Skootterini.com

Skootterit yli 50cc (vaativat käyttäjältään vähintään A1-luokan ajokortin) => Yleiset tekniset ongelmat, niiden korjaus ja vinkit => Aiheen aloitti: Partanen - 25.08.12 - klo:10:57

Otsikko: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: Partanen - 25.08.12 - klo:10:57
Tämä se on yksi murheen aiheuttaja:

(http://i151.photobucket.com/albums/s140/MR_kuvat/Vespa/2012-08-23204430.jpg)

Kuvassa vasemmalla 7500km ajettu tiiviste, ja oikealla uusi tiiviste. Toimmoinen tiiviste löytyy alkukäyrän ja vaimentimen välistä. Lämpölaajenemisen aiheuttaman liikkeen vuoksi tuo kuluu. Alkaa mokoma vuotamaan sillä tavoin pikkuhiljaa, ettei sitä aluksi edes huomaa taikka kuule. Kädellä saattaa tuntea pientä vuotoa, jos liitoskohdasta kokeilee.

Yritin säästyä kannen ja alkukäyrän välisen kuparitiivisteen vaihdolta, kun ei sekään herkkua ole. Siksi yritin asentaa holkkitiivisteen niin, että alkukäyrä oli paikallaan. Sanoisin, että lähes mahdoton tehtävä. Oli pakko lopulta irrottaa alkukäyrä, jotta saa sen työnnettyä riittävän syvälle vaimentimen putkeen. (Lambda-anturin saa onneksi irti ryhmäliittimellä, ettei tarvitse anturia irrottaa alkukäyrästä) Kaikenkaikkiaan semmonen homma, ettei ihme jos jää joskus ammattilaisiltakin vuotamaan. Ja tiivisteen joutuu vaihtamaan joka kerta kun tuon liitoksen avaa, vaikkapa renkaanvaihdon yhteydessä.

Jossain vaiheessa muuttivat alkukäyrän semmoiseksi, että mahdollisesti vuotava tiiviste ei aiheuta lisätuhoja. Eräänlainen "liekkirengas" hitsattu niihin uudemman mallisiin alkukäyriin. Tässä asennusohjeet joiden kuvissa näkyy uudenmallinen alkukäyrä: http://www.scribd.com/doc/17723848/Vespa-GTS-250-Service-Bulletin Klemmarin kiristysmomentti 15.2-18.15 Nm kertoo sen, että liitoksen on tarkoitus joustaa ja liikkua. Ei pidä siis ylikiristää.

Pitäisi selvitellä miten niissä koristeputkissa tiivistehommat on hoidettu. Malossi näköjään on jättänyt ongelmaliitoksen pois, ja siirtänyt lämpölaajenemisen vaimentimen kiinnikkeisiin: http://www.sip-scootershop.com/en/products/racing+exhaust+malossi+rx+_m3214824 Tiedä sitten riittääkö, vai repiikö pultit irti tai poikki. Kuten kävi näppärille jenkeille, jotka alkuun korvasivat alkuperäisen grafiittisen holkkitiivisteen kupariholkilla.  :o
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: Coastside - 25.08.12 - klo:12:10
Tee siihen sukka pakoputkieristeestä niin ei ainakaan liekkiä puske ulos.
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: konenikkari - 25.08.12 - klo:13:51
"Yritin säästyä kannen ja alkukäyrän välisen kuparitiivisteen vaihdolta, kun ei sekään herkkua ole"
Älä yritä säästellä väärässä paikassa.
Se kupariprikka on tiiviste ja myös ns. tyynylevy.
Kokoamista helpottaa grafiitti vaseliini
kuin myös seuraavaa purkamista.
Pakoputken kiinityksissä, jos mikään ei jousta,
joku paikka särkyy.
Älä siis kiristä liikaa myöskään tuota liitosta
jonka tiivisteestä pistit kuvan.
Sen pitääkin joustaa/ liikkua.
Ja ko. tiivisteen materiaali saatta sisältää mm. grafiittia  ;)
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: Partanen - 25.08.12 - klo:17:56
Kyllä vuodon kuulee ennenkuin liekkiä alkaa puskemaan liitoksesta. Jos osaa kuunnella.

Ilmeisesti kirjoitin epäselvästi. Nyt kun jouduin ottamaan alkukäyrän irti kannesta, luonnollisesti vaihdoin siihen väliin kuuluvan kuparitiivisteen. Sekin tiiviste on jämäkästi paikallaan, ja vaatii päättäväisyyttä irrotakseen. Nyt kun sitä toista kertaa jo irroittelin, oli tekniikka paremmin hallussa.

Omasta mielestäni kerroin ensimmäisessä viestissä jousto- ja liikkumatarpeesta. Kerroin myös, ettei ko. liitosta saa kovin kiristää. Senkin kerroin, että holkkitiiviste sisältänee grafiittia, vaikkakin viimeisessä lauseessa.

Nämä putken tiivisteet on niitä osia, joita vespan omistajalla saisi olla omassa hyllyssä aina varalla. Voi vaan arvailla mitä tuo grafiittiholkki mahtaa maksaa merkkiliikkeessä täällä Suomessa. Veikkaan neljääkymppiä. Hollannissa hiukan päälle 25 euroa. Saksasta kuusitoista euroa.
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: pena - 26.08.12 - klo:03:53
ennätys suomessa on yhdestä mutterista 50e.ei ihme että ostokset siirtyy ulkomaille, varsinkin kun toimitusten nopeus on hyvä.
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: Partanen - 26.08.12 - klo:09:18
Sehän se ongelma, jos maahantuojalta ei löydy jotain osaa, niin toimitusaika n. 2 viikkoa. Lisäksi varaosatiskillä saa jonottaa 20-45 minuuttia käyntikertaa kohden. Euroopasta tilattuna toimitusaika parhaimmillaan 5 päivää, kaupassa vietetty aika 5 minuuttia.

Pakoputken tiivisteen luulisi tosin löytyvän jokaisesta Vespaliikkeestä täältä Suomesta. Sen verran usein noita tarvitsee. Ilmeisesti suunnitteluosastolla on tehostettu toimintaa ja säästetty kustannuksissa yhtaikaa, turhan paljon.
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: Coastside - 26.08.12 - klo:09:45
Käden taidot on haihtumassa CAD-CNC kaudella ja kokemattomat pannaan piirtelemään osia joita kukaan ei tarkista ja testaa ennen tuotantoon ottoa. Oikea väläys tehdä muhviliitos pakoputkeen. Lämmönvaihtelu jopa 600 astetta.
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: jk_single - 27.08.12 - klo:08:55
Elikkä näitähän on käytetty moottoripyörissä vuosikymmeniä joten liitostavassa ei ole mitään ihmeellistä sinäänsä. Kyllä Vespoissa on joku muu juttu joka tota holkkia kuluttaa kun lämpölaajeneminen, se liikehän tulee vaan kaksi kertaa joka ajon aikana, epäilisin että se tukivarsi missä pönttö on kiinni joustaa liikaa tms

Piaggio 500:ssa on samanlainen holkki joka kestää kymmeniä tuhansia ja monta renkaanvaihtoa.

