Yleistä

Sytytystulpan väri kannattaa tarkistaa aika-ajoin ja viimeistään tietysti silloin, mikäli moposkootterin, tai skootterin käynnissä on esiintynyt ongelmia. Sytytystulpan väriä tulkitsemalla oppii tuntemaan melko helposti mikä skootterissa on vikana, vaikkakin nykyään käytettäessä lyijyttömiä polttoaineita tulkinta vaikeutuu. Tulpan tarkistaminen on kuitenkin ensimmäinen toimenpide vikadiagnoosia tehtäessä.

Seuraavat kuvat ovat lainauksia teoksesta: Haynes Service and Repair Manual. Tekstit ovat kirjoitettu yleispäteviksi, eivätkä välttämättä sisällä kaikkia oireilmentymiä, tai syitä oireen esiintymiseksi.

Kuva1. Normaali
Kuva1

Normaalikuntoinen sytytystulppa. Väri on paahdetun kahvin ruskea, tai hivenen vaaleampi (maitosuklaa). Moottorin seossuhde on oikea, tulpan lämpöarvo on oikea ja moottori toimii muutenkin polttotapahtuman osalta optimaalisesti.

Kuva2. Vaalea vahvasti karstoittunut
Kuva2

Vaaleasti keski- ja sivukärjestään (elektrodeista) vahvasti karstoittunut sytytystulppa. Oireina ajossa on tyypillisesti heikko käynnistyvyys ja satunnaisesti katkova sytytys (kipinä). Karstoittuminen johtuu tyypillisesti huonolaatuisesta öljystä, tai liian pienioktaanisesta bensiinistä.

Kuva3. Kuiva musta ja nokinen
Kuva3

Kuiva musta ja nokinen sytytystulppa. Oireina kipinän heikkous (heikko käynnistyvyys) ja myös toisinaan sytytyksen katkominen ajossa. Tulpan kuivaa mustumista aiheuttaa liian rikas polttoaineseos, ryypyn toimimattomuus (ryyppy makaa päällä), tai tukkeutunut ilmansuodatin.

Kuva4. Märkä öljyinen
Kuva 4

Märkä öljyinen sytytystulppa. Oireina kipinän heikkous (heikko käynnistyvyys) ja myös toisinaan sytytyksen katkominen ajossa. Tulpan väri johtuu tyypillisesti liiallisesta öljyseoksesta 2-tahtimoottoreissa ja 4-tahtimoottoreissa männänrenkaiden (puristusrengas ja öljyrengas) huonosta kunnosta, tai venttiilikoneiston optimaalisesta toimimattomuudesta.

Kuva5. Ylikuumentunut
Kuva 5

Valkoinen, tai beige sytytystulppa (eristinjalka), toisinaan myös lasittuneet kärjet. Tulpan väri johtuu ylikuumenemisesta -> liian laihasta polttoaineseokesta, lämpöarvoltaan liian kuumasta tulpasta, sytytyksen väärästä ajoituksesta, öljyn puutteesta, tiivistevuodoista (kampiakseli, kannentiiviste).

Lisätietoja sytytystulppien väreistä voi katsastaa mm. seuraavilta sivuilta:

http://www.dansmc.com/Spark_Plugs/Spark_Plugs_catalog.html
http://www.theultralightplace.com/sparkplugs.htm

Sytytystulpan oikeasta lämpöarvosta

Mikäli vaihtoehtoisia sytytystulppia on useita, löytyy oikea lämpöarvo kokeilemalla. Muista kuitenkin aina noudattaa valmistajan antamia suosituksia ainakin vakiomoottorissa!

1. Puhdista sytytystulppa.
2. Aja vähintään 10-15 minuuttia täydellä kaasulla.
3. Tarkista tulpan väri ilman joutokäyntejä tai ajeluita pienillä kierroksilla moottorin jäähdyttyä.

- "Kuumalla" tulpalla (pitkä eristinjalka) lämpö kulkeutuu elektrodeista pois hitaasti ja tulpan alapää pysyy kuumempana.
- "Kylmällä" tulpalla (lyhyt eristinjalka) lämpö kulkeutuu elektrodeista pois nopeasti ja tulpan alapää pysyy kylmempänä.

Yksinkertaistettuna, kylmänä käyvä moottori vaatii kuuman sytytystulpan ja kuumana käyvä moottori kylmän.

Liian kuuma tulppa saa aikaan:
- tehon alenemista
- seoksen ennenaikaista syttymistä


Liian kylmä tulppa puolestaan:
- käyntihäiriöitä ja moottorin nopeaa karstoittumista

NGK:n lämpöarvoista (NGK:lla pieni numero = kuumempi tulppa kuin suuri numero)


Samppa
samppa(@)skootterini.com

Kirjoittaja ei ota vastuuta ohjeiden oikeellisuudesta, virheellisestä tulkinnasta yms. Jokainen käyttää ja noudattaa ohjeita aina omalla vastuullaan. Tekstin ja kuvien kopioiminen ilman tekijän lupaa kielletty.