Skootterini.com - sivusto tiedusteli sähköpostitse moposkootterin vakuuttamisen kustannuksia Liikennevakuutuskeskuksen jäsenyhtiöiltä tammi-helmikuussa 2013. Tiedustelu oli jatkoa vuosina 2012 ja 2011 toteutetuille tiedusteluille.
Kuvitteellisena vakuutuskohteena oli vuoden 2012 Piaggio Fly -moposkootteri (49cc), jonka haltijana oli joko 15-vuotias mies tai 30-vuotias nainen Tampereelta. Moposkootteria oli tarkoitus käyttää ympäri vuoden ja sitä säilytettiin pääasiassa lukitussa autotallissa asianmukaisesti lukittuna. Etukäteen arvioitu vuotuinen ajokilometrimäärä oli noin 2000 kilometriä. Kuvitteellisella henkilöllä ei ollut muita vakuutuksia tiedusteltavissa vakuutusyhtiöissä eikä muitakaan asiakasalennuksiin oikeuttavia sopimuksia, kuten esimerkiksi järjestöjäsenyyksiä.
Vakuutusyhtiöitä pyydettiin erottelemaan hinnoittelussaan pakollinen eli lakisääteinen liikennevakuutus ja mahdolliset vapaaehtoiset niin sanotut kaskovakuutukset. Liikennevakuutus on pakollinen kaikille liikenteessä käytettäville ajoneuvoille ja sen nojalla vakuutusyhtiö korvaa vastapuolelle aiheutuneet henkilö- ja omaisuusvahingot. Liikennevakuutus korvaa myös itselle ja mahdolliselle matkustajalle aiheutuneet henkilövahingot. Liikennevakuutus ei kuitenkaan korvaa oman ajoneuvon vaurioita, vaan nämä korvataan vapaaehtoisesta kaskovakuutuksesta.
Pelkästään pakollisten liikennevakuutusten vertaaminen eri vakuutusyhtiöiden välillä on melko helppoa, mutta vapaaehtoisten kaskovakuutusten vertailu on jopa haasteellista. Eri vakuutusyhtiöilllä on erilaisia vakuutusvaihtoehtoja, joiden sisältö voi poiketa toisistaan huomattavasti ja joiden markkinointinimetkin eroavat usein yhtiöittäin. Vakuutusyhtiöiden vapaaehtoisia kaskovakuutuksia verrattaessa tuleekin selvittää, mitä vakuutukset korvaavat, paljonko vakuutuksissa on omavastuuosuudet ja kuinka paljon erilaiset omavastuuosuudet vaikuttavat vakuutuksen vuosi kustannuksiin. Esimerkiksi muutaman sadan euron arvoiseen moposkootteriin ei välttämättä kannata ottaa täyskaskoa. Kaskovakuutuksissa usein esiintyviä termejä ovat mm. hirvivakuutus, palovakuutus, murto- ja varkausvakuutus, ilkivaltavakuutus, törmäys- ja kolarivakuutus sekä oikeusturvavakuutus.
Oman lisänsä jo ennestään monimutkaiseen soppaan tuovat erilaiset vakuutusyhtiöiden harjoittamat alennuskäytännöt, joita voivat olla mm. maksutapa-, keskittäjä- ja järjestöalennukset. Kuluttajanäkökulmasta eri vakuutusten sisältöjen ja hintojen vertailumahdollisuuden pitäisi olla nykyistä huomattavasti helpompaa. Säädännön pitäisi huomioida myös nykyistä paremmin mopo-luokan (L1e) ne harrastajat, joilla on useampia moposkoottereita mm. mahdollistamalla ns. seisonta-aika.
Kyselyn edullisin liikennevakuutus löytyi POP Vakuutuksesta, jossa vakuutus maksoi 15-vuotiaalle tamperelaismiehelle 150,39 euroa vuodessa. Kallein liikennevakuutus oli puolestaan Ifissä, jossa liikennevakuutuksesta sai maksaa lähes tuplaten, lähes 95 prosenttia POP Vakuutusta enemmän eli yhteensä 292,79 euroa.