Suunnitteluvikanen on kokonaisuus joka tapauksessa, se jarruletkun pelastuskaulus on kaiken huippu, perusvikaa ei ole korjattu mutta seurauksiin paneuduttu varmaan jenkkiläisten oikeudenkäynnin pelossa.

Ps Jostakin Yamahasta löytyy samankokoinen (halvempi?) hylsy, näin muistan lukeeneeni modernvespasta.com
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: Coastside - 27.08.12 - klo:10:03
Luulisi vespaporukasta löytyvän jonkun joka osaisi tehdä analyysin sen kulumisen syystä ja ehdottaa korjaustapaa. Tuennan heikkous on aika hyvä oletus että sen liitoksen nitkuminen hinkkaa holkin rikki.

http://www.rswarrior.com/forums/11-frequently-asked-warrior-questions/178497-exhaust-gasket.html
(http://www.ferrarilife.com/forums/attachments/trs-testarossa-f512m/39020d1324322258-aftermarket-exhaust-gaskets-needed-gasket.jpg)
Jammussa on nykyisin punottu tiiviste sarjan ja pöntön välissä. Se siis luopui holkista jo kasarilla ehkä samoista syistä, mistä nyt nauttii vespa-väki. Uusi punottu malli kestää ja se tiivistyy kerätessään nokea. Huomasin itse tehtyäni punomalla tiivisteen 139qm koneeseen omin nokin kerran kun muuta keinoa ei ollut.

http://www.mikesxs.net/products-44.html
Lainaus
Gasket - OEM Exhaust Muffler cross over Joint Gasket. OEM# 2G2-14714-00 Fits: Yamaha original Exhaust - XS650 E/SE/SF/2F/SG-SK (1978-83). Also fits: XV1000 TR1 81-82, XJ900F 85-94, XJ900 83-84, XS850 80, XS750 SE 80, XV500 83-87, XS400 SE 81-82.

(http://www.mikesxs.net/parts/img250/17-4526.jpg)
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: Partanen - 27.08.12 - klo:10:29
Tukivarsi, johon pönttö tulee kiinni, on tukeva. Sama tukivarsi toimii takapyörän tukivartena. Pönttö tulee kiinteästi kolmella pultilla kiinni tukivarteen, ilman minkäänlaista joustoa. Onko niissä ajokeissa, joissa samanlaista holkkia käytetään, pönttö kiinnitetty kumien tms. joustavan materiaalin varaan. Siinähän olisi yksi ero.

Jostain luin, että 500 kuutioisessa lämpölaajenemisen liike olisi jopa 3mm suuntaansa. Tässä Gts:n tapauksessa ainoa liikkumisen salliva kohta on tämä holkilla tiivistetty liitos.

Itsekin sain selviteltyä, että Yamahan tiiviste olisi samankokoinen. Oli vaan niin harvinaisen oloinen se Yamaha, niin en käynyt sitä edes Suomesta kyselemässä. Storm:in kuvastossakin on samanlaisia holkkitiivisteitä, mutta niitä ei hyllystä löytynyt. Halkaisijaltaan tämä Gts:n holkki on pieni, jos sitä prätkän holkkeihin vertaa, sanoi myyjä.
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: Coastside - 27.08.12 - klo:11:08
Se voi rikkoutua koska se on pyörän tuennassa kiinni joka nitkuu sille epäedullisesti. Mekaanista tuo kuluminen on ja jos se ilmenee samassa kohdassa aina, se on  tiettynlaisen liikkeen tulos. Enempää en tähän paneudu koska en ole härdeliä nähnyt.
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: jk_single - 27.08.12 - klo:11:15
http://modernvespa.com/forum/topic68830?highlight=yamaha+exhaust (http://modernvespa.com/forum/topic68830?highlight=yamaha+exhaust)
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: Partanen - 28.08.12 - klo:11:05
Mikä juttu se on sillä tavalla, että vanhoihin viesteihin lisäillään kirjoitusta ja kuvia, sen jälkeen kun samaan aiheeseen on tullut jo uusia viestejä?  :P Voi jäädä vielä jotain olennaista huomaamatta. (Muutenkin ihmetyttää viestien muokkailu, jos ei kerrota syytä muokkaamiseen.)

Jos oikein ymmärsin, niin Yamahan tiiviste on hiukan liian pieni, ja siten vielä hankalampi asennettava. Tai oikeastaan se oli ainoa mikä jäi mieleen yllä olevasta linkistä, joka johti tiivistekeskusteluun.

Tässä hiukan kuvasarjaa tiivisteen vaihdosta: http://www.gtsownersclub.co.uk/forum/viewtopic.php?f=16&t=6140

Mun pakista löytyi 30mm hylsy, jolla saa avarrettua putkea sen verran, että tiivisteen saa painettua sisään. Kämmenellä se ei mene riittävän syvälle, vaikka englantilainen niin sanookin. Samalla hylsyllä varovasti naputtelin tiivisteen putken sisään. Putki on sillä tavoin kartio, että vastus kasvaa sitä mukaan kun tiivistettä putken sisään painaa.
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: Partanen - 31.08.12 - klo:19:58
Se hyvä puoli tiivistettä itse vaihtaessa on, että samalla saa maalattua vaomentimen kuumankestomaalilla. Tehtaalla laitettu maali ei näytä olevan kovin pitkäikäinen, taikka ainakin aika herkästi tuppaa ruostumaan. Hain purkin Motip-maalia varaosakaupasta. Vaikutti aika pätevältä maalilta, eikä ainakaan heti rapissut pois. Pohjatöitä tein sen verran, että hankasin hiomapaperilla vanhan maalipinnan hiukan karheammaksi. Maalipurkkia lämmittelin hiukan vedessä, joka oli hiukan kädenlämpöä lämpimämpää. Tällä tavoin saadaan painetta hiukan enemmän, ja maali tulikin todella nätisti purkista maalattavaan pintaan.
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: Partanen - 07.09.12 - klo:18:33
Näin eräässä kaupassa Aprilia Scarabeo viissatasen, ja siinä näytti olevan samanlainen ratkaisu alkukäyrän ja vaimentimen välissä. Se vaan, että paljon paljon helpommassa paikassa, eli paremmin näkyvillä. Siinäkin kuitenkin oli vaimennin kiinnitetty ilman minkäänlaista joustoa tukivarteen.

