Oikeaoppisesti toteutettu moposkootterin, tai skootterin talvisäilytys mahdollistaa suhteellisen helpon käyttöönoton taas keväällä. Vastaavasti korroosiota tai kosteudesta aiheutuvia muita ongelmia ei pääse syntymään. Talvisäilytysohjeet poikkeavat hieman 2- ja 4-tahtisten osalta, mutta peruspiirteet ovat samat. Vastaavasti ohjeet ovat hieman erilaiset, mikäli skootteria käytellään talven aikana säännöllisin väliajoin. Tämä ohje antaa kuitenkin suuntaviivoja siihen, mikäli skootteri varastoidaan talveksi ja otetaan vasta keväällä uudelleen käyttöön.
Kun ajokausi näyttää uhkaavasti siltä, että kaksipyöräisen selkään ei enää ole asiaa, niin...
1. Pese ja vahaa skootteri.
Edellisen ajokauden liat patinoituvat talven aikana skootteriin ja niiden pois peseminen on keväällä ikävää ja hidasta. Pesuaineena kannattaa käyttää autopesuaineita, sillä esimerkiksi Fairy poistaa myös kaiken rasvan ja katteiden pinnalla mahdollisesti olevan vahan. Skootterin vahaaminen ainakin talvipesun jälkeen on suotavaa, sillä vahatun skootterin pinnalta pöly on keväällä helppo huuhtoa. Mikäli skootterissasi on nahkainen penkinpäällinen, se kannattaa käsitellä nahan käsittelyaineella (vaikkapa valjas- tai satularasva).
2. Irroita akku ja lataa se.
Akku tulisi säilyttää viileässä esimerkiki kellarilämpötilassa ja se tulisi ladata heti ajokauden päätyttyä täyteen. Älä säilytä akkua pakkasessa, sillä mikäli akku ei ole hyväkuntoinen tai täysi, niin se voi jäätyä jopa pienessä pakkasessa! Akkua tulee ladata noin kuukauden välein erillisellä moottoripyörän akkulaturilla (voi ostaa vaikkapa Biltemasta eikä maksa paljon), sillä autolaturin käyttö saattaa tuhota akun. Mikäli akku pääsee purkautumaan täysin, voi sen lataaminen olla jatkossa mahdotonta. Mikäli akku ei ole ns. huoltovapaa, tarkista myös akkunesteen määrä ja huolehdi että sitä on riittävästi. Akkunesteenä käytetään tislattua vettä, jota saa akkuvesi-nimellä lähes kaikista autotarvikeliikkeistä ja huoltoasemilta. Likainen ja pölyinen akku tulee tietysti puhdistaa. Puhdistamiseen käy hyvin esimerkiksi mieto saippuavesi. Akun navat voi myös voidella akkunaparasvalla hapettumisen ehkäisemiseksi. Markkinoilta on saatavilla myös lukuisia automaattisia ylläpitolatureita (esim. Ctek), jolloin vaaraa akun ylilataamisesta ei ole.
3. Vaihda moottoriöljy ja öljynsuodatin (vain 4-tahti).
Ajettaessa öljyjen sekaan liukenee rikkiä, mikä muodostaa mahdollisen kondensioveden kanssa syövyttävää rikkihappoa. Rikkihappo puolestaan syövyttää koneen tiivisteitä. Kohdensiovettä muodostuu varsinkin, mikälli skootteria säilytetään välillä lämpimässä ja välillä kylmässä. Koska moposkootterin ja skootterin öljytilavuus on pieni, ja kustannukset öljynvaihdolle eivät ole suuret, tulisi moottoriöljy vaihtaa sekä ajokauden päätyttyä että ajokauden alkaessa keväällä. Moottoriöljyn vaihtoa on käsitelty tarkemmin erillisessä artikkelissa.
4. Täytä bensatankki
Tämän kohdan osalta koulukuntia on kaksi. Osa kehoittaa täyttämään bensatankin talvisäilytyksen ajaksi piripintaan (vähintään 98 oktaanista bensaa), osa taas tyhjentämään tankin täysin tyhjäksi. Varsinkin vanhemmissa skoottereissa, joissa bensatankki on metallia, voi bensatankin tyhjänä pitäminen mahdollisessa kylmässä talvisäillytystilassa aiheuttaa tankin pintojen ruostumista. Uusissa skoottereissa ja moposkoottereissa, joissa tankki on muovia ei ruostumista tietystikkään synny, mutta kohdensiovettä voi syntyä. Bensa kuitenkin vanhenee ajan myötä (jopa muutamassa kuukaudessa), jolloin sen syttymisherkkyys huononee. Tämä puolestaan saattaa aiheuttaa käynnistysongelmia keväällä. Bensan sekaan on saatavilla erillistä stabilointilisäainetta, jota voi halutessaan käyttää. Tankin voi myös täyttää esimerkiksi rautakaupoista saatavalla pienkonebensalla (2- ja 4-tahtisiin on olemassa omat pienkonebensansa), jonka säilyvyys on tavallista bensaa parempi.
