Koska nykyisissä skoottereissa, ja moposkoottereissa etujarruna toimii lähes aina levyjarru, keskitytään tässä artikkelissa ainoastaan takarumpujarrun jarrukenkien vaihtoon.
Takajarrukengät kuluvat melko nopeasti, koska kitkapinnan muodostavat jarruhihnat ovat yleensä melko ohuet jo uutena. Toki takajarrun menettäessä pikku hiljaa parhaan jarrutusvoimansa, voidaan jarruvaijeria säätää erillisestä säätömutterista tiukemmalle, jolloin jarrukenkien (ja siten jarruhihnojen) matka jarrurumpuun nähden lyhenee, tai oikeastaan palautuu entiselleen. Säätämistä ei kuitenkaan pysty tekemään loputtomiin, eli riittävästi kuluneet jarrukengät on aina vaihdettava uusiin jo oman turvallisuudenkin kannalta, vastaavasti säätämisen yhteydessä tulee varoa, ettei takapyörä ala "laahaamaan" jarrua vasten liiallisen kiristämisen johdosta. "Juuri ja juuri" riittävän jarruhihnan paksuus on minimissään 2 millimetriä (mittaa useammasta kohtaa), mutta lähes aina moposkootterin, tai skootterin valmistaja on määritellyt jarruhihnalle minimipaksuuden joka löytyy käyttöohjekirjasta, tai viimeistään huoltomanuaalista.
Joskus tehoton takajarru ei johdu jarrukenkien vaihtotarpeesta, vaan syynä saattaa olla myös esimerkiksi öljyn pääsy jarruhihnan pinnalle ja jarrurumpuun. Varsinaisen ohjaustangossa olevan jarrukahvan vapaa liike ennen jarrutustehon tuntumista tulisi olla noin 1-1,5cm. Tämä on kuitenkin pitkälle maku asia, sillä joku ajaja saattaa tykätä siitä, että tunto jarrutusvoimaan saavutetaan heti kun jarrukahvaan kosketaan ja toinen taas voi haluta jopa kahden sentin vapaan liikeradan.
Jarrukenkien vaihto on helppo toimenpide, joka aloitetetaan takarenkaan irrottamisella. Ennen renkaan irrottamista tulee tyypillisesti irrottaa pakoputki ja tarvittaessa joitakin katteita, tai takalokasuoja. Itse pakoputki on melko usein kiinni kahdella ruuvilla alkukäyrässä, sekä kahdella hieman vahvemmalla pultilla itse moottorissa, tai skootterin rungossa. Kiinnityskohtien löytäminen on helppoa, kunhan vain seuraa pakoputkea äänenvaimentajalta kohti alkukäyrää.
Kuva1. Pakoputken irrottamista.
Kun pakoputki on saatu irrotettua, on seuraavaksi edessä takarenkaan irrotus. Takarenkaan keskustassa (keskiössä) on takapyörän kiinnityspultin suojana lähes aina muovinen, tai metallinen suojakuppi. Suoja lähtee usein irti varovasti ruuvimeisselillä reunoista nostamalla. Kun suoja on saatu irti, on näkyvissä jo takapyörää kiinni pitävä mutteri, sekä mahdollisesti mutterin kiinnipysymistä varmistava holkki ja sokka.
Kuva2. Sokka, holkki ja holkin alla takarenkaan kiinnitysmutteri.
Kun mahdollinen sokka ja holkki on poistettu, on seuraavana vuorossa melko tiukan kiinnitysmutterin irrottaminen. Ongelmanahan tilanteessa on tietenkin se, että takarengas pyrkii pyörimään mutteria avattaessa. Tämän johdosta olisikin hyvä, mikäli jonkun ulkopuolisen henkilön saisi painamaan takajarrukahvaa ja kovaa. Pelkkä takajarrukahvan painaminen ei välttämättä renkaan pyörimistä estä, vaan yhtenä hyvänä toimenpiteenä on pyytää takajarrukahvaa painavaa henkilöä myös istumaan skootterin päällä siten, että takarengas ottaa samanaikaisesti tukevasti maahan kiinni (ei keskiseisontatuella). Avaaminen onnistuu kyllä itsekkin toteutettuna, mutta tällöin pieni voimistely skootterin kanssa voi olla välttämätöntä. Tällöin kannattaa lisäksi kiristää takajarru mahdollisimman tiukalle takajarruvaijerin säätömutteria sisäänpäin kiertämällä. Kunnon jatkovarsi mutteriavaimessa on myös paikallaan.
Kun takarenkaan mutteri on saatu avattua, löysätään seuraavaksi takajarruvaijerin säätömutterista takajarruvaijeria siten, etteivät jarrukengät (jarruhihnat) missään nimessä ota kiinni jarrurumpuun (muuten takarengasta ei saa irti). Itse pyöritän poikkeuksetta aina koko säätömutterin irti takajarruvaijerista niin, ettei jarruvipu puristu yhtään eteenpäin.
Kuva3. Takajarruvaijerin säätömutteri, sekä jarruvipu.
Mikäli jarrumekanismi on toimintakuntoinen (ei jumita), lähtee takarengas tämän jälkeen irti ihan vain vetämällä. Nyt eteen paljastuukin jo koko jarrurakenne, joka voi olla tyypiltään ns. simplex-, tai duplex-rumpujarru (Duplex-rumpujarru on tehokkaampi, koska levitysnokkia on kaksi ja myös jarruhihnat kuluvat siten tasaisemmin).
Kuva4. Simplex-rumpujarru.
