Skootterini.com - sivusto tiedusteli sähköpostitse moposkootterin vakuuttamisen kustannuksia Liikennevakuutus-
keskuksen
jäsenyhtiöiltä maaliskuussa 2014. Tiedustelu oli jatkoa vuosina 2013, 2012 ja 2011 toteutetuille tiedusteluille.

Kuvitteellisena vakuutuskohteena oli vuoden 2013 Piaggio Fly -moposkootteri (49cc), jonka haltijana oli joko 15-vuotias mies tai 30-vuotias nainen Tampereelta. Moposkootteria oli tarkoitus käyttää ympäri vuoden ja sitä säilytettiin pääasiassa lukitussa autotallissa asianmukaisesti lukittuna. Etukäteen arvioitu, vuotuinen ajokilometrimäärä oli noin 2000 kilometriä. Kuvitteellisella henkilöllä ei ollut muita vakuutuksia tiedusteltavissa vakuutusyhtiöissä eikä muitakaan asiakasalennuksiin oikeuttavia sopimuksia, kuten esimerkiksi järjestöjäsenyyksiä.

Vakuutusyhtiöitä pyydettiin erottelemaan hinnoittelussaan pakollinen eli lakisääteinen liikennevakuutus ja mahdolliset vapaaehtoiset, niin sanotut kaskovakuutukset. Liikennevakuutus on pakollinen kaikille liikenteessä käytettäville
ajoneuvoille ja sen nojalla vakuutusyhtiö korvaa vastapuolelle aiheutuneet henkilö- ja omaisuusvahingot.
Liikennevakuutus korvaa myös itselle ja mahdolliselle matkustajalle aiheutuneet henkilövahingot. Liikennevakuutus ei kuitenkaan korvaa oman ajoneuvon vaurioita, vaan nämä korvataan vapaaehtoisesta kaskovakuutuksesta.

Pelkästään pakollisten liikennevakuutusten vertaaminen eri vakuutusyhtiöiden välillä on melko helppoa, mutta vapaaehtoisten kaskovakuutusten vertailu on edelleen haasteellista. Eri vakuutusyhtiöilllä on erilaisia
vakuutusvaihtoehtoja, joiden sisältö voi poiketa toisistaan huomattavasti ja joiden markkinointinimetkin eroavat usein yhtiöittäin. Vakuutusyhtiöiden vapaaehtoisia kaskovakuutuksia verrattaessa tuleekin selvittää, mitä vakuutukset korvaavat, paljonko vakuutuksissa on omavastuuosuudet ja kuinka paljon erilaiset omavastuuosuudet vaikuttavat vakuutuksen vuosikustannuksiin. Esimerkiksi muutaman sadan euron arvoiseen moposkootteriin ei välttämättä ole järkevää ottaa täyskaskoa. Kaskovakuutuksissa usein esiintyviä termejä ovat mm. hirvivakuutus, palovakuutus, murto- ja varkausvakuutus, ilkivaltavakuutus, törmäys- ja kolarivakuutus sekä oikeusturvavakuutus.

Oman lisänsä jo ennestään monimutkaiseen soppaan tuovat erilaiset vakuutusyhtiöiden harjoittamat alennuskäytännöt, joita voivat olla mm. maksutapa-, keskittäjä- ja järjestöalennukset. Kuluttajanäkökulmasta eri vakuutusten sisältöjen ja hintojen vertailumahdollisuuden pitäisi olla nykyistä huomattavasti helpompaa. Säädännön pitäisi huomioida
myös nykyistä paremmin mopo-luokan (L1e) ne harrastajat, joilla on useampia moposkoottereita mm. mahdollistamalla ns. seisonta-aika.

Kyselyn edullisin liikennevakuutus löytyi POP Vakuutuksesta, jossa vakuutus maksoi 15-vuotiaalle tamperelaismiehelle 151,62 euroa vuodessa. Kallein liikennevakuutus oli puolestaan Ifissä, jossa liikennevakuutuksesta sai maksaa peräti 239,5 prosenttia POP Vakuutusta enemmän eli yhteensä 514,77 euroa.

