Skootterini.com

Skootterit yli 50cc (vaativat käyttäjältään vähintään A1-luokan ajokortin) => Yleiset tekniset ongelmat, niiden korjaus ja vinkit => Aiheen aloitti: Partanen - 27.03.11 - klo:14:03

Otsikko: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Partanen - 27.03.11 - klo:14:03
Netistä lataamassani Vespan 250 GTS:n enlanninkielisessä korjausoppaassa ja omistajan käsikirjassa käsketään käyttämään synteettistä JASO MA luokituksella olevaa öljyä. JASO MA takaa sen, että märkäkytkimet eivät luista, niin laitteissa missä märkäkytkin on. Esim. jotkin prätkät ja mönkijät. Mutta eihän Vespassa ole öljyssä uivaa märkäkytkintä.

Olin tähän asti luullut, että JASO MA tarkoittaa sitä, että öljyyn on lisätty lisäainetta, joka parantaa kytkimen kitkaa. Tämmöisen käsityksen voi saada myös joiltakin kotimaisilta keskustelupalstoilta. Ristiriitaista, koska öljyn tehtävä olisi vähentää kitkaa. Nyt kuitenkin kahdesta muusta paikasta sain selville, että JASO MA tarkoittaisi sitä, että öljyyn ei ole lisätty kitkan vähentäjiä. Kitkan vähentäjä on tietysti hyvä juttu moottorissa, mutta märkäkytkimelle pahasta.

Kotimaisessa omistajan käsikirjassa ei vaadita JASO MA luokitusta, mutta olen monesti epäileväinen erilaisiin suomennoksiin, koska suomentaja ei välttämättä ole perehtynyt öljyihin edes sen vertaa kuin minä. Aiemmassa elämässäni olen oppinut sen, että aina ei voi edes huoltoon luottaa sen suhteen, että tietäisivät mitä öljyä koneisiin pitää laittaa.

Onko mielipiteitä asian suhteen?
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: pugt200 - 27.03.11 - klo:14:19
Omassa gts:ssä oli myös italiankielinen opus. Hanki semmoinen. Josko sieltä löytyisi totuus. Sumekon huolto vastailee myös kysymyksiin.
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: openflow - 27.03.11 - klo:14:50
MA-luokitusta ei luulisi variaattori vehkeessä tarvittavan mihinkään. JASO-MB:hen on taas lisätty kitkaa muokkavia aineita. Ettei siinä lontoon kielisessä ohjeessa vaan ollut JASO-MB?
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: Partanen - 27.03.11 - klo:16:31
JASO MA siinä on.

Pitänee tonkia tietoa Italian suunnalta.
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: Partanen - 27.03.11 - klo:17:53
Kun on nuo Italian opinnot sen verran kesken, ettei ole tullut aloitettuakaan, niin ajauduin englantilaisten keskustelupalstalle. Niillähän on vähän enemmän meidän kaltaiset kelit kesäisin, ainakin verrattuna Italiaan. Siellä olivat sitä mieltä, että kunhan viskositeetti on 5w-40, öljy synteettistä, niin niillä jo pärjää paremmin kuin hyvin. Ei tarvitse olla JASO MA, kertoivat. Tämän hetken tietojeni mukaan tavallinen auton moottoriöljy on hyvä, kunhan laatuluokitus on API SJ, tai parempi.

Kuulin myös, että täällä Suomessa eräät huollot laittavat mieluummin sitä öljyä mitä sattuu olemaan hanassa, kuin sitä mitä Vespa tarvitsisi. Hemmetti, mistä siinä ns. merkkihuollossa sitten maksetaan, jos ei tietotaidosta. Itte pitäis kaikki tehdä.  :)
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: pugt200 - 27.03.11 - klo:20:34
Sumekon huollossa oli käytössä tismalleen ne Selenian litkut, jotka mainittiin ohjekirjan "takakannessa". Sain vielä ylimääräiset mukaan koska ne oli pullotavaraa. Joskus käy näinkin.
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: Partanen - 28.03.11 - klo:06:50
Sumeko taitaa tuoda Selenia-öljyjä Suomeen: http://www.selenia.fi/index.php?kategoria=1&tuoteryhma=1 Joten Sumekon huollossa varmasti laittavatkin oikeat öljyt moottoriin.

Jotenkin vaan petyin, että näiden kaksipyöräistenkin kanssa pitää kysellä huoltoon vietäessä, että mitä meinaavat koneeseen laittaa. Kyllähän se kone kestää takuuajan vaikka paistinrasvoilla ajella. Skootterin omistajalle olisi tärkeää se, miten laite kestää takuuajan jälkeen. Jos valmistaja käskee laittamaan 5w-40 täyssynteettiset öljyt moottoriin, niin ei pidä hyväksyä selityksiä huollolta, että 10w-40 osasynteettinen "on ihan hyvää öljyä". Varmasti onkin hyvää, mutta vääränlaista.

Vespan huolto-ohjelman mukaan öljyt vaihdetaan 10tkm välein. Öljytilavuus 1.3 litraa. Tuo jo kertoo, että synteettistä pitäisi olla. Jos vaihtaa öljyt useammin, niin menisi siellä varmaan mineraaliöljykin. Mutta kun öljyä menee noin vähän, niin synteettisen ja mineraaliöljyn hintaero jää pieneksi.

Nyt kun tätä kirjoitin, niin tuli mieleen, että mahtaako olla edes olemassa 5w-40 mineraaliöljyjä? Taitavat olla vähintään osasynteettisiä tuolla viskositeettiluvulla olevat öljyt.
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: Partanen - 29.03.11 - klo:21:11
Nyt pääsin sitten lukemaan ulkolaistenkin ohjekirjaa. Semmoinen paksu kirja, jossa ohjeet monella eri kielellä. Sielläkin puhutaan JASO MA öljystä, öljymerkki Agip. Onpa merkillistä.

Kotimaiseen kirjaan oli sentään korjattu, että viskositeetin pitää olla 5w-40, eikä 20w-50, kuten netistä saatavassa kirjasessa (jota tähän asti olen lueskellut) oli merkitty.

Kotimaisen kirjan suositus moottoriin/vaihteistoon: Synteettinen API SL-, ACEA A3- ja JASO MA-vaatimukset täyttävä SAE 5W/40-öljy. Takanapaan: Tutela ZC9080W- 90 ( :o )

Monikielinen, moottoriin: Agip city hi tec 4t, SAE 5w-40, API SL, ACEA A3, JASO MA Synthetic oil Takanapaan: SAE 80W/90 API GL3 Mikä ihmeen 3? Nelosesta ja vitosesta olen kuullut.

Ei tästä paljoa päässyt viisastumaan. Pitää Sumekolla käydä jossain vaiheessa ihmettelemässä. En saata käsittää tuota jaso-vaatimusta.

Lisäys klo 21.18: Onhan noita GL-luokituksia näköjään ykkösestä vitoseen olemassa. Skootterin perässä luulisi toimivan GL:t 3, 4 ja 5. Eikä peräöljyn kanssa hommat voi mennä niin pahasti metsään kuin koneöljyn kanssa.
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: Coastside - 29.03.11 - klo:21:29
http://www.smartsynthetics.com/articles/motorcycle_oil_technical_facts.htm

Pitkä vuodatus jossa selviää miksi JASO luokitus on.

http://www.oilspecifications.org/jaso.php

JASO luokitukset
LainaaJASO MA
Japanese standard for special oil which can be used in 4-stroke motorcycle engine with one oilsystem for engine, gearbox and wet clutchsystem. Fluid is non-friction modified.
JASO MB
MB grade oils are classified as the lowest friction oils among motorcycle four-cycle oils. Not to be used where a JASO MA grade oil is required.

Koska skodussa ei ole kytkin öljyssä niin sopivaa on MB.
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: Partanen - 30.03.11 - klo:06:39
Lainaus käyttäjältä: Coastside - 29.03.11 - klo:21:29
Koska skodussa ei ole kytkin öljyssä niin sopivaa on MB.

Noin juuri, minunkin mielestä. Pitänee siis vain tulkita, että ohjekirjojen tekijät eivät ole ymmärtäneen mitä JASO tarkoittaa. Se on vaan sattumalta lukenut öljypurkin kyljessä ohjekirjan tekemisen aikoihin. (?) Näin ollen tulkitsen, että JASO:sta ei tarvitse välittää ollenkaan, vaan tärkeämpi on API luokitus, jonka pitäisi olla SJ, tai parempi. Eli SJ, SL, tai SM. SJ on näköjään aika vanha luokitus jo, ainakin Teboilin sivujen mukaan: http://www.teboil.fi/Publication.asp?path=1;1510;1508;5637;5650;5652;5653
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: Partanen - 22.04.11 - klo:14:10
Sain tuoreimman painoksen Gts:n omistajan käsikirjasta. Nyt ei enää vaadita jaso ma-luokitusta. Laatuvaatimuskin on tippunut, ja on nyt API SG, ja viskositeetti SAE 5W/40. Ainoastaan alkusivuilla olevassa Selenia-mainoksessa on ristiriitoja: Koneeseen 20W/50 ! ja vaijereihin (jarru/nopeusmittari) 5W/40. Tässä laitteessa on kuitenkin liemijarrut edessä ja takana, enkä jarruvaijeria ole vielä löytänyt. Eikö näitä kirjoja kukaan tarkasta ennen painamista? No, SGN oli hoitanut hommat loistavasti muutenkin. Kun menin öljyä sieltä ostamaan, niin hyllystä löytyi kokonaista 1 purkkia Selenia-öljyä. Sen purkin kyljessä ei enää ollut mainintaa JASO:sta.

Nyt ihmettelenkin, että onko mitään syytä miksi ei voisi laittaa auton moottoriöljyjä koneeseen. Teboilinkin tuotteista löytyy paremmin vaatimukset täyttäviä öljyjä kuin prätkäöljyistä. Esim. teboil diamond http://www.puuilo.fi/cat/product_details.php?p=341 Mitä ne prätkäöljyt oikeastaan ovat, kun en ole niihin juurikaan tutustunut. Lisäaineistukset valittu suuria kierroslukuja silmällä pitäen? Vespa ei kovin paljoa kierrä.
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: Partanen - 29.04.11 - klo:00:14
Selenian sivuilta sain sen viimeisen rohkaisun laittaa autonöljyä koneeseen. Vai pitäisikö sanoa moottoriöljyä. "In the case of 4-stroke engines with clutch without oil bath and separate gearbox, the formulation is similar to the one for car engine oils." Lähde: http://www.flitalia.it/en/moto/content/view/7/20/ Villisti suomennettuna: Nelitahtikoneet ilman öljykylpykytkintä ja erillisellä vaihteistolla, koostumus samankaltainen kuin auton moottoriöljyssä.

Koluttuani nettiä tovin ja toisenkin, tulin siihen uskoon, että joissakin skoottereissa on öljykylpykytkin. Niitä varten joissakin skootteriöljyissä on luokitus (JASO MA), joka takaa sen että öljy ei ole liian liukasta kytkimen toimintaa ajatellen.
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä? Yksi syy ZDDP, eli sinkkifosfaatti.
Kirjoitti: Partanen - 30.12.11 - klo:13:31
Pahoittelen kopio- liitätoiminnon käyttöä, mutta en jaksa samaa asiaa kahteen kertaan kirjoittaa. Koska kuitenkin tämä asia on edelleen ajankohtainen, ja tulee mieleeni ajoittain, niin tässä taas hiukan tutkimustyöni tulosta:

Castrolilta löytyi mainossivut, joilla kerrotaan hiukan prätkä- ja autoöljyjen eroista, video tosin lontoon murteella: http://test.castrolmoto.com/fi/trizone/trizone_explained.php

Autoöljyistä siis puuttuu tuo ZDDP, eli sinkkifosfaatti. Sekun ei ole hyväksi katalysaattoreille pitkässä juoksussa. Sitä olisi kuulema hyvä olla ainakin nokan ja keinuvivun välissä niissä moottoreissa joissa ei ole rullakeinuvipuja. Vespassa ei ole rullia keinuvivuissa.

Vaikka Vespa käykin alhaisilla kierroksilla autoihin verrattuna, niin voisi tuo Castrol olla kokeilemisen arvoinen kuitenkin: http://test.castrolmoto.com/fi/products/power1_racing.php Vespassa ei tarvita vaihteistosuojaa eikä kytkinkään ole öljykylvyssä, mutta nokan ja keinuvivun välissä on painetta pienten pinta-alojen vuoksi.


