Skootterini.com

Moposkootterit => Yleinen tekniikka ml. ongelmat ja niiden korjaus => Aiheen aloitti: Coastside - 29.04.08 - klo:16:44

Otsikko: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 29.04.08 - klo:16:44
Lisäys 18.7.10

Etuvariaattori tulee avattua helpommin jo siksi että hihnan katkettua se on pakko tehdä. Takavariaattorin avaamiseen ei ole motivaatiota eikä sen syyllisyyttä hihnarikkoon moni epäile. Kyse on halpatuontilaitteista ja sana "toleranssi" voi merkitä tekijälle jotain syötävää tai ainakin tehtaan johdolle.

Molemmat variaattorit on hyvä avata samalla, eikä takavariaattorin käsittely ole vaikeaakaan. Jousen (noin 15 - 30 kg työntövoimainen) ja usein ylikireän suuren mutterin käsittelyä vain. Tämän ja muidenkin ketjujen kuluessa on välineet esitelty.

*****************************************************
Eka avaamiseni, ei kelpaa malliksi mutta:
Käytin hammaskehän lukitukseen  nauhamallista öljynsuodattimen avainta. Nauha tarttui erittäin hyvin hammastettuun pintaan ja kesti luistamatta hirveän väännön, mikä tarvittiin mutterin avaamiseen. Hyvä ettei koko skode noussut ilmaan. (44 Nm Hah. :D )
Bendix tosin on tiellä ja se on mitoitettu niin että se miltei mahtuu välistä, mutta vain melkein.
Työkalun varren tuin seisontatukeen jonka jousen tappi oli juuri sopivasti siinä.

Saa nähdä onnistuuko sillä kiinnittäminen yhtä hyvin. Myös onnistuuko kytkimen käsittely.

Oikea lukitustyökalu on jo pitkälle suunniteltu ja valmistan sen kun saan mitat tuosta systeemistä.

Paljon kokeneempana: Bendix lähtee sopivasti pujotellen purkamatta mitää muuta. Remmityökalu ei kestä kauaa ja niinen pysyvyys kehällä ei ole varmaa. Niitä ei ole helppo kuljettaa mukana. Hyvä painaa 50 g ja mahtuu taskuunkin. Työkalut-ketjussa on kehitelmiäni lisää.
(http://i8.aijaa.com/t/00718/6364778.t.jpg) (http://www.aijaa.com/v.php?i=6364778.jpg) klik.   Tuo on muunnettu muttei toimi hyvin.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Samppa - 29.04.08 - klo:20:39
Tuo öljynsuodatinavaimen käyttö on mainittu joskus ennenkin tällä foorumilla (minäkin olen maininnut). Parhaiten tuo mutteri aukeaa kuitenkin lukitussalvalla, tai pulttipyssyllä.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 29.04.08 - klo:21:03
Ihmettelen tuota hurjaa tiukkuutta mille ne väännetään. Moottori vääntää akselia 3 Nm voimalla ja osat eivät kierry akseliin nähden, koska ne on hammastettu yhteen. Lisäksi lukituslevynkin siihen olisi saanut samoihin uriin.

Mietin työkalua jota ei tarvitse kiinnittää pulttaamalla lohkoon kiinni. Se lukitsisi sekä etu- että takapään samaan aikaan. Näppärää.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Samppa - 30.04.08 - klo:10:02
Mietin työkalua jota ei tarvitse kiinnittää pulttaamalla lohkoon kiinni. Se lukitsisi sekä etu- että takapään samaan aikaan. Näppärää.
Pulttipyssy  ;D

Ei vaiskaan. Tuollainen työkalu olisi kyllä kätevä ja sen toteuttaminen ei varmastikkaan ole kovin vaikeaa (tyyliin joku tanko ensiö- ja toisiohihnapyörän väliin?).
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 30.04.08 - klo:14:24
Mieleeni tuli rakenne missä hammaskehään sen neljännessektoriin tulee päälle hammastettu kappale ja siitä kykimen kopan reikiin suorakaiteen-mallinen kappale. Sopisi hyvin ammattityöhönkin nopeuttaan.

Pitemmällä reissulla minulla on varityökalut ja varahihna mukana tästälähin. Siksi konevääntimet eivät kiinnosta. Muutenkin harrastekäytössä simppelit välineet ovat toimivin ratkaisu.

Huoltoihin "tutustuttuani", hinkuni huoltaa ja korjata itse, kasvoi reippaasti. Asenne ja taidot ovat luokkaa "kodinkonehuolto", joka tarkoittaa että heitä kaatsille ja osta tästä uusi...

Avasin kytkimen mutterin lukitsemalla kytkimen hihna-avaimella ja sitomalla takajarrukahvan hihnalla. Molemmat yhdessä pitivät jotta sain auki etuvaria löysemmän mutterin.

9" 225 mm varsi käy väleille: Etuvari - Seisontatuki ja Takavari - etuvarin akseli. Sitä on turha yrittää käsin pitää kun vääntää mutteria auki. Jatkonarrenkin voi tehdä putkesta ja lukita sen sokalla avaimen varteen.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 09.05.08 - klo:14:40
Kasaus sujui pienellä ajatustyöllä ryyditetynä:
1. Rullakopan ruuvien kanta oli epämääräistä kokoa ja hylsy alkoi lipsua kovaa vääntöä. Niissä oli jokin kierrelukituskin, joka kiristäessä ei enää tuntunut. Väänsin sen minkä ruuvarikahvalla sain.

2. Hihnaa ei saa paikoilleen avaamatta takalautasia jousta vastaan. Paikoillaan täysin mahdoton urakka. Käytin työpenkin vanerileukoja, jotka juuri sopivat siihen väliin ja ilman voimankäyttöä se avautui. Sahasin rimanpätkästä kaksi kiilaa jotka painoin paikalleen ja avasin työpenkin leuat. Kiilat pysyivät. Ne saa helposti pois kun hihna on asennettu.

Työkalukehitelmiä:
Siihen voi vanerista tehdä vastaavan työkalun, jos työpenkkiä ei ole. Tien päällä tehtävään korjaukseen sopivan voi tehdä niin että levitin toimii takavaria irroittamatta. Etuvarin akseliin puskeva ruuvi voi olla helpoin. Päässä vanerinen tai muovinen kappale, joka ei naarmuta kautasia.
----------
Asennus sujui nyt hyvin helposti vaikka hammaskehän pitäminen hihna-avaimella on hankalaa solenoidin tielläolon vuoksi. Lohkon viilailu voisi suoda väylän ottaa se pois tieltä, vaikkapa sen itsenäistä vaihtoa varten.
Kiristin likimäärin annettuun arvoon molemmat varin mutterit momenttiavaimella. Lisäsin vaseliinia takavarin laakeriin, jossa oli heikosti rasvaa. Myös solenoidiin ja poljnmekanismiin.

Pitkä maantie tuli ajettua puuskaisessa tuulessa. Toimii ja p-tuntumalla vakaammin. Vain se rullakopan ruuvien epämääräisyys jäi vaivaamaan ja ehkä saa avaamaan varin uudelleen.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: A_sentaja - 10.05.08 - klo:20:54
Esim jammun aeroxissa on vari irroittelu suht helppoa, kun menetelmät löytää :) Hihnan vaihtamiseen ei tarvitse muuta tehdä, kuin irroittaa etuvari. siihen käy hyvät lukkopihdit joilla otetaan polkimen hammasprikasta tukeva ote, ja 17millin avaimella väännetään mutteri auki.. Helppoa kuin heinänteko,, takavari puristetaan käsin sen verran auki, jotta hihna löystyy sitten sen voikin keplotella pois paikaltaan. Uusi hihna tietysti käänteisessä järjestyksessä, ja se on siinä.. ;D
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 11.05.08 - klo:02:20
Toisiovarin levitykseen voi käydä myös vipuun perustuva väännin, jos lohkosta sattuu kiinnityspaikat sille sopimaan. Sitten vain se kiila jätetään siihen hihnan asennuksen ajaksi ja vedetään pois.

Sitä voisi jousivaakan kanssa käyttää jousen mittaukseenkin, mitaten voiman millä se puristuu kasaan.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Samppa - 11.05.08 - klo:21:47
Takavarin pystyy Piaggiossakin puristamaan käsin sen verran auki, että hihna saadaan löystymään. Ei tuo ole edes kovinkaan raskas kun kaksin käsin puristaa ja samalla hihnaa tunkee sisään.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 11.05.08 - klo:23:56
Olen hieman yliherkkä noille jousilaitteille asennustöissä. Tuossakin tarvittaisiin kolme kättä. Kaksi puristaa varia ja kolmas pujottelee hihnaa.
Tai jos kolmannella asettaa kiilan sinne väliin. :) Sen asettaminen sinne ei ole sen vaikeampaa kuin hihnan asettelu. Sen muoto voi olla U:n.

