Ostaisinko käytetyn moposkootterin?

Käytetyn rekisterissä olevan moposkootterin osto voi olla hyvä vaihtoehto uudelle, varsinkin kun yrittää minimoida ostotapahtuman yhteydessä suurimmat riskit ja tiedostaa koko ajan että on ostamassa käytettyä. Lähes aina käytetyn ostoa puoltaa halvempi hinta (ne kalliit kilometrit on jo ajettu), mutta varsinkin harrastajille tulee myös tilanteita, jolloin halutun mallin valmistus on jo lopetettu, tai kyse on muuten vaan harvinaisemmasta yksilöstä (esim. tehtaan erikoismaalaus).

Käytettyä moposkootteria ostettaessa tulee aina muistaa, että kohde voi huolellisesta tutkimisestakin huolimatta sisältää myöhemmin yllätyksiä. Itse tarkistus- ja ostotapahtuma on lähes aina pintapuolinen verrattuna tilanteeseen, jossa ostajalla on mahdollisuus testata moposkootteria rauhassa jonkin aikaa. Tämähän ei valitettavasti ole käytetyn ajoneuvon kaupan yhteydessä useinkaan mahdollista. Kannattaa myös laskea varsinkin halvempien moposkoottereiden osalta onko järkevää ostaa käytettynä esimerkiksi 600 euron moposkootteria, jonka voi saada kaupasta uutena takuulla varustettuna alle 1000 eurolla. Varsinkin, jos skootterin huoltohistoria ei ole tiedossa ja omat tietotaidot eivät riitä mahdolliseen korjaamiseen. Korjauksien teettäminen ammattilaisilla on melko kallista työtä, eivätkä varaosatkaan ole ilmaisia. Toki aina voi löytää myös varsinaisia helmiä ja tärkeintä onkin suhteuttaa pyydetty hinta siihen mitä on ostamassa. Joskus vähän ajetun uuden moposkootterin voi saada kaupan vastaavaa hintaa huomattavasti edullisemmalla ja takuukin saattaa olla vielä voimassa. Kilometrit eivät kuitenkaan kerro aina kaikkea, vaan myös vähän ajetuissa ja jopa uusissakin moposkoottereissa voi olla mitä ihmeellisimpiä vikoja. Paljonko on sitten liikaa ajettu? Se riippuu siitä miten moposkootteria on huollettu. Joskus 10 000 kilometriä ei ole vielä paljoa ja joskus jo 5 000 kilometriä on loppuunajettu. Kannattaa seurata myytävien moposkoottereiden tyypillisiä ajokilometriämääriä merkkikohtaisesti ja muodostaa näistä itselle yhteenvetoja.

Käytettyä moposkootteria metsästämään

Kun omat perustelut käytetyn moposkootterin ostamiselle on selvitetty, toimii varmasti keskeisimpinä hakukanavina moposkootterin metsästyksessä:

- Nettimoto.com
- Huuto.net
- Tori.fi
- Uusia moposkoottereita myyvät liikkeet (monilla on myös käytettyjä)
- Sanomalehdet
- Erilaiset keskustelupalstojen myynti-alueet, kuten Skootterini.com

Mikäli etukäteen tiedetään haluttu merkki ja malli, on etsiminen tietysti helpompaa. Tällöin voidaan rajata muut merkit pois ja keskittyä vain vertailemaan saatavilla olevia tarjokkaita. Halvimman hinnan metsästäminen ei useinkaan ole tuloksellista, vaan vertailla kannattaa myös ilmoitusten sisältöjä (mm. ajomäärä, vuosimalli, huoltohistoriasta, renkaiden ja kuluvien osien kunto, mahdolliset kaatumavauriot, omistajien lukumäärä, yleinen toimivuus kesällä ja talvella, mahdolliset viritykset jne). Jos ilmoituksessa ei ole riittävästi tietoa, soita myyjälle (tai lähetä sähköpostia) ja kysy lisää. Sähköposti on usein hyvä väline, sillä silloin voit myös dokumentoida helposti myyjän välittämät tiedot ja vertailu helpottuu. Kannattaa pyytää myyjiä lähettämään myös riittävä määrä hyvälaatuisia valokuvia eri kuvakulmista, sekä ilmoittamaan tai merkitsemään kuviin mahdolliset vauriokohdat. Muista, että sinä olet ostamassa ja sinulla on oikeus tietää mitä mahdollisesti ostat. Jos myyjä ei vaikuta yhteistyökykyiseltä tai vaikuttaa muuten epärehelliseltä, niin unohda mahdolliset kaupat ja siirry seuraavaan tarjokkaaseen.

