Levyjarrussa voiman siirtäjänä toimii jarruneste. Jarruneste imee kuitenkin pikku hiljaa itseensä kosteutta (ja tietysti myös koko järjestelmän epäpuhtauksia), jolloin jarrunesteen lämmönkestävyys, eli niin sanottu kiehumispiste alenee. Koska jarrutuksen aikana jarrunesteeseen siirtyy paljon lämpöä, ei vanhan jarrunesteen kiehumispiste ole riittävän korkea vaan jarrunesteeseen voi muodostua ilmakuplia. Ilmakuplat puolestaan tekevät jarrusta tehottoman, tai pehmeän tuntuisen. Joissakin tapauksissa jarruvoima saattaa kadota jopa kokonaan, joka on tietysti erittäin vaarallista. Vanha ja likainen jarruneste saattaa aiheuttaa myös jarrujen jumiutumista, aina pienestä laahaamisesta täydelliseen lukkiutumiseen.

Mainittujen ongelmien ehkäisemiseksi jarruneste olisikin syytä vaihtaa huoltokirjan ohjeiden mukaisesti. Esimerkiksi Piaggio suosittelee korjausoppaassaan jarrunesteen vaihtamista moneen skootterimalliinsa aina kahden vuoden, tai 8000 kilometrin välein. Normaaliin ylläpitohuoltoon kuuluu tietysti huolehtia siitä, ettei jarrujärjestelmässä ole vuotoja ja että jarrunestettä on koko ajan riittävästi asetettujen merkkien mukaisesti. Mikäli jarrunesteen määrä pääsee laskemaan liian alas, tulee järjestelmä ilmata. Järjestelmä tulee ilmata myös silloin, mikäli järjestelmä on jostakin syystä ollut purettuna ja / tai kokonaan tyhjennettynä.

Jarrujen ilmaamisella tarkoitetaan ilman poistamista järjestelmästä ja jarrunesteestä. Ilmaustapoja on muutamia erilaisia, mutta itse olen käyttänyt seuraavia.

Jarrunesteen vaihto uuteen

Kun jarrujärjestelmä ei ole ollut tyhjennettynä ja jarruneste vain vaihdetaan uuteen.

1. Etsi jarrusatulassa oleva ilmausruuvi, sekä jarrunestesäiliön täyttökorkki.

Kuva1. Ilmausruuvi.

Kuva1

2. Poista ilmausruuvin kumisuojus ja jarrunestesäiliön täyttökorkki tiivisteineen.

Kuva2. Suojus poistettu.

Kuva2

Kuva3. Jarrunestesäiliön korkki poistettu. Huomaa nesteen likaisuus!

Kuva3 


3. Liitä ilmausruuviin läpinäkyvä letku ja vie letkun pää avoimeen astiaan.

Kuva4. Letku liitetty ilmausruuviin.

Kuva4

4. Avaa ilmausruuvia varovasti, vedä jarrukahvaa hitaasti pohjaan ja huomaat kuinka jarrunestettä alkaa valumaan ilmausruuvista (mikäli järjestelmään tulee painetta, eikä siinä ole huomattavaa määrää ilmaa).

5. Pumppaa jarrukahvaa hitaasti edes-takaisin, kunnes jarrunesteen määrä laskee minimirajaan. Täytä tämän jälkeen jarrunestesäiliö uudella ohjekirjan suosittelemalla jarrunesteellä (yleensä DOT4). Pidä huoli, ettei jarruneste pääse missään vaiheessa loppumaan järjestelmästä! Varmistu myös, ettei jarrunestettä pääse jarrupaloille tai jarrulevyyn. Varsinkin jarrupalojen puhdistaminen voi olla mahdotonta jopa jarrujen puhdistusaineella ja voit joutua vaihtamaan ne uusiin.

6. Jatka edellä mainittua pumppaamista ja nesteen lisäämistä niin kauan, että voit varmistua ulos tulevan jarrunesten puhtaudesta (neste on uutta!). Itse yleensä valutan ainakin puoli pulloa uutta jarrunestettä alakautta ulos. Näin varmistun nesteen täydellisestä vaihtumisesta ja epäpuhtauksien poistumisesta.

7. Kun jarruneste on varmasti puhdasta (ja tietysti täysin ilmatonta), sulje ilmausruuvi.

8. Laita ilmausruuvin suojus ja jarrunestesäiliön täyttökorkki mahdollisine tiivisteineen takaisin paikoilleen. Muista että jarruneste on syövyttävää, eli puhdista kaikki siihen osuneet pinnat erittäin huolellisesti.

Jarrunesteen vaihto uuteen kun järjestelmä on ollut kokonaan tyhjennettynä

Tyhjän jarrujärjestelmän, tai järjestelmän jossa on paljon ilmaa uudelleen täyttö ja ilmaaminen voi joskus olla todella hankalaa kotikonstein. Seuraavilla tavoilla olen kuitenkin toistaiseksi onnistunut ilmaamisessa.