Mikäli aikomuksena oli vain tarkistaa jarruhihnojen kuluneisuus, onnistuu tarkistusoperaatio jo tässä vaiheessa. Muista mitata hihnan paksuus useamasta kuin yhdestä kohtaa esim. työntömitalla. Minimipaksuutena tulee pitää valmistajan antamaa minimipaksuusrajaa, tai jollei tätä ole käytetättävissä, noin kahta millimetriä. Tarkista myös etteivät hihnat ja yleisesti ottaen myöskään jarrukengät ole öljyiset, tai lasittuneet. Lasittuminen on rumpujarruissa melko tavanomaista, sillä jarru lämpenee huonomman jäähdytyksensä johdosta levyjarrua enemmän. Öljy jarruhihnoissa saattaa puolestaan olla merkki taka-akselin pyöränlaakerin stefan vuotamisesta. Öljyn löytymisen syy on aina selvitettävä ja korjattava ennen uusien jarrukenkien asentamista. Öljyn saa jarruhihnoista, kuten myös jarrurummusta irti ainoastaan jarrujen puhdistusaineella. Ei missään nimessä esimerkiksi rasvaisella tärpätillä.
Mikäli jarrukengät päätetään vaihtaa uusiin, onnistuu vanhojen irrottaminen helpoiten taittamalla ylä puolella oleva jarrukenkä "ikään kuin" alaspäin, jolloin jarrukenkiä oikeassa asennossa pitävät jouset löystyvät. Muista katsoa ennen toimenpidettä myös jousten oikea asento, lähinnä se miten ne ovat kiinni jarrukengissä. Jarrukengät voi irrottaa myös levittämällä niitä toisistaan ulospäin. Tämä vaatii kuitenkin huomattavasti ensiksi mainittua tapaa enemmän voimaa. Mikäli olet ajatellut pistää samat jarrukengät vielä takaisin paikoilleen, merkitse myös kumpi kengistä oli ylä- ja kumpi alapuolella, sekä miten päin kengät ovat. Jarrukengät, kuten myös levyjarrujen yhteydessä jarrupalat, tulisi aina laittaa samoin päin, kun ne ennen irrottamista olivat.
Kuva5. Jarrukenkien irrottaminen.
Jarrukenkien irrottamisen jälkeen puhdista koko jarruasetelma huolellisesti jarrupölystä ja muusta moskasta esim. puhtaalla nukkaamattomalla kankaalla. Mitään tuotetta, joka jättää rasvaa jälkeensä ei missään nimessä tule käyttää puhdistamiseen. Muista puhdistaa myös jarrurumpu! Jarrurumpu kuluu ajan kanssa pikkuhiljaa, joten kiinnitä huomiota myös jarrurummun yleiseen kuntoon, suoruuteen ja ennen kaikkea puhtauteen.
Kuva6. Jarrurumpu.
Kun pohjaosat ovat huolellisesti puhdistettu, voidaan asentaa uudet jarrukengät jousineen (uudet jouset tulevat paketissa mukana).
Kuva7. Uudet jarrukengät ja jouset.
Uudet jarrukengät jousineen kannattaa koota ennen asentamista valmiiksi paketiksi.
Kuva8. Valmis paketti asennettavaksi.
Asentaminen tapahtuu helpoiten päinvastaisessa järjestyksessä, kuin purkaminen. Aseta alimmainen jarrukenkä aluksi paikoilleen, jonka jälkeen venytät jousia vasten ylimmäistä jarrukenkää viistossa asennossa ylöspäin. Kun saat kammettua jarrukengän levitysnokan ja tapin päälle vinoon asentoon, menee yläpuolinen jarrukenkä omaan koloonsa taittamalla ja napsauttamalla. Homma vaatii jonkin verran kärsivällisyyttä, mutta onnistuu kyllä kunhan hetken harjoittelee.
Kuva9. Aentaminen.
Kun jarrukengät on saatu takaisin paikoilleen, voit katsoa kenkien toimivuuden ennen renkaan takaisinlaittoa vielä vetämällä käsin jarruvivusta (katso kuva4), jolloin levitysnokka (tai levitysnokat duplex-asetelmassa) levittävät jarrukenkiä ulospäin. Katso myös, että kengät palautuvat normaalisti takaisin omiin koloihinsa.
Operaation jälkeen voidaan takarengas laittaa takaisin paikoilleen ja rengasta kiinni pitävä mutteri käsin kiristämällä hollileen. Tämän jälkeen muista laittaa takajarruvaijeri takaisin oikeaan kireyteen (katso kuva3). Takajarruvaijerin kiristämisen jälkeen rengas tulee kiristää riittävän tiukalle!! Moni valmistaja neuvoo käyttämään momenttia joka on tyypillisesti 100-120Nm. Oikea momentti tulee kuitenkin tarkistaa merkkikohtaisesta käyttöohje-, / huoltomanuaalista, tai kysyä maahantuojalta. Lopuksi laitetaan takarenkaan kiinnitysmutterin päälle mahdollinen holkki ja tietysti uusi sokka (katso kuva 2). Takarenkaan mutterin oikeasta kireydestä on aina varmistuttava, liian löysään kiristetty takarengas voi olla hengenvaarallinen, ainakin tilanteessa, jossa rengasta kiinnipitävään rakenteeseen ei kuulu varmistussokkaa.
Samppa
samppa(@)skootterini.com
Kirjoittaja ei ota vastuuta ohjeiden oikeellisuudesta, virheellisestä tulkinnasta yms. Jokainen käyttää ja noudattaa ohjeita aina omalla vastuullaan. Tekstin ja kuvien kopioiminen ilman tekijän lupaa kielletty.