Öljypumpun säätäminen kakstitahtimoottorilla varustetussa nykymoposkootterissa on verraten helppo toimenpide, kunhan vain öljypumppu on ylipäätään säädettävää mallia. Öljypumpun yksinkertaistettuna tehtävänähän on syöttää moottoriin sitä enemmän öljyä, mitä enemmän koneessa on kierroksia. Moottorin käydessä tyhjäkäyntiä, öljyä tarvitaan luonnollisesti vähemmän. Mikäli öljypumppu on säädettävää mallia, ohjataan sitä tyypillisesti kaasuvaijerista haarautuvalla erillisellä öljypumpulle menevällä vaijerilla. Joissakin malleissa on myös kaasuvaijerin yhteyteen sijoitettu erillinen jakopala, josta haarautuu vaijerit sekä kaasuttimelle, että öljypumpulle. Molempien toimintaperiaate on kuitenkin sama. Mitä enemmän kaasukahvaa väännät, sitä enemmän öljypumppu syöttää koneeseen öljyä.

Kaikki öljypumput eivät kuitenkaan ole säädettäviä. Tällöin öljypumpulle ei mene erillistä vaijeria, vaan pumppu on kytketty tyypillisesti toimimaan samassa suhteessa kampiakselin kanssa (esim. hammasratas). Mitä nopeampaa kampiakseli pyörii, sitä enemmän pumppu syöttää öljyä. Tällaisella kiinteällä ei säädettävällä pumpulla on tietysti omat etunsa, mutta toisinaan voi tulla tilanteita, jossa voi olla tarpeen muuttaa öljyn seossuhdetta hieman isommaksikin (esim. sylinterin porautuksen jälkeen).

Kuva1. Ei säädettävä öljypumppu purettuna

Ei säädettävä öljypumppu

Niistä moposkoottereissa (ja myös skoottereissa) joissa öljypumppu on säädettävä, löytyy kuitenkin melko varmasti erillinen "tarkistusluukku" josta öljypumpun oikean säädön voi nopeasti tarkistaa. Säätäminen ja säätöjen tarkistaminen tulee eteen ainakin silloin, mikäli kaasuvaijeri vaihdetaan uuteen, kaasuvaijeri rupeaa venymään (joustamaan), tai silloin mikäli sytytystulppa on jatkuvasti öljyisen näköinen. Tarkistus kannattaa tehdä mielestäni muutenkin ainakin kerran vuodessa. Tällöin näkee myös ettei öljypumppu vuoda öljyä esim. variaattorinkoppaan. Öljypumpun säätöjen tarkistusaukko voi sijaita esim. variaattorinkopassa kuten kuvassa 2 (mikäli öljypumppu löytyy variaattorinkopan alta).

Kuva2. Öljypumpun tarkistusaukko variaattorikopassa (kumitulppa poistettu)

Tarkistusaukko

Kun öljypumppu on löydetty (säädettävissä malleissa tyypillisesti variaattorinkopan alla), tapahtuu säätäminen lähes aina joko löysäämällä, tai kiristämällä pelkästään öljypumpulle tulevaa vaijeria. Kiristäminen, tai löysääminen tapahtuu puolestaan erillisestä pumpun läheisyydessä olevasta säätöruuvista. Öljypumpussa on puolestaan kohdistusmerkinnät (tyypillisesti kaksi viivaa), jotka tulee olla kohdakkoin joko tyhjäkäynnillä, tai sitten koneen maksimikierroksilla (kaasu pohjassa). Kumpi vaihtoehto sitten on omassa skootterissa se oikea, on melko helposti selvitettävissä. Viivat ovat nimittäin joka tapauksessa tyypillisesti melko lähellä toisiaan (eli säädöt ovat yleensä melko kohdallaan), jolloin voidaan nähdä pitääkö vaijeria kiristää, vai löysätä. Tietysti tapauksissa, joissa vaijeri on ollut kokonaan irroitettuna tulee asiasta varmistua joko huoltomanuaalista, tai sitten pumppua tutkimalla. Tämä voi vaatia pumpun irroittamisen, mutta on kuitenkin toimenpiteenä melko yksinkertainen. Mikäli et kuitenkaan ole varma kumpi menetelmä on oikea, ÄLÄ tee mitään ennenkuin varmistut asiasta. Melko monessa näkemässäni öljypumpussa säätäminen on tapahtunut siten, että viivojen tulee olla kohdakkain tyhjäkäynnillä (eli silloin kun moottori käy, mutta kaasuun ei kosketa).

Kuva 3. Säädöt kohdallaan (Piaggio)

Säädöt kohdallaan

Kun säädöt on saatu kohdalleen, on myös hyvä tarkistaa, ettei öljypumpusta ole havaittavissa öljyvuotoja. Mikäli vuotoja on, tulee pumppu irroittaa, purkaa, etsiä vuodon syy ja korjata. Mikäli pumppu on purettu, tai järjestelmään on päässyt ilmaa (esim. öljy loppunut) on järjestelmä aina ilmattava. Ilmaamista (eli siis ilman päästämistä pois) varten on öljypumpuissa erillinen ilmausruuvi. Ilmaaminen tapahtuu siten, että ruuvia avataan ja annetaan öljyn valua reiästä niin kauan, ettei sen mukana tule enää yhtäkään ilmakuplaa. Tämän jälkeen ruuvi suljetaan ja kone voidaan käynnistää. Konetta kannattaa heti aluksi käytellä vaihtelevilla kierroksilla.

Varsinkin vanhemmiten öljypumput saattavat alkaa falskaamaan, jolloin öljyä valuu pikku hiljaa kampikammioon, vaikka skootteria ei käytettäisikään. Ongelman huomaa yleensä ensimmäisenä siitä, että esimerkiksi viikon käyttämättäolojakson jälkeen skootteri savuttaa ensimmäiset 100 metriä valkoista savua voimakkaasti. Vastaavasti käynnistyminen huonontuu sitä mukaan, mitä kauemmin skootteri on ollut käyttämättä. Pidemmän käyttämättäolojakson jälkeen myös 2-tahtiöljyn pinta on selvästi madaltunut ja esimerkiksi talviseisonnan jälkeen öljyä on valunut kampikammioon jo niin paljon, että käynnistyspoljin tuntuu erittäin raskaalta. 

Tällaisessa tilanteessa skootteria ei missään tapauksessa kannata yrittää käynnistää, sillä öljyn paine saattaa työntää kampiakselin tiivisterenkaat pois paikoiltaan. Ainoa oikea tapa onkin pakoputken, kaasuttimen ja sylinterin irroitus ja öljyjen poistaminen kampikammiosta esimerkiksi pumpulla tai imeyttämällä rättiin / paineilmalla puhaltelemalla (ja kaasuttimen sekä pakoputken puhdistus). Öljypumppu on harvoin korjattavissa, joten uuden ostaminen jää ainoaksi vaihtoehdoksi.

Aihetta on käsitelty myös Skootterini.com -sivuston keskustelualueella.

Samppa
samppa(@)skootterini.com

Kirjoittaja ei ota vastuuta ohjeiden oikeellisuudesta, virheellisestä tulkinnasta yms. Jokainen käyttää ja noudattaa ohjeita aina omalla vastuullaan. Kopioiminen ilman tekijän lupaa kielletty.