Kirjoittanut ja kuvat: Janne (Kenzy), muokkauksia ja lisäyksiä Samppa.
Nelitahtimoottorissa venttiilivälyksien tarkastus ja mahdollinen säätö on suoritettava aika-ajoin, jotta moottorista saavutetaan optimaaliset tehot ja moottori toimii muutenkin moitteetta. Eri skootterivalmistajat määrittelevät tarkastus- ja säätötarpeen tyypillisesti 1000 - 5000 kilometrin välein suoritettavaksi toimenpiteeksi, mutta tarkasteusväli saattaa olla myös lyhyempi, tai pidempi. Oikea tarastusväli onkin syytä kysyä maahantuojalta, tai sitten tarkistaa huoltomanuaalista. Venttiilivälykset kannattaa tietysti tarkistaa myös silloin, mikäli moottorikä käynnistyy huonosti, tai tuntuu muuten tehottomalta.
Seuraava teksti kuvaa Baotian BT49QT - moposkootterin(moottorin) venttiilien säätöä, mutta on sovellettavissa myös muille nelitahtisille moottoreille. Tekstissä kuvataan imuventtiilin tarkistus ja säätö, mutta pakoventtiilin säätö tapahtuu täysin samalla periaatteella. Molemmat venttiilit kannattaa tarkistaa ja säätää yhtä aikaa.
Tarvittavat työkalut (Baotian):
- Pieni räikkäväännin + jatkovarsi + 10mm & 8mm hylsyt
- 9mm kiintoavain
- Rakotulkki (liuskamitta jolla välys tarkistetaan ja mitataan)
- Talouspaperirulla tai nukkaamatonta kangasta
- Urheilumieltä
Huom! Moottorin on oltava kylmä venttiilien säädön aikana!
1. Tyhjennä satulan alta säilytystila.
2. Avaa penkkiä kiinnipitävät 4 pulttia (kuva1), sekä moottorin etuosan peittävä suojakansi (kuva2).
Kuva1. Penkin kiinnityspisteet.
Kuva2. Moottorin etuosan peitelevy.
Kuva3. Penkin irrotus.
3. Edellä mainittujen toimenpiteiden jälkeen paljastuu penkin alta moottori (kuva4), sekä moottorin etuosan peitelevyn takaa venttiilikopan kansi (kuva5).
Kuva4. Moottori (venttiilikopan kansi vasemmalla).
Kuva5. Venttiilikopan kansi.
4. Venttiilikopan kantta pitää kiinni 4 pulttia. Pulttien kannat ovat 8-milliset, venttiilikopan ja mopon rungon väliin mahtuu juuri ja juuri normaali pieni räikkäväännin jatkovarren ja hylsyn kera. Ennen pulttien irroitusta, irrota huohotinletku kiinnikkeestään (kuva6).
Kuva6. Venttiilikopan kannen kiinnityspisteet, huohotinletku oikealla keskellä.
5. Venttiilikopan kansi mahtuu tulemaan hyvin etuosan peitelevyn luukusta pois, varo raapimasta tiivistepintaa, sekä pistä pultit varmaan paikkaan hukkumisen ehkäisemiseksi. Puhdista tiivistepinta, sekä moottorista, että kannesta takaisinlaiton yhteydessä. Tiivistepinnan voi myös voidella miedosti esim. tavallisella moottoriöljyllä.
Kuva7. Venttiilikopan kansi + pultit.
6. Kun venttiilikopan kansi on irrotettu, paljastuu kannen alta itse venttiilikoneisto (kuva8).
Kuva8. Venttiilikoneista, ketjupyörä ylhäällä (mäntä yläkuolokohdassa), venttiilit vasemmalla ja oikealla keskellä.
7. Jotta venttiilit voidaan säätää, on mäntä liikutettava yläkuolokohtaan. Tämä tapahtuu siten, että käynnistyspolkimesta pyöritetään moottoria pikkuhiljaa, toisella kädellä toista kättä naputtaen. Mäntä on yläkuolokohdassa silloin, kun ketjupyörässä oleva isoin reikä osoittaa suoraan moottorista poispäin ja kaksi pienempää reikää (ajoitusmerkit) ovat linjassa tiivistetasoon nähden (kuva8 ja kuva9).
