupalojen minimipaksuudeksi millimetreinä. Mikäli arvoja, tai tarkistusuria ei kuitenkaan löydy, voidaan noin 2millimetrin paksuista kulutuspintaa pitää jo melko kuluneena ja siten vaihtokuntoisena. Jarrupalat tulee tarkistaa / uusia myös silloin, mikäli jarrutusteho on heikentynyt, tai jarrujärjestelmässä on ollut vuoto, jota kautta jarrunestettä on joutunut jarrupaloille. Vastaavasti palat on syytä vaihtaa, mikäli jarrupalan kuluminen on ollut huomattavan epätasaista. Tällöin tullisi tietysti selvittää myös syyt epätasaiselle kulumiselle (esim. takerteleva mäntä). 

Jarrusatulat ovat tavallisesti kaksimäntäisiä, mutta myös yksimäntäisiä on olemassa. Jarrupalojen vaihtotyö eroaa hieman riippuen jarrusatulasta, mutta perusperiaate on seuraavassa esitetyn kaltainen. Tämä huoltoartikkeli keskittyy ainoastaan jarrupalojen vaihtamiseen, ei jarrunesteen vaihtamiseen, tai jarrusatulan korjaamiseen. Jarrusatula (tyypillisesti männän tiivisteet) tulee tietysti korjata välittömästi, mikäli jarrunestettä pääsee tihkumaan esimerkiksi jarrupaloille ja jarrunestettä saa olla kokoajan lisäämässä (jarrutusteho on aivan olematon, mikäli jarrunestettä valuu jarrupalan kitkapinnalle).

Jarrusatulahan (ja jarrupalat) löytyy kaikista levyjarruilla varustetuista skoottereista ja moposkoottereista, jossa jarru toimii hydraullisesti jarrunesteen välityksellä. Vasta-alkaja tunnistaa tällaisen jarrun helpoiten siitä, että pyörässä on helposti näkyvä jarrulevy (johon jarrupalat ottavat kiinni jarrutustilanteessa) ja jarrunestesäiliö. Vanhoissa skoottereissa ja moposkoottereissa jarruina käytettiin lähes aina rumpujarruja (mekaaninen jarru), mutta 90-luvulle tultaessa etujarrut ovat vaihtuneet tyypillisesti levyjarruiksi takajarrujen pysyessä edelleen rumpujarruina. Levyjarruja on ilmestynyt nykyään myös takajarruihin.

Jarrupalat ovat tyypillisesti erillisen suojakannen alla, joka irtoaa helposti ruuvimeisselillä nostamalla. Suojakannen päätehtävä on estää irtohiekan ja pölyn pääseminen jarrupalojen ja jarrulevyn väliin (tämä syö palat nopeasti ja jättää huonoimmassa tapauksessa syvät urat melko kalliiseen jarrulevyyn). Suojakannen irrottamisen jälkeen palat ovat näkyvissä, tosin usein melko huonosti. Oikeastaan ainoa tehokas keino palojen kunnon toteamiseksi on irrottaa jarrupalat jarrusatulasta.

Jarrupalojen irrottaminen on muutamissa skootterimerkeissä melko hankalaa, jollei aluksi irroteta koko jarrusatulaa. Mikäli jarrusatula joudutaan irrottamaan, on se tyypillisesti kiinni ainoastaan muutamalla pultilla ja siten erittäin helppo toimenpide. Jos irrotat tässä yhteydessä jarrusatulan, älä missään nimessä irrota kuitenkaan jarruletkua, sillä muuten jarrujärjestelmään pääsee ilmaa ja se on ilmattava. 

Esimerkkimme tapauksessa jarrupalat voidaan irrottaa irrottamatta koko jarrusatulaa. Tällöin tulee aluksi irrottaa jo mainittu suojakansi, jarrusatuloita kiinnipitävä tappi ja tapin kiinnipysymistä varmistava lukkorengas (ns. uraratsastaja), sekä palojen oikeaa asentoa tukeva jousi. Kannattaa huomioida, että joissakin jarrusatuloissa tappeja on yhden sijasta myös kaksi. Mikäli meidän olisi tarvinnut irrottaa koko jarrusatula, olisi se tapahtunt avaamalla aluksi kaksi kuvassakin (Kuva1) näkyvää (oikealla ylhäällä ja oikealla keskellä) kuusiokolopulttia. 

Kuva1. Lähtökohta.

Alkuasetelma

Kannen poistamisen jälkeen kaikki irrotettavat osat ovatkin jo hyvin näkyvissä. Lukkorengas, tappi ja näiden poistamisen jälkeen jousi (jousta pitää oikeassa asennossa ja kiinni tappi), sekä itse pääkohteemme, eli jarrupalat.

Kuva2. Kansi poistettuna.

Alkuasetelma 2

Kuva3. Ainoastaan jarrupalat jäljellä.