Ehkäpä se italialainen on ajatellut niin, että aina renkaan vaihdon yhteydessä tuo tiiviste pitää vaihtaa kuitenkin. Saatu sitten pieni kustannussäästö kokoonpanossa, kun ei tarvitse kumeja vaimentamisen asentamiseen. Eihän se yhtä skootteria kohden ole iso säästö, mutta suurissa tuotantomäärissä näkyvä kuluerä kuitenkin. Ja kaiken maksaa lopulta kuluttaja. Tällä tavoin yritän nyt perustella itselleni Piaggion hiukan erikoista valintaa. Toivottavasti kukaan ei osta italialaista siksi, että luulee niiden olevan laadukkaita? Kyllä omistamisen halu löytyy muista ominaisuuksista.   :)
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: Partanen - 06.09.13 - klo:11:03
Osui ulkomaisilta palstoilta silmiin vinkki, jossa kehoitettiin kiristelemään klemmaria välillä. Hiukan vajaat 5000km ajettuna päätin kokeilla. Ensin 10Nm, jolla klemmarin pultti selvästi kiristyi. Sitten vielä 14Nm, jolla klemmarin pultti kiristyi vielä lisää. Tästä päättelin, ettei välikiristys ole välttämättä turhaa. Saas nähä kestääkö tiiviste tällä kertaa sen mitä ensimmäinen rengas.

Tässä kuvassa on ympyröitynä kohta, josta vuoto pikkuhiljaa alkaa: (http://i151.photobucket.com/albums/s140/MR_kuvat/Vespa/DSC_0318ndashKopiondashKopio_zpsc972dd99.jpg)

Mulla on jo hankittuna ylimääräinen klemmari, jolla oli tarkoitus peittää kohta josta vuoto alkaa. Eli ajatuksena oli, että jos alkaa vuotamaan, niin vuoto ei aiheuta tiivisteen nopeampaa palamista, kun vuotokohta on peitetty ylimääräisellä klemmarilla. Onpa vaan jäänyt vielä asentamatta, kun ei ole ehtinyt.
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: GTS300SS - 26.05.14 - klo:19:32
No niin, takarengas alkaa pikku hiljaa tulla tiensä päähän. Helpointa olisi toisaalta varata aika huollosta renkaan laittoa varten. Mutta sitten pitäisi laite viedä huoltoon, järkätä itselle paluukyyti kotiin ja seuraavana päivänä taas homma toisin päin. Eli luonnikasta olisi kuitenkin ottaa takapyörä irti ja viedä se + uusi rengas rengasliikkeeseen.

Mutta se pakoputken irrotus...  Joka tapauksessa alkuputken ja vaimentimen välinen liitos pitää avata tiivisteen uusimista varten. Mutta onko siis niin, että uutta tiivistettä ei saa paikalleen ilman, että ottaa myös sen alkuputken irti? Ja jos sen ottaa, niin sitten pitää laittaa tiiviste sinnekin. Ja paikkahan on aika haastava. Ulkomaisilla foorumeilla on ollut juttua, että myös se pakoputken kannatin voi olla aika tiukasti jämähtänyt siitä pyörän navan kohdalta.

Eli kannattaako unohtaa omatoimisuus tässä? Perushuollot hihnan vaihtoineen kyllä onnistuu joten työkalut pysyy jollakin tavalla kädessä. Mutta onko tässä jo liikaa
haastetta?  :-\
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: Partanen - 27.05.14 - klo:15:25
Putket eivät mene suosiolla sisäkkäin uuden tiivisteen kanssa. Putkia pitää nitkutella ja pyöritellä, ja sittenkin saa käyttää raakaa voimaa ennenkuin menevät tarpeeksi paljon sisäkkäin. Eli jos alkukäyrä on paikallaan sylinterin kannessa, ei putkia pääse kääntelemään toisiinsa nähden, ja voimaa käyttäessä skootterin keskituki kääntyy pian alta, ja skootteri on kyljellään. No, keskituki kannattaa muutenkin lukita alas vaikkapa kuormaliinalla aina kun huoltotöitä tekee.

Varmaan jotkut sen putken runnoo väkisin sinne päin, ja sen jälkeen kiristää tyynesti pulteilla paikalleen. Sillä tavoin joustava lämpölaajenemisen salliva liitos ei toteudu, ja joskin muu paikka antaa periksi. Todennäköisesti kannessa olevat pakoputken pinnapultit, kuten nettien keskustelupalstoilta voi lukea. Eivät ilmeisesti suostu uskomaan, että pinnapultin katkeaminen johtuu väärästä pakoputken asennuksesta. Mulla on ollut 3 Gts:ää, kaverilla on nyt 4. menossa. Yhdessäkään näistä ei ole kannesta pakoputken pinnapultit katkeilleet. Eli se ei ole tyyppivika, vaan vika on ollut asentajassa, joka ei ehkä ole ymmärtänyt joustavan liitoksen tärkeyttä.

Pakoputken kiinnitys tukivarteen on syytä tehdä momenttiavaimella. Kuten kaikki muutkin kiinnitykset joissa teräspulttia kiristellään kevytmetalliin tehtyihin kierteisiin. Liian kireälle kiristetty pultti leikkaa kiinni, jumittuu, ellei jopa tuo kierteitä tullessaan seuraavalla avauskerralla.

Sanoisin, että jos omaa teknistä oivalluskykyä, työkaluja, ja aikaa, niin putki kannattaa askarrella itse paikalleen. Vain siten voi tietää että se on asianmukaisesti asennettu. Tarvitaan 1/4" hylsysarja, jonka lisäksi pitkä jatkovarsi johon hylsy kiinnittyy löysästi niin, että hylsyn saa pieneen kulmaan. (esimerkki: http://www.biltema.fi/fi/Tyokalut/Kasityokalut/Hylsy--ja-Veto-tyokalu/Hylsyt-sovittimet-ja-jatkovarret/Jatkovarsi-101201/ ) Sillä saa alkukäyrän irti ja kiinni kanteen. Lisäksi se momenttiavain, tai kaksi momenttiavainta, kun ei yhdestä aina löydy sopivia momentteja moneen eri työhön.