Tämä ketju pomppaa aika helposti silmille googlea käytettäessä, joten näin tarpeelliseksi kopioida tännekin tämän kirjoitukseni.

Mainosten varassa kun mennään usein nettimaailmassa, niin täällä on hiukan kerrottu sinkkifosfaatista: http://www.roadmachine.fi/redline/Breakin.html
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: jk_single - 15.03.12 - klo:15:43
Tämä ZDDP juttu on mielestäni veilä vaikeampi asia kuin Jasot. Mistä tietää pärjäätkö ilman vai ei? Haiskahtaa vähän PR miesten keksinnölle, sitä rummutetaan niin että kaikki ostavat sitä pikku lisäainepulloa kovaan hintaan, kun sitä ei pian löydy mistään öljyistä. Eikä öljypurkissa sanota että onko sitä vai ei, ja onko riittävästi jos sitä yleensä on. Ilmeisesti vanhemman (huonomman?) API luokan öljyssä sitä on jonkin verran ja uusimmassa ei :-\

Suomen autokanta on varmaan 90%:sesti ilman rullanostimia enkä itse ole ainakaan kuullut että olisi paljon nokkaongelmia nykyään, vrt 70 luvun ohc moottoreihin kun se tekniikka oli "uutta", kylmäkäynnistys huonoilla öljyillä jne.
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: Partanen - 17.03.12 - klo:10:34
Mä arvelen, että rullakeinut olisivat jo yleisempiä nykyään. En tosin ole tilastoa tehnyt tai nähnyt. Surullisen kuuluisa on VW:n V6 diesel, joka taksikäytössä antautui keinuvipujensa osalta jo siinä vaiheessa kun mittarissa oli 60tkm. Parannettuun versioon tulikin sitten rullat keinuvipuihin. Ja kun päästöjä pitää pienentää, niin kaikki moottorin sisäinen kitka yritetään saada mahdollisimman pieneksi, ja siihenkin auttaa osaltaan rullat keinuvivuissa.

Voihan se olla, että näissä nykyöljyissä on jokin muu lisäaine, joka vähentää laahaavien keinuvipujen kulumista. Mutta varmaa tietoa siitäkään on vaikea saada.

Mitä huono voitelu keinuvivun ja nokan välissä sitten aiheuttaa? Venttiilivälykset pitää tarkistaa/säätää muistaakseni 20000km välein, joten se tuskin on ongelma. Mutta periaatteessa öljyn sekaan saattaa tulla metallia, jos ääriolosuhteissa metalli koskettaa metallia keinuvivun ja nokan välissä.

Onko kukaan lukijoista nähnyt tuota Castrolin 5w-40 öljyä minkään kaupan hyllyssä? Mielelläni ostaisin oikeasta kaupasta nettikaupan sijaan.
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: jk_single - 23.03.12 - klo:12:40
Ottaisiko liian suuren riskin jos ostaisi "halvalla" Moponetin MOTOX synt mopoöljyä, siinä on Jasot kohdallaan ja myös ACEA luokat sopivan "huonot" (SL) eli sisältynee sinkit ym. Verrattuna normi auto Helixiin tms siis.
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: Partanen - 24.03.12 - klo:13:53
Mitä öljyä tarkoitat? Kun en löytänyt Motox mopoöljyä joka olisi viskositeetiltaan 5w-40. API SL:kin lienee toiseksi tuorein eli toiseksi kovin luokitus, vuodelta 2001. Ei kovin huono siis kuitenkaan.

Mä yritin maailman foorumeiltakin tätä Vespan JASO MA vaatimusta selvitellä, ohuin tuloksin. JASO MA itsessään ei takaa mitään muuta kuin sen, ettei öljyssä ole liikaa kitkan vähentäjiä.

Jokin teoria kertoi, että moottorin kuula- ja neulalaakerit saattaisivat alkaa luistamaan, jos öljy on liian liukasta. Semmoinen teoria kuitenkin torpattiin, tosin ilman kovin kummoisia perusteita.

Tälläkään hetkellä ei ole siis käsitystä siitä, että miksi Piaggio suosittelee JASO MA öljyä, mutta taidan semmoista sitten kuitenkin käyttää jatkossa.
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: jk_single - 25.03.12 - klo:15:45
Tätä tarkoitin http://www.motonet.fi/web/guest/etusivu#productid=59-9526 (http://www.motonet.fi/web/guest/etusivu#productid=59-9526), viskositeetti kylläkin "väärä".

Tarkistin Beverlyn ohjekirjasta mitä suositellaan ja siinä käsketään ranskaksi, saksaksi ja hollanniksi laittamaan synt API SJ 10W-40, mutta sitten tanskaksi API SG 20W-50 ::)
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: viisnelonen - 25.03.12 - klo:17:07
Yleensähän valmistaja antaa "minimi" laatuluokituksen, mikään ei tietty estä käyttämästä  parempaa laatua ellei sitä nimenomaan ole mainittu että VAIN  xx luokan öljyä.. näin minä sen näen muuallakin kuin skoottereiden moottoreissa. Se miten joku tulkitsee eri luokkien paremmuutta/sopivuutta on ihan henk.koht. juttu..

Edit: Tällä ei nyt sitte ole mitään tekemistä viskositeetin kanssa, vaan tarkoitan pelkästään öljyn laatuluokitusta.
Nuo Owners manuaalit on usein mitä sattuu, käännösvirheitä, oikoluvun puutetta yms

Selkeä lista API laatuluokat: http://motorcycleinfo.calsci.com/API.html
Sana "Obsolete"  (= vanhentunut) tuolla listassa on hiukan harhaanjohtava, koska ajoneuvoja(ja moottoreita) joille riittää tuollainen vanhemman luokituksen öljy, valmistetaan yhä sekä on muutoinkin käytössä pilvin pimein. Kuten myöskään kaikkia valmistettavia voiteluöljyjä ei luokiteta noihin "uusimpiin" API luokkiin,miksikö? Siksi että kaikki ei niitä tartte eikä niiden käytöstä juuri hyödy.
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: Coastside - 25.03.12 - klo:17:27
Otetaan käytännön huomiota öljylaatujen vaikutuksesta:
Minulla oli kiinalainen zoner mopo ekaa kesää ajossa josta 3000 paikkeilla katosi puristukset kokonaan. Olin ajellut 15-W40 öljyillä ja vaihtanut viikkoa aiemmin 10-W40 osasynteettiseen öljyyn. Avasin kannen ja huomasin että karsta oli irtoillut paloina männästä ja irtosi lisää kynnellä raaputtaen. Mäntä falskasi hieman öljyjä männän päälle karstaksi aiemmin ja kun vaihdoin öljyyn joka pesi sitä irti, se meni venttiilin väliin vieden puristukset.

Nyt on baotian ja siihen vaihdettu uusi sylkkä ja mäntä. Sen tiukkuus ja öljynlaadun vaihto em. mineeraalista synteettiseen 5W-50 öljyyn on tuonut helpon talvikäytön ja vähän karstaamisen jonka näkee tulpan karstoittumattomuutena ja sitkaana öljynä joka ilmiselvästi tarttuu pintoihin tiukemmin kuin mineraaliöljy, joka taas merkitsee ettei seisontataukoina pinnat kuivu öljystä ja helteillä visko riittää.
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: Partanen - 26.03.12 - klo:11:27
Ylläoleva kuulostaa siltä, että ongelma oli jossain muussa kuin öljyssä. Jos öljyä pääsee niin suuret määrät männän päälle, että karstoittuu tuohon kuntoon noin nopeasti. Oliko sisäänajo liian rauhallinen, josta johtuen männänrenkaat eivät koskaan sopeutuneet eli hioutuneet sylinteriin sopiviksi? Kun ei sen pesevänkään öljyn pitäisi sinne männän päälle päästä paikkoja pesemään.

Otsikon mukaiseen laitteeseen soveltuva öljy on tarkoin määritelty. Kun vaihtoväli on 10000km, ei mineraaliöljyt tulisi kysymykseenkään. Paitsi eräässä merkkihuollossa, jossa laittavat 10w-30 mineraaliöljyä, ellei asiakas itse vie öljyjä mukanaan huoltoon.  ???

Onhan Vespoista koneita hajoillut. Kun vaan tietäisi syyt. Hyvin ympäripyöreitä vastauksia, tai selvityksiä olen kuullut ja lukenut. Vääränlainen öljy ei ainakaan pidennä moottorin käyttöikää, ei vaikka olisi öljymyyjän mielenstä miten hyvää öljyä tahansa.
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: Partanen - 27.03.12 - klo:19:21
Kävin sitten Castrolit ostamassa muodolliseen 23.90 euron litrahintaan. Kaveri vinkkasi, että Allright:ilta löytyy Castrol Power 1 Racing 4T 5w-40 hyllystä. Täyttää vaaditun API SL ja JASO MA2 vaatimukset. Sen verran taisin olla haltioissani tuon öljyn kanssa, että vasta kotona huomasin, ettei siinä puhuta mitään ACEA luokituksesta. Purkin väristä päätellen tämä saattaa olla jotain vanhempaa erää.

Lisäys klo 19.53: Tiedon valtaväylä kertoo, että purkista löytyvä päivämäärä on pakkauspäivä. Castrol lupaa öljyn säilyvän purkissaan 5 vuotta, kunhan purkkia ei avata, ja säilytetään asiallisissa olosuhteissa. No, keskustelupalstoilta tämä "tieto" tosin kerrottiin, mutta kuulema Castrolilta kysytty. Riittänee mulle tässä vaiheessa, kun pakkauspäivä on ollut parisen vuotta sitten. Jännää tosin on se, että tuotteen hinta nousee hyllyssä seistessään. Vanha hinta on ollut 22 euroa.  :P
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: Partanen - 05.05.12 - klo:09:53
Ei ehkä kannata lukea tästä eteenpäin, jollei asia oikeasti kiinnosta.  ;)

Tämän aamun haeskelun tulos Vespa Gts:ään sopivista öljyistä, kun otetaan huomioon kaikki valmistajan vaatimukset, vai pitäisikö sanoa suositukset: SAE 5W-40, API SL, ACEA A3, JASO MA synthetic oil.

Tämän öljyn laittavat mahdollisesti tehtaalla. Tai ainakin Eni rummuttaa yhteistyöstä Piaggion kanssa, ja Vespasta löytyi Eni:n tarrat: Eni i-ride PG 5W-40 http://travel.eni.com/catalog/products/documents/001508_1_en_IT_1_102.pdf

Tätä suosittavat ohjekirjassa, jossa ei lue tarkalleen milloin kirja on painettu: Agip City Hi Tec 4t 5W-40 http://travel.eni.com/catalog/products/documents/007147_1_en_IT_1_102.pdf

Eni ja Agip taitavat olla samaa konsernia.

Bel-Ray:ltä löytyy: Scooter Synthetic Ester Blend 4T http://www.belray.com/bel-ray-scooter-synthetic-ester-blend-4t-engine-oil

Yllättäen mitään ylläolevista ei saa Suomesta, ainakaan netin mukaan. Sumeko:lla on Selenian öljyt näihin, ja pitäisikin käydä katsomassa mitä se lopulta on. Nettisivujensa mukaan Luokitus on vain API SJ, vaikka pitäisi olla SL.
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: Partanen - 13.05.12 - klo:11:45
Lisätään listaan Petronas Syntium Moto 4 SP 5W-40 : http://flcf.onion.it/commonfile/FIN/pdf/1826_scat_FIN.pdf ja http://flcf.onion.it/commonfile/FIN/pdf/1826_stec_FIN.pdf Kaikki tekniset tiedotteet löytyy suomeksi, jännityksellä odotetaan josko tuota öljyä myös saisi Suomesta, edes jossain vaiheessa.