30-vuotiaan tamperelaisnaisen osalta edullisin liikennevakuutus löytyi niin ikään POP Vakuutuksesta, jossa vakuutus maksoi 150,39 euroa vuodessa. Kallein liikennevakuutus oli niin ikään Ifissä, jossa liikennevakuutuksesta sai maksaa lähes 70 prosenttia POP Vakuutusta enemmän eli yhteensä 255,18 euroa.
Hintoja tarkasteltaessa tulee huomioida, etteivät ne sisällä mahdollisia alennuksia vaan ovat perushintoja.
Pohjola Vakuutus Oy ja Tryg Forsikring eivät osallistuneet kyselyyn.
Vakuutusyhtiökohtaiset hinta-taulukot 2013
15-vuotias mies Tampere.
30-vuotias nainen Tampere.
* Vuoden 2012 tiedot kysyttiin maaliskuussa ja vuoden 2013 tiedot tammi-helmikuussa.
** Ei vertailutietoa saatavilla.
Huomioitavaa eri vakuutusyhtiöissä.
Aktia = Pelkästään asuinpaikkakunta vaikuttaa hinnoitteluun.
Fennia = Ikä ja sukupuoli, asuinpaikkakunta sekä merkki ei vaikuta vakuutusmaksuun mopossa. Vuosimalli vaikuttaa vapaaehtoisen (kasko) vakuutuksen hintaan.
If = Haltijan ikä vaikuttaa mopon vakuutusmaksuun.
Pohjantähti = Vakuutukseen ei vaikuta sukupuoli tai mopon merkki.
Turva = Mopon vakuutusmaksuun vaikuttaa ajoneuvon kokonaispaino kuljettajineen sekä haltijan ikä ja postinumero.
Taulukoiduissa hinnoissa mopo on rekisteröity kahdelle, jolloin kokonaispaino yleensä ylittää 200 kg.
Mikäli mopon kokonaispaino kuljettajineen on enintään 200kg, niin hinta on:
Haltija 15-vuotias. Liikennevakuutus 185,38 euroa (osakasko + 31,78 euroa, täyskasko + 231,43 euroa).
Haltija 30-vuotias. Liikennevakuutus 161,20 euroa (osakasko + 29,95 euroa, täyskasko + 201,25 euroa).
POP Vakuutus = Hintaan ei vaikuta haltijan ikä, sukupuoli, asuinpaikka, mopon merkki eikä vuosimalli.
LähiTapiola = Lähivakuutus ja Tapiola fuusioituvat LähiTapiolaksi vuosien 2012 ja 2013 aikana. Kaskovakuutusten osalta on edelleen myynnissä kahdet tuotteet, Tapiolan ja Lähivakuutuksen olemassa olevat vakuutukset. Taulukoiduissa kaskovakuutuksissa hinnan muodostaa Tapiolan osakasko ja peruskasko.
Lähivakuutuksen kaskovakuutuksen hinnat ovat:
Haltija 15 tai 30-vuotias. Osakasko (rajoitettu esinevakuutus) + 45,39 euroa ja täyskasko (laaja esinevakuutus) + 202,68 euroa.
Sukupuoli ja merkki ei vaikuta vakuutusmaksujen hintaan. Haltijan ikä vaikuttaa LähiTapiolan liikennevakuutuksen sekä Tapiolan kaskon hintaan.
LähiTapiolan liikennevakuutuksella vanhoilla mopoilla ikä vaikuttaa alentavasti. Lisäksi maksuun vaikuttaa moposkootterin suurin sallittu kokonaismassa ja paikkamäärä LähiTapiolan liikennevakuutuksella ja Tapiolan kaskolla.
Skootterini.com ei vastaa hintatietojen oikeellisuudesta. Hinnat perustuvat vakuutusyhtiöiden sähköpostitse Skootterini.comille ilmoittamiin hintoihin. Ennen vakuutuksen ottamista kannattaa pyytää tarjous useammasta eri vakuutusyhtiöstä.
Samppa
Skootterini.com
Tekstien ja kuvien kopioiminen ja lainaaminen ilman Skootterini.com -sivuston mainitsemista on kielletty.