30-vuotiaan tamperelaisnaisen osalta edullisin liikennevakuutus löytyi niin ikään POP Vakuutuksesta, jossa vakuutus maksoi 151,62 euroa vuodessa. Kallein liikennevakuutus oli niin ikään Ifissä, jossa liikennevakuutuksesta sai maksaa peräti 104,9 prosenttia POP Vakuutusta enemmän eli yhteensä 310,67 euroa.

Hintoja tarkasteltaessa tulee huomioida, etteivät ne sisällä mahdollisia alennuksia vaan ovat vakuutusyhtiöiden ilmoittamia perushintoja.

 

Vakuutusyhtiökohtaiset hinta-taulukot 2014

15-vuotias mies Tampere.

15-vuotias mies Tampere 2013 Skootterini.com

30-vuotias nainen Tampere.

30-vuotias nainen Tampere Skootterini.com

* Vuoden 2013 tiedot kysyttiin tammi-helmikuussa ja vuoden 2014 tiedot maaliskuussa.
** Ei vertailutietoa saatavilla.

 

Huomioitavaa eri vakuutusyhtiöissä.

Aktia = Pelkästään asuinpaikkakunta vaikuttaa hinnoitteluun. Oletus hinnoille on, että maksut maksetaan yhdessä erässä.

Fennia = Ikä ja sukupuoli, asuinpaikkakunta sekä merkki ei vaikuta vakuutusmaksuun mopossa.
oletus hinnoille on, että maksut maksetaan yhdessä erässä.

If = Maksuun vaikuttavat mopon merkki, ajoneuvon ikä, haltijan ikä ja haltijan postinumero.

Pohjantähti = Hintaan ei vaikuta sukupuoli, mopon merkki eikä vuosimalli. Hintaan vaikuttaa haltijan ikä ja asuinpaikkakunta.

Turva = Mopon vakuutusmaksuun vaikuttaa mopon kokonaispaino sekä haltijan ikä ja kotikunta (postinumero).
Mopon merkillä ja vuosimallilla tai haltijan sukupuolella ei ole vaikutusta maksuun.

POP Vakuutus = Hintaan ei vaikuta haltijan ikä, sukupuoli, asuinpaikka, mopon merkki eikä vuosimalli.

Pohjola = Vakuutusten hintoihin ei vaikuta haltijan sukupuoli eikä mopon merkki. Liikennevakuutuksen hintaan vaikuttavat asuinpaikkakunta ja vakuutuksenottajan ikä. Isokaskon ja osakaskon hintoihin vaikuttaa asuinpaikkakunta. Lisäksi isokaskon maksuun vaikuttaa mopon vuosimalli.

LähiTapiola = Liikennevakuutuksen ja peruskaskon maksuun vaikuttaa haltijan ikä sekä kotipaikka ja onko mopo 1- vai 2-paikkainen. Sukupuoli ja merkki eivät vaikuta maksuun. Lisäksi vanhemmilla mopoilla ajoneuvon ikä vaikuttaa liikennevakuutuksen maksuun alentavasti. Osakaskon hinta on kiinteä eli samanhintainen kaikille mopoille riippumatta haltijan iästä ja asuinpaikasta.

 

Skootterini.com ei vastaa hintatietojen oikeellisuudesta. Hinnat perustuvat vakuutusyhtiöiden sähköpostitse Skootterini.comille ilmoittamiin hintoihin. Ennen vakuutuksen ottamista kannattaa pyytää tarjous useammasta eri vakuutusyhtiöstä.

Samppa
Skootterini.com

Tekstien ja kuvien kopioiminen ja lainaaminen ilman Skootterini.com -sivuston mainitsemista on kielletty.