Varsinaisen rangastyön olen teetättänyt rengasliikkeessä. Sekään ei ole ihan yksinkertainen juttu, koska Vespan vanne sopii kovin harvaan tasapainotuskoneeseen. Sittenkin tarvitsee asentajalta halua tehdä työ kunnolla. Tähän asti olen käynyt renkaat asennuttamassa Konalan Rengas Oy:ssä : http://www.konalanrengas.fi/

**********

Eipä tämä varmaan antanut vastausta että kannattaako teetättää, vai tehdä itse. Mutta ehkä antaa kuvaa siitä mitä on odotettavissa.
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: GTS300SS - 27.05.14 - klo:20:11
Kiitos taas, Partanen!  :) Ja kyllähän tuo nyt asiaa selkeytti. Ehkä kuitenkin pyrin nyt paneutumaan tuohon itse, kun tuon renkaan saa uusia lähes kerran kaudessa (viime vuonna tuli 7000 kilsaa, nyt varmaan vähintään sama). Ja toisaalta koska noista huolloista on vähän sellainen tutina, että ensimmäinen haaste on saada ylipäänsä ketään vastaamaan edes puhelimeen.  :(

Eli jos nyt tekee, niin ensi kesänä homman saa uusia. Ja kyse kuitenkin tavallaan harrastuksesta, johon tuollainen omatoiminen ropaaminen jossain määrin myös kuuluu. Tiivisteet ja renkaan laitoinkin jo tilaukseen, Michelin City Gripillä jatketaan. Autotalli ja nosturi kyllä kelpaisi mutta täytyy tyytyä katokseen ja maan pinnalla ryömimiseen...

Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: Partanen - 28.05.14 - klo:12:28
Muistin juuri, että ovat muuttaneet alkukäyrän ja kannen väliin tulevaa tiivistettä, nimittäin tämmöiseksi: http://www.easyparts.nl/product/0015480853/0-4019-1-m425-m2114-m5699-m3518-s22542-d165397/Exhaust_Pipe_Gasket.html

Ennen se oli semmoinen kuparinen prikka, joka on melko kovasti kiinni aukossaan. Ei sitä saa kuin väkivalloin pois paikaltaan. Ensin pienellä ruuvarilla se irti seinämästä, ja sitten kärkipihdeillä saa riuhtoa sitä pois paikaltaan. Nyt kun mietin, niin saattaisin jopa jättää sen vanhan paikalleen, ja laittaa uudenmallisen tiivisteen sinne lisäksi. Pitäs vaan vähän katella miten asettuu, joten neuvoksi tätä en vielä sano.

**********

Jos oikein on sillä tuulella, niin hioo vähän vanhoja maaleja, ja suihkauttaa kuumankestomaalit vaimentimen pintaan. Sillä tavoin melko kalliille alkuperäisputkelle saanee runsaasti lisää käyttövuosia.

Sitten kun putkea asettelee paikalleen, kannattaa pitää huoli että alkukäyrä on melko syvällä vaimentimen putkessa. On sillä tavalla helpompaa se osien sovittelu paikalleen. Sitten kaikki mutterit ja pultit paikoilleen, mutta kiristys vasta kun osat ovat asettuneet paikalleen.

Ei huonoa olisi se, jos vaikka alumiini-, tai kuparirasvaa laittelisi kierteisiin. Saisi ne sitten helpommin auki seuraavalla kerralla.
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: GTS300SS - 28.05.14 - klo:17:35
Tuon Easypartsin kanssa on tullut itsekin asioitua mutta tällä kertaa tilasin tavarat Scooter-Centeristä, ja tämmöinen tiiviste on tulossa:

http://www.scooter-center.com/product/1480853/Gasket+exhaustcylinder+PIAGGIO+Piaggio+Leader+125+200+LC+Quasar+250+300?meta=?cat=V_PIAGGIO_VESPAGTS300SUPERSPORT&catmatch=CAT_AUSPUFF_DICHTUNG

Ja kuparitahnakin on jo valmiiksi odottamassa.  :) 

Mietin tuossa vielä, että jos olisi joku jousikiinnitteinen tarvikevaimennin (kuten esim. Akra) niin välttyisikö sillä näiltä tiivisteiden
kanssa askaroinneilta?

Muutama vuosi takaperin tuli otettua pariinkin kertaan irti 50 cc 2-tahti Piaggion vaimennin onnellisen tietämättömänä homaan liittyvistä
haasteista. Tai no, siinä noita haasteita ei varmaan ollutkaan, oli sen verran suoraviivainen juttu.
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: Partanen - 28.05.14 - klo:22:10
Tuo tiiviste hoitaa hommansa kyllä. En tiedä miksi ovat vaihtaneet mallia jossain vaiheessa. Ulkokehällä näkyvät nystyrät pitävät tiivisteen paikallaan. Siinä vaiheessa kun vanhaa tiivistettä yrittää irrottaa, niin nystyrät purevat turhankin hyvin. Kupari sen verran pehmeää tavaraa, että kyllä sen sieltä lopulta irti kuitenkin saa.

En ole kovin tarkasti perehtynyt tarvikevaimentimiin. Nekään eivät voi fysiikan lakeja kumota, joten jossain sen lämpölaajenemisen pitää päästä toteutumaan. Jokin putki oli sellainen, että kiinnitys tukivarteen oli jossain määrin joustava, jos oikein muistan.
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: GTS300SS - 31.05.14 - klo:22:14
No niin, nytpä tuntuu tuo nykyinen tiiviste puhaltavan ohi jo aika lailla.  >:(  Hiukan sitä päällä olevaa pantaa kiersin kiremmälle muutta en kovin paljoa, ettei ole liian piukealla. KIristäminen auttoi vähäksi aikaa mutta nyt taas vuotaa ihan selvästi ja kuultavasti. Kilsat tällä hetkellä hiukan alle 12 000.

Näyttäisi tuo ohipuhallaus suuntautuvan onneksi maata kohden joten ei ehkä kuitenkaan aiheuta mitään vahinkoa. Vai onko niin, että tuolla
ei nyt isommin kannata ajella ennen tiivisten uusimista? Toivottavasti Kusti polkee Scooter-Centerin paketin nyt nopeasti...


Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: Partanen - 01.06.14 - klo:16:10
Aika pitkän matkan kesti tiiviste ja rengas. Usein joutuvat paljon ennemmin vaihtamaan, kuten minäkin. Tiiviste taisi muuttua vähäsen jossain vaiheessa, ja onhan City Grip voinut muuttua myös. Renkaan kestoon vaikuttaa tietenkin ajo-olosuhteetkin.