Niinhän siinä sitten kävi että kun avasin etuvarin, jotta saan lukitusliimat sinne ruuveihin, ei takavarin kiilaaminen paikoillaan onnistunut, vaan täyi irroittaa ja kiilailla penkissä.

Aloin työstämään hammaskehän lukitustyökalua. Ensin koppan avulla levyyn reikien paikannus, jotta sen saa moottoriin kiinni. Helppo vaihe. Sitten hammaskehä akselillaan vasten levyä ja maalisuihkeella sen hammastuksen muoto levyyn. Otin työstöä ajatellen liian pitkän sektorin ja siksi sen tarkkuus on heikko. Viilailu selvääkin merkintää mukaillen on vaikeaa. Puolentusinaa hammasta riittäisi hyvin. Rälläkkää ja viilaa ja mallaamista välillä hammashehään. Nyt se on vielä saatava oikealle tasolle hammaskehän kanssa, jota koetan hahmotella siihen ratkaisua.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: openflow - 12.05.08 - klo:21:33
Joku pieni mukana kulkeva lukitustyökalu olisi paikallaan. Pistäppä kuva jossain vaiheessa tosta sun tekeleestä.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 13.05.08 - klo:16:35
Takavarin levittämiseen keksin juuri välineen, joka tekee elämän oikeasti helpommaksi. Vanerinen 10 mm paksu, U:n muotoinen kiila, jossa on 34 mm kolo akselia varten. Keskilinjalla on reijitys, josta voi vivuta sitä sisään tai pois. Vivun voi tukea akselin mutteriin tai lenkillä kytkimen kehälle tai sen reikiin.

Koetan mitoittaa sen ja kertoa sitten lisää. Etuna siinä on ettei varin levitys vaadi erityiisen vahvoja sormia tai voimaa yleensä ja se on kevyt.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 24.05.08 - klo:22:59
http://www.youtube.com/watch?v=Wa5fEnu7kWY&feature=related
How to derestrict a Yamaha C3 scooter, 1 of 5

Kanadalainen heppu Yamaha C3 varin kimpussa hidastempoisesti selitellen englanniksi. Erittäin havainnollinen. Kokoruututilaa kannattaa käyttää ja kuvan valoisuuden säätöä.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: purgiaali - 13.06.08 - klo:18:25
minä kun ensimmäistä kertaa purin takavarin ihan uteliaisuuttani niin ihmettelin sitten että mitenkäs hihnan sinne väliin saa takaisin. hetken pohdiskeltuani laitoin hihnan ja takavarin väliin palan sanomalehteä niin johan oli helppo saada hihna venytettyä takasin paikalleen  ;D
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: focus - 14.06.08 - klo:20:40
Ensinnäkin kiitoksia loistavasta foorumista... :)

Noista pulttipyssyistä sellainen kysymys että passaako tuo Bilteman myymä "sähkökäyttöinen mutterinväännin 310 Nm" etuvarin aukaisemiseen?
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 14.06.08 - klo:21:41
Kyllä sillä auki saa mutta ilman säädettävää momenttia ei kiinnitystä kannata edes harkita.
Toisaalta iskukoneen sopivuudesta kampiakselin mutterien vääntelyyn ei kaikki ole luottavaisia, koska kampiakseli on koottu lämpöliitoksin ja voi kiertyä iskuista epätasapainoon.

Täällä on käsitelty tätä teema jo aiemmin rullien ja varien yhdeydessä.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: focus - 14.06.08 - klo:23:04
Joo, ei taida tuossa Blteman vehkeessä olla momentin säätöä, eikä taida olla Einhell KSS 12:ssakaan jota aattelin toisena vaihtoehtona. Toisaalta mitä olen lueskellut niin aika moni noilla näyttää etuvaria aukovan ja varmaan moni laittaa samalla pelillä kiinnikin...  :)
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Hemmo - 15.06.08 - klo:00:07
http://www.skootterini.com/foorumi/index.php?topic=120.105 pulttipyssystä on asiaa monessa ketjussa. ;D
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: focus - 15.06.08 - klo:08:58
No juu mutta kun aiheena on "Variaattorin avaaminen" niin ei liene haitane jos se tässäkin mainitaan...  ;)

Kysäisin paikallisesta huollosta ja he aukovat ja laittavat kiinni pulttipyssyllä.  Eipä tuon Focuksen mutteria muuten taida saadakaan auki kun siihen on aika mahdotonta väsätä mitään lukitsinsalpaa.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 15.06.08 - klo:10:57
Kun kiristysarvo on luokkaa 50 Nm ja pulttipyssy vääntää 310 Nm (31 kiloa metrin vääntövarren päässä), on varmaa että kierteet tai akselin saa piloille.

Se onnistuuko käyttää merkintäkeinoa ja vääntää samaan tiukkuuteen, kannattaa kokeilla momenttiavaimen kanssa jollain harmittomalla pultilla ja mutterilla työpenkissä ja monta kertaa. Ratkaisuna se olisi helppo.
Muutenkin kierteiden rikkominen kannattaa kokeilla, jottei vahingossa pääse sitä toteamaan.

Auton pyöränpulteille suositellaan 110 Nm ja jopa momenttiavaimen käyttämistä.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Partanen - 15.06.08 - klo:11:16
Mä olen pyöritellyt mutteria ensin sormin niin paljon kun sitä saa pyöritettyä. Sitten mutteripyssyllä vähän päräytellyt kiinni. Kun tarkkailee hylsyssä olevia merkintöjä, niin saa jotain tietoa paljonko mutteri on kiristynyt. Asiaa hankaloittaa sekin, että pyssyjä on eri tehoisia. Mitään yleistä sääntöä kiristykseen ei siis voi antaa. Siihen erilaisten muttereiden kiristämiseen tulee aikaa myöden vaan semmoinen tuntuma.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 15.06.08 - klo:11:36
Silloin aktiivina mutterinvääntäjänä ollessani oikean tiukkuuden vääntöön ei kannenpultteja lukuunottamatta momenttiavainta kaivattu, eikä siihenkään aina kun ei sitä viitsinyt etsiä. Väännon oppi mitoittamaan pultin jouston mukaan niin että kun lihasvoiman tarve kertoi että nyt se on sopiva, niin lopetin vääntämisen. Menetelmä oli niin varma etten muista yhtään mokaa, josta olisin saanut palautetta.

Kone ei vain suo minkäänlaista tuntumaa. Vain tuo hylsyn nytkyminen jotain kertoo. Yhden kampiakselin rikoin paineilmavääntimellä kun koetin käyntiin vääntää... ::)
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: A_sentaja - 15.06.08 - klo:12:06
Se on totta, että samoja rojuja purkaessa ja kasatessa tulee "näppituntuma" työhön. Itsekkin yleensä olen vääntänyt ilman momenttia tai astelevyä, joskus aloittelevana asentajana tuli vedettyä siihen viimeiseen kierteeseen asti periaatteella "kyllä se vielä kiristyy".. :)
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Juha - 15.06.08 - klo:12:26
Se on totta, että samoja rojuja purkaessa ja kasatessa tulee "näppituntuma" työhön. Itsekkin yleensä olen vääntänyt ilman momenttia tai astelevyä, joskus aloittelevana asentajana tuli vedettyä siihen viimeiseen kierteeseen asti periaatteella "kyllä se vielä kiristyy".. :)
Tuota vikaa tuntuu itseltäni vielä löytyvän  ;D, mutta eiköhän tässä iän myötä tule kokemustakin.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: focus - 16.06.08 - klo:11:12
Hiukka yllättäen löysin paikallisesta pikkuliikkeestä passelin akkukäyttöisen max 120 Nm vääntimen...  :)
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: ihis - 16.06.08 - klo:11:35
Saahan pulttipyssyyn niitä momenttivarsia=Momenttisauva, eri Nm arvoilla. Sellainen voisi olla käytännöllinen.
Sitä en tiedä mahtaako noita olla esim 50 tai 55Nm arvolla....
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: kekra - 16.06.08 - klo:13:15
Kenelläkään tietoa onko tuollaisia kuvassa näkyviä variaattorin lukitushärveleitä missään myynnissä? Näyttää ihan "tehdastekoiselta". Hämärä muistikuva että olisin jossain nähnyt myytävänä vastaavia. Tuollainen olisi kätevä kuljetella mukana penkin alla. Ei viitsisi alkaa ostamaan pulttipyssyä kun niin harvoin sille on käyttöä.

http://www.skootterini.com/joomla/images/Kuvat/lukitus.JPG
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Samppa - 16.06.08 - klo:13:31
Easypartsista saa lukitussalvan.
http://www.easyparts.nl/
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: focus - 16.06.08 - klo:15:52
Noita ei taida suomesta löytyä mistään?
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: kekra - 16.06.08 - klo:16:39
Eipä taida. Ei ainakaan ole tullut vastaan.
Laitetaan vielä suora linkki jos jotakuta muutakin kiinnostaa. --> http://www.easyparts.nl/showarticles/0-311-3-31-1281/Variaattori---kytkinavaimet.html
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 16.06.08 - klo:19:10
http://www.easyparts.nl/partpics/01385639_hi.jpg

kuuskyt ekee hihnatyökalusta. Meinasi päästä itku.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: kekra - 16.06.08 - klo:19:32
Juu aika suolanen hinta, ei taida monikaan ostaa. Mutta tuo kaipaamani härveli alta kympin, ei paha. Lähes pakollinen ostos.