**************

Mulle tulossa olevat Eni-öljyt ovat tällä hetkellä kaiketi jo jossain Suomen terminaalissa odottelemassa jakelua.  ;)
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: Partanen - 15.05.12 - klo:09:48
Ja eilen postipete kantoi öljyt kotiovelle:

(https://skootterini.com/foorumi/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi151.photobucket.com%2Falbums%2Fs140%2FMR_kuvat%2FVespa%2Fth_IMG_5871.jpg&hash=89ef4424b3e0842cbf544c2452c62c4d63968c32) (http://s151.photobucket.com/albums/s140/MR_kuvat/Vespa/?action=view&current=IMG_5871.jpg)

Hintaa kertyi neljälle litralle 49.40 sisältäen toimituskulut. Taas näytti italialainen kyntensä, jos ei ole paras, niin on ainakin halpa.  ;) Tavaran tilasin Saksasta ebay:n kautta, myyjänä "frinken-racing": http://viewitem.eim.ebay.fi/860l--ENI--IRide-5W40-4-x-1-L-4Takt--l-fr-Piaggio--Vespa--Scarabeo-----/310355297945/item
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: Partanen - 16.05.12 - klo:22:37
Nyt on Eni i-ride PG 5W-40 öljyt koneessa. Oli huoltojylppy sitten vääntänyt öljypropun äijämomentilla kiinni. Kirposi työkalu kädestä, kun proppu viimein aukesi. Oikea momentti Haynes-oppaan mukaan on 24-30Nm, ja samaa antaa Piaggiokin, netistä ladatun korjausohjeen mukaan. Väänsin 30Nm, kun sekin tuntui vähäiseltä. Muttei se ollut silti lähellekään sitä mitä jylppy oli voimiensa tunnossa vääntänyt. Veddu, kun ei mokomaa proppua oikeastikaan tarttis kovin kovasti vääntää, kunhan pysyy paikallaan niin riittäisi.
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: pekpel - 17.05.12 - klo:01:26
Pelkäävät poijjaat insinjöörit vibraatioita..
Proppuhan olis muuten ihan ok kiinni kun ei tule kuumat öljyt ulos, mutta jospa se irtookin ajossa ja lurahtaa liukasteet tielle, niin.. Kenenkääs vastuu olikaan silloin..
Eli jos eli ole kiertymisen estoa niin momentti on se ainoa tapa olla varma asiasta.. Valitettavasti..
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: Partanen - 17.05.12 - klo:13:16
Kovin on hienot, eli hennot kierteet siinä propussa, ja samalla tietysti koneessa. Proppu on semmoinen iso "kiekko", joka samalla pitää karkeaa öljysuodatinta, eli siivilää paikallaan. (Tärkeää on muuten muistaa puhdistaa se propun takaa löytyvä siivilä samalla kun vaihtaa öljyt) O-rengas toimii propun tiivisteenä, joka pitää vaikka ei proppua hampaat irvessä kiristäisi. Edellisessä Vespassahan mulla oli proppu löysällä, huollon jäljiltä. Taisin tuhat kilometriä ehtiä ajamaan, ennenkuin aloin ihmetellä pieniä öljyläikkiä skootterin alla silloin tällöin. Sormin sitä proppua sai kiristettyä, muttei ollut pois tippunut kuitenkaan. Selvittiin säikähdyksellä siinä mielessä, että öljytaso oli ehtinyt laskea vain alamerkkiin. En sitten tiedä varmaksi, jos proppu olisi löystynyt itsestään, mutta epäilen kyllä. Nyt kun ensin kiristin propun momenttiavaimella 30Nm:än, niin kokeilin sen heti uudelleen avata räikällä. Ei se tiukalla ollut, muttei kovin löysälläkään.

Olen viime aikoina alkanut miettiä, että minkälaista ammattitaitoa vaaditaan, jotta pääsee merkkiliikkeeseen huoltamaan kaksipyöräisiä, ja saa siitä vielä palkkaa. Alkanut vaikuttamaan siltä, että ei minkäänlaista.  :P
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: Partanen - 22.05.12 - klo:22:12
Siitä erikoisia, tai ainakin erilaisia siihen verrattuna mihin olen tottunut, nuo italialaisten öljyt. Lämpölaajenevat mokomat melko paljon. Nyt kun tarkastaa öljyt kylmästä koneesta, on öljypinta hiukan alle mittatikun asteikon puolivälin. Tai sanotaanko 1/3 asteikosta, alhaalta lukien. Kun sitten tarkastaa öljyt kuumasta koneesta, 10min. sammuttamisen jälkeen kuten ohje sanoo, on öljypinta ylämerkillä. Saman oloinen oli tehtaallakin laitettu öljy.

Ohjekirja varoittaa, ettei öljyä saa olla yli ylämerkin. Riski on suuri, jos öljyt katsoo vain kylmästä koneesta, onkin öljypinta liian korkealla kuumaa konetta uudelleen käynnistellessä.  ???
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: pekpel - 22.05.12 - klo:22:59
Taitaa olla mittatikun merkit aikas tarkkoja öljyn määrästä..
Oletkos ihan kuriittaas kokeillut paljonko vaikka 1/2 desiä öljyn määrän muutosta on sillä mittatikulla merkinnöissä ?
Eli paljonko on oikeesti ylä- / alamerkin ero öljymäärässä ?
Niin ja onkos pintajännitys erilaista kylmänä ja kuumana,, "kiipeääkö" kuuma öljy tikkua ylöspäin helpommin kuin kylmä öljy ?
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: Partanen - 23.05.12 - klo:00:16
Ulkomuistista, mittatikun ylä- ja alamerkin väli olisi 2 desiä, kirjojen mukaan. Tämä tieto tosin vaihtelee tietolähteestä riippuen, hiukan. Melko paljon, mutta kokonaismäärän 1.3 litraa huomioon ottaen ei sittenkään niin paljon. Ja sitten jos öljyä onkin sen 2 desiä liikaa, on riskinä konevaurio. Sylinteri aikalailla vaakatasossa -> mäntä ei tykkää kampikammiosta männän alle loiskuvasta öljystä. Tästä olen vetänyt sen johtopäätöksen, että kun kylmässä koneessa on öljyä hiukan yli alarajan, mennään turvallisella alueella. Silloin kun ei nimittäin öljyä ole liikaa kuumaankaan koneeseen.

Tässä kohtaa iskee myötätunto huoltomiestä kohtaan, koska hänellä ei ole aikaa vatuloida sopivaa öljymäärää. Laittaa sitten öljyä sen verran, että on riittävästi, puolilämpimään koneeseen. Loppu jää omistajalle, josko osaa jännittää liian suurta öljymäärää koneessa.

Täytyy sanoa, että pintajännityksen vaikutusta en ole osannut huomioida. Yleensä kuitenkin olen mitannut öljyn useampaan otteeseen, vähentääkseni mittausvirheen mahdollisuutta. Jos tikun saa osumaan öljyntäyttöaukon reunoihin mittauksen aikana, saa homman aloittaa uudelleen kuivaamalla tikun.

Sillä öljynmäärä mitataan aina niin, että mittatikku kierretään kiinni, ja sen jälkeen auki. Kaiketi tämä italialaisten tapa poikkeaa yleisestä käytännöstä, jossa mittatikkua vain käytetään täyttöaukon reunalla.
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: pekpel - 23.05.12 - klo:00:28
Näinpä taitaa olla.. Huoltomiesraukka on aina välikädessä, tosin kokemus auttaa, ehkä.
Kiinaihmeet ovat yleensä niin että keskijalalla, takarengas ylhäällä ja öljytikkua ei kierretä kiinni, vaan dipataan vaan ja katsotaan öljyn määrä..
Molemat tavat on oikein koska ovat valmistajien omille ajopeleilleen suosittelemia,,
Tosin jos ei tiedä millä ajaa, niin suosittelen käyntiä optikolla ja sen jälkeen rekisteriotteen tarkkaa tutkimista.. ;D
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: Coastside - 23.05.12 - klo:07:12
Asento merkitsee mittauksessa. Öljysäilö on laakea ja pienikin kallistuma vaikuttaa paljon tikun kastumiseen. Öljymäärän tarkkuus toisaalta ei ole suuri. Pumpun imukohta on säiliön alakulmassa. Esin kiinalaisessa, joka ei poikkea muista tuossa asiassa, öljymäärä voi vaihdella 0,5 - 1,2 litran välillä. Ylitäyttö tulee mitta/täyttöaukosta yli ennenkuin koskettaa kampuraa, jota se ei vispaantumisen vuoksi saa tehdä.
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: Partanen - 23.05.12 - klo:10:10
Liikkuvat osat (kampiakseli, kiertokanki) särkyvät nopeasti, jos koskettavat öljypohjassa olevaa öljypintaa. Samoin jarrutuksessa liika öljy voi -käsittääkseni- loiskua männän alle, jota mäntä ei kyllä kestä.

Yksi öljyn tehtävistä on moottorin jäähdytys. Ei riitä että öljypumppu saa imettyä öljyä, vaan kyllä sitä öljyä pitää olla sen verran riittävästi, että ehtii hiukan jäähtyäkin öljypohjassa. Ainakin Vespassa on lisäksi vielä suutin, joka suihkuttaa öljyä männän alle, jäähdytystarkoituksessa. Onhan noita karuja esimerkkejä netistäkin luettavissa, joissa skootterilla on ajettu öljyjä tarkistamatta siihen asti, kun öljyvalo on alkanut vilkkua. Siinä vaiheessa öljy on ollut aikamoista tervaa, eli palanutta jo jonkin aikaa. Ihmettelevät sitten, kun öljynlisäyksen jälkeen koneesta kuuluu jokin "sivuääni".  :P

Öljyn jäähdyttävän ominaisuuden tärkeyden on huomannut varsinkin nyt, kun mulla on Vespassa öljynlämpömittari. Mutkateillä huristellessa öljyn lämpö ei nouse juurikaan yli 80 asteen. Moottoritie huudatuksessa öljyn lämpö nousee n. 100 asteeseen, mutta jäähdytysnesteen lämpö pysyy molemmissa tapauksissa normaalina, eikä edes flekti ole tämä kevään aikana kertaakaan pyörinyt.

***********

Kun nyt on tullut pohdittua tätä öljyasiaa ehkä keskivertoVespailijaa enemmän, niin ei ole mitään syytä laittaa ainakaan paksumpaa öljyä kuin mitä valmistaja on suosittanut, eli SAE 5W-40. Ei, vaikka vaikka huoltoliike sanoisi mitä tahansa. Vaikka 10W-40 ja 5W-40 öljyt ovat lähelle samaa jäykkyyttä 100 asteisena, on Gts Vespan öljyjen lämpö suurimman osan aikaa alle sen sadan asteen. Esisuodatussihti on tiuha, siitä ei mene kovin paksu öljy läpi. Eikä mene paksu öljy hyvin läpi paperisuodattimestakaan. Myös se männän alle öljyä suihkiva suutin vaatii sen, että öljy on juoksevaa myös viileänä. Eikä skootteria ole tarkoitus lämmitellä ennen ajoon lähtöä, vaan heti miten sillä lähdetään ajoon, kun kone käynnistyy.  ;)
Otsikko: Re: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: kaahonen - 28.05.12 - klo:23:01
Mitäs öljyä pitäs perään laittaa kun manuskassa sanotaan että sae 90, mutta ainakaan motonetistä ei löytynyt muutakuin sae 75w 90 tai jotain vastaavaa?
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: Partanen - 29.05.12 - klo:00:18
Ulkomaankielinen ohjekirja sanoo, että SAE 80W/90, joka ylittää API GL-3 vaatimukset. En pistä päätäni pantiksi, mutta tulkitsin niin, että API GL-4 ja GL-5 öljyt kelpaa. Itse laitoin synteettistä 75W-90 öljyä luokituksella GL-5. Koska ei ole synkkarenkaita skootterin vaihteistossa, kuten on auton vaihteistossa. Synteettisyys siksi, että myös vilpoisena on juoksevampaa kuin mineraalipohjainen.

GL-5 on yleensä tarkoitettu hypoidipyörästölle, joka vaatii kovaan pintapaineen kestoa, ja vähäistä kitkaa. Skoottereissa ei juurikaan ole hypoidipyörästöjä, tietääkseni, ja GTS Vespassa ainakaan, mutta kitkaa vähentävästäkään vaikutuksesta ei ole haittaa.
Otsikko: Re: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: kaahonen - 29.05.12 - klo:08:10
Sori tämä meni vähän väärään osastoon, kyseessä kymco xciting 500. Mutta varmaan ei pahasti mene pieleen jos laittaa tuota sae 75(85)w 90 öljyä?
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: viisnelonen - 29.05.12 - klo:09:13
Lainaus käyttäjältä: Partanen - 29.05.12 - klo:00:18
Ulkomaankielinen ohjekirja sanoo, että SAE 80W/90, joka ylittää API GL-3 vaatimukset. En pistä päätäni pantiksi, mutta tulkitsin niin, että API GL-4 ja GL-5 öljyt kelpaa. Itse laitoin synteettistä 75W-90 öljyä luokituksella GL-5. Koska ei ole synkkarenkaita skootterin vaihteistossa, kuten on auton vaihteistossa. Synteettisyys siksi, että myös vilpoisena on juoksevampaa kuin mineraalipohjainen.