Kai vähän vuotavalla tiivisteellä voi vähän ajaa.
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: GTS300SS - 14.06.14 - klo:21:55
Nyt on sitten Vespassa alla uusi takagummi ja pakoputken tiivisteet. En kehtaa edes sanoa, paljonko homma otti aikaa.  :-[

Vaimentimen ja putken välinen liitos aukesi ilman ongelmia ja vanha tiivistekin lähti pois helposti. Samoin sen alkuputken sai aika helposti irti vaikka mutterit ovatkin melkoisen ikävässä paikassa. Ja sieltäkin se tiivistekin irtosi tiivisteen irrottamiseen tehdyllä työkalulla (koukun muotoinen piikki) aika helposti. Samoin se pakoputken kannatin irtosi ongelmitta. Kun palikat oli irti, suihkin pönttöön kuumakestomaalia ja sutaisin takavanteeseen vahaa.

Mutta sitten se kasaus... Ensinnäkin olisi tosiaan ollut ihan mahdottumuus laittaa uusi tiiviste puken ja vaimentimen väliin niin, että putki olisi
ollut paikallaan. Nytkin, kun se oli irti, teki viimeinene sentti tiukkaa. Lopulta naputtelin loput millit tuurnalla ja vasaralla hiljakseen siihen putken laippaan naputtanalla. Tämäkin vielä meni suht hyvin kuitenkin. Varsinainen taistelu oli saada se putki takaisin kiinni lohkoon. Ensinnäkin putki on oltava juuri oikeassa asennossa vaimentimeen nähden, muuten jää lambda-anturi sen toisen mutterin eteen niin, että kiristäminen on mahdotonta. Ja sen oivalsin, että vaikka tilaa ei oikein olekaan, helpointa on kuitenkin koittaa laittaa mutterin ensin paikalleen
sormilla kääntäen. Sitten kun ne on kohdillaan, sopivalla työkalulla kiristäminen onnistuu kyllä. Mutta hylsyn ja jatkovarren kanssa jos mutterin yrittää saada paikoilleen, niin manaamisen puolelle menee homma helposti. Tämä vaihe otti siis aikaa mutta periksi en antanut ja lopulta kaikki pihalla lojuneet nippelit oli paikallaan.

Mutta kyllä se kuitenkin kannatti! Seuraavalla kerralla homma onnistunee jo huomattavasti nopeammin, jos vaan vielä muistaa kantapään kautta saadut opit.  ::)   Kun takarengas oli irti, päätin ex tempore vaihtaa  peräöljyt samalla. Pikallisessa MP-liikkeessä oli Castrolin tavaraa
ja peräöljy nimellä Castrol Scooting, luokitukset API-GL 5, SAE 90. Tuo sae-luokitus ei nyt ihan osu yksiin Vespan manuaalissa imoitetun kanssa
(SAE 80W/90) mutta kaipa tuo pätevää tavaraa on kuitenkin.

Seuraavana vuoroaan odottaa kellon pariston vaihto ja sitten vajaan kolmen tuhannen kilsan päästä variaattorin hihna.
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: Partanen - 14.06.14 - klo:22:31
Hyvä että tuli kuntoon.

Sanoisin myös, että peräöljy on ihan hyvä tarkoitukseensa. Kunhan et vaan laittanut liikaa öljyä, nimittäin samaa tikkua käytetään muissakin konsernin laitteissa. Siksi öljyä pitää olla sen verran että on toiseksi alimman mittaviivan tuntumassa (näin ulkomuistini mukaan).
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: GTS300SS - 15.06.14 - klo:09:00
Juu, siihen toiseksi alimman viivan kohdalle pitää öljyn pinta tulla. Kutakuinkin kun sen 2.5 desiä tuonne valuttaa niin ollaan tuolla suositellulla tasolla.
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: GTS300SS - 02.08.14 - klo:11:43
Tässä yksi tapa vaihtaa tuo putken ja vaimentimen välinen tiiviste:

https://www.youtube.com/watch?v=NBmQealrX8M

Näyttää niin helpolta että pitänee harkita tuollaisen "tailpipe expander" -työkalun hankintaa.  :P
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: Partanen - 02.08.14 - klo:11:53
Sai näyttämään helpolta ton homman. Mä yritin joskus etsiä tommosta työkalua, mutta en löytänyt. Ehkä siksi, että mikä se on suomeksi.
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: GTS300SS - 02.08.14 - klo:22:40
Suomeksi se on kait joku 'putken laajennin' mutta aika huonosti löytyy osumia tuolla hakusanalla. :-\
Mutta vaikka Amazonista jos hakee 'tailpipe expander' niin jo alkaa löytyä eikä hintakaan ole ihan hirmuinen.
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: Partanen - 01.09.14 - klo:23:16
Hirveellä kikkailuilla löysin Suomesta "pakoputken laajennustyökalusarjan":

http://www.tooloutlet.fi/fi/Tuotteet/27/Pakoputken+laajennusty%C3%B6kalusarja+28-89+mm/3268?phrase=pakoputken

En tiedä mitä google temppuilee, mutta ihan tavallisella haulla en tota löytänyt, mutta vahingossa.

Saksaksi sama laite näyttäisi olevan "auspuff aufweiter". Ebaystä kun hakee tuolla hakusanalla, niin löytyy kohtalaisen hintaisia vaihtoehtoja. Varmaan yksikin riittäisi, sellainen joka on mitoiltaan 29-30 millistä ylöspäin.
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: xx851z - 02.09.14 - klo:21:51
Sattui silmään Saksan Ebayssä, varmaan ajaa asiansa tuokin sarja. Näitä ilmeisesti tarkoitit kohtalaisen hintaisilla vaihtoehdoilla.  Olin etsimässä aivan muuta, kun laajentaja sai silmäni laajenemaan :)

http://www.ebay.de/itm/Aufweiter-Rohrausweiter-Auspuffaufweiter-Rohrweiter-Auspuff-Rohr-Spreizer-Set-/351069534729?pt=Spezielle_Werkzeuge&hash=item51bd5ffa09
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: Partanen - 02.09.14 - klo:22:25
Juu, ebay.com:inki kautta näyttää noita saksalaisten tuotteita. Saksasta toimituskulut on kohtalaiset.
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: Partanen - 17.09.14 - klo:10:42
Laajentajan hain postista maanantaina. Saksasta se tuli, merkiltään BGS, eli ei halvin mahdollinen. Vaikka ehkä noi kaikki hommansa hoitaa, jos on hoitaakseen. Jää nähtäväksi. Kaveri oli kuulevinaan, että mun tiiviste vuotaisi jo, vaikka mittarissa vain 7000km. Itte en ole vielä halunnut asiaa tutkia. Jos tämän syksyn pärjäisi, niin olisi sitten talvi aikaa ihmetellä että mitä tekee. Rengaskaan ei ihan vielä ole vaihtokunnossa.
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: GTS300SS - 30.07.15 - klo:11:15
Jokos porukoilla on kokemusta näistä laajennustyökaluista? Äänestä päätellen tulee taas tiivisteen vaihto ajankohtaiseksi kohta puoliin. Viime kesänä vaihdoin kutakuinkin 12 000 km kohdalla. Nyt mittarissa 21 000 ja orastavaa vuotoa on jo.  >:(