Palat jäljellä

Kun lukkorengas, tappi ja jousi ovat poistettu, voidaan jarrupalat vetää ulos jarrusatulasta. Kiinnitä jousen poistamisen yhteydessä erityistä huomiota siihen, kuinka päin jousi on asennettu. Itse jarrupalat voivat joskus istua melko tiukastikkin satulassa (varsinkin jos jarru laahaa, tai järjestelmässä on jotain muuta vikaa), mutta hyvänä poistotyökaluna toimii tyypillisesti tavalliset pihdit. Tässä vaiheessa kannattaa kiinnittää myös erityistä huomiota siihen, kumpi jarrupaloista sijaitsee vasemmalla ja kumpi oikealla. Näin siksi, että mikäli et vaihda jarrupaloja uusiin, tulee vanhat jarrupalat asentaa samoin päin, kun ne olivat.

Jarrupalojen poistamisen jälkeen voidaan tarvittaessa tarkistaa vielä silmämääräisesti jarrulevyn suoruus aukosta siten, että skootterin, tai moposkootterin etupää nostetaan ilmaan (niin että rengas pyörii vapaasti) ja rengasta pyöritetään ja samalla katsotaan jarrusatulan aukosta huojuuko levy (eli siis onko levy kiero). Tämä ei tietystikään onnistu tilanteissa jossa koko jarrusatula on jouduttu irrottamaan. Testi kannattaa kuitenkin suorittaa tapauksissa, joissa jarrut tuntuvat "ravistavan" voimakkaammissa jarrutuksissa.

Kuva4. Jarrulevy näkyy.

Jarrulevy

Esimerkkimme moposkootterissa vanhat jarrupalat olivat jo sen verran kuluneet, että ne päätettiin vaihtaa uuteen. Samalla tehtiin myös muita jarruremontteja, joita tarkastellaan tulevissa artikkeleissa. Toisen palojen kuluneisuutta havainnollistaa hyvin kuva5.

Kuva5. Uusi ja vanha jarrupala.

Uusi ja vanha

Mikäli vanhoissa jarrupaloissa on vielä hyvin pintaa jäljellä (mittaa useammastakin kuin yhdestä kohdasta), voidaan palat asentaa takaisin (ja oikein päin). Palat olisi kuitenkin hyvä puhdistaa erityisellä jarrujen puhdistusaineella, tai vähintäänkin puhtaalla kankaalla kuitenkin varoen sitä, ettei kitkapinnalle pääse missään nimessä öljy-yhdisteitä. Kannattaa myös huomata, että puhdistukseen ei saa käyttää mitään liuotinta, joka jättää edes jonkinlaisen rasvapinnan kohteeseen. Jarrut muuttuvat välittömättömästi tehottomiksi, mikäli pintaan pääsee rasvoja. Tämän vuoksi jarrujen puhdistusaine onkin suotava liuotinvaihtoehto. Tässä yhteydessä myös jarrulevy on syytä puhdistaa, sekä kaikki operaation aikana irroitetut osat.

Kuva6. Kaikki osat ja uudet jarrupalat.

Kaikki osat

Jarrupalojen takaisinlaittaminen tapahtuu päinvastaisessa järjestyksessä kuin purkaminen. Huomaa kuitenkin, että mikäli olet vaihtanut palat uusiin, ovat ne myös edellisiä kiinni olleita jarrupaloja paksummat. Tämän vuoksi paloja ei saa paikalleen, ellei aluksi paina jarrusatulassa olevia mäntiä (,tai yksimäntäisessä järjestelmässä mäntää) syvemmälle "kuoppiinsa". Mäntien tehtävänähän on hydraulisesti, eli siis jarrunesteen painevoiman avulla työntää jarrupaloja kiinni jarrulevyyn siinä suhteessa, kun jarrukahvasta painetaan. Mäntiä voi painaa kätevästi kuoppiinsa esim. ruuvimeisselillä, tai metalliviivottimella. Ole kuitenkin äärimmäisen varovainen, ettet vahingossa riko mäntien tiivisteitä. Itse männät liikkuvat melko helposti (mikäli ovat kunnossa), jolloin painaminen ei vaadi suurtakaan voimaa. Mäntää sisäänpäin painettaessa myös jarruneste nousee järjestelmässä takaisin ylöspäin, jolloin jarrunestesäiliön täyttökorkki on hyvä avata (vastapaine pienempi).

Jarrupalojen paikalleen asentamisen jälkeen laitetaan jousi takaisin paikoilleen ja tappi + lukkorengas. Mikäli lukkorengas (uraratsastaja) on kovin ruosteinen ja kulunut, tulee se lisäksi vaihtaa uuteen. Lopuksi vielä suojakansi paikoilleen.

Samppa
samppa(@)skootterini.com

Kirjoittaja ei ota vastuuta ohjeiden oikeellisuudesta, virheellisestä tulkinnasta yms. Jokainen käyttää ja noudattaa ohjeita aina omalla vastuullaan. Tekstin ja kuvien kopioiminen ilman tekijän lupaa kielletty.