Kun potentiaaliset moposkootterit on rajattu tiettyyn joukkoon, suorita vielä viimeinen vertailu siten, että tiedät samat asiat kaikista skoottereista. Mikäli puhelinkeskustelujen tai sähköpostiviestimisen aikana on ilmennyt sellaisia asioita joita ei suoraan ilmoituksessa mainita, mutta jotka vaikuttavat mielestäsi hintaan laskevasti, tulee asia ottaa esille. Usein ilmoitetuista hinnoista pystyy ainakin jonkin verran tinkimään jo ennen kauppakohteen varsinaista näkemistä.

Mikäli olet ostamassa moposkootteria ensimmäistä kertaa, tai et ole vielä rajannut haluamaasi merkkiä ja mallia, on hakuprosessi tietysti vaikeampaa. Tällöin kannattaa etukäteen lukea erilaisilta asiallisilta keskustelufoorumeilta tietoa eri moposkootterimerkeistä ja tarpeen mukaan kysellä myös itse. Hyvänä foorumina toimii mm. Skootterini.comin oma keskustelufoorumi. Muista myös, että moposkoottereita on eri kokoisia ja kaikki eivät sovi kaikille. Lyhyen henkilön on vaikeaa (turvallisuuden kannalta jopa mahdotonta) ajaa moposkootteria, jossa jalat eivät ylety maahan. Pienikokoiselle myös erittäin painavan moposkootterin saaminen keskiseisontatuelle voi olla vaikea, tai jopa mahdotonta. Mikäli et ole koskaan edes istunut moposkootterin päällä, kannattaa yrittää etsiä liike, joka myy myös käytettyjä moposkoottereita ja päästää ns. koeistumaan, tai koeistua esim. kavereiden skoottereita. Tällöin voit varmistaa jo etukäteen ilman turhia yksityisille henkilöille suuntautuvia kaupantekomatkoja, että mm. jalat ylettyy maahan, ajoasento ja penkki on mukava ja merkki on ylipäätänsä potentiaalinen vaihtoehto jatkaessasi käytetyn metsästystä. Kannattaa myös huomata, että jos joku merkki sopii jollekkin, se ei välttämättä sovi itselleen. Ei ole mukavaa ajaa pitkiä ajomatkoja jos ajoasento on omalle kropalle huono. Kannattaa asettaa myös etukäteisvaatimuksia, mitä moposkootterilta haluaa esim. ajaako pääasiassa asfaltilla, vai hiekkatiellä (kapea rengas on parempi hiekkatiellä -> leveä asfaltilla). Mikäli etsit moposkootteria päivittäiskäyttöön etkä ole ns. alan harrastaja, niin älä osta moposkootteria jonka merkki on harvinainen. Harvinaisiin merkkeihin voi olla vaikeaa saada varaosia!

Kauppaa hierottaessa

Kun esivalinta on suoritettu ja on aika tarkistaa paikanpäällä potentiaaliset kohteet, niin kannattaa varata tapahtumalle riittävästi aikaa (myös myyjän puolelta). Tarkistuslistalla on tietysti jo etukäteen myyjän ilmoittamien tietojan paikkansa pitävyys, sekä muut tarkistukset. Näitä ovat ainakin:

Yleistarkistuksia:

- Runkonumeron täsmäävyys rekisteriotteessa olevaan.
- Varmista että myyjä on rekisteriotteeseen merkitty omistaja.
- Huoltokirja ja huoltohistoria tai ainakin riittävä selvitys siitä mitä on tehty ja koska.
- Myyjän mukaan mahdolliset seuraavat tarvittavat huoltotoimenpiteet.
- Onko moposkootteria viritetty (viritykset, vaikka jo poistetut ovat saattaneet heikentää kestävyyttä).

Kulutusosien kunto mm.