Amazonista näyttäisi löytyvän yksittäinenkin laajennin kohtuu hintaan UK:sta:

http://www.amazon.co.uk/30/dp/B002RB2F76

Mutta mahtaako tuo minimihalkaisija 38 mm olla Vespan pöntölle liikaa? Taitaa olla siinä ja siinä että mahtuuko tuo...
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: GTS300SS - 11.08.15 - klo:09:07
Hiljaista näyttää olevan tiivisteenvaihto rintamalla.  :)

Mutta asiaan: Tilasin sitten Saksan Ebaysta laajennustyökalusarjan. Näyttäisi olevan ihan vastaava kuin tuo Partasen linkissä oleva Tool Outletin setti, mutta kohtalaisen paljon edullisempaan hintaa.  Tuosta setistä se pienin laajennin (28 - 44 mm) oli sopiva. Eli jos joku hankkii yksittäisen laajentimen, niin tuo koko on passeli ja seuraava koko (38 - 64 mm) jo hiukan liian iso.

Tuolla laajentimella oli suorastaan mukava homma vaihtaa tiiviste. Uusi tiiviste meni helposti paikalleen, tosin viimeiset millit naputtelin varovasti kuminuijalla. Ja vaimennin tiivisteineen meni varmaan minuutin sovittelun jälkeen ongelmitta paikalleen putkeen. Eli nyt oli nopea ja helpo homma.  :D Tosin menihän tuohon muuten aikaa, kun sitten samalla maalasin taas vaimentimen yli.

Kiristyspannan väänsin näppituntumalta sopivaan kireyteen (ei liian tiukalle). Varmaan se olisi hyvä laittaa oikeaan momenttiin mutta en siihen hätään jaksanut lähteä kaivelemaan momenttiarvoja. Vanha tiiviste oli jo ihan valmis ja puhalsi ohi oikien kunnolla. Noin 9 tkm se kesti.


Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: sympaatti - 12.09.15 - klo:12:08
Kyllähän noista alkuperäisosista saa maksaa (jostain syystä) hirrweitä hintoja. Tuo putken ja pöntön välinen grafiittitiiviste ap-osana 68,00€  :o  ja iipeistä (kuvan mukaan just sama, mutta ei kokomerkintöjä) 12,95€!! En uskaltanut tilailla summassa "halavalla", kun jos ei passaakkaan, niin jää koristeeksi 13 euron pötkylä ja hukkaan heitettyä aikaa.

Niinpäs tilasin ap-osan ja kärsin 60€ (alennushinta) siitä, että saa savut oikeasta päästä tötteröä ulos...  :-\
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: viisnelonen - 12.09.15 - klo:16:35
Eivät sentään myy Vespa merkkisiä sytytystulppia a´ 60 eeroo.. meinaan kyllä niitäkin menis kaupaksi. Usko on nääs kova myyntimies.
Voisitko laittaa linkin mistä sai sitä pakop tiivisteholkkia 13 eeroon.. en löytänyt ebaystä.
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: oskuk - 12.09.15 - klo:19:47
Eivät sentään myy Vespa merkkisiä sytytystulppia a´ 60 eeroo.. meinaan kyllä niitäkin menis kaupaksi.

Varmasti, ostaahan porukka Vespa-merkkisiä lisävarusteita, kypäriä ja lippiksiäkin

Usko on nääs kova myyntimies.

Kylmänen?
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: PappaSkootteri - 12.09.15 - klo:19:53
Voisitko laittaa linkin mistä sai sitä pakop tiivisteholkkia 13 eeroon.. en löytänyt ebaystä.

http://skoottericlubi.com/node/1070
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: Partanen - 14.09.15 - klo:10:21
Muistelin, että Suomessa tiiviste maksaa n. 40 euroa maahantuojalla. Onko ne nostaneet hintoja, vai mistä ostit tiivisteen?

Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: oskuk - 14.09.15 - klo:17:23
Voisihan tiivisteen, pari tilata ja kun toimittaa Vespan renkaanvaihtoon, antaa "varoiksi" mukaan ;-)

Kävin mielenkiinnosta makaamassa Vespani vieressä ja ei ainakaan kädellä tuntunut mitään vuotoa. Kaverin Jammu Majoneesissa sensijaan aika hyvä vuoto samantapaisessa litoksessa...
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: sympaatti - 15.09.15 - klo:11:16
Eivät sentään myy Vespa merkkisiä sytytystulppia a´ 60 eeroo.. meinaan kyllä niitäkin menis kaupaksi. Usko on nääs kova myyntimies.
Voisitko laittaa linkin mistä sai sitä pakop tiivisteholkkia 13 eeroon.. en löytänyt ebaystä.


http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2050601.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.Xpiaggio+x9+parts.TRS0&_nkw=piaggio+x9+parts&_sacat=0 

Tuosta linkistä sivulle, scrollaat vähän alaspäin, niin siinä. Nyt näyttäis hinta olevan 12,88...
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: Partanen - 15.09.15 - klo:17:39
Onko x ysissä sama tiiviste kuin Vespassa?

Easyparts pyytää "Vespa"- osasta 21,14 euroa, vaihtoehtoisesta osasta 10,70 euroa. Itsehän tilaisin vespaosan.
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: oskuk - 15.09.15 - klo:18:25
Mikäs pidättelee tilaamasta Stormilta? Aika kalliit oli tuon ebaykauppiaan postitkin...
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: konenikkari - 15.09.15 - klo:18:40
Samaa mieltä, miksi ei voi tilata tuotetta, selkeästi suomalaiselta kauppiaalta.
Jos kaikenkattava kilpailu, mielestänne on VAIN hyväksi,
älkää sitten valittako kun, yhtenä päivänä, kaikki suomalaiset alan palvelut on loppunu, kannattamattomina.
Ja ikävä kyllä, se päivä on hyvinkin lähellä.
Mutta siihen tyydymme, kauppiaalle, asiakkaan tahto on laki, ja asiakas saa mitä pyytää.