Sitä odotellessa piti turvautua kotikonsteihin ja käytin ruuvipuristinta lukitsimena ja toimihan sekin. Helppoa kuin karkin otto lapselta. Yli 7000km ajon jälkeen rullat olivat melkoisen kantikkaita mutta eipä tuo kulkenut yhtään sen kummemmin uusilla malossin 5.1g rullilla. Ei mitään eroa huomannut entiseen, ei kiivennyt mäkiä yhtään sen rivakammin eikä kiihtynyt paremmin. Sama vaikka olisi ajellut entisillä  :-\

(http://www.aijaa.com/img/t/00152/2242295.t.jpg) (http://www.aijaa.com/v.php?i=2242295.jpg)(http://www.aijaa.com/img/t/00968/2242338.t.jpg) (http://www.aijaa.com/v.php?i=2242338.jpg)
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: focus - 16.06.08 - klo:21:00
Tämä voisi olla myös tuolla "tyhmissä kysymyksissä" mutta mitkäs on mahdolliset oireet jos etuvarin mutteri jää liian löysälle?
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 16.06.08 - klo:21:14
Jos mutteri pääsee avautumaan niin meno hyytyy ja jos se ottaa käynnistyspolkimen mekanismiin, se pitää melua ja jengat menee.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Kenzy - 30.06.08 - klo:10:18
Mahtaneekohan tuo Easypartsin starttikehän lukitussalpa toimia kinukkivareissa myöskin? Olisi näppärä vekotin, samalla voisi tilailla vaikkapa varinhihnaa sun muuta pikkurompetta skootteriin... Hmmh. Mitenkäs tuo ruuvipuristinkikka pelitti, laitoit vain starttikehään kiinni puristimen ja kampesit mutteria niin, että puristin jäi nalkkiin johonkin kohtaa varikoteloa?
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Samppa - 30.06.08 - klo:10:22
Mahtaneekohan tuo Easypartsin starttikehän lukitussalpa toimia kinukkivareissa myöskin? Olisi näppärä vekotin, samalla voisi tilailla vaikkapa varinhihnaa sun muuta pikkurompetta skootteriin... Hmmh. Mitenkäs tuo ruuvipuristinkikka pelitti, laitoit vain starttikehään kiinni puristimen ja kampesit mutteria niin, että puristin jäi nalkkiin johonkin kohtaa varikoteloa?

Jos variaattorin pultinreiät on otollisessa paikassa, jotta saat ruuvattua lukitussalvan paikoilleen.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: kekra - 30.06.08 - klo:19:54
Hmmh. Mitenkäs tuo ruuvipuristinkikka pelitti, laitoit vain starttikehään kiinni puristimen ja kampesit mutteria niin, että puristin jäi nalkkiin johonkin kohtaa varikoteloa?

Taisi ruuvipuristimen runko jäädä bendixin ja varikopan väliin. Ei kuitenkaan hammasrattaiden väliin joten aikamoisen "turvallinen" keino siis. Kun puristimen lukitsee starttikehään niin se pysyy kätevästi paikoillaan eikä muljahda pois.

Tuo easypartsin lukitin käy käsittääkseni suoraan myös kinkkeihin. Eiköhän niissä ole sama pulttijako kuin Kymcossa.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: kekra - 19.07.08 - klo:21:17
Purin etuvarin ihan mielenkiinnosta tarkastaakseni sen kunnon ja huomasin että yksi tuollainen pieni palanen oli lohjennut kahtia ja toinenkin oli murtunut osittain. Otin sen ainoan ehjän pois ja kokeilin miten vari pelaa ilman noita palasia ja kyllähän se pelasi mutta variaattorin toiminta muuttui kuminauhamaiseksi. Liikkeelle lähtö oli aikamoisen hankalaa ja kun liikkeelle pääsi niin se lähestulkoon ampaisi lentoon. Ei hyvä.

Racing planet näyttää myyvän noita erikseen mutta ei viitsisi maksaa 19,50 postikuluja parin euron satsista. Kenelläkään tietoa saako noita suomesta?

 Click! (http://shop.racingplanet.de/catalog/rp-antrieb-kymco-sf10-sym-liegend-variomatik-ersatzgleitschuhe-3er-set-p-101298.html?cPath=483_2862_2863)
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 19.07.08 - klo:21:29
Luulisi sisältyvän aina rullasarjoihin, mutta ei. Ehkä siksi ettei rullavalmistajat tee niitä. Rullakauppiaat voisivat ainakin muistuttaa asiasta.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: kekra - 19.07.08 - klo:21:39
Joo ei näytä sisältyvän rullasarjoihin enkä löytänyt mistään erikseen myytynäkään. Kannattaisi ehkä kysellä purkuosista. Toisaalta ei viitsisi ostaa käytettyjäkään..

600km reissu näytti olevan liikaa noille paloille. Mielestäni ne olivat ehjiä vielä ennen reissua. Mahtavat olla pakeliittia?
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Kinkster - 19.07.08 - klo:21:47
http://www.bikenet.se/produktinfo.asp?id=383&katid=3
10kr pala eli about euron. Tulee kirjeessä eli postikulut euron luokkaa myös.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: kekra - 19.07.08 - klo:22:01
Oletko tilannut tavaraa tuolta? Lähettävät näemmä vain postiennakolla  :-\
Mahtanneeko selvitä euron kuluilla?
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 19.07.08 - klo:22:07
Kaasalaisella on myös vitosella satsi (http://tmi-janikaasalainen.com/product_info.php?cPath=27_198_279&products_id=2887&osCsid=d65f0b64c55f405b23e10acb43cfca85)
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: kekra - 19.07.08 - klo:22:15
Katos perhana, tuo jäikin huomaamatta. Kiitoksia linkistä.
Postiennakolla näyttää Kaasalainenkin toimittavan. Paljonkohan on kulut?
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 19.07.08 - klo:22:18
Se kysyy sitä sanallisena tilauksen yhdeydessä ja voi pyytää kirjeessä, kun nuo ei juuri paina ja tulee suoraan postinkantona.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Juha - 19.07.08 - klo:22:22
Itsellä oli vahingossa nuo osat tippuneet variaattorin avauksessa. Ja 8000km huollassa pojat huomasivat jotain outoa ääntä variaattorista, ja viaksi selvisi noiden puuttuminen. Osat maksoivat yhteensä n.4€ mutta työ n. 55€. Että tulivat aika kalliiksi   :-\
Nakkilan Pyörä ja Mopo kyseessä
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 17.08.08 - klo:14:39
Juu aika suolanen hinta, ei taida monikaan ostaa. Mutta tuo kaipaamani härveli alta kympin, ei paha. Lähes pakollinen ostos.

Sitä odotellessa piti turvautua kotikonsteihin ja käytin ruuvipuristinta lukitsimena ja toimihan sekin. Helppoa kuin karkin otto lapselta. Yli 7000km ajon jälkeen rullat olivat melkoisen kantikkaita mutta eipä tuo kulkenut yhtään sen kummemmin uusilla malossin 5.1g rullilla. Ei mitään eroa huomannut entiseen, ei kiivennyt mäkiä yhtään sen rivakammin eikä kiihtynyt paremmin. Sama vaikka olisi ajellut entisillä  :-\

(http://www.aijaa.com/img/t/00152/2242295.t.jpg) (http://www.aijaa.com/v.php?i=2242295.jpg)(http://www.aijaa.com/img/t/00968/2242338.t.jpg) (http://www.aijaa.com/v.php?i=2242338.jpg)

http://www.aijaa.com/v.php?i=2548455.jpg (http://www.aijaa.com/v.php?i=2548455.jpg)
http://www.aijaa.com/v.php?i=2548523.jpg (http://www.aijaa.com/v.php?i=2548523.jpg)

Minun muunnelmani, jossa on vahvempi puristin ja kitkamattoa leukojen välissä. Yksi siipi oli katkennut, joten tasapainon vuoksi katkaisin vastapuolelta ja sain samalla tilaa puristimelle.