-> Renkaat. Onko riittävästi pintaa, ovatko renkaat halkeilleet, näkyykö renkaissa muita vaurioita.
-> Jarrut. Pysähtuukö moposkootteri turvallisesti ja tehokkaasti (sekä etu-, että takajarrun testaus). Pitävätkö jarrut ääntä, jarrupalojen pinnan tarkistus mikäli mahdollista. Etsi myös mahdollisia jarrunestevuotoja. Kysy myös koska jarruneste on vaihdettu, vaihtoväli tyypillisesti 2-3 vuotta.
-> Öljyt. Jos nelitahtimoottori, niin moottoriöljyjen vaihtoväli ja koska on viimeksi vaihdettu. Kannattaa myös tarkistaa öljyn määrä (myös kaksitahtimoottoreissa että öljyä on). Vaihteistoöljyt, onko koskaan vaihdettu / tarkistettu? Kaikkien öljyjen osalta kannattaa myös etsiä mahdollisia öljyvuotoja.
-> Iskunvaimentimet. Yleinen tarkistus ettei vuotoja näy ja miten toimivat ajossa.
-> Variaattori. Kiihtyykö moposkootteri tasaisesti ilman nykimistä, kuuluuko ihmeellisiä ääniä. Muista myös kysyä koska variaattorin hihna on vaihdettu ja selvittää mahdollinen vaihtotarve. Kysy myös onko variaattorin rullia vaihdettu.
-> Mittarilukema ja mittarin toiminta. Vastaako lukema myyjän ilmoittamaa. Lukema voi olla myös melko suuri, mikäli moposkootteria on säännöllisesti huollettu. Kannattaa kuitenkin muistaa, että suurilla mittarilukemilla myös osien vaihtotarve ja yleinen huoltotarve tulee pakostakin yleistymään.
-> Akun kunto (tyypillisesti joudut ostamaan uuden).
-> Kaikki valot ja suuntavilkut.
-> Hallintalaitteiden yleisluontoinen muu tarkastelu. Esim. onko ohjauksessa klappia ja onko ohjaustanko suorassa samassa suhteessa eturenkaan kanssa!
-> Nelitahtimoottoreissa venttiilivälysten säätö. Koska on suoritettu ja koska pitäisi uusia.

Tarkista myös:

- Käykö moposkootteri hyvin tyhjäkäyntiä -> käynti ei aaltoile mahdollisen ryypyn poistumisen jälkeen ainakaan kovinkaan paljoa vaan on tasaista -> jos aaltoilee viittaa mahdolliseen imuvuotoon.
- Toimiiko sähköstartti ja ehdottomasti myös poljinkäynnistys.
- Katteiden kunto. Ovatko katteet ehjiä ja millainen on maalipinta. Mielummin pieniä naarmuja ja vaurioita maalipinnassa, kuin halkinaisia katteita. Muista että maalipintavaurioita tulee ajossa aina.
- Oma ajoasento. Sopiiko malli minulle eli ylettyykö jalat hyvin maahan, saako moposkootterin helposti keskituelle. Onko penkki ergonomisesti itselle sopiva. Yletynkö kaikkiin hallintalaitteisiin hyvin.
- Omat mahdolliset tarpeet käytettävyydelle. Saako esim. kypärän penkin alle, onko säilytys- ja kuljetuskoukkuja.
- Yleiskunto kokonaisuudessaan. Miltä skootteri näyttää kriittisesti ajateltuna ja suhteutettuna pyydettyyn hintaan. Pyydä vaikka tuttavan puolueeton mielipide.
- Moposkootterin hyvä käynnistyvyys lämpimänä, sekä kylmänä. Jos mahdollista, niin testaa kylmäkäynnistyvyys ajoittamalla mahdollinen hakureissusi siten, ettei myyjä pääse käyttämään moottoria etukäteen lämpimäksi!
- Peilit ja oma ajoasento. Näkeekö peileistä muutakin kuin oman naaman. Ovatko peilit säädettävät.
- Missä moposkootteria on säilytetty talvikausina.
- Aikaisempien omistajien lukumäärä ja mahdolliset arviot siitä minkälaiselle käytölle moposkootteri on joutunut.

Yllä lueteltuja asioita kannattaa tietysti tarkistaa myyjän kanssa jo puhelimessa ja mahdollisissa sähköpostikeskusteluissa.

Kun olet aivan varma

Kun vähintään edellä mainitut asiat on tarkistettu ja olet mahdollisesti käynyt koeajamassa useampia moposkoottereita (tee näin aina!), tulee hetki jolloin on aika tehdä ostopäätös. Viimeistään tässä vaiheessa kannattaa yrittää tingata myyntihintaa mahdollisimman alas. Kannattaa kuitenkin muistaa, että harvoin liian halvallakaan saa hyvää ja hyvin toimivasta tuotteesta kuuluu myös myyjälle oikea korvaus. Arvioitu hinta-laatu suhde kannattaa laskea merkistä etukäteen olevien tietojen, sekä omakohtaisten kokemusten perusteella. Tiedosta mitä ostat!

Itse ostotilanteesta löydät kattavasti tietoa Traficomin sivuilta.

Lataa ja tulosta tästä referoitu versio tarkistuslistasta.  

Samppa
samppa(@)skootterini.com

Kirjoittaja ei ota vastuuta ohjeiden oikeellisuudesta, virheellisestä tulkinnasta yms. Jokainen käyttää ja noudattaa ohjeita aina omalla vastuullaan. Tekstin ja kuvien kopioiminen ilman tekijän lupaa kielletty.

Vespa