Ai niin juurihan mä vasta hogasin, pitkältikin , juurikin tahdon korostaa, luottamusta, kotimaisiin toimittajiin, ja heidän läheisyyteensä ongelmien tullessa esiin.
TEAM AHMA  ::) ::)
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: Partanen - 15.09.15 - klo:20:40
Stormilla ei ole sopivaa, tai ei ainakaan ollut silloin kun viimeksi kysyin.
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: oskuk - 15.09.15 - klo:20:41
Stormilla ei ole sopivaa, tai ei ainakaan ollut silloin kun viimeksi kysyin.

Koitas tuolta:

https://www.storm-motor.fi/mp-tarvikkeet-ja-yleisosat/merkkikohtaiset-osat/pakoputken-tiivisteholkki-23/
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: Partanen - 16.09.15 - klo:07:28
Ja olet tarkastanut, että nuo mitat on oikein, eli sopii Vespaan?
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: viisnelonen - 16.09.15 - klo:08:18
Jep. Tuo Stormin 32 x 38 x 30,5 mm vastaa Piaggion varaosanumeroita 846097 ja 8263885.  Ja sama osa siis todella monessa Piaggio konsernin 4T koneellisessa kulkineessa. Kiitos vinkin antaneille.
Olen samaa mieltä konenikkarin kanssa mutta esim vanhempiin ei osia enään saa kuin tilaamalla maahantuojaltakaan niin on ihan sama tilata se esim ebayn kautta . Tulee nopeammin ja saat jopa orggis osia jos niin haluat.

Tässä listaa sopivuuksista .(muihin merkkeihin menee klikkaamalla ko merkkiä) http://www.sip-scootershop.com/main/base/Details.aspx?ProductNumber=pi846097&_language=en&Producer=VESPA#VESPA
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: Partanen - 16.09.15 - klo:13:29
Onhan noita luotettavia verkkokauppoja, joista tulee vaikka puolen kuution laatikko tavaraa viiden euron toimituskuluilla. Ettei vielä sentään tarvitse eBay:stä osa kerrallaan tilata.
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: oskuk - 16.09.15 - klo:13:34
Onhan noita luotettavia verkkokauppoja, joista tulee vaikka puolen kuution laatikko tavaraa viiden euron toimituskuluilla. Ettei vielä sentään tarvitse eBay:stä osa kerrallaan tilata.

Mutta jos ei tarvitse kuin yhdenosan? ;-)

Minä päädyin tilaamaan Stormilta paikallisen liikkeen tiskille...ei tarvitse maksaa yhtään posteja ;-)

Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: Partanen - 16.09.15 - klo:23:01
Tietenkin sieltä otetaan samalla varatiiviste, öljynsuodatin, myös karkea o-renkaineen, tulppa, ilmansuodatin, propun tiiviste. Listaa ei ole vaikea jatkaa.
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: pera8x - 17.09.15 - klo:08:08
minä tilaan millon mistäkin noita osia ja muutakin tavaraa. mielestäni, jos kerta eu:hun on haluttu mennä ja vapaa liikkuvuus ja muu "yhtä isoa perhettä" systeemi halutaan pitää, niin mielummin sitten otetaan se hyötykin, mitä siitä voidaan saada, eikä vaan niitä paskoja asioita, että esim. kieroja kurkkuja ei saa myydä ja mitä näitä järjen vastaisia juttuja nyt tuo koko systeemi onkaan tuonut mukanaan.

tarkotan, että jos ihmiset, tai päättäjät, tai ketkä nyt ikinä onkaan tän maan tähän jamaan hommannut, että kuulutaan johonkin eu:hun ja muuhun hössötykseen, niin olettivatko ne että noudatetaan vain yhteisiä määräyksiä ja direktiiveä, mistä on pelkkää haittaa, mutta samalla jätetään kaikki hyödyllinen sitten käyttämättä, kuten tavarankin vapaampi liikkuvuus? paitsi ettei sekään ole niin vapaata, kun pitäisi. kaljaa et saa tuoda haluamiasi määriä esim. virosta, tai saksasta. että se siitäkin vapaasta liikkuvuudesta.

niin, ja jätän aina kaikki mahdolliset tullit ja alvit maksamatta, jos siihen on mahdollisuus. veroja saa maksella muutenkin ihan tarpeeksi.
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: Partanen - 17.09.15 - klo:09:49
Tarkoitin eurooppalaisia verkkokauppoja, joista tilatessa ei tietenkään tulleja ja alveja Suomeen makseta.

Justiinhan Kouvolasta lopetti asiallinen Vespakauppias liiketoimintansa, kun kaikki tilaa ulkomailta. Pakon edessä tilaan ulkomailta, mutta en sillä kehtaisi ylpeillä. Pakon edessä on sitä jos Suomesta ei saa, tai jos Suomessa hinta on yli 50 euroa kovempi.
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: pugt200 - 17.09.15 - klo:14:34
Lainaus
Justiinhan Kouvolasta lopetti asiallinen Vespakauppias liiketoimintansa, kun kaikki tilaa ulkomailta.

Voi p..kele.

Nyt loppui ulkomaisten nettikauppojen käyttö, jos kotimaasta vaan löytyy tavaraa. Suomi nousuun.
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: oskuk - 17.09.15 - klo:22:05
Ja multa Viroon toimintaansa siirtäneiden "suomalaisten" firmojen tuki.
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: sympaatti - 18.09.15 - klo:13:09
Kaikkea ei tosiaankaan saa suomalaisilta kauppiailta. Esim. Sumekolla on kyllä hyvät nettisivut, mutta todella köyhä valikoima varaosia. Mukeja ja lippiksiä löytyy joka lähtöön.
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: Partanen - 19.09.15 - klo:10:59
Sumekolla kyllä on paljon tavaraa, joka ei näy nettikaupassa. Esim varaosat.
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: Submariner - 29.10.15 - klo:08:46
Nko tuo Stormin tuote jonka viisnelonen mainitsee sopiva GTS 300:seen, mulla meni eilen ko tiiviste, 4000 km ehditty ajaa  >:(, Vespassahan mulla on vielä takuu voimassa koska ostettu vasta keväällä, mutta saako tuon tiivisteen takuuseen?
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: Submariner - 29.10.15 - klo:08:50
Itse itselleni vastaten, ei mene tiivisteet takuuseen, Sumeko hinta 39,50€.
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: Partanen - 29.10.15 - klo:14:31
Saisi vähän pidempään kestää kyllä. Mulla nyt 10 tkm, ja ensimmäinen tiiviste paikallaan. Jossain vaiheessa klemmaria vähän kiristin. Liian kireälle sitä ei pidä vääntää, muuten alkukäyrä ei pääse liikkumaan vaimentimen putken sisällä.
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: jk_single - 30.10.15 - klo:15:21
Aika ihme homma on tämä GTS:n tiivisteen kuluminen, esim X9/Beverly 500:sen tiivisteellä voi ajaa monta rengasta loppuun ja konstruktio on periaatteessa sama :-\. Musta tuntuu että joku jousto täytyy olla jossakin joka rasittaa pakoputkea (muu kun lämpölaajennus). Esim LeoVincen alkukäyriä on mennyt poikki kun nissä ei ole mitään "liukuholkkia"
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: konenikkari - 30.10.15 - klo:16:10
Tiivisteen kuluminen voi olla hyväkin asia sillä tiukanpaikan tullen aina jonkun osaksi jää se joustaminen.
Ja mieluusti kohteena on se tiiviste eikä muut putken osat.
Crossipyörissä tuo on ratkaistu, tekemällä kaikista putken osista, ja kiinnityspaikoista joustavia.
Eikä niissä ole mitään kiinteitä ja kiristettyjä tiivisteitä missään välissä.
Ehkä tiiviste kuluukin juuri jos sitä liikaa kiristää.
Suosittelen noihin joustotiivisteisiin runsaasti grafiittia sisältäviä voiteita.

Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: jk_single - 30.10.15 - klo:16:34
Tiivisteen kuluminen voi olla hyväkin asia sillä tiukanpaikan tullen aina jonkun osaksi jää se joustaminen.
Ja mieluusti kohteena on se tiiviste eikä muut putken osat.
Crossipyörissä tuo on ratkaistu, tekemällä kaikista putken osista, ja kiinnityspaikoista joustavia.
Eikä niissä ole mitään kiinteitä ja kiristettyjä tiivisteitä missään välissä.
Ehkä tiiviste kuluukin juuri jos sitä liikaa kiristää.
Suosittelen noihin joustotiivisteisiin runsaasti grafiittia sisältäviä voiteita.

"tiukanpaikan tullen aina jonkun osaksi jää se joustaminen"

PS. PS:kin voisi sen jo suosilla myöntää ;-)

Kun saman talon laitteissa on osien kestävyydessä näin suuri ero niin kaikki ei voi olla kohdallaan, GTS:ssä kestää muutama 1000 km ja on pitänyt varmuuslaippoja ym laittaa ettei polta jarruletkuja, ja sitten toisilla voisi ajaa vaikka  X0000 km vaihtamatta kertaakaan.

Omassa Beverlyssä on 16000 km ajettu pusla (+ 2 renkaanvaihtoa), nykyään on LeoVince putki, mutta alkuperäinen tiiviste ei ole mennyt miksikään.
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: konenikkari - 30.10.15 - klo:17:08
Koska globaali maalimantalous ei "samantalon" laitteet välttämättä koskaan näe toisiaan.
Eivätkä suunnitteluinsinöörit ole koskaan kuulleetkaan saman konsernin muiden työntekijöiden ajatuksista.
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: Coastside - 31.10.15 - klo:05:22
Nykyinen suunnittelukulttuuri tuottaa virheitä joiden vuoksi miljoonia pyydetään korjaukseen.  Syy on että mallinnukseen luoetaan liikaa ja kukaan ei tee protoa testata osakokonaisuutta ensin. Ennen sama tiesi koko tehtaankin nurinmenoa joten asiat varmistettiin paremmin. Iso talo merkitsee sitäkin että siihen muodkstuu keskenään kisaavia ryhmiä jotka ei tue toisiaan. Designryhmä ei piittaa jumiiko matto kaasupolkimen pohjaan jne. Samainen ryhmä ei salli hazardinamikkaa koska se antaisi epäluotettavan leiman. Tuo vespan putki on design-ongelma, ei tekninen.
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: Partanen - 31.10.15 - klo:08:41
Kustannuksissa pitää säästää, koska ihmiset haluavat tuotteet halvalla, ja yritysten omistajat ja sijoittajat haluaa paljon voittoa. Siksi tuotteiden testaus on osittain siirretty asiakkaalle. Ei ole rahaa eikä aikaa testata tuotetta kovin paljoa ennen kuin ne tuotteet pitää jo laskea markkinoille.

Mulla kesti tiiviste nyt sen 10tkm minkä rengaskin. Riittää mulle. Eikä harrastus kaadu tiivisteeseen, kun sen tilaa vaikkapa Hollannista.
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: Submariner - 31.10.15 - klo:11:24
Joo, kyllä mullakin talous tiivisteen hinnan kestää vaikka pitäis joka päivä vaihtaa :). Ostin tiivisteen maahantuojalta, hinta on 39,50€ j kun rutisin lyhyestä kestosta sain sen 23,50????. Onko kellään tietoa mihin momenttiin kiitoksen kiristin laitetaan?.
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: Partanen - 31.10.15 - klo:11:54
Jos muisti palvelee, 13-17 Nm. Oisinko tähän ketjuun sen joskus kirjoittanut. Verrattain löysälle se silti pitää jättää.
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: Submariner - 31.10.15 - klo:12:54
No niin tiiviste vaihettu, ei ole kuin vartin homma. Vanha oli puhki ja riekaleina. Uusi täytyy saada ihan pohja saakka putken sisälle, että saa ne putken lovetukset tiiviiksi. Saapa nähä kauanko nyt kestää..mulla tulee ajoa päivittäin Helsingin mukulakivillä joten tärinää riittää. Etu iskari mulla korkkas heti alkumetreillä, mutta siinä oli jokin valmistus vika, ja uusittiin takuuna.
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: Partanen - 14.02.16 - klo:12:51
Kymppitonnin ajettu tiiviste oli siinä kunnossa, että alkukäyrä oli väljä tiivisteeseen nähden. En muista kiinnittäneeni huomiota äänien lisääntymiseen kuitenkaan. Ehkä siitä 5000km paikkeilla tehdystä putkiklemmarin kiristyksestä oli jotain hyötyä kuitenkin.
Otsikko: Vs: Vespa GTS pakoputken tiiviste
Kirjoitti: Partanen - 23.02.16 - klo:12:54
Oli kyllä pätevä työkalu se putken laajentaja. Laajennuksen jälkeen vielä suostuttelin uuden tiivisteen putken sisään sopivalla hylsyllä. Hiukan piti koputella alkukäyrää paikalleen, mutta sen jälkeen liitoksesta tuli hyvä, ja ns. liikkuva, kuten kuuluukin. Klemmarin kiristelin muistaakseni 15 Nm momentilla.