Kuvassa näkyy vanerinen pala, jolla kiilasin takavarin auki.

Kannattaa hihnaa vaihtaessa asettaa 10 mm puukiila takavarin väliin ennen hihnan poistoa, niin se jää auki ja on helppo asettaa uusi.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Kinkster - 17.08.08 - klo:16:08
http://www.youtube.com/watch?v=pZbSBRZzeFg

Näin availen varia. Kyseessä siis kulmikasvartinen ruuvari, jonka saa hyvin teljettyä starttirattaan hampaiden väliin. Hyvin on toiminut 10+ kertaa.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 17.08.08 - klo:16:23
Kulmikkaita ruuvareita on vaikea löytää, mutta tavallisestakin rälläköi sellaisen.

Toinen vaihtoehto on muokata teräslevystä samoin toimivan ja räikän jatkoon kiinnittyvän.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: kekra - 17.08.08 - klo:18:11


Näin availen varia. Kyseessä siis kulmikasvartinen ruuvari, jonka saa hyvin teljettyä starttirattaan hampaiden väliin.

Mihin lukitset sen ruukkarin pään?

Tähän väliin on hyvä muistuttaa että sitä mutteria ei todellakaan kannata vääntää liian tiukkaan, ihan tuollainen "normaali" kiristys riittää. Jos mutterin kiristää hampaat irvessä niin sen saa aukaistakin hampaat irvessä.

Itse olen availlut mutterin viimeisen parin kuukauden aikana varmastikin kymmenisen kertaa ja aina kirinyt sen vain "perstuntumalla" ja hyvin on pysynyt. Ja kevyesti lähtee irti. Variaattorihan jo itse kirii mutterin sopivaan kireyteen pyöriessään.

Momenttiin en ole koskaan kirinyt mutteria. Mites muut?
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 17.08.08 - klo:18:45
Väänsin just 40 Nm ja tuntui että riittää. Yksi konsti olisi porata akselin päähän reikä sokkaa varten, kuin oli pyörännavoissa ja siihen sopiva mutteri.

Tai nylonlukitteinen?
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Kinkster - 17.08.08 - klo:19:30

Näin availen varia. Kyseessä siis kulmikasvartinen ruuvari, jonka saa hyvin teljettyä starttirattaan hampaiden väliin.

Mihin lukitset sen ruukkarin pään?

Se on osuu sinne varikuoren seinään. Pientä naarmun jälkeä siihen kohtaa jää mutta ei siitä ole haittaa.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: GrandPa - 20.08.08 - klo:20:34
Aika paljon löytyy juttua variaattorin avaamisesta, prikan poistamiseksi. Pulttipyssy peliin ja homma toimii. Funtsin kuitenkin paria asiaa.

Pitääkö hihnan pyöriminen estää myös pulttipyssyllä avatessa? Vai vääntääkö pyssy niin nopeasti että mutteri aukeaa ennen kuin hihna alkaa liikkumaan?

Motonetissä oli Einhellin 12v työkalu aika edullinen. Sillä saa varmaan auki, mutta max. kiinnitysmomentti oli luokkaa 250Nm. Se taitaa olla varille liikaa? Voiko siis kiinnittämisen hoitaa manuaalisesti, esim. pitkävartisella pulttiavaimella? Jos varren päällä seisoo niin sen saa kyllä aika tiukkaan kiinni. Ainakin kun autonrenkaan pultteja kiinnittää, pitää jopa olla vähän varovainen voimankäytön kanssa.

Onko jollain muuten kokemuksia Einhellin vempaimesta? 
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 20.08.08 - klo:20:54
Pulttipyssy on hakkava kone. Se siis vastaa sitä että hakkaa vasaralla avaimen varteen. Se miten lujaa, määrää momentin. Sillä saa helposti auki, mutta kiinnittämiseen se on liian kovakourainen. Kannattaa rikkoa jotain harmitonta jos haluaa kokeilla pulttipyssyä.

Varin mutterille riittää 40 Nm eli 4 kpm?. Se tarkoittaa vain että olisi 4 kilon punnus metriisen varren päässä.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: kekra - 21.08.08 - klo:10:12
Mulla kulkee tuo ruuvipuristin aina mukana, on paljon kätevämpi kuin pulttipyssy. Ei vie paljon tilaa penkin alla ja sen voi  tarvittaessa ruuvata kiinni vaikka runkoon niin ei vie tilaa kaukalossakaan.

Kerran olen vaihtanut tien päällä painavammat rullat variin. Kätevästi hoitui ruuvipuristimella. Varinhan saattaa joutua aukomaan reissussa muunkin kuin remmin katkeamisen vuoksi mm. sovitepalat murtuu. Niitäkin mulla on penkin alla muutamia pareja, kuten eripainoisia rulliakin.

Hyvin pitää olla varustautunut kun lähtee pitemmälle reissulle.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: GrandPa - 23.08.08 - klo:22:00
Aika paljon löytyy juttua variaattorin avaamisesta, prikan poistamiseksi. Pulttipyssy peliin ja homma toimii. Funtsin kuitenkin paria asiaa.

Pitääkö hihnan pyöriminen estää myös pulttipyssyllä avatessa? Vai vääntääkö pyssy niin nopeasti että mutteri aukeaa ennen kuin hihna alkaa liikkumaan?

Motonetissä oli Einhellin 12v työkalu aika edullinen. Sillä saa varmaan auki, mutta max. kiinnitysmomentti oli luokkaa 250Nm. Se taitaa olla varille liikaa? Voiko siis kiinnittämisen hoitaa manuaalisesti, esim. pitkävartisella pulttiavaimella? Jos varren päällä seisoo niin sen saa kyllä aika tiukkaan kiinni. Ainakin kun autonrenkaan pultteja kiinnittää, pitää jopa olla vähän varovainen voimankäytön kanssa.

Onko jollain muuten kokemuksia Einhellin vempaimesta? 

Availin tänään varin ja tsekkasin miten prikan poistossa kannattaisi edetä ja mitä työkaluja pitää hommata. Olenkohan ihan blondi mutta F-actissa systeemi näyttää erilaiselta. Edessä ei ole hammastettua pyörää, jonka pyörimisen voisi estää esim. pitämällä ruuvaria rattaiden välissä tai pitämällä kiinni öljysuodatinhihnalla. Reuna on aivan peilisileä. Pitääkö tässä sittenkin hommata pulttipyssy avaamiseen?

Yritin muuten avata tolla öljysuodatinsysteemillä, koska sillä sai aika lujan otteen. Hässäkässä kuitenkin murtui yksi tuuletussiipi, kele. Vaikuttaakohan se jo yksistään takuuseen, vaikka muuta ei ole tehty? Toivottavasti ei tule mitään ekstra tärinää.

Enivei, prikanpoisto-operaatio jatkuu.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Kenzy - 24.08.08 - klo:11:47
Itse en ole käyttänyt kertaakaan tuota meidän kiinalaista missään merkkihuollossa, kaiken tehnyt itse. Viime syksynä murtui tuulettimesta pari siipeä, koska polkukäynnistysmekanismin pidätinrengas oli lähtenyt itsestään irti, ja hajottanut sielä varinkopan sisällä pyöriessään tuota muovista tuuletinta. Soitin maahantuojalle, ja kerroin, että olen itse purkanut ja huoltanut, ja tarvisin sen polkukäynnistyskaselin pidätinrenkaansa kanssa + uuden tuulettimen siiven, ja maahantuoja lähetti ilmaiseksi mulle ne kalikat. Ei mitään puhetta ollut mistään takuun raukeamisesta, ilmeisesti annoin itsestäni tarpeeksi asiantuntevan kuvan :D Ovat tottuneet kiinalaisiin laatuvirheisiin, mutta toki aina rehellinen pitää olla.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: kekra - 24.08.08 - klo:13:24
Olenkohan ihan blondi mutta F-actissa systeemi näyttää erilaiselta. Edessä ei ole hammastettua pyörää

No mihinkä ne bendixin hampaat sitten tarraavat kiinni jos starttikehän laita on aivan sileä? Eikös F-actissa ole ihan sama bendix kuin kinuskeissa yleensäkin?
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: openflow - 25.08.08 - klo:23:46
Ihan sormituntumalla itse muttereita kiristelen ,en momentti avaimilla.

----
Kiinanihmeissä Etuvari on joissain mailleissa erilainen.  Iso ratas on lautasten takana. Bendixiä näíssä ei ole ollenkaan. Iso Ratas pyörii vain toiseen suuntaan,siinä on polkupyörästä tuttu mekanismi.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: GrandPa - 26.08.08 - klo:09:20
Ihan sormituntumalla itse muttereita kiristelen ,en momentti avaimilla.

