Uutiset:

Varsinaisen skootterini.com sivuston etusivulle pääsee takaisin tästä: www.skootterini.com
Osa keskustelualueista näkyy vain rekisteröityneille jäsenille.

Main Menu

Ruuvi / pinnapultti pyörii tyhjää / poikki. Miten vaihdetaan?

Aloittaja jalat, 26.07.08 - klo:21:04

« edellinen - seuraava »

jalat

Tänään kävin vähän läpi tuota uutta ostosta ja huomasin että imukaulan toinen kiinnitysruuvi puuttuu. No pistin siihen sitten ruuvia ja totesin että sehän pyörii tyhjää. Eli jengat menneet siitä tapista joka tulee kannesta.

Tarkalleen ottaen tässä kuvassa osa numero 17
http://www.baotian-shop.de/Spare-parts-Baotian-BT50QT-9-or-BT49QT-3-Cylinder-head-F2_c2-3-9_x1.htm

Noita tappeja myydään näköjään erikseen, mutta miten se vaihdetaan? Siinä kun on jengat yläpäässä ja alapäässä. Keskeltä se on ihan pyöreätä tappia vaan. Eli siitä ei pääse edes jakoavaimella tms vääntämään sitä pois. Vaikka tuo skootteri toimiikin ja se imukaula pysyy yhdellä ruuvilla tukevasti (ei liikahdakaan vaikka heiluttelee käsin) niin silti se voisi olla hyvä vaihtaa. Eli miten irroitan tuon jos sen haluan vaihtaa. Ei kai koko konetta tarvi sen tapin takia avata? Ei tuon räjäytyskuvan mukaan siellä mitään ruuveja ole.

Ne jotka ovat avanneet koko koneen, varmaan osaavat vastata onko tuossa mutteri kannen sisäpuolella vai miten tuo irtoaa.
Thanks etukäteen.
tuumaustauko.blogspot.com
Aprilia Atlantic 500 vm.2002

kekra

 Nuo pinnapultit saattavat olla hyvinkin tiukalla mutta kyllä ne pitäisi lukkopihdeillä irrota. Jos jenkoja on edes jonkinverran niin voi  yrittää ristiinkiristää kaksi mutteria ja vääntää sisemmästä mutterista. Saattaa hyvinkin aueta.

Coastside

#2
Jos se kannesta on jengat menneet, niin siinä ei auta kuin panna kasin muttereita alle ja mutterilla vetää se kannesta ulos. Sitten on vain porattava ja tehtävä isommalle (8 mm) tapille jengat. Tapin kärkeen voi sahata hahlon ruuvarille.

Kierretankoa saa halvimmillaan metrin parin pötköinä. Käy moneen muuhunkin käyttöön.
NIU M+Sport -22 Kymco Filly -04

jalat

Kannesta tuskin on jengat menneet. Mutta sen tapin yläpäästä on noin sentin matkalta. Kun imukaulan irroittaa, niin muistaakseni siinä on vielä jenkaa silti toinen sentti, johon voisi kaksi ruuvia saada lukittua. Täytyykin koittaa sillä metodilla. Ja lukkopihdeillä. Hmm... onkohan mulla lukkopihtejä.
No täytyy koittaa jotain. Jos ei irtoa, niin pidetään sit yhdellä ruuvilla kiinni, kuten on ollut aikaisemminkin.

Jos sen irti saan, niin tuskin rupean tilailemaan tuollaista osaa mistään. Täytynee ostaa mielummin sitten just pätkä kierretankoa, joka ajaa saman asian.
tuumaustauko.blogspot.com
Aprilia Atlantic 500 vm.2002

sargas

Tässä on ratkaisu ongelmaan jos pannusta on kierteet mennyt. 8M kierteet 6M tilalle on myös vaihtoehto muttei enää niin kannattava jos jossain vaiheessa korkkaa myös 8M kierteet. Kyseessä siis on jousta muistuttavat kierre-elementit, jotka ovat jopa kestävämpiä, kun alkuperäiset kierteet. Suosittelen lämpimästi.
Helkama SC1 2008 (+vauhtiviiva)

kekra

Lainaus käyttäjältä: jalat - 26.07.08 - klo:23:44
Jos ei irtoa, niin pidetään sit yhdellä ruuvilla kiinni, kuten on ollut aikaisemminkin.

Kannattaa todella yrittää saada se pultti irti vaikka väkisin ja uusi tilalle koska ei se voi olla täysin tiivis vain yhdellä pultilla. Vaikka tuntuukin toimivan moitteettomasti. Kyllä mua ainakin vaivaisi asia.