GL-5 on yleensä tarkoitettu hypoidipyörästölle, joka vaatii kovaan pintapaineen kestoa, ja vähäistä kitkaa. Skoottereissa ei juurikaan ole hypoidipyörästöjä, tietääkseni, ja GTS Vespassa ainakaan, mutta kitkaa vähentävästäkään vaikutuksesta ei ole haittaa.

Alkuperäistä tekstiä näkemättä uskallan sanoa että öljyt jotka täyttävät luokan GL-3 ovat juurikin näitä heidän tarkoittamiaan öljyjä...  eli "ylittävät" luokan GL-3 vaatimukset

GL-3 on ihan tyypillinen vaatimus vaihteistoille ja alennusvaihteistoille , tämän luokan täyttäisivät monet moottoriöljytkin jos valmistajat vain vaivautuisivat hakemaan ko luokituksia.. eli toisin päin sanottuna sinne perään käy esim sopivan paksu moottoriöljy.

Edit: laita tänne lainaus tai linkki tuohon manuaalin öljyvaatimukseen (ainakin jos todella itse tulkitset niin että se GL-3 ei riitä)
Otsikko: Vs: Re: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: viisnelonen - 29.05.12 - klo:09:21
Lainaus käyttäjältä: kaahonen - 29.05.12 - klo:08:10
Sori tämä meni vähän väärään osastoon, kyseessä kymco xciting 500. Mutta varmaan ei pahasti mene pieleen jos laittaa tuota sae 75(85)w 90 öljyä?

Ei mee pieleen...
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: Partanen - 29.05.12 - klo:12:03
Ohjekirjassa lukee tarkalleen: "SAE 80W90 Oil that exceeds the requirements of API GL-3 specifications". Kyllä minäkin sen niin ymmärsin, että myös GL-3:a sinne voisi laittaa, mutta kun sitä ei enää nykyään juurikaan mistään saa. Siksi laitoin ns. parempaa voimansiirtoöljyä kuin mitä ajokin valmistaja suosittaa. Ja kun samaa öljyä oli enemmänkin olemassa, niin huuhtelin sillä kertaalleen perän. Huolto kun oli mahdollisesti jättänyt sen ensimmäisen ja tärkeimmän vaihdon tekemättä.

Tässä nyt ihmettelen, josko vaihtovat edelliseenkään vespaani peräöljyjä. Takarengasta pyöritellessä vaste ei ollut aina sama, vaan ikäänkuin jokin olisi hiukan jumittanut aina välillä. Ei kuitenkaan niin, että aina samassa kohtaa jarrulevyä, josta olisi tietenkin voinut päätellä jarrulevyn olevan kiero.
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: pasi61 - 15.02.13 - klo:14:51
Moi
Nyt ainakin olisi vespaan öljyä tarjolla
Kävin muutaman litran hakemassa. Luulisi, että tämä on ok 250 Gts vespaan?
http://www.allright.eu/index.php?page=prod&toim=MP&tuote=ENI150898#a
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: Partanen - 15.02.13 - klo:15:26
Tuo öljy on varmasti sopivaa. Viime kesänä ei vielä Suomesta saanut tota öljyä. Toivottavasti pysyy tuotevalikoimassa myös jatkossa.
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: pasi61 - 15.02.13 - klo:16:11
Moi
Jäi vielä liikkeeseen 10 purkkia jäljelle ( 1L / purkki) kun tänään päivällä kävin siellä
Vantaa on ainoa paikka jossa sitä tällä hetkellä on
t.Pasi
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: Partanen - 16.02.13 - klo:11:12
Pitkin hampain siedettävän hintaistakin tuo Eni. Paljoahan sitä ei tarvitse ostella, kun öljynvaihtoväli on 10 000 km, tai yksi vuosi. Omasta hyllystä löytyy samaa öljyä vielä ainakin yhteen öljynvaihtoon. Silloin vielä piti tilata Saksasta asti.

Lainaus käyttäjältä: Partanen - 13.05.12 - klo:11:45
Lisätään listaan Petronas Syntium Moto 4 SP 5W-40 : http://flcf.onion.it/commonfile/FIN/pdf/1826_scat_FIN.pdf ja http://flcf.onion.it/commonfile/FIN/pdf/1826_stec_FIN.pdf Kaikki tekniset tiedotteet löytyy suomeksi, jännityksellä odotetaan josko tuota öljyä myös saisi Suomesta, edes jossain vaiheessa.

Tätä Syntium Moto:a pitäisi löytyä Suomestakin, Sumekolta, vai mikä SGN onkaan. Nettisivuilta en mainintaa löytänyt, mutta Vespa-esitteestä löytyy mainos.

Lisäys klo 11.24: Samassa Vespa-esitteen Petronas-mainoksessa on alareunassa nettiosoite www.selenia.fi, joka ei yllättäen toimi. Ainakaan tällä hetkellä.
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: jk_single - 18.02.13 - klo:08:47
Ainakin vaasan ja Idea-parkin Mini-manin öljyhyllystä löytyy tätä http://www.valvolineeurope.com/english/products/engine_oils/four_45_stroke/cid(648)/synpower_scooter_4t_5w-40 (http://www.valvolineeurope.com/english/products/engine_oils/four_45_stroke/cid(648)/synpower_scooter_4t_5w-40)
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: Partanen - 18.02.13 - klo:11:26
Valvolinessa laatuluokitus näkyy olevan "vain" API SJ, kun Gts "vaatii" API SL:ää. Näkyy puuttuvan ACEA A3 luokituskin. Taikka saattoi olla niinkin, että vanhempiin Gts:iin riitti SJ, mutta uudemmissa vaatimus on SL.

Yritin löytää jotain ratkaisevaa eroa SJ:n ja SL:n välillä. Hiukan oli ristiriitaista tietoa netissä siitä asiasta. Mutta eroa niissä on ja SL on tietenkin parempi. SL:ssä on ilmeisesti pyritty entistä pidempään öljyn käyttöikään. Ja kun öljynvaihtoväli on verrattain pitkä, niin parasta mahdollista sinne koneeseen kannattaa laittaa. Voisihan öljyt vaihtaa hiukan tiuhemmin, ja ostaa halvempaa öljyä. Mutta hiukan kalliimman litrahinnan säästää takaisin vaivassa ja öljynsuodattimen hinnassa.
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: mopo305 - 18.02.13 - klo:11:38
SJ on sitte parempaa kuin SL.
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: Partanen - 18.02.13 - klo:11:55
Saisko jonkun perustelun tuolle näkymykselle?
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: mopo305 - 18.02.13 - klo:17:44
Ei se ole mikään näkemys, se on totuus, mitä korkeempi toinen kirjain sitä parempi laatu. Elikkä SG on vielä parempaa kun noi molemmat. En nyt viitsi faktaa etsiä, jossain ssitä löytyy. ::)
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: Partanen - 18.02.13 - klo:21:25
Juu ei se noin mene, vaan juuri päinvastoin. SG taisi olla -90 lukua, SJ ja SL 2000-lukua. Uusin taitaa olla SN, jos oikein muistan. Eli aakkosissa mennään eteenpäin sitä mukaan kun öljyt ns. paranee.

Lisäys: SG onkin -80 luvulta.
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: InsOmnia - 18.02.13 - klo:21:34
Wiki kertoo:
Bensiinimoottoriöljyt
SA (Vanhentunut): Ei lainkaan lisäaineita, ei sovellu vuoden 1930 jälkeen valmistettuihin bensiinimoottoreihin
SB (Vanhentunut): Ei sovellu vuoden 1951 jälkeen valmistettuihin bensiinimoottoreihin
SC (Vanhentunut): Ei sovellu vuoden 1967 jälkeen valmistettuihin bensiinimoottoreihin
SD (Vanhentunut): Ei sovellu vuoden 1971 jälkeen valmistettuihin bensiinimoottoreihin
SE (Vanhentunut): Vuosimallia 1972-1979 olevien bensiinimoottoreiden tyypillinen käyttöluokka
SF (Vanhentunut): Puhtaanapito- ja kulumisenesto-ominaisuudet paremmat kuin SE-luokassa. Vuosimallia 1980-1988 olevien bensiinimoottoreiden laatuvaatimus
SG (Vanhentunut): Aiempaa parempia puhtaanapito-, lietteenesto-, käyttöikä- ja kulumisenesto-ominaisuuksia vaativa luokka. Useimpien moottorinvalmistajien laatuvaatimuksena vuodesta 1989 alkaen
SH (Vanhentunut): Otettiin käyttöön 1993. Testeiltään ja rajoiltaan sama kuin SG, mutta testien suoritustapa on vaativampi
SJ (Käytössä): 1996 käyttöönotettu luokitus, joka on kehitetty moottoreiden entistä tiukempien päästö- ja suorituskykyvaatimuksien mukaiseksi
SL (Käytössä): 2001 käyttöönotettu luokitus, jossa otetaan huomioon kolme suorituskykyvaatimusta; parempi polttoainetalous, parempi suoja päästöjä vähentäville osille, halu saada aikaan moottoriöljyjä, jotka tarjoavat mahdollisuuden pidempään käyttöikään. Uudet testit ja testirajat ovat merkittävästi vaativammat kuin SJ-luokituksessa
SM (Käytössä): Vuonna 2004 esitelty luokitus, joka parantaa hapettumisenkestoa, liansitomiskykyä, kulumissuojaa ja alhaisten lämpötilojen suorituskykyä koko moottoriöljyn elinkaaren aikana.
SN (Käytössä): Vuonna 2010 esitelty laatuluokitus, joka parantaa tiivisteyhteensopivuutta, mäntien suojaa karstoittumista vastaan korkeissa lämpötiloissa ja parantaa mustan lietteen kesto-ominaisuuksia. Tuloksena alhaisempi polttoaineenkulutus, parempi turboahtimen suojaus, yhteensopivuus päästöjärjestelmien kanssa ja etanolipolttoaineen (max 85%) kanssa.
Otsikko: Vs: Vespa Gts:n öljyistä
Kirjoitti: Partanen - 28.05.13 - klo:20:14
Uuden Vespan ohjekirjaa olen ehtinyt sen verran lukea, että nyt suosittelevat alennusvaihteeseen, eli perään GL-4 öljyä. Ennenhän se oli GL-3.

Öljyä pitää olla perässä niin, että öljytaso on mittatikun alimman ja toiseksi alimman viivan välissä. Eli maksimi on toiseksi alin viiva mittatikussa. Mun muistaakseni asia oli jotenkin vaikeammin selitetty vanhemmassa ohjekirjassa. Käyttävät samaa mittatikkua useammassa konsernin mallissa, ja siksi muilla merkkiviivoilla ei Gts:n tapauksessa ole käyttöä.
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: GTS300SS - 17.06.13 - klo:18:12
Vaihtelin tuossa toissa viikonloppuna omaan kulkupeliin uudet moottoriöljyt ja Malossin suodattimen. Vasta tämän jälkeen lukaisin tarkemmin tätä
aihetta...

Öljynä minulla on täyssynteettinen Mobil Super 3000 5w-40. Pullosta löytyy seuraavat suositukset: ACEA A3/B3,A3/B4; API SN/SM.

Ostin Mobilia, kun sitä on yleisesti tarjolla ja merkki mielestäni laadukas. Mutta onkohan tuo nyt Vespaan sopimatonta tavaraa?  :-\
Jos ihan skootteriin tehtyä öljyä haluaa käyttää, niin öljy melkeinpä tilattava vaikkapa EasyPartsista.


Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: Partanen - 17.06.13 - klo:20:33
Mun mielestä tuo Mobil 3000 on lähempänä oikeaa kuin yksikään Easyparts:in öljyistä on, kun katsotaan laatuluokituksia. Joten eipä tuosta huolta kannata kantaa, mutta seuraavassa öljynvaihdossa voi asiaa taas miettiä. Täyssynteettisyys, viskositeetti 5w-40, laatuluokitukset API SL ja ACEA A3 kun täyttyy, ollaan mielestäni aika turvallisilla vesillä. Mobil 3000 täyttää nuo. Jäljelle jää ne mahdolliset lisäaineiden puuttumiset, joita esim. pieni ja aika nopeasti pyörivä venttiilikoneisto voisi vaatia. Mutta niistä ei tunnu saavan varmaa tietoa mistään.

Ulkomailla monet tuntuvat ostavan halvinta öljyä joka täyttää vaatimukset: täyssynteettinen, 5w-40 ja API SL. Itte olen tarkempi, ja kymppi sinne tänne ei tätä harrastusta kaada. Mutta hiukan vaivaa se vaatii, että saa hommattua valmistajan suosittamaa Eni-öljyä.
Otsikko: Vs: Miksi 250 GTS Vespaan JASO MA öljyä?
Kirjoitti: GTS300SS - 17.06.13 - klo:21:21
OK, kiitos. Täytyypä jossain vaiheessa paneutua noihin lisäkirjainten saloihin. Sen verran öljytarjontaa katselin, että näyttää esim. Castrolilta löytyvän
ihan vartavasten skootterikäyttöön tehty öljy.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Partanen - 19.06.13 - klo:23:05
Mä selasin myös noita Castrolin sivuja aiemmin päivällä. Intian sivuilta löytyi asiaa siitä, kuinka skootterit vaativat erilaisia öljyjä kuin moottoripyörät ja autot. Koneet käy skoottereissa kuumana, eikä ole öljyssä kylpevää kytkintä. Viskositeetti olikin sitten 20w-50, eli ei sinnepäinkään mitä täällä meillä olisi hyvä olla. Sitten Castrolilta löytyy se 5w-40 moottoripyörien öljy, mutta on melko kallista, eikä siinä ole ACEA A3 luokitusta. Ja toisessa yhteydessä Castrol kertoo, ettei moottoripyörien öljyjä pitäisi skoottereissa käyttää. Huokaus.  ;)

**********

Vaihdoin peräöljyt mielenkiinnon vuoksi. Ne on todennäköisesti vaihdettu myös ensihuollossa, tai ainakin ne laskutettiin. Vanteen pölyssä ei ollut mitään jälkiä huollon jäljiltä, josta päättelin että vaihtavat öljyt huollossa imemällä, mittatikun reiästä. Ihan kaikki metallihile ei ollut imemällä perästä pois tullut. Tein samalla myös huuhtelun perälle, eli täytin kolme desiä, jotka laskin pois vielä kertaalleen ennen varsinaista uuden öljyn täyttöä. Metallihilettä oli siis öljyssä jonka huolto oli laittanut. Sitä oli myös huuhteluöljyssä, jonka itse laitoin. Propussa kun ei ole magneettia, piru vie. Varmaan tuo perä kestää sen minkä skootterikin, vaikka öljyjä ei koskaan vaihtaisi. Itseäni nämä tekniset asiat kiinnostaa, ja siksi öljynvaihto on ajanvietettä. Maailmalla jotkut tekevät niin, että vaihtavat öljyt tonnin paikkeilla pariin kertaan, eivätkä koskaan enää uudestaan. Eikäpä autoihinkaan vaihteistoöljyjä nykyisin juuri vaihdella.

Kympillä saa Teboilin täyssynteettistä peräöljyä (GL-5), josta huuhtelusta huolimatta jäi vielä seuraavaankin vaihtokertaan öljyä. Eli taidan jatkossakin vaihdella peräöljyjä.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: oskuk - 22.06.13 - klo:23:06
Helppohan niihin proppuihin on magneetit laittaa. Mitä huoltoihin tulee, niin olen aika varma etei ainakaan omaan Kymcooni ole 3000km huollossa tehty mitään muuta kuin vaihdettu moottriöljy.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Partanen - 24.06.13 - klo:12:01
Jos olisi ollut kaukaa viisas, niin olisi hankkinut etukäteen uuden peräöljypropun, ja värkännyt siihen magneetin? Mutta miten? Proppu on halkaisijaltaan vain 8mm. Pitäisköhän siihen yrittää porata reikä, ja kehitellä jostain riittävän pieni magneetti? Pitääkö käyttää varmuuden vuoksi liimaa magneetin kiinnittämiseen? Voishan tuommoisen värkätä ajan kanssa, ennen seuraavaa öljynvaihtoa.

Lopultakin arvelen, että alennusvaihde on varmaan skoottereissa se viimeinen asia mikä särkyy. Kunhan edes vähän on öljyä voitelemassa. Itte halusin ne metallihiput pois sieltä, kun hirvittää ajatus siitä, että metallihilettä pyörii kuulalaakereiden välissä.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: oskuk - 24.06.13 - klo:13:25
Onko proppu itse magneettista kamaa? Jos, niin pysyyhän siinä magneetti kiinni, vaikka pari kolme tämmöistä päällekäin proppuun kiinni ja ruuvaa kiinni:

http://dx.com/p/super-strong-rare-earth-re-magnets-8mm-20-pack-4248

ja jos katso nuo liian suuriksi niin muutama näitä pällekäin sitten:

http://dx.com/p/ysdx-653-1mm-neodymium-magnet-cube-diy-puzzle-set-silver-100-pcs-174527

vai oliskos nämä optimaalisia?

http://dx.com/p/5-x-5mm-ndfeb-neodymium-magnet-circular-cylinder-diy-puzzle-set-silver-50-pcs-217897
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Partanen - 24.06.13 - klo:13:45
Enpä arvannut, että kiinalainen on keksinyt myydä magneetteja. Hyvä että on. Proppu itsessään on kaiketi tavallinen pultti, kuusiokolokannalla, eli ei magneettinen. Jos olisi, en kai magneettia tarvitsisikaan. Kai tuommoinen magneetti pysyy pultin päässä ilman liimaakin, vai pysyykö? En haluaisi että magneetti lähtee seikkailemaan perän sisällä.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: oskuk - 24.06.13 - klo:13:54
Lainaus käyttäjältä: Partanen - 24.06.13 - klo:13:45
Enpä arvannut, että kiinalainen on keksinyt myydä magneetteja. Hyvä että on. Proppu itsessään on kaiketi tavallinen pultti, kuusiokolokannalla, eli ei magneettinen. Jos olisi, en kai magneettia tarvitsisikaan. Kai tuommoinen magneetti pysyy pultin päässä ilman liimaakin, vai pysyykö? En haluaisi että magneetti lähtee seikkailemaan perän sisällä.

Kun saat ne magneetit (jotka siis tulevat postikuluitta ;-) käteesi niin kokeilet, niiden neodyymien voima voi yllättää...eli jos tosiaan pulttiin ottaa magneetti, niin asia on ratkaistu. Jos hirveästi hirvittää, niin voihan ne magneetit/magneetin jättää siihen moottorin ulkopuoliseen pultin osaan, kantaan kiinni, pulttihan on tuolloin magneettinen...tosin ei toki samalla voimalla.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Partanen - 23.02.16 - klo:13:23
Yksi mahdollinen syy lisää, miksi suosittavat Jaso MA öljyä, on starttimoottorin yksisuuntalaakeri. Rullaa toiseen suuntaan, mutta toiseen suuntaan lukittuu kampiakselille. Jos öljy on liian liukasta, eli autoihin tarkoitettua matalan kitkan öljyä, voisi ainakin teoriassa ko. laakeri alkaa luistamaan akseliin nähden. Silloin startti kyllä pyörii, mutta ei saa pyöritettyä kampiakselia.

Allright myy näköjään ei oota Eni-öljyjen kohdalla, ainakin tällä erää. Pitääköhän tässä siirtyä Castrolin käyttäjäksi, jospa sitä saisi helpommin.

Lisäys: Soitin Allrightille kysyäkseni Eni PG 5w-40 öljystä. "Ei ole näillä näkymin tulossa".
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Coastside - 23.02.16 - klo:13:32
Pyöräni moottorissa vapaakytkimessä on rullakytkin joka perustuu kitkaan. Se pitää oli öljytty tai ei. Ei ole uskottava peruste.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Partanen - 23.02.16 - klo:13:47
Startin "kytkinlaakeri" toimii samalla tapaa kuin vapaakytkin autossa. Väärää öljyä käytettäessä alkaa luistamaan.

Tämä Vespa kuulostaa vähän siltä, että yksisuuntalaakeri luistaa:

https://youtu.be/ONam_2ZNZrY
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Palosella - 23.02.16 - klo:17:50
Lainaus käyttäjältä: Partanen - 23.02.16 - klo:13:47
Startin "kytkinlaakeri" toimii samalla tapaa kuin vapaakytkin autossa. Väärää öljyä käytettäessä alkaa luistamaan.

Tämä Vespa kuulostaa vähän siltä, että yksisuuntalaakeri luistaa:

https://youtu.be/ONam_2ZNZrY

En tiedä, mutta mun korvaan kuulostaa, että startti ei pyöri ollenkaan tuossa videolla.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: sympaatti - 25.02.16 - klo:13:06
Lainaus käyttäjältä: Palosella - 23.02.16 - klo:17:50
Lainaus käyttäjältä: Partanen - 23.02.16 - klo:13:47
Startin "kytkinlaakeri" toimii samalla tapaa kuin vapaakytkin autossa. Väärää öljyä käytettäessä alkaa luistamaan.

Tämä Vespa kuulostaa vähän siltä, että yksisuuntalaakeri luistaa:

https://youtu.be/ONam_2ZNZrY

En tiedä, mutta mun korvaan kuulostaa, että startti ei pyöri ollenkaan tuossa videolla.

Mun x9 kuullosti melkein tuollaiselta siritykseltä, ku akku oli vajaatehonen. Sähkön määrän lisäys auttoi onkelmaan...
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: pera8x - 25.02.16 - klo:13:37
virtahan tosta näyttäis olevan tosiaan lopussa, tai startti jumissa kun ei edes pyöritä. mittaristonkin valot hiipuu.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Partanen - 25.02.16 - klo:18:55
Mjoo, voihan se olla. Ei silti pois sulje sitä, että yksisuuntalaakeri voi tapauksesta, tai öljystä riippuen luistaa. Noi MP-öljyt ei niin usein ole bensan säästö mielessä lisäaineistettu, mitä auojen uusimmat öljyt.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Palosella - 25.02.16 - klo:22:26
Ei mitenkään mahdotonta. Montako Vespaa tiedät, josta se laakeri on joskus luistanut? En näkisi kovin tarpeellisena tuota jaso ma-luokitusta näissä.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Partanen - 26.02.16 - klo:04:31
Mulla nyt kolmas Gts, eikä ole yhdessäkään ko. laakeri luistanut. Olen käyttänyt aina JASO MA öljyä, varmuuden vuoksi. Lähinnä niiden keinuvipujen vuoksi.

Ehkä se on jo tässä ketjussa mainittu, mutta vaatimus saattaa olla Piaggion tapa suositella MP-öljyjä.

Laahaavien nostajienkin vaatima lisäaineistus on saatettu huomioida autojenkin öljyissä, mutta onko? Autoissa kun nykyisin on usein rullakeinuvivut.

Mutta pohdintaahan tämä, kun ei öljyvalmistajat salojaan juuri paljasta.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: pera8x - 26.02.16 - klo:06:12
Lainaus käyttäjältä: Partanen - 26.02.16 - klo:04:31
Mulla nyt kolmas Gts, eikä ole yhdessäkään ko. laakeri luistanut. Olen käyttänyt aina JASO MA öljyä, varmuuden vuoksi. Lähinnä niiden keinuvipujen vuoksi.

Ehkä se on jo tässä ketjussa mainittu, mutta vaatimus saattaa olla Piaggion tapa suositella MP-öljyjä.

Laahaavien nostajienkin vaatima lisäaineistus on saatettu huomioida autojenkin öljyissä, mutta onko? Autoissa kun nykyisin on usein rullakeinuvivut.