----
Kiinanihmeissä Etuvari on joissain mailleissa erilainen.  Iso ratas on lautasten takana. Bendixiä näíssä ei ole ollenkaan. Iso Ratas pyörii vain toiseen suuntaan,siinä on polkupyörästä tuttu mekanismi.

Kuvaus vaikuttaa osuvalta. Tiedä sitten miten toi pitäisi avata. Toinen mutka asiassa on, että mutteri on 18mm, kun pulttipyssyjä löytyy lähinnä kokoa 17 ja 19 mm. Jos ton pyörimisen saisi estettyä, niin 18mm hylsy jatkovarrella voisi toimia. Täytyy varmaan miettiä talven yli.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 26.08.08 - klo:09:30
Rullaako se ihme ilman moottorijarrutusta? Sellainen on toivelistallani.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: A_sentaja - 26.08.08 - klo:10:48
18mm hylsyjä kyllä saa irtotavarana, vaikka pillteemasta..
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: GrandPa - 04.09.08 - klo:13:46
Ihan sormituntumalla itse muttereita kiristelen ,en momentti avaimilla.

----
Kiinanihmeissä Etuvari on joissain mailleissa erilainen.  Iso ratas on lautasten takana. Bendixiä näíssä ei ole ollenkaan. Iso Ratas pyörii vain toiseen suuntaan,siinä on polkupyörästä tuttu mekanismi.

Kuvaus vaikuttaa osuvalta. Tiedä sitten miten toi pitäisi avata. Toinen mutka asiassa on, että mutteri on 18mm, kun pulttipyssyjä löytyy lähinnä kokoa 17 ja 19 mm. Jos ton pyörimisen saisi estettyä, niin 18mm hylsy jatkovarrella voisi toimia. Täytyy varmaan miettiä talven yli.

Ei tässä mitään talven yli -miettimisiä jaksanut. Hommasin Motonetistä sen 12V Einhellin ja hyvin aukesi. Virran sai kätevästi skoden akusta. Prikka pois ja takas kiinni (ilman konetta kuitenkin).

Uskalsin samalla tilata piristyssarjan, kun kerran paikat saa avattua. Rullat ainakin menee vaihtoon, koska kiihdytys vähän heikkeni. Kuristamattoman käyrän ja suuttimen laitan varmaan myöhemmin, koska haluan saada skoden suht helposti takuukuntoon huoltojen ajaksi. Eikö ole niin, että pelkkää käyrää ei kannata vaihtaa, ellei samalla vaihda suutinta? Kertokaas viisammat.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Kinkster - 04.09.08 - klo:14:27
Rullaako se ihme ilman moottorijarrutusta? Sellainen on toivelistallani.

Ostin Bikenetin Teflon Racing variaattorin. Nyttemmin olen huomannut, että kone ei moottorijarruta enää kun päästää kaasun irti täydestä vauhdista. Tämä ei mielestäni ole huono asia.

Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: A_sentaja - 05.09.08 - klo:08:39


Uskalsin samalla tilata piristyssarjan, kun kerran paikat saa avattua. Rullat ainakin menee vaihtoon, koska kiihdytys vähän heikkeni. Kuristamattoman käyrän ja suuttimen laitan varmaan myöhemmin, koska haluan saada skoden suht helposti takuukuntoon huoltojen ajaksi. Eikö ole niin, että pelkkää käyrää ei kannata vaihtaa, ellei samalla vaihda suutinta? Kertokaas viisammat.

Isompi alkukäyrää vaatii isomman suuttimen kaasariin.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 09.09.08 - klo:20:47
Noniin. Hihna on loistava, variaattori(t) avattu ja ohjuripalat vaihdettu. Kiinalainen käy ja kukkuu, mutta.... Koitin huonolla menestyksellä lukita magneton kautta kampiakselia tuossa pari päivää sitten (todella varovasti vielä), ja käyttämäni lukitusruuvi lipsahti n. millin liian syvälle magnetoon. Tuo sitten rikkoi magneton yhden kelan käämityksen, jonka tuloksena ajovalot ei toimi, ja tyhjäkäynti on kohtuuttoman korkea kaasarin säädöistä huolimatta. Nyt täytyy kalastaa uusi magneto, tai ainakin staattori tuohon, jotta saa loputkin osat pelaamaan.

Itse kulusta sitten, tuohan kiihtyy aivan toiseen tapaan, kuin ennen remonttia. Ohjuripalat oli ilmeisen kuluneet, ja muutenkin jokin oli ollut hassusti variaattorissa, sillä rullat oli kuluneet kulmikkaiksi hyvin pienessä ajassa. Liekö sitten vanhan hihnan luistin aiheuttaman kuumenemisen ansiota, vai mistä lie johtunut. Nyt pelaa, magnetoa odotellessa :)

Lainasin tähän ketjuun kun tuo avaamiskommellus kertoo vauriomahdollisuudesta, joita voi sattua kun kokeillaan uusia lukitustapoja.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Kenzy - 09.09.08 - klo:21:30
Joo, magneton kautta ei kannata lukita, tuo jo mainittu puristinkikka ei toimi, ei millään riitä kitka tuon starttikehän kyljessä, eikä myöskään suodatinavain toimi, vaan sen runko vääntyi mutkalle, mutta mutteri pysyi kiinni :) Nyt on sitten magneto rikottu tuosta hyvästä, en vaan raaskinut ostaa pulttipyssyä... Toivottavasti tuo yksi sälli vastailee positiivisin viestein, joka mainosti tuossa toisessa ketjussa omistavan 5 toimivaa fudea :P Ei viitsi 70 euroa maksaa uudesta magnetosta, kun ne ei juuri käytössä kulu.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 09.09.08 - klo:21:45
Jos on hitsi käsillä, niin helppo lukitustyökalu syntyy siten että Kopan mukaan merkitään porausreijät lattaraudan pätkään ja porataan reijät, joista se kiinnitetään lohkoon. Viistetään toinen pätkä sopimaan hammaskehään. Hitsataan nämä yhteen varoen polttamasta sähköjä skodesta. Maadoitus suoraan lattarautaan. Tuetaan raudat vielä kestämään vääntöä.

Hitsauksen voi tietysti teettää erilläänkin kun merkkaa tarkkaan paikan.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Kodos - 17.09.08 - klo:17:33
jos joku voisi tässä samalla antaa neuvoja miten saisi auki kytkinkellon jonka sisällä on vastapainejousi ja kytkinjouset. pitäisi nuokin osat tarkistaa. kuinka paljon noilla joisilla pääsee ilman vaihtoja.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Kinkster - 17.09.08 - klo:17:57
http://djsonica.com/sanili/index.php?sivu=jousi
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Kodos - 17.09.08 - klo:18:02
kiitos nyt pitää keksiä jotain kivaa millä ton saisi pysymään kiinni--> ei mene muttteri soikioksi
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: karkulainen - 17.09.08 - klo:18:58
En saa sitä takavarin sisempää mutteria auki. on yritetty ruuvipenkin avulla ja raa'alla voimalla, mutta ei vaan aukea. rasittavaa. vaihtaisin malossin 82% jousen.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: kekra - 17.09.08 - klo:19:18
No jo on kumma jos ei muka aukea. Yksi konsti millä varmasti lähtee on lyömällä. Lyöt pienen lovin jollain sopivalla työkalulla mutterin reunaan ja siihen täräytät sivusuunnassa vihaisesti vasaralla niin takuulla aukeaa. Eipä ole tullut vielä vastaan ruuvia/mutteria joka ei tuolla tavalla aukeaisi.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: karkulainen - 17.09.08 - klo:19:38
No jo on kumma jos ei muka aukea. Yksi konsti millä varmasti lähtee on lyömällä. Lyöt pienen lovin jollain sopivalla työkalulla mutterin reunaan ja siihen täräytät sivusuunnassa vihaisesti vasaralla niin takuulla aukeaa. Eipä ole tullut vielä vastaan ruuvia/mutteria joka ei tuolla tavalla aukeaisi.
Tule ja koe se ihme. me kokeilimme ja arvaa auttoiko, ei.
Pitää lyödä TODELLA kovaa, tai sahata vanha pois ja ostaa uusi siihen tilalle.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: openflow - 17.09.08 - klo:19:41
Eli se iso mutteri(>~40mm ) pistää hanttiin. Itse sain sen aukii ruuvipenkissä isolla hylsyllä ja ~1m varrella. Sai vääntää auki ihan tosissaan; kokeile pistää kunnon jatkovarsi.