1. Etsi jarrusatulassa oleva jarrujen ilmausruuvi, sekä jarrunestesäiliön täyttökorkki.

2. Poista ilmausruuvin kumisuojus ja jarrunestesäiliön täyttökorkki tiivisteineen.

3. Liitä läpinäkyvä letku ilmausruuviin ja vie letkun toinen pää suljettuun jarrunestettä sisältävään astiaan siten, että letkun pää on jarrunesteen pinnan alapuolella.

Kuva5. Suljettu jarrunestettä sisältävä pullo. Letku uppoaa nesteeseen.

Kuva5

4. Pumppaa tämän jälkeen jarrukahvaa hitaasti muutamia kertoja (noin viisi - kymmenen kertaa), jonka jälkeen avaa ilmausruuvia varovasti painamalla samalla jarrukahvaa hitaasti pohjaa kohden. Jarrukahvassa pitäisi tuntua jonkinnäköistä vastusta.

5. Jarrunestettä joko alkaa tulemaan ilmausruuvista, tai sitten ei.

6. Kun jarrukahva alkaa olemaan kokonaan pohjaan painettu, sulje ilmausruuvi ja vapauta jarrukahva.

7. Jatka edellä mainittua avaa / sulje liikettä kunnes jarruneste on täysin ilmatonta. Huolehdi samalla nesteen jatkuvasta lisäämisestä järjestelmään.

Eihän se ilmaannu..

Valitettavan usein järjestelmässä on niin paljon ilmaa, että ilmaaminen on tuskallista ja jopa mahdotonta edellä mainituilla toimenpiteillä. Alakautta suoraan jarrusatulasta toteutettu täyttäminen on tietysti yksi ratkaisu (tai alipainepumpulla), mutta jostakin syystä tämäkään ei aina ole onnistunut kotikonstein (kannatta myös  muistaa, että usein ilmausruuvin alla on kuula, joka tukkii ilmausruuvin ja satulan välisen reiän). Tällöin olen saanut järjestelmän ilmattua esimerkiksi seuraavasti.

1. Puretaan niin paljon pois katteita, että löydetään jarrupääsylinteri. Monissa skoottereissa jarrupääsylinteri on suoraan jarrunestesäiliön yhteydessä.

Kuva6. Pääsylinteri. Tässä mallissa katteita on purettava melko paljon.

Kuva6

2. Irroitetaan pääsylinterille menevä jarrunestesäiliön letku (en tiedä onnistuuko tapauksissa joissa nestesäiliö ja pääsylnteri ovat suoraan yhdessä, ehkä kannattaa tällöin irroittaa pääsylinteriltä jarrusatulalle lähtevä letku ja tehdä toimenpide tämän kautta.

3. Otetaan mahdollisimman iso lääkeruisku tai teollisuusruisku, joka laitetaan täyteen jarrunestettä ja johon liitetään tarpeeksi pitkä läpinäkyvä letku.

Kuva7. Ruisku ja letku.

Kuva7

4. Liitetään letku pääsylinterin siihen kohtaan, johon menisi jarrunestesäiliön letku.

5. Avataan ilmausruuvi kunnolla auki.

6. Ruutataan jarrunestettä sisään yläkautta, mikäli ja kun ruisku tyhjenee, niin tietysti lisätään nestettä. Jos ruiskussa on pitkä letku, ei nestettä tarvitse juurikaan lisätä. Samalla voidaan painella jarrukahvaa, jotta ilmaa poistuisi saman tien mahdollisimman paljon.

Kuva8. Täyttöjärjestelmä.

Kuva8

7. Kun ilmausruuvista tulee mahdollisimman puhdasta ja ilmatonta jarrunestettä, se suljetaan.

8. Irroitetaan ruisku letkuineen pääsylinteristä ja liitetään takaisin jarrunestesäiliön letku (ja täytetään tietysti säiliö jos se on tyhjä).

9. Loppuilmaus kuten kohdassa: Jarrunesteen vaihto uuteen, kun järjestelmä on ollut kokonaan tyhjennettynä.

Muista jarrunestettä käsiteltäessä sen vaarallisuus ympäristölle. Jarruneste on lisäksi syövyttävää! Jarrujärjestelmän täyttöä ja ilmaamista on käsitelty myös Skootterini.com keskustelufoorumilla.

Samppa
samppa(@)skootterini.com

Kirjoittaja ei ota vastuuta ohjeiden oikeellisuudesta, virheellisestä tulkinnasta yms. Jokainen käyttää ja noudattaa ohjeita aina omalla vastuullaan. Tekstin ja kuvien kopioiminen ilman tekijän lupaa kielletty.