Itse olen täyttänyt tankin tavallisella huoltoasemabensalla ja skootterit ovat silti käynnistyneet keväällä pienen yrittämisen jälkeen. Tavallinen bensa jättää kuitenkin vanhetessaan ja haihtuessaan jälkeen hartsia, joka voi tukkia pidemmän päälle suuttimet. Hartsista muodostuu ongelma varsinkin silloin, mikäli ajoa on kesälläkin vähän ja bensa pääsee haihtumaan kaasuttimesta jatkuvasti. Mikäli sekoitat bensaan stabilointiainetta tai tyhjennät tankin ja täytät sen pienkonebensalla, muista käyttää skootteria riittävän kauan jotta uusi bensa pääsee "kiertoon". Jos tyhjennät tankin kokonaan bensasta talveksi, käytä myös kaasutin ja polttoainelinja tyhjäksi. Tällöin on myös hyvä ruiskuttaa suojaöljyä (vaikkapa CRC) kaasuttimeen.
5. Täytä tuoreöljyvoitelusäiliö (vain 2-tahti)
Täytä tuoreöljyvoitelusäiliö piripintaan, jotta mahdollisen kondensioveden muodostuminen säiliöön vähenee.
6. Öljyä sylinterin seinämiin
Mikäli moposkootteria tai skootteria säilytetään kylmässä tai vaihtuvalämpöisissä olosuhteissa, öljyä myös sylinterin seinämät mahdollisen korroosion eli ruostumisen ehkäisemiseksi. Öljyäminen tapahtuu irroittamalla sytytystulppa ja kaatamalla tulpan reiästä noin teelusikallinen moottoriöljyä tai 2-tahtiöljyä koneeseen. Pyöritä tämän jälkeen moottoria hitaasti käynistyspolkimella muutamia kertoja, jotta öljy leviää kunnolla sylinterin seinämiin. 2-tahtisissa moottoreissa öljyä kannattaa laittaa jopa ruokalusikallinen, jotta sitä valuu myös "alakertaan" kiertokangen laakereille. Tällöin myös konetta on syytä pyörittää nopeammalla vauhdilla kuin 4-tahtimoottorissa öljyä levitettäessä. Tämän jälkeen voit laittaa sytytystulpan takaisin paikoilleen ja kiinnittää myös tulpan johdon.
7. Rasvaa liikkuvat osat.
Liikkuvien osien rasvaaminen estää osien takertelun ja ruostumisen. Varsinkin vaijereiden päiden (jarruvaijerit, sekä kaasuvaijeri) rasvaaminen on suositeltavaa. Vaijereiden perusteellisempaa kokonaisvaltaista voitelua varten on myynnissä myös erilaisia vaijerirasvaimia. Kun rasvaat osia, huolehdi siitä, että rasvaa ei missään tapauksessa pääse jarrupinnoille (jarrulevy, jarrupalat, jarrukengät ja rumpujarru).
8. Säilytyspaikan valinta.
Tämä kohta voisi yhtä hyvin olla myös ensimmäisenä. Säilytyspaikka tulisi valita siten, että se on tasalämpöinen ja lämpöä tulisi mielellään olla yli + 5 astetta. Mikäli kuitenkin joudut säilyttämään skootteria kylmässä tallissa, on kaikkien yllä mainittujen ohjeiden noudattaminen tärkeää. Lämpimässä tallissa skootterin päälle voidaan asentaa suojapeite talveksi. Mikäli lämpötila kuitenkin vaihtelee, tai talli on kylmä, on peitteen oltava erittäin hengittävä, jotta peite ei pääse missään vaiheessa keräämään kosteutta ja ruostuttamaan tai jopa homehduttamaan skootteria. Skootterin renkaiden alle voi laittaa laudanpalat, jotta ne eivät ole suorassa kosketuksissa esim. betonilattiaan. Jos pihasäilytys on ainoa mahdollisuus, kannattaa myös renkaiden paineet tiputtaa noin puoleen normaalista ja tietysti varmistua nestejäähdytteisissä moottoreissa pakkasnesteen pakkaskestävyydestä. Huolehdi myös, että skootteri on hyvin lukittu.
9. Muista huolenpito.
Käy tervehtimässä skootteria säännöllisin väliajoin. Samalla voit kertoa tulevan kesän kivoista ajoretkissä ja muistella menneitä. Muista myös kehua kiihtyvyyttä ja toimintavarmuutta. Näin kevätkäyttöönotosta tulee huomattavasti helpompi...
10. Lue lisää keskustelualueelta.
-Talvisäilytys.
-Talviajo.
-Kylmäkäynnistys.
PS. Katso video skootterin talvisäilytykseen laittamisesta Youtubesta tästä.
Samppa
samppa(@)skootterini.com
Kirjoittaja ei ota vastuuta ohjeiden oikeellisuudesta, virheellisestä tulkinnasta yms. Jokainen käyttää ja noudattaa ohjeita aina omalla vastuullaan. Tekstin ja kuvien kopioiminen ilman tekijän lupaa kielletty.