Mutta pohdintaahan tämä, kun ei öljyvalmistajat salojaan juuri paljasta.

nykyautoista en osaa sanoa, kun en ole ikinä uutta autoa omistanutkaan. mää oon ajellu aika paljon vanhoilla diiselimersuilla, jostain 80 ja 90 luvulta olevilla vehkeillä. niissä nokka-akseli painaa suoraan paininkuppiin, eli ei ole rullakeinuja, tai oikeastaan mitään keinuja. nokkien kanssa ei koskaan mitään ongelmia, eikä juuri paininkuppienkaan kanssa. öljyinä millon mitäkin, mutta aina synteettistä. noissa nokan profiili on vielä aika "terävä", jos sen sellaseksi voisi kuvailla. venttiilien jouset hm.. en tiedä onko se noissa kovin suuri. toisaalta voisi vaikka ollakkin, kun venttiilit on kohtuu paksut, imu on 10mm varrella ja pako 8mm. toisaalta taas noi ei kierrä, kun kuutisen tonnia. tällästä pohdintaa vain.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Partanen - 02.03.16 - klo:13:34
Scooter Center näköjään myy nykyään Eni i-ride PG öljyä:

http://www.scooter-center.com/en/product/3331359/Oil+ENI+AGIP+I+Ride+PG+4+stroke+SAE+5W+40+synthetic+1000ml+Piaggio+approval+Eni+recommendation+for+Vespa+GTGTSGTV125+300+LXLXV125+150?meta=?cat=CAT_OEL_OEL

Castrolia sentään saa vielä Suomesta.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: pasi61 - 02.03.16 - klo:19:42
saahan tuota suomestakin
http://www.moto-hame.fi/index.php?main_page=product_info&products_id=12917
Tätä olen käyttänyt omassa Vespassani 250 Gts


Lainaus käyttäjältä: Partanen - 02.03.16 - klo:13:34
Scooter Center näköjään myy nykyään Eni i-ride PG öljyä:

http://www.scooter-center.com/en/product/3331359/Oil+ENI+AGIP+I+Ride+PG+4+stroke+SAE+5W+40+synthetic+1000ml+Piaggio+approval+Eni+recommendation+for+Vespa+GTGTSGTV125+300+LXLXV125+150?meta=?cat=CAT_OEL_OEL

Castrolia sentään saa vielä Suomesta.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Partanen - 02.03.16 - klo:20:31
"Varastosaldo:Tilataan tukusta"

Pahasti pelkään,  että tukku on Allright. Eli ei ole mitä tilata.

Mutta Eni Moto2 5w-40 öljy täyttää samat vaatimukset kuin PG. Eli tämä:

http://www.allrightshop.fi/tuotteet/mp/voiteluaineet+ja+kemikaalit/4-tahti+moottori%c3%b6ljyt/711356/eni-eni-i-ride-moto2-4t-5w-40-1l-fullsynth-
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: xx851z - 02.03.16 - klo:20:48
Öljyjutut ovat ihan hauskoja, kovimmat fundamentalistit puhuvat hienoimmista nyansseista  kuin olisi vähintään ihmisveren kaltainen neste kyseessä.
Todellisuudessa moottorin kestoikään taitaa vaikuttaa paljon enemmän esimerkiksi suunnittelu, materiaalit ja käyttö kuin käytetyn öljyn merkki. Mitenkään Vespaa väheksymättä, Quasar ei taida olla aivan kestävimmän moottorin maineessa.

Olen itsekin lähettänyt muutaman purkin öljyä jenkkeihin analysoitavaksi Blackstone labsiin ja firman uutiskirjeitä tulee edelleenkin.

http://www.bobistheoilguy.com/forums/ubbthreads.php?ubb=cfrm
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Partanen - 02.03.16 - klo:20:58
Olis mielenkiintoista kuulla minkälaisia konerikkoja on Quasar-koneissa ollut. Ja onko mitä öljyä käytetty, ja mikä tärkeämpää, oliko öljyä oikea määrä.

Yli 70 tonnia ajettuja on väitetty olevan olemassa.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: xx851z - 02.03.16 - klo:21:14
Lainaus käyttäjältä: Partanen - 02.03.16 - klo:20:58
Olis mielenkiintoista kuulla minkälaisia konerikkoja on Quasar-koneissa ollut. Ja onko mitä öljyä käytetty, ja mikä tärkeämpää, oliko öljyä oikea määrä.

Yli 70 tonnia ajettuja on väitetty olevan olemassa.

Äläs nyt, olethan sinä Modernvespaa lukenut. Jos kone on kestävä ja öljy hyvin soveltuvaa , niin minne öljy katoaa?

Alkutalvesta täällä yritettiin porukalla hakea 250 gts:n konetta kiinni leiponeen tilalle, ei ole tainnut vieläkään löytyä. Autopuolella tuollainen kertoo, että kysyntää on. Minulla oli joskus muutaman vuoden ikäinen Vaggilainen josta hajosi moottori parissasadassa tuhannessa. Metsästin koko maan hajottamot läpi mutta AGP tai AQM-tyypin konetta ei löytynyt millään. Yksi romumies sanoi, että ne menee heti koska kysyntä on kova, muita versioita oli pilvin pimein.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Partanen - 02.03.16 - klo:21:30
Kaikki nämä mäntämoottorit syö öljyä. Siksi sitä öljymäärää pitää tarkkailla. Kun öljynpaineen varoitusvalo syttyy, on myöhäistä. Vespan ohjekirjassa erikseen huomautetaan, että öljynkulutus voi lisääntyä, jos ajetaan pitkiä matkoja suurilla nopeuksilla.

En muista juurikaan konerikkoja ulkomaisilta palstoilta, paitsi käyttäjien virheistä johtuvia. Öljyä liikaa, tai liian vähän.

Niitä on ollut, että öljy on siirtynyt ilmanputsarikoteloon. Siksi putsarikotelon pohjassa on ne läpinäkyvät tulpat, jotka täyttyessään kertovat, että jokin on pielessä. Suodatin todennäköisesti tukossa. Huollon puutetta, tai huollettaessa laitettu liikaa öljyä suodattimeen.

Lisäys: Niin mihin se öljy katoaa? Kun mäntä menee alas, jää pieni määrä öljyä sylinterin seinämille, josta se palaa työtahdin aikana.

Lisäys 2: Ehkä ne kaadetut Gts:ät useimmiten korjataan ajokutoisiksi. Siksi moottoreita ei pyöri ihan joka nurkassa. Mahtaako paljon muidenkaan skoottereiden moottoreita olla myynnissä, jos ei markettimopoja lasketa? En tiedä, kun ei ole ollut tarvetta.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Coastside - 02.03.16 - klo:22:10
Kallis huoltohinnasto ja kalliit varaosat saa ihmiset hamstraamaankin osia ja koko kone on tietenkin haluttu. Etelässä voi ajotahtikin olla kovempi niin että öljyt unohtuvat.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: xx851z - 02.03.16 - klo:22:23
Joo, eipä noista tiedä onko aina käyttäjän vai koneen vika. Nopeasti haettuna ainakin muutama malliksi, leikanneita ala- ja yläkertoja:

http://modernvespa.com/forum/topic135201?highlight=seized
http://modernvespa.com/forum/topic134411?highlight=seized
http://modernvespa.com/forum/topic130917?highlight=seized
http://modernvespa.com/forum/topic93149?highlight=catastrophic+failure
http://modernvespa.com/forum/topic126224?highlight=blown+engine
http://www.2commute.co.uk/2012/12/07/news/living-with-a-vespa-gts-300i/

Katselin jossain vaiheessa 250 GTS-malleja ostomielessä. Panin merkille matalat ajokilometrit, joilla laitteet usein tulevat myyntiin. Yli 25tkm yksilöt on käytännössä muuttuneet vaihdokkina kiinnostavuudeltaan kukkamullaksi mikä on lienee aiheetonta ainakaan keston kannalta, jos kerran 70 tkm ajettujakin on.Miinä en vain ole sattunut näkemään. 5-15 tkm on aika yleinen kilometrimäärä kun menee vaihtoon ja vähemmän ajettujakin yritetään myydä jopa vuosi-pari eikä kauppoja tule.

Sillä frekvenssillä jolla sinä olet Vespoja vaihtanut ja suunnittelet vaihtaa, ei lienee koneelle ole tarvetta, jos kaikilla kolmella vai neljällä yhteensäkään ei ole ajettu sitä 70 tkm.

Tämä lähti liikkeelle öljyistä ja kuten ensimmäisessä viestissäni kirjoitin, en pistä Vespaa halvasta. Me voisimme jatkaa tästä vaikka kuinka, mutta lopetan nyt tähän.


Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Partanen - 03.03.16 - klo:07:24
Olipas siinä dramatiikkaa!  :)

Nythän ei myy mitkään ajoneuvot niinkuin huippuvuosina. Tietenkin sillä on vaikutuksensa siihen, että Vespoista on hiukan ylitarjontaa, mikä taas laskee hintaa.

Ongelmatkin kannattaa suhteuttaa myyntimääriin. Vespan myyntimäärät huomioon ottaen foorumeilla kerrotut rikot eivät ole ainakaan paljon.

Mun vaihdot ovat johtuneet hienosta väristä, ja seuraava peurakolarista. Ja nyt vaihdoin siksi, että sain hyvät kaupat. Mikään pakko ei olisi ollut ostaa.

Lisäys: Joillekin huollon ammattilaisillekin tuntuu olevan vaikeaa laittaa sopivasti öljyä Vespan koneeseen, niin ei ihme jos joku huoleton vespan omistajakin tuntee öljypinnan tarkkailun ylivoimaiseksi.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Palosella - 03.03.16 - klo:12:52
Vähän menee ot puolelle, vaikka öljystä puhutaankin. Tuosta öljyn määrästä, en näkisi, että pelkoa koneen vaurioitumisesta olisi vielä siinä vaiheessa, kun tikku kastuu edes vähän. Liika ei ole hyvästä. Tuossa, joka meidän tallisssa seisoo yhä, oli tikku aivan kuiva. Öjlynpinta kun menee sen tikun alapuolelle niin siinä kohtaa kilahtaa luonnollisesti. Toki sitä tikkua pitää seurata vaikka n. kerran kuukaudessa.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Coastside - 03.03.16 - klo:13:11
Öljynmäärän tarkistuksen varmistamiseen olisi simppeli keino. Mittatikun alle kytkin ja piiri joka estää käynnistyksen jos ei määrävälein ainakin avaa mittatikkua.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Palosella - 03.03.16 - klo:13:36
Lainaus käyttäjältä: Coastside - 03.03.16 - klo:13:11
Öljynmäärän tarkistuksen varmistamiseen olisi simppeli keino. Mittatikun alle kytkin ja piiri joka estää käynnistyksen jos ei määrävälein ainakin avaa mittatikkua.

Tai öljynpinnan tunnistin niinkun tärylätkissä on. Jos öljyä on liian vähän, kipinä häipyy ja kone ei käy.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: pera8x - 04.03.16 - klo:08:10
Lainaus käyttäjältä: Palosella - 03.03.16 - klo:13:36
Lainaus käyttäjältä: Coastside - 03.03.16 - klo:13:11
Öljynmäärän tarkistuksen varmistamiseen olisi simppeli keino. Mittatikun alle kytkin ja piiri joka estää käynnistyksen jos ei määrävälein ainakin avaa mittatikkua.

Tai öljynpinnan tunnistin niinkun tärylätkissä on. Jos öljyä on liian vähän, kipinä häipyy ja kone ei käy.

tai niinkun joissain autoissa on öljynmäärän anturi ja valo. sitten kun syttyy, niin pääsee vielä huoltoasemalle hakeen lisää öljyä, eikä matka katkea puuttuvan kipinän, tai kiinnileikkaamisen takia.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Coastside - 04.03.16 - klo:08:27
Kaksipyöräisissä asento vaikuttaa öljypintaan niin ettei pelkkä anturi riitä, pitää olla asentotunnistin.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Partanen - 04.03.16 - klo:10:45
Öljytikku löytyy. Yksinkertainen ja edullinen ratkaisu, joka toimii. Muuta ei tarvita, tai ainakaan minä en haluaisi maksaa antureista ja merkkivaloista.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: konenikkari - 08.03.16 - klo:12:49
Lainaus käyttäjältä: Partanen - 25.02.16 - klo:18:55
Mjoo, voihan se olla. Ei silti pois sulje sitä, että yksisuuntalaakeri voi tapauksesta, tai öljystä riippuen luistaa. Noi MP-öljyt ei niin usein ole bensan säästö mielessä lisäaineistettu, mitä auojen uusimmat öljyt.