Huom! Eri moottoreissa ajoitusmerkit voivat olla hieman erilaisia. Tyypillisesti magneeton vauhtipyörästä käännetään, kunnes ajoitusmerkki "T" (TOP=ylä) on rungon vastamerkin kohdalla. Tämän jälkeen tarkistetaan, että nokka-akselin ketjupyörä on kuvan 9 osoittamassa asennnossa siten, että ketjupyörän isoin reikä on ylhäällä ja ketjupyörän sivulla olevat pienemmät reiät (ajoitusmerkit) ovat linjassa tiivistetasoon nähden. Tällöin kummankin venttiilin keinuvivun tulisi tuntua hieman löysältä.
Kuva9. Ketjupyörä männän ollessa yläkuolokohdassaan.
Kuva10. Rakotulkki 0,10mm tulkkilevy.
8. Baotianin huoltokirja neuvoo säätämään venttiilit 0,05mm välyksille, mutta valtuutetut huoltoliikkeet ovat vahvistaneet Suomen olosuhteita vastaavan oikeaoppisen välyksen olevan 0,08mm. Rakotulkit, joissa tulkkilevyjä on 0,01mm välein, ovat kalliita, joten köyhä mies tai nainen käyttää 0,10mm tulkkilevyä, ja säätää välykset kireiksi.
Venttiilivälykset säädetään tulkilla seuraavasti:
- Avataan keinuvivun lukitusmutteri (9-millinen kanta) (kuva11 ja kuva 12).
- Avataan välystä kiertämällä neliökantaista tappia vastapäivään.
- Asetetaan rakotulkki tapin nokan ja venttiilin pään väliin.
Kuva11. Keinuvipu, lukitusmutteri, venttiili.
Kuva12. Lukitusmutterin avaus.
- Kiristetään sormin kiertämällä välys tiukaksi rakotulkkia vasten (kuva13 ja kuva14)
- Kiristetään lukitusmutteri sormikireyteen edelleen tulkki välyksessä.
- Tulkin ollessa välyksessä kiristetään lukitusmutteri kiintoavaimella "rannekireyteen".
- Tarkistetaan välys vielä kertaalleen.
Kuva13. Rakotulkki välyksessä, välyksen kiristys sormin.
Kuva14. Rakotulkki välyksessä, välyksen kiristys sormin.
Huom! Normaalisti, kun säädetään venttiilivälys tulkkilevyä vastaavaksi, tulee tulkkilevyn kulkea välyksessä melko hyvin, muttei kuitenkin siten, että se pääsee heilumaan välyksen suunnassa. Tässä tapauksessa välykset kiristetään siten, että 0,10mm tulkkilevy juuri ja juuri kulkee välyksessä, jolloin välys on hyvin lähellä tavoiteltavaa 0,08mm:iä. Välyksiä tarkistettaessa ja kiristäessä tulee tulkkilevyä puhdistaa jatkuvasti öljystä, sillä pieni öljykalvo tai roska välyksessä heittää heti mittaustarkkuutta huomattavasti väärään suuntaan. Tästä johtuen talouspaperi tai nukkaamaton kangas on hyvä olla käden ulottuvilla koko remontin ajan. Pyyhittäessä ja puhdistettaessa työkaluja ja pintoja toimenpiteen aikana, tulee varoa roskien joutumista venttiilikoneistoon.
Venttiilikoneisto etenkin moposkootterissa on hyvin heiveröistä tekoa, joten voimamiesten laji tämä ei missään tapauksessa ole. Kiristysten kanssa on oltava hyvin varovainen, ettei komponenteista rikkoudu kierteet. Venttiilien säädön jälkeen pyöritetään käynnistyspolkimella konetta kerran-pari ympäri, jonka jälkeen tarkistetaan välykset vielä uudestaan. Jos välykset ovat edelleen ok, laitetaan venttiilikopan kansi kiinni, pultit "rannekireyteen" ja kone käyntiin. Jos kone käy hyvin ja lähti käymään nätisti, kone sammuksiin ja loput osat kiinni ja baanalle!
Kirjoittajat eivät ota vastuuta ohjeiden oikeellisuudesta, virheellisestä tulkinnasta yms. Jokainen käyttää ja noudattaa ohjeita aina omalla vastuullaan. Tekstin ja kuvien kopioiminen ilman tekijän lupaa kielletty.
PS. Katso opastusvideo venttiiliväysten säätämisestä YouTubesta tästä.