Osa ihmeiden omistajista on ratkaissut ongelman leikkamalla dremelillä tms... mutterin halki; joidenkin kiinanihmeiden takavarin muttarit on järkyttävän tiukalla.  :o
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: karkulainen - 17.09.08 - klo:19:57
Pistettiin se ruuvipenkkiin kiinni ja väännettiin isolla jakarilla (traktorikokoa).
pitää joskus käydä jossain yrittämässä uudelleen, kotona ei ole ruuvipenkkiä. huomenna teknisen tunnilla voisi kokeilla jos aikaa jää, pitää hitsata suoraputki loppuun.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 17.09.08 - klo:19:57
Yksi keino voisi olla panna vari pakastimeen ja sitten kuumentaa pikkuliekillä mutteria ja napauttaa se auki.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: karkulainen - 17.09.08 - klo:19:59
Yksi keino voisi olla panna vari pakastimeen ja sitten kuumentaa pikkuliekillä mutteria ja napauttaa se auki.
Pitää kokeilla sitäkin.
E. pakkasessa on, otan myöhään illalla pois ja yritän uudelleen.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: kekra - 17.09.08 - klo:20:01
Pitää lyödä TODELLA kovaa, tai sahata vanha pois ja ostaa uusi siihen tilalle.

Joo ei se naputtelemalla lähde. Kunnon iskutaltta ja kovia lyöntejä. Jos ei lähde niin silloin on lyöjässä vika  :-\

Itse en tosin ole koskaan käyttänyt takavaria auki joten ei omakohtaisia kokemuksia. Mutta kuten sanoin niin ainan ne mutterit on lyömällä viimeistään auennut.

Edit: Tässä olisi taas käyttöä sille aikaisemminkin mainostamalleni "kynäsoihdulle" jolla voi kuumentaa pienenkin alueen. Mutteri vaan tulikuumaksi ja vääntää/iskee auki.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: karkulainen - 18.09.08 - klo:14:46
nyt se on vaihettu, oli tosi tiukassa. pistin ruuvipenkkiin kiinni ja todella kova vääntö ja sehän aukesi, en ole kokeillut jousen etuja vielä... mutta illemmalla.
Otsikko: säköinen pultti pyssy
Kirjoitti: bouttis - 01.03.09 - klo:14:07
Onko kellään kokemuksia horse powerin 850w sähkötoimisesta pulttipyssystä? Lähteekö esin vari auki ym.. pulttipyssyä tarvittavat kohteet.
Otsikko: Vs: säköinen pultti pyssy
Kirjoitti: bouttis - 01.03.09 - klo:14:58
no käytin, en löytänyt tästämerkistä tai sitten en huomannut  :o Joku paineilmalla toimiva löyty,mut etsin just sähkökäyttöisestä ja juuri tätä merkkiä,anakin pneumaattinen horse oli pettymys  >:(
Otsikko: Vs: säköinen pultti pyssy
Kirjoitti: karkulainen - 01.03.09 - klo:16:21
On ollut noista sähköisistäkin pulttipyssyistä juttua, ei välttämättä juuri tuosta merkistä.
Otsikko: Vs: säköinen pultti pyssy
Kirjoitti: FrozenCorpse - 01.03.09 - klo:16:42
Pulttipyssy on ampumaväline, ei mutterinväännin.
Otsikko: Vs: säköinen pultti pyssy
Kirjoitti: bouttis - 01.03.09 - klo:16:48
Noh  ;D Sieltä mistä tuota katsoin oli noin kirjoitettu, kopsasin suoraan... mukana tulee kuulemma hylsytkin 17-21 että ei kait noita hylsyjä ammuta ? Muutenkin on aika vähän noita vaihtovirralla 230v toimivia myynnissä,akku käyttöisiä on,mutta hintaa 250-400 välissä
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Samppa - 01.03.09 - klo:17:16
Yhdistetty tähän ketjuun.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Kenzy - 09.03.09 - klo:12:17
Itsellänihän on 750W motonetistä ostettu mutterinväännin, hintaa oli 39,90e ja sillä hakkasin talvirenkaat autoonkin alle. Hakkauksen jälkeen varmistin 60cm jatkovarrella mutterien kireyden, eikä yksikään mutteri mennyt kireämmälle, eli momenttia tuossa jo riittää ihan hyvin. Varin mtuteri lähtee yhden iskun jälkeen auki, samoiten magneton vastaava..
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: bouttis - 09.03.09 - klo:16:01
et muista merkkiä,ainakaan tolla 850w horse ei aukassu,yhtään mitään kun käsin löystytti auton mutterit ni sit kovalla takomisella lähti, hintaa oli 45euroa ja postiti 10 euroa
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Kenzy - 10.03.09 - klo:09:40
Kaipa sillä jokin merkki on, motonetistä kuitenkin. Muistaakseni musta salkku, harmaa pyssy, jossa oranssi liipasin, mukana tuli parit hylsyt ja vaihtohiilet. Tuo painaa varmaan reilun 2kg, ja kun liipasinta painaa, tietää painaneensa, eli jerkkua löytyy.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 25.04.09 - klo:12:36
On tullut veetuiltua pulttipyssyistä mutta takavarin avaa lähinnä vain sillä, eikä se etuvarin avaamistakaan niin haittaa.
Takajarru ei juuri pidä kun perävaihde lisää vääntöä. Katkaisin hihna-avaimen kun rohkeilin sen varassa yrittää.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Petteri L - 27.05.09 - klo:10:12
Terve!

Pojan CPI Oliverista hävisi hihna (kopassa muutama säie ja hiilenpalan oloisia kappaleita...) - noita säikeitä on ikävä kyllä kiusallisen kovan tuntuisesti kietoutunut takavariaattoriin...

Millä ne saisi pois jousen ja lautasten välistä - kokemuksia? Pitääkö vari käytännössä irrottaa / aukaista? Jos, niin mitä pitäisi ottaa huomioon (Skootterimopot -kirjan ohjeet ovat ylimalkaiset - ei taideta olla siellä sitä mieltä että kuuluisi sitä mennä aukomaan...?)?

Mopo kun on nyt pihassa ja pajalle parikymmentä kilsaa niin jotakin tarttis saada aikaiseksi... Pakua millä kuljettaa pajalle ei ole.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: jalat - 27.05.09 - klo:10:44
Vari kylmästi auki. Ei taida muu auttaa. Itse poimin kärkipihdeillä etuvarin tuulettajan muovisälää takavarin jousen jne välistä sen tuulettajan pamahdettua säpäleiksi lennosta. Kyllä se takavarikin piti irti ottaa.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: A_sentaja - 27.05.09 - klo:11:36
Samaa mieltä, vari auki ja rojut on helppo putsata pois. Tälläkin voorumilla on kyseisestä operaatiosta asiaa, jotta kotikonsteinkin onnistuu kunhan on jonkinlaiset työkalut. Elikkä kiilaat takavarin jollain työkalulla esim hihna-avaimella tms ja aukaiset mutterin, jonka jälkeen paletti pöydälle ja painejousta kiinni pitävä mutteri auki.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: ilborg - 27.05.09 - klo:18:21
Paikat aukeaa varmaan, jos ovat momenteilla kiinni. Omassa on vissiin kymcon tehtaalla käytetty iskua, niin ensimmäisen kerran avaaminen tarvitsee vähintään oikeat työkalut, ja niidenkin kanssa on tiukalla. Muistaakseni etuvari naksautti momenttiavaimessa vielä yli 100nm-momentilla, kun ohjeena on n. 30-40nm:) Eli voi olla todella tiukassa nuo paikat.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Petteri L - 28.05.09 - klo:11:04
Mites tuo itse takavarihässäkämn aukaisu (jos sen siis saan irti...) - Skootterimopot -kirja kovin varoittelee vahvasta jousesta  -onko suuri vaara että helyt singahtelee ympäriinsä, ja onko suuri vaara ettei tuota osaa uudelleen kasata?
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: A_sentaja - 28.05.09 - klo:11:45
Onhan se aika jämäkkä, jos huolimattomasti avaa niin ponnahtaa silmille. Ihan käsinkin puristamalla saa pidettyä jousen kasassa, jos on kaveri löysäämässä/kiristämässä mutteria. Itse olen tenyt joskus niinkin, että olen ruuvipenkissä ensin hieman löysännyt sitä ruuvia ja sitten laittanut sen maahan sekä omalla massalla painaen pitänyt jousen kasassa. Hyvin on toiminut, takaisin laittokin onnistuu tuolla konstilla, itse tosin painan 100 kiloa joten painamiseen ei tarvii hirveästi voimia... :D
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Aparts - 28.05.09 - klo:13:58
Mikähän lie tuon mutterin koko tuossa kytkimen alla...  vois ostaa jo valmiix hylsyn   : 8)
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: purgiaali - 28.05.09 - klo:15:41
Viime kerralla takavaria purkaessani oli iso jakoavain hukassa, niin rälläköin vanhasta auton jarrulevystä sopivan kiintoavaimen.  ;D
Ei kauhean näppärä eikä kevyt, mutta hyvin toimi
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: ilborg - 28.05.09 - klo:16:26
Jos siis kytkimen päällä olevaa pulttia meinaat, niin kokoja taitaa olla kahta erilaista noissa kiinalaisissa gy6-koneissa(siis yleisin kiinalainen 4t-kone). Itsellä on 39mm mutteri, joka ei ole mikään yleinen koko, eli joko joudut ostamaan jonkun säädettävän avaimen(ruuvipenkkikin kuulemma tosiaan käy), tai sitten tilaamaan ihan erikoistyökalun, joka taas sitten auttaa mukavasti tulevaisuudessa.  Itsellä on tuo avaamisprojekti vielä hieman vaiheessa:)
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 28.05.09 - klo:17:03
38 on peruskinkin mutteri. Oma jakari jää 0,55 mm pieneksi ja lujuuskin epäilyttää hieman. Hylsyä suositan muutenkin.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Aparts - 28.05.09 - klo:18:13
Kattelin tuossa työkalukaupasta noita hylsyjä...  mutta mutta, paksummalle vääntiölle nuo isommat hylsyt.  