Yksisuuntalaakerin toimimisen kannalta oleellista on, että akussa on riittävästi virtaa.
Vain riittävän suuri startin kiihtyvyys aikaansaa kytkeytymisen.
käytetyllä öljyllä ei juurikaan ole merkitystä.
Yksisuuntalaakeri on tässä tapauksessa virheellinen nimitys.
Starter Motor Drive Clutch on suomennettuna startin vetokytkin.
Jolle suomenkielessä on annettu myös nimi, bendix.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Partanen - 08.03.16 - klo:14:39
Henkilöautoon verrattuna Vespan kone käy kovemmilla kierroksilla kuin auton moottori. Ainakin meidän nopeusrajoituksilla. Siksi prätkäöljyn käyttö voi olla perusteltua. Vaikka viritysaste Vespassa ja autossa lähellä toisiaan.

Mutta ehkä sittenkin pitäisin kiinni vaaditusta viskositeetista, ja API-luokituksesta, kuin moottoripyöräöljystä, jos joku päivä käy niin, ettei saatavilla ole 5w-40 synteettistä prätkäöljyä. Öljyn hyvä juoksevuus on mukava ominaisuus meidän ilmastossa.

(Konenikkari: Mä en oikein viitsi keskustella sun kanssa yhtään mistään. Niin on raskaat jutut.)

Lisäys klo 16.15: Vespassa ei ole Bendixiä, vaan yksisuuntaislaakeri, joka kytkee startin voiman kampiakselille.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Palosella - 08.03.16 - klo:18:31
Jep, ei ole bendixiä vaan juurikin tuo yksisuuntalaakeri. Teoriassa se voi alkaa luistamaan, mutta aika harvinaista taitaa olla. Samanlainen kun bensa rc-autojen vetonarun takana on, mutta vaan aika paljon isompi.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Partanen - 08.03.16 - klo:19:07
Pitääkin korjata, että Gts:ssä ei ole bendixiä. Sillä PX:ssä on.

RC-auton laakeriin ei todennäköisesti joudu henkilöautoihin suunniteltua täyssynteettistä moottoriöljyä.  :)

Vespa Gts:n laakeri on nähdäkseni tekemisissä moottoriöljyn kanssa. Sullahan saattaisi olla tallissa moottori, josta asian voisi tarkastaa?
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: konenikkari - 09.03.16 - klo:08:13
Lainaus käyttäjältä: Palosella - 08.03.16 - klo:18:31
Jep, ei ole bendixiä vaan juurikin tuo yksisuuntalaakeri. Teoriassa se voi alkaa luistamaan, mutta aika harvinaista taitaa olla. Samanlainen kun bensa rc-autojen vetonarun takana on, mutta vaan aika paljon isompi.

Totta, olen väärässä, alkuperäinen bendixin keksintö ei ollenkaan sisältänyt yksisuuntalaakeria,
siinä oli vain kierteen avulla hampaalle kytkeytyvä ratas.
Taidankin ensi kerralla osia tilatessani kysellä, yksisuuntalaakeria.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Partanen - 09.03.16 - klo:10:24
PX:n bendixissä on yksisuuntaislaakeri. (One way bearing)
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Palosella - 12.03.16 - klo:12:03
(https://skootterini.com/foorumi/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi6.aijaa.com%2Ft%2F00663%2F14121892.t.jpg&hash=434455b05ad2debb6ae3738ec99d1c22ec0d76f8) (http://aijaa.com/XiirRt)

Siinä on kuva GTS yksisuuntalaakerista. Se on siis pulteilla kiinni magneetossa. Tohon tulee sitten pari ratasta vielä, jotta saadaan yhteys startin akselille.

Edit: Ja toki tuo pyörii moottoriöljyssä, eli väärän tyylisellä öljyllä on kyllä mahdollista saada tuo laakeri luistamaan.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Coastside - 12.03.16 - klo:12:35
Siinä syntyy niin kova pintapaine että öljyt lähtee välistä.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Partanen - 12.03.16 - klo:13:30
 Kiitos "Palosella". Jännä että itsekin juuri vietin hyvän tovin netissä tähän aiheeseen liittyen. Lähinnä saksaa englanniksi käännellen.

"Starter sprag clutch" toimi hyvänä hakusanana. Mikä se olisi suomeksi, ehkä starttimoottorin kytkin? Ja saksalainen nimittää laakeria "vapaakytkimeksi", "freilauf"

Joissain Bemarin prätkissä on alkanut ykssuuntaislaakeri luistamaan, ja öljylaatua muuttamalla ongelma on korjaantunut:

http://www.bmwlt.com/forums/k1200lt/2498-starter-sprag-clutch.html#/forumsite/20734/topics/2498?page=1

Vespan vapaakytkimeen liittyen löysin tämmöisen ketjun, jossa tosin ei ihan selvinnyt mikä vapaakytkimen oli tuhonnut:

http://www.vespaforum.de/viewtopic.php?f=16&t=28711

Paljon löytyi asiaa aiheeseen liittyen, suuntaan ja toiseen. Jos maahantuoja saa hankittua Castrol moottoripyöräöljyä (JASO MA) litran purkeissa, niin sitä sitten varmaan jatkossa. Tai sitten tuttua ja siten turvallista Eni-öljyä saksasta, esim:

http://stores.ebay.com/Frinken-Racing
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Palosella - 21.04.16 - klo:11:50
Tuohon GTS:ään, johon tein koneremontin tuli Syntium öljyä. Saa Sumekolta. Hintaa en tiedä, mutta Jaso-ma-luokitus näkyy olevan.

(https://skootterini.com/foorumi/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi5.aijaa.com%2Ft%2F00513%2F14152547.t.jpg&hash=fb698cfd45669b88cd4edb45b0caaf01d846751d) (http://aijaa.com/QJgoRD)
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: oskuk - 20.06.16 - klo:19:57
Mitäs raati sanoo halpiksesta?

Pennasol
SUPER PACE 5W-40
https://www.moottorioljy24.fi/Moottorioeljy/Pennasol/SUPER-PACE-5W-40/p-OIL-913

Edith: taitaa olla ei-synteettistä...

Tuollaista Petronasia löytyy "suomenkieliseltä" sivulta, eli luultavimmin Saksasta:

https://www.moottorioljy24.fi/Moottoripyoeraetuotteet/Petronas/SYNTIUM-MOTO-4SP-5W-40/p-OIL-210
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: oskuk - 04.05.18 - klo:16:09
...täytyypä muuten kommentoida että mahtaa suomalaiset vespat olla aika huonolla tolalla, sen verran harvinaista on sekä Enin öljyt että koko määritelmän mukaiset litkutkin, ainakin jos katsoo noita motonettejä ja vastaavia.  Ainakin pitää laittaa aina nettikaupassa "kallein ensin" jos aikoo löytää ;-)
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Partanen - 10.05.18 - klo:10:41
Uusi maahantuoja on kuulema ilmoittanut uudet vaatimukset öljyille. Enää ei tarvitsisi olla 5w-40 täyssynteettistä öljyä. Siksikö, että heillä ei ole semmoista omissa valikoimissa? Kannattaa ottaa asia puheeksi, jos vie liikkeeseen huoltoon. Jos ne Italiassa ajaa 5w-40 täyssynteettisillä, niin millä perusteella sitä paksumpi öljy voisi toimia yhtä hyvin meidän kylmissä olosuhteissa.

Eihän se takuuaikana hajoa se kone, vaikka käyttäisi mitä tahansa öljyä. Mutta asia kannattaa pohtia, jos on tarkoitus käyttää skootteria myös takuuajan jälkeen.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: oskuk - 11.05.18 - klo:19:15
Sitä todnäk ajaa joku muu. Mitäs öljyjä noissa kaikissa käytettynä myydyissä on käytetty? Sitä oikeaa? Tuskin, kun ei kerran mistään oikein edes löydy...
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Partanen - 11.05.18 - klo:23:49
Oikeita öljyjä on löytynyt ainakin edellisen maahantuojan aikana.

Ja jopa 5w-40 täyssynteettinen autoöljy on varmasti parempi kuin esim. 10w-30 osasynteettinen.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: oskuk - 12.05.18 - klo:10:49
Tuskin noita öljyjä kukaan Keminmaalta tms. lähtee maahantuojalta hakemaan, ei kuskit, eikä taatusti huollot.
Aika varma veikkaus on että liki sata prosenttia maan Vespoista on ajettu väärillä öljyillä.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Palosella - 12.05.18 - klo:13:02
Mahtaako sillä olla mitään merkitystä oikeasti, kun isolla osalla noista on ajettu yli 20-30tkm, eikä ongelmia näy. Mulla tosin vuotaa venakopan tiiviste pakoputken päälle koneen käydessä, mutta se voi johtua monesta muustakin asiasta kun väärästä öljystä :D Itse laitoin kyllä viime syksynä oikeat JASO MA-öljyt tuonne sisälle.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Partanen - 12.05.18 - klo:22:11
Siinä sitä on pohdittavaa, että kumpi tärkeämpi. Moottoripyörään tarkoitetut lisäaineet, liukuville keinuvivuille, vai riittävän juokseva öljy kylmäkäynnistyksiin. Siksi tilaan öljyt edelleen ulkomailta. Hetken aikaa sai oikeaa öljyä eräästäkin moottoripyörien varaosaliikkeestä, mutta eivät täydentäneet varastoa. Ehkä ihmiset ei jaksa tämmöisiä miettiä. Ja myynti ei ole riittävää, että sen saisi kannattavaksi.

Silti mun mielestä on vastuutonta, että maahantuoja muuttaa suosituksia itselleen sopivaksi. Sama liike tosin jo aikoja sitten tarjosi mulle väärää öljyä koneeseen. Perusteena se, että: "Tätä me ollaan niihin laitettu". Aivan pirun sama mitä olette laittaneet, se ei silti täytä valmistajan vaatimuksia.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Palosella - 12.05.18 - klo:23:34
Lainaus käyttäjältä: Partanen - 12.05.18 - klo:22:11

Silti mun mielestä on vastuutonta, että maahantuoja muuttaa suosituksia itselleen sopivaksi.

Tuo on kyllä totta. Kai ne ovat sitten laskeneet, että keskimäärin noilla ajetaan vain pari tonnia vuodessa, jos sitäkään niin väärä öljy ei ehdi vaikuttaa mihinkään koko vehkeen elinaikana. Tiedä sitten. Mullekin tuli öljyt Sipistä muiden varaosien mukana. Halpaakin oli vielä.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Partanen - 12.05.18 - klo:23:40
Kesälämpimällä se 10w-30 Hondan öljy saattaa jopa toimia, kunhan hetken lämmittelee konetta käynnistyksen jälkeen. Se vaan on skootterin ja vespan ajatus, että tuppia voi väännellä heti käynnistyksen jälkeen. Siinä olisi tärkeää, että öljy on heti kylmiltään juoksevaa.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: oskuk - 13.05.18 - klo:12:10
Lainaus käyttäjältä: Palosella - 12.05.18 - klo:23:34
Mullekin tuli öljyt Sipistä muiden varaosien mukana. Halpaakin oli vielä.