Mulla itsellä on variaattorin kopasta korkannut yhdet kierteet ja sekin vaivaa jatkuvasti vaikka koppa tulee 10 pultilla kiinni. Pitäis saada kuntoon  :-X

En edes vääntänyt kireälle pulttia niin kuitenkin korkkasi. Ilmeisesti huonosti tehdyt kierteet alunperinkin olleet. Tarkkana näiden kanssa saa olla.

Samppa

#6
Jos kierteet ovat alapäässä ehjät, niin kaupasta uutta kierretankoa ja vanha pois. Vanhan saa yleensä helpoiten pois juurikin siten, että pyörittää tankoon sopivan määrän muttereita (vaikkapa 3) jotka kiristää toisiinsa nähden kahdella kiintoavaimella tiukoiksi. Tämän jälkeen pyöritellään alimmasta mutterista tanko kiintoavaimella irti. Jos on nahea, niin voi ruiskuttaa irrotusöljyä juureen. Voi avustaa myös lukkopihdeillä yms.

Jos kierteet ovat yläpäästä niin kuluneet, että muttereita ei tuohon tankoon saa ruuvattua niin hitsillä pieni vääntövarsi kiinni tankoon. 8 tangossa (melkein kaikissa tosin 6) onnistuu hyvin myös dremelillä tehty sauma, jolloin tuohon saa ruuvitaltan avustamaan vääntöä. Tuon pyöreyden voi myös ajaa laikalla sileäksi, jolloin neliskanttisesta tangosta saa paremman otteen väännettäessä esim. noilla lukkopihdeillä.
Jos sen voi purkaa, sen voi myös koota.

jalat

Hyviä vinkkejä tulee, kiitos siitä. Tilasin tänään parista nettipuljusta vähän osaa ja värkkiä, niin samalla lähti tulemaan uusi imukaulan kiinnitystappi 1kpl  2 eurolla. Kun se uusi tulee, niin varmaan siinä vaiheessa vasta rupean taistelemaan tuota vanhaa irti. Kerron sitten miten siinä kävi. Saattaa silti olla että samantien tänään taistelen sitä :) Sen verran vähän kiinnostaa töissä nyt olla näillä keleillä muutenkin. Hyvät kelit roplata skoboa, kun sateella sitä ei viitsi tehdä.
tuumaustauko.blogspot.com
Aprilia Atlantic 500 vm.2002

jalat

No taisteltavahan sitä tänään oli. Lukkopihdit voimakkaasti siihen varteen kiinni ja irti se lähti aika kivuttomasti. Alku lukkopihdeillä ja loppu ihan pihdeillä käännellen. Kiitokset vielä vinkeistä. On tämä vaan hyvä keskustelupalsta. Mitä vaan voi kysyä.
tuumaustauko.blogspot.com
Aprilia Atlantic 500 vm.2002

Coastside

Taisi olla Bacholla tuotannossa se jakarimalli, jonka peräpäässä oli kita, joka tarttui sileään tankoonkin ilman mitää vipua.
NIU M+Sport -22 Kymco Filly -04

jalat

Lopulta kun paketti tuli postissa niin olivat jättäneet siitä tuon kiinnityspultin pois. Ei onneksi laskuttaneetkaan sitä. Joten neuvon mukaan suuntasin samantien rautakauppaan hakemaan sopivaa kierretankoa metrin pätkän. Siitä rautasahailin sopivan palasen ja imukaula on taas paikallaan :)

Tämän saapi lukottaa.
tuumaustauko.blogspot.com
Aprilia Atlantic 500 vm.2002

Samppa

Lainaus käyttäjältä: jalat - 05.08.08 - klo:09:24
Tämän saapi lukottaa.
Ei lukoteta, jos jollakin muulla tulee vastaavia ongelmia pulttien kanssa, niin voidaan jatkaa taas täällä.
Jos sen voi purkaa, sen voi myös koota.

jalat

No nyt niitä ongelmia tuli näköjään kierteiden kanssa. Kuukausi sitten kun rupesin peräöljyjä vaihtamaan. Avasin pohjatulpan ja ruuvin kierteiden mukana tuli muutama lastu sitä alumiinia perän pohjasta. Eli kierteitä korkannut koneen lohkosta. (kiroilua paljon).