Täytyy kattoo vielä muualta, sais pikku pulttikoneelle sopivan. Tai sitten tosiaan kokonaan joku muu avain.

Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: jalat - 28.05.09 - klo:19:52
Kattelin tuossa työkalukaupasta noita hylsyjä...  mutta mutta, paksummalle vääntiölle nuo isommat hylsyt.  

Onhan noita adaptereita isommille ja pienemmille vääntimille ihan muutamilla euroilla.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: janite2 - 28.05.09 - klo:23:00
hylsyjä...  mutta mutta, paksummalle vääntiölle nuo isommat hylsyt.

 Mikä vääntiö sulla on pyssyssä.. 3/8, 1/2? Tahtoo meinaan olla 39 hylsy jo 1tuuman vääntiöllä... Mutta adapteripalalla se onnistuu...
(Biltema, Motonet, IKH...)
 Ja tossa tulee sitten jo senverta "joustoa", että pyssyssä saa olla jo jerkkua että irtoo...
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: karkulainen - 29.05.09 - klo:00:15
Siis hylsyllä meinaatte avata sen ison mutterin?

Mutteri on kuitenkin aika matala ja hylsyissä useasti on se muotoilu sisäänpäin, eli nopeasti ajateltuna saatte mutterin yläosan pyöreäksi.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 29.05.09 - klo:07:28
Sama ongelma varin kannen ruuvien kanssa. Hylsystä täytyy työstää se viiste pois. Ote ei silti ole hyvä.

Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: jalat - 29.05.09 - klo:07:35
Itse 12 voltin pulttipyssyllä nakuttelin kytkinkelloa paikallaan pitävän pultin s-makertin parkkipaikalla rennosti auki, kun etuvarin tuulettajan pärähti säpäleiksi sinne jokaväliin. Piti ottaa kytkinkello irti siinä paikassa ja irroitella säpäleet väleistä. Samalla pistää etuvariin omasta skobosta tuulettaja, että skootteri saatiin ajettua kotipihaan. :) Välissä muistaakseni piti käyttää juurikin jotain tuollaista adapteria. Hyvin pelitti. Bilteman adapteri.

Eli vieläkin liputan tuon 26e maksavan 12 voltilla toimivan pulttipyssyn puolesta. Sillä on irronnut etuvari, takavari ja takarenkaan ruostunut mutterikin. (ai niin ja auton renkaat) Toisin kuin isäukon 18 voltilla toimiva joulupukin ostama akkukäyttöinen pulttipyssy, jolla ei tee mitään. Toisella kädellä kun puristaa pulttia, niin pystyy estämään pulttipyssyn kierrokset :D

Mutta tää 12 voltilla toimiva on erilainen. Se ottaa ensin sisäisesti kierroksia ja sitten antaa kunnon napakan iskun siihen mutteriin PAM!. Sitten kerää taas kierroksia ja PAM! Ja jatkaa sitä, kunnes mutteri on knaputeltu auki. Toimii... Kuitenkaan isku ei oo sitä luokkaa että sillä kiertokankea saisi hajalle. Näitä saa joka hemmetin halpa-marketista tyyliin (löytötavaratalo, tokmanni, ad) ja tunnistaa sinisestä väristä, sekä siitä että sen saa kiinni tupakansytytinliitäntään ja mukana tulevalla adapterilla suoraan akun napoihin. Tulee nätissä kovamuovisessa helposti hajoavassa salkussa. Suosittelen.Ja mitä hylsyihin tulee, niin ei kannata edes kuvitella ostavansa halpaa. Yks kunnon setti, niin sillä pärjää 30 vuotta. Maksaa enemmän, mutta eipä tarvi koskaan kiroilla kun ei ollut just sitä oikean kokoista (ainakaan ehjää) hylsyä saatavilla. Ja vääntiöitä on eri kokoisia, muotoisia ja mittaisia aina tarjolla.

Isäukko lahjoitti 10 vuotta sitten mulle sellaisen silloin about 20 vuotta vanhan setin ja se on vieläkin kovassa käytössä. Jykevää tavaraa ja räikkävääntimistä ja muista oikein tuntee että nämä kestää.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 30.05.09 - klo:16:20
Se on Einhell 12/2. Mulla on sama ja mopoon hyvä hinta/laatu ja voi jopa kuljettaa mukanakin sen varahihnan kanssa, jos skode syö niitä. Voi irroittaa vaikka koko moottorin tienpäällä. Kahvan kun saisi irti, niin menisi pieneen tilaan. Ei sillä tuossa muutenkaan ole käyttöä.

(http://www.aijaa.com/img/t/00384/4283962.t.jpg) (http://www.aijaa.com/v.php?i=4283962.jpg)
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: jalat - 31.05.09 - klo:10:37
Juuri tuo :) Samasta laitteesta puhuin.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Petteri L - 31.05.09 - klo:21:48
Taas tarvitsisi neuvoja: onko tietoa, ovatko CPI Oliverin varipultit myötä- vai vastakierteillä? Miten nuo yleensä ovat?

Koitin lainaksi saamallani kompuralla ja pulttipyssyllä avata, mutta ei p-kele aukea, ei...koitan huomenna uudelleen.

Kompuran omistava kaverini sanoi, että Harrikan ensiöpuolella nuo vastaavat ovat vastakierteillä.

Alkaa kohta epätoivo vallata...

Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Samppa - 01.06.09 - klo:11:48
Kyllä niissä yleensä ihan normaalikätiset kierteet ovat, mutta esim. Ittecossa oli vastakierre... Josko joku CPI:n omistaja varmistaisi.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Petteri L - 01.06.09 - klo:13:55
Tuo on vissiin lisenssillä tehty Minarellin moottori tuossa...Keewaytkö on aika samoja laitteita kuin CPI:t?

Kyllä itsekin olen sillä linjalla, että normaalikierteet olisi, mutta vähän epäusko on tullut.

Koitin soittaa Mopo-sportin huoltoon kysyäkseni, mutta eihän ne vesselit (tänäänkään...) vastanneet.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: openflow - 01.06.09 - klo:17:14
CPI oliverissa on käsittääkseni täysin sama tekniikka ,kun keeway focus/factissa. Focuksessa on normaali kierteet ,luulisin cpi:ssä olevan myös.

Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 01.06.09 - klo:17:36
Googlen haulla löytyi varijuttua missä mitään poikkeavaa ei ilmennyt. Tavallinen vari siinä on.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Petteri L - 02.06.09 - klo:08:44
Kiitos vastauksista - normaalikierteethän siinä oli, edessä 18 mm mutteri ja takana 22 mm mutteri.

Pulttipyssyllä lähti loppujen lopuksi nätisti auki.

Nyt on kaiveltu hihnanjämät takavarista (ei saanut pihassa auki sitä takavarin isoa, nipussa pitävää pulttia - ei ollut kyllä niin isoa avaintakaan) - vielä pitää muutama katkennut kotelonpultti porata pois (hakea lisää poranteriä...) ja sitten asennella uusi hihna ja katsoa toimiiko...  ;)
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Aparts - 02.06.09 - klo:13:24
hylsyjä...  mutta mutta, paksummalle vääntiölle nuo isommat hylsyt.

 Mikä vääntiö sulla on pyssyssä.. 3/8, 1/2? Tahtoo meinaan olla 39 hylsy jo 1tuuman vääntiöllä... Mutta adapteripalalla se onnistuu...
(Biltema, Motonet, IKH...)
 Ja tossa tulee sitten jo senverta "joustoa", että pyssyssä saa olla jo jerkkua että irtoo...