On kanssa semmoinen kauppa että! Kivasti saa menemään pari tuntia ilman että löytää mitään.
Kyllästyin etsimään sitä öljyä tosin jo puolessa tunnissa...
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Palosella - 14.05.18 - klo:01:54
Kieltämättä valikkorakenne ei ole selvimmästä päästä. Offtopicin puolelle menee taas, mutta ihan minuutin sisällä sivun avautumisesta löytyi tämä: https://www.sip-scootershop.com/en/products/4stroke+oil+sip+formula+_14405000
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: karabe - 14.05.18 - klo:08:50
Näyttäis ainakin Kärkkäiseltä löytyvän ENI 5W-40 Piaggio 1l täyssynteettitä öljyä.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Partanen - 14.05.18 - klo:10:30
Tässä linkki Kärkkäiselle:

https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/eni-5w-40-piaggio-1l-tayssynteettien-oljy
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: oskuk - 14.05.18 - klo:11:04
Voisin veikata että ihan samaa kamaa eri etiketillä: https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/eni-i-ride-aprilia-racing-4t-5w-40-1-l-tayssynteettinen-moottorioljy-eni150298-4-tahti#spca
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: viisnelonen - 14.05.18 - klo:22:58
Tästä Halpaa Jaso MA öljyä..   kotiin tuotuna 3,75 litra mutta on sitten 20 litran pytty. https://www.rengas-online.com/cgi-bin/oshop.pl?item_id=132&&dsco=136&cart_id=34068977.136.86938&Cookie=&oil_category=moottoripyoratuotteet&oil_viscosity=&oil_release=jaso-ma&oil_field_of_operation=&oil_characteristic=&vehicle_disabled=1

Jos 20l on liikaa niin sitten Jaso MA2 öljyä on 5 litran kannuissa, on kyllä sitten jo 20w-50 öljyä
https://www.rengas-online.com/cgi-bin/oshop.pl?item_id=1924&&dsco=136&cart_id=34068977.136.86938&Cookie=&oil_category=moottoripyoratuotteet&oil_viscosity=&oil_release=jaso-ma2&oil_field_of_operation=&oil_characteristic=&vehicle_disabled=1
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Partanen - 15.05.18 - klo:00:18
Ei noissakaan täsmää viskositeetti. Miksi sitten ostaa tommoisia öljyjä.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Möhkis - 06.08.18 - klo:08:47
Itse olen 4-t Hondan Scooteriin laittanut 0w-40 Shell Helix/Mobil 1 autonöljyä. Hyvin toimii.
Itse en ainakaan lämmittele sen enempää, start ja go.

15w ja 20w öljyt on harraste/museolaitteisiin.  ;)
5W-40 Scooter öljyt on varmasti toimiva, mut toi 0w-40 on parempi.
Delvac käytän B&S:n moottoreissa. Tosin ruohonleikkurissa on Italilainen lisennssimoottori ja se pyytää 5w öljyä, voi sinnekin 0w öljyä laittaa. Lähtee notkeasti käymään ;D
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Partanen - 06.08.18 - klo:12:21
Tervetuloa joukkoon.

Mistä tavallinen kuluttaja voi tietää mikä öljy on "parempaa" kuin toinen, tai "toimii hyvin"?

Ja se mikä yllätti mut, niin se että Volvon venedieseliin laitetaan 20w-öljyä. Ei välttämättä ole harraste-, eikä varsinkaan museolaite.

Kaikkiin laitteisiin voi varmasti laittaa mitä vaan öljyä. Heti ei ongelmia ilmene, mutta olisi parempi ettei ollenkaan. Tai ainakin itselläni tavoite käyttää mahdollisimman sopivaa öljyä laitteessa kuin laitteessa.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Metusalem - 06.08.18 - klo:15:54
Tuota olen omaan Aprilia Sportcity 250ie:hen tökännyt jo pari vuotta, kone siis sama kuin Vespa GTS 250:ssä.
Ajokausi huhti-syyskuu, ajan vain lämpimillä ilmoilla.
https://www.motonet.fi/fi/tuote/593040/MP-Castrol-Power1-Racing-10W-50-tayssynteettinen-4-L
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Partanen - 07.08.18 - klo:10:15
Etkä ole yhtään huolissasi miten kylmä öljy läpäisee sen tiheäsilmäisen sihdin, tai miten se kylmänä roiskevoitelee nokat ja liukuvaa mallia olevat keinuvivut?
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Metusalem - 08.08.18 - klo:17:27
En.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Partanen - 08.08.18 - klo:19:14
Että ihan höpöjä ne valmistajan vaatimukset?
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Vespister - 08.08.18 - klo:22:12
Itse olen luruttanut GTS 250:n moottoriin tuollaista Motulin Tecnosynteseä. Kuten näkyy, viskositeetti on 10W-40 ja öljy täyttää JASO MA-luokituksen.
Puuilosta saa kannullisen muistaakseni 34,95 eurolla. Täyssynteettistä tuo ei taida olla, koska sitä ei kannussa mainita. Mutta vaihdan öljyt käytännössä 1 500 km välein ja ajan vain kesäisin, joten tuskinpa asialla väliä.(https://img.aijaa.com/m/00120/14601733.jpg) (https://aijaa.com/NY7SZc)
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: arla_m6 - 08.08.18 - klo:23:26
Sama täällä. Motul 5100 Hondassa. 8)
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Partanen - 09.08.18 - klo:00:10
Honda taitaa suosittaa kaikkiin 10w-40 mineraaliöljyä. Vai ovatko jo siirtyneet osasynteettiseen? Ja koska Vespalla nykyään sama maahantuoja kuin Hondalla, on maahantuoja kaiketi itse päättänyt, että voi Vespassa myös käyttää 10w-40 öljyä. Varmaan se sen takuuajan kestää millä tahansa öljyillä. Ja sehän riittää maahantuojalle.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: MORPA - 15.10.18 - klo:01:41
Mitä järkee ostaa joku Vespa jos on vaihtoehtona ostaa Honda joka kestää ihan normiöljyillä? No Hondahan on joku kaukoidän hikipaja, jossa pikkulapset opettelee käyttämään sorvia, ei siis mikään suuri valmistaja Piaggioon verrattuna.

Onko joku tyhmä joskus ajatellut Hondan tekevän ihan laadukkaita kasipyöräisiä? Voi helevata sentäs.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: oskuk - 03.03.19 - klo:10:03
Vespan käyttö pitäisi kieltää koska heillä on öljysuositus? ;-D
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: oskuk - 03.03.19 - klo:16:08
...vai että Hondaan on ihan sama mitä tunkee, kun niden suosituksetkin on vähän sinnepäin ;-)
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: MORPA - 04.03.19 - klo:04:25
Kyllä se varmaan osalle Vespakuskeille olis ihan hyvä joku tekninen koulutus, että jos öljysuosituksissa on muutakin tietoa kuin pelkkä merkki nii ymmärtäisivät sen lopunkin.

Honda nyt on sellanen marginaalimerkki ettei ne välttämättä öljyistä tiedä mitään.

Mullakin on tuolla tallissa yks Vespa, mut jos semmoisen kanssa eläminen on noin vaikeeta, niin olkoon siellä etten vaan riko sitä. Varmaan se menee paskaksi jo kun samassa tilassa on vääränmerkkistä öljyä. Kymco ei ainakaan räjähdä jos sen moottoriin laittaa öljyä.

KISS  ;)
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: oskuk - 10.03.19 - klo:01:53
Onneksi hondakuskit osaa pistä mitävaaöljyä hondaansa, ettei tarvitse lukea mitä pullossa on.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: MORPA - 16.03.19 - klo:22:30
Mulla on ollut omistuksessa yksi kumipyörillä varustettu Honda, se oli semmonen sarvitraktori. Ei se hajonnut vaikka vaihdoin siihen kerran öljyt ja taitaa olla vieläkin uudella omistajallaan käytössä. Voin näin hondamiehenä todeta Hondan olevan oikein hyvä ajopeli.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: oskuk - 17.03.19 - klo:13:45
Onneksi et antanut takuuta!
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: MORPA - 18.03.19 - klo:18:58
No kun kaverille myin, niin siinä on silloin erittäin kattava takuu. Nyt neljä vuotta kaupan jälkeen en enää ota laitteesta mitään vastuuta, viime kesänä se ainakin vielä säksätti menemään. Vespaa ei uskalla myydä, kun ostaja on kuitenkin joku perfektionisti jolle ei ole mikään hyvää.

Voihan tuon tuoda vaikka olohuoneeseen, ihan nätti sisustusesinehän se on. Helminkäisvalkoinen kimaltalee komeesti, ja onhan se muutenkin ihan nätti vekotin ;)
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Palosella - 26.03.19 - klo:14:36
En muista olenko tämän tänne joskus jo linkannutkin, mutta tässä on GTS Vespan startin yksisuuntalaakeri hajonnut:

https://www.youtube.com/watch?v=C5jrqGgYMkM

en tiedä sitten, onko käytetyllä öljyllä ollut minkään valtakunnan yhteyttä tuon laakerin hajoamiseen.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Partanen - 09.04.19 - klo:22:22
Ei voi kuin ihmetellä tarkoitusperiä, jos pitää tulla Hondalla keulimaan vespaketjuun. Mitään järkevää sanottavaa ei ole, mutta jotain pitää lätistä kuitenkin.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Palosella - 10.04.19 - klo:11:05
Niinpä. Eihän kaikissa autoissakaan käytetä yhtä ja samaa öljyä, miksi skoottereissa pitäisi? En ymmärrä mikä siinä Vespan öljysuosituksesss on vaikea ymmärtää, eihän se Jaso MA- öljy edes ole paljon kalliimpaa kun joku dieselkoneisiin tarkoitettu Delvac, jota jotkut käyttää skoottereissakin.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: oskuk - 15.05.19 - klo:11:43
Ei noita öljyjä ihan jonossa tunge noihin vaatimuksiin mutta tänään sattumalta näin yhden itselleni uuden ehdokkaan: https://www.mc-scatter.com/oljyt-kemikaalit/moottorioljyt/77194-repsol-moto-scooter-4t-5w40-1-litra
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Sepi6 - 16.05.19 - klo:09:54
Yleisesti voisin noista moottoriöljyistä sanoa mielipiteeni, viskositeetti 10W-40 koneisiin joissa on liukulaakerointi esim nokka-akselissa, 20W-50 kuula/rullalaakeri koneisiin. Kytkinlisä-aineistettu vain jos moottoriöljyssä uiskentelee kytkin jossa on massapinnat, ei se mitään kyllä haittaakkaan. Nuo 0W ja  5W öljy jos meinaa pakkasella ajella. Sitten tuo hintakysymys, jos ajokauden öljyissä säästää esim 5 euroa laittamalla sopimattomat öljyt kannattaako se pitemmän päälle? Vespassa moottoriöljy voitelee vain moottoria, omaan 50cc 4T moottoriin olen laittanut Teboil 4T SuperBike Oil 15W-50, on myös JASO MA luokitus. Miksi tuota, samaa laitan myös Derbin ja Suzukin moottoriin.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: MORPA - 19.05.19 - klo:23:03
Lainaus käyttäjältä: Partanen - 09.04.19 - klo:22:22
Ei voi kuin ihmetellä tarkoitusperiä, jos pitää tulla Hondalla keulimaan vespaketjuun. Mitään järkevää sanottavaa ei ole, mutta jotain pitää lätistä kuitenkin.

Pakko tarttua kun täkyn oikein nakkasit, muuten olisin jättänyt teidät vespoinenne ja öljyinenne ihan rauhaan. Mä puhuin Hondan valmistamasta sarvitraktorista, puutarhajyrsimestä tai mikä lie oikea nimitys tuolle koneella jonka moottori on luokkaa ruohonleikkuri.

Mikäs se ton sun esittämän nollaviestin sanoma olikaan, ehkä yhtä tärkeä kun mun kommenttini Hondalla keulimisesta. Sarvitraktori ei yksiakselisena kyllä keuli, ei millään.
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: oskuk - 20.05.19 - klo:09:30
Lainaus käyttäjältä: Sepi6 - 16.05.19 - klo:09:54
Nuo 0W ja  5W öljy jos meinaa pakkasella ajella.

Vespaan on tuo sama 5w Italiassakin, ja Intiassa ;-)
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: Partanen - 23.05.19 - klo:09:09
Piaggio ja Castrol näköjään tehneet yhteistyösopimuksen. Ja punaista näkyy olevan öljy uuden Gts:n koneessa. Suositus edelleen ohjekirjan mukaan 5w-40, niiden Jaso-luokituksien kera. Tosin maahantuojan mukaan 10w-40, mutta sille suositukselle en ole kuullut mitään järkeviä perusteita. Castroliltahan löytyy 5w-40 prätkäöljy, ja olen sitä Suomen kaupoissakin nähnyt.

https://www.piaggiogroup.com/en/archive/press/piaggio-group-and-castrol-reach-global-agreement-supply-lubricants
Otsikko: Vs: Miksi GTS Vespaan JASO MA öljyä? (Ja muutakin juttua öljyistä)
Kirjoitti: oskuk - 08.07.19 - klo:10:13
Löysin bauhausista sopuisasti Valvolinen öljyä:
https://www.bauhaus.fi/moottorioljy-valvoline-synpower-scooter-4t-5w-40-1-l.html