No siinä vaiheessa sain nätisti kiristettyä varovasti ruuvin takaisin ja uudet öljyt pesään. Kaikki kierteet ei siis menneet vielä. Eikä uudet öljyt näyttänyt vuotavan. (sisäistä hehkutusta ja fiilistelyä)

Kuukautta myöhemmin, havaittu nyt että ei näytä vuotavan kylmänä, mutta kun ajaa koneen lämpimäksi, niin se laajenee ilmeisesti sen verran että vuotaa. Ei siis tiputtamalla vuoda. Pihassa ei ole skootterin parkkikohdassa yhtään tippaa öljyä maassa. Vaikka parkkeeraan aina samaan kohtaan. Mutta mutteri on öljyinen kun sitä koskee siellä koneen pohjassa. Eli hyvin vähän vuotaa. Mutta kuitenkin sen verran että se vatuttaa. Ja kun seuraavan kerran vaihtaa peräöljyt, niin voi tulla loputkin kierteet ulos. Tuskin pitää sen jälkeen enää mitään.

Mietinkin tota helicoil mahdollisuutta siihen?
Voisiko sellainen pelastaa tilanteen. Siis siten ettei tarvitse purkaa koko konetta auki ja porauttaa siihen uusia kierteitä.

Pistetäänkö helicoil vanhojen kierteiden päälle vaan, vai pitäisikö ne vanhat kierteet ensin saada pois poralla tai vaikka vääntämällä ruuvilla kylmästi kaikki jenkat pihalle lastuina?

Itselläni ei ole kiinnostusta purkaa tuota ja alkaa poraamaan. Enkä saa sitä nostettua mihinkään niin ylös että saisin nätisti porattua. Jos vanhat kierteet pitää saada pois, niin väännän ne sitten ruuvilla lopullisesti pyöreäksi. Joku moottoripyöräkorjaamo varmaan asiallisesti tuon hoitaisi sopuhintaan. Mutta jos se pelkkä helicoil vanhojen kierteden (mitä jäljellä on) päälle laitettuna hoitaisi homman, niin se voisi olla koittamisen arvoista.

Nyt kaikki neuvot tarpeen. Vinkkejä kiitos. Purkamisoperaatioon en tahtoisi ryhtyä :(
tuumaustauko.blogspot.com
Aprilia Atlantic 500 vm.2002

Coastside

Anna sen olla. Jos se ei tiputtele, niin huoli on kosmeettinen ja korjaus suhteettoman hankala. Vaihdossa (6000 km) jos se edes tulee eteen, voi imeä täyttöaukon kautta.
Yksi konsti on sen suurentaminen ja kierteyttäminen suuremmaksi. Perä pitäisi vain pestä öljystä ensin ettei sinne jää lastuja, jotka eivät tosin ole hirveän vaarallisia.

Jos alkaa tippumaan voi pestä sen ja kitata jollain massalla.
NIU M+Sport -22 Kymco Filly -04

jalat

#14
No itsellä kävi sama mielessä, että jos tyhjentäis öljyt ja pistäis plastin paddingin kemiallista metallia mutteriin ja ruuvais kiinni. Pitäis pysyä kuumassakin. Se on siis 2 komponenttimössöä jota sekoitetaan ja se liima muuttuu kovaksi metalliksi. Melkein kuin hitsisauma. Pistin sillä joskus kiukaan jonkun merkkilaatan kiinni kiukaan ulkometalliin. Liima väliin ja puristimella kiinni. 15min ja siinä pysyi. Tosin ei se kiukaan ulkokehä niin kuuma ole.

http://www.vmtools.fi/?kauppa=vmtools&s=tuotteet&sid=435-977
tollasta tököttiä siis. Jos tuota laittaa, niin täytyy varmaan hyvin pestä tärpätillä pois öljyt pohjasta ja heittää sitä ehkä hieman mutterin varteen. Sitten joku prikka ja tolla töhnällä liimauttaa koko systeemi paikalleen.

Tosin saako perästä vaihdettua imemällä peräöljyt. Harvoinhan se peräöljy pitää vaihtaa. Eikös se oo jotain 4000-6000km välein. Ja eihän sitä mene kuin se 0.8dl sinne. Kai sen jollain ohkaisella injektioruiskulla letkun kera voisi saada imettyä nätisti. Jos sinne vaan letkun saa pistettyä.
Se "vuotaminen" olisi silti hyvä saada kuriin, ettei se unohdu ja ensikesänä ajetaan kuivalla perällä.
tuumaustauko.blogspot.com
Aprilia Atlantic 500 vm.2002