Nonniin, kerkes lopulta hommaa tuonhon puolen tuuman koneeseen adapterin hylsylle...

Poistin viisteen tuosta tuosta hylsystä ja näytää avaavan loistavasti, tosin tuo ylimääräinen kappale hylsyssä syö tehoja pulttikoneesta aika lailla ...    ;D   tussilla ku merkkaa mutterille "kiinni asennon" tuohon lautasen runkoon ni saa oikeesti sen kireelle, siis ennen avaamista.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Samppa - 02.06.09 - klo:16:44
tussilla ku merkkaa mutterille "kiinni asennon" tuohon lautasen runkoon ni saa oikeesti sen kireelle, siis ennen avaamista.
Toimii "ehkä" tässä ja näillä tarkkuuksilla, mutta riippuen materiaaleista ja tarvittavista tarkkuuksista venymistä ja muuta muodonmuutosta tapahtuu aina, jolloin oikea tapa on käyttää momenttiavainta.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Aparts - 02.06.09 - klo:17:56
tussilla ku merkkaa mutterille "kiinni asennon" tuohon lautasen runkoon ni saa oikeesti sen kireelle, siis ennen avaamista.
Toimii "ehkä" tässä ja näillä tarkkuuksilla, mutta riippuen materiaaleista ja tarvittavista tarkkuuksista venymistä ja muuta muodonmuutosta tapahtuu aina, jolloin oikea tapa on käyttää momenttiavainta.

Nii i, yleensä "ammattimiehet" heittää parhaat ohjeet...   ;D    enkä nyt tarkoittanu itseäni
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Samppa - 03.06.09 - klo:15:16
Minä en ole tämän alan ammattimies, mutta tiedän sen verran että jopa toiset pultit vaihdetaan avaamisen jälkeen uusiin venymisen vuoksi, samoin mutterit. Ei nyt ehkä ihan mopoluokan vehkeissä (paitsi korjausoppaiden mukaan) mutta se momenttiavain on silti hyödyllinen väline ja toisissa kiristyksissä astelevy. 

Taitaa tälläkin palstalla olla keskustelua katkenneista ylikiristetyistä pulteista, tai vauhdissa auenneesta variaattorinmutterista ja vielä useaankin otteeseen.  ;)
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: skodesti - 05.06.09 - klo:15:44
Silloin kun itsellä ei vielä ollut pulttipyssyä, niin porasin variattorin startti lautaseen sinne hampaitten alapuolelle reijän, ja sitten lattarautaan reijät molempiin päihin ja lukitsin varin varinkopan ruuvireikään, esiin 1,5m vääntövarsi ja ei kun auki  ;D Ainakaan omassa kinuskissa ei tullut mitään vääntymiä taikka aksel/laakerin hajoamisia tuolla tavalla aukaistaessa.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 05.06.09 - klo:16:01
Yksi keino on tehdä lukitussalpa on niin että poraa varikopan reikien mukaan lattarautaan reijät niin että rauta sivuaa kolmea hammasta rattaalla. Sitten rauta lohkoon kiinni ja ratas siihen päälle kosketukseen. Piirretään hammaskuvio rautaan ja rälläköidään ja viilataan hampaat. Oikean korkeuden raudalle saa pinolla prikkoja tai putkenpätkällä. Prikkapinon, tai putket mieluummin, voi tukea lasikuitukitillä, jolloin tulee kiinteä kappale. Vanerikin käy.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: eksuuu - 29.07.09 - klo:19:51
Tervehdys. Oon ite tota variaattoria ny availlu, oli mutterit aivan älyttömän piukassa! Nyt pääsin siihen vaiheeseen että pitäs vaihtaa vastinjousi, mutta millä ihmeellä sen (onko se nyt 38mm?) mutterin sais auki? Koitin lueskella mutta en tosta ainakaan keskustelua äkkiä löytänyt. Pikaiset avut/vinkit/kuvat tervetulleita!
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: karkulainen - 29.07.09 - klo:20:13
Ihan aktiivista keskustelua sen avaamisesta on ollut, löytyy haulla. Se kytkinpakka kannattaa laittaa ruuvipenkkiin kiinni (niin ettei kytkipinnat mene rikki) ja sitten aukaista se iso mutteri. Ja kannattaa varoa kun sen avaa, naama mustelmilla on kehno ajaa.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: ilborg - 29.07.09 - klo:22:53
Jos kyseessä on kymco, niin mutterin koko on luultavasti n.39mm(oliskohan joku tuumakoko?). Tuli ostettua hienot hylsyt, eikä edes käynyt. Rullat taitaa kulua vakiojousen ansiosta hieman turhan nopsaan. Malossin rullat, niin pitäisi olla ihan hyvät, mutta joutuu käyttämään 8,0g malleja, kun muuten kone huutaa ja kuski kiihtyy(mutta mopo ei). Taitaapi siis vakiojousi olla tuhdimpi, kuin malossin jousi.

Vieläkin siis tuo takapää avaamatta, kun sopivaa avainta en ole vielä jaksanut hollannista tilailla.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: eksuuu - 30.07.09 - klo:09:09
Kyseessä fude baotiani.. Tuotanoinii, oon kuullu joskus juttua että rullien asennolla olis väliä, mut mitä ihmettä? En ainakaan ite älyä miten ne vois asentaa väärin?
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 30.07.09 - klo:09:30
Rullien vaihdossa on  joitakin asioita jotka on hyvä tehdä:
Ei voitele millään mitään etuvariaattorissa.
Puhdistaa pölyt pois varikopasta ja variaattorikotelosta yleensä
Voitelee käynnistysrattaita kevyesti vaseliinilla
Ei sotke eri painoisia rullia keskenään, paitsi tarkoituksella kahta eri painoista, asettaen ne vuoronperään
Uusii ne pienet muovipalat jos ne on rikki
Viilaa viisteen pois siitä hylsystä millä avaa ne ruuvit, koska muuten se lipsuu
Käyttää kierrelukitetta ettei ne avautu itsestään
Oikea kiristysarvo (40 Nm) akselin mutterissa on tärkeää.
Koppa pitää asettua hyvin ennen ruuvien kiristämistä ja kaikki ruuvit täytyy olla
Testaa ennen ja jälkeen vaihdon ajaen samaa rettiä
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Eki - 30.07.09 - klo:09:50
Kyseessä fude baotiani.. Tuotanoinii, oon kuullu joskus juttua että rullien asennolla olis väliä, mut mitä ihmettä? En ainakaan ite älyä miten ne vois asentaa väärin?
On niillä väliä, kun ostaa rullat joissa toinen pää on suojattu päällystemateriaalilla, silloin rullat asennetaan se päällystemateria puoli vasemmalle jokaiseen liuku-uraansa lautasessa! Malli. (http://www.virijavara.fi/shop/?variaattorin-rullien-asennus,26)
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: eksuuu - 30.07.09 - klo:10:24
Entäs kun noissa rullissa ei ole tota suojattua päätä ni onko silloin ihan sama miten päin asentaa? Toinen pää on kyllä erilainen, taitaa siinä se muovi tulla ehkä pikkuriikkisen ulommas.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Eki - 30.07.09 - klo:10:30
Entäs kun noissa rullissa ei ole tota suojattua päätä ni onko silloin ihan sama miten päin asentaa? Toinen pää on kyllä erilainen, taitaa siinä se muovi tulla ehkä pikkuriikkisen ulommas.
Silloin on ihan sama kuinka päin ne asentaa jos ei ole tuota päällystettä toisessa päässä!
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: eksuuu - 30.07.09 - klo:10:32
Selvä! Tässä vastaus jota kaipasin :) kiitoksia!

Edit: siirsin kysymyksen kiinanmopon variaattorin säätämiseen kun sivuaa täällä pahasti aihetta.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: A_sentaja - 10.08.09 - klo:22:33
Jos rullien päissä on suojat, ne laitetaan pyörimisuunnasta poispäin, koska ne hankautuu ajossa rullakupin reunaan..
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: tommi - 24.08.09 - klo:12:19
Ensimmäistä kertaa yritin tänään availla takavarin mutteria ja haaveeksi jäi. Laitoin kakkosnelosen vanteen väliin ja väänsin minkä jaksoin niin eipä lähtenut mutteri auki, ei sitten millään. Ei vaikka seisoi varren päällä. Siis etuvarin saa huomattavasti helpommin auki, siinä ei ole edes mitään ongelmaa mutta takavarin mutteri jäi kyllä avaamatta tällä kertaa. Vanteen sain kyllä soikeaksi, pitää oikein onnitella itseään.. Onneksi on noita vanteita varalle.

Akkukäyttöistä pulttipyssyä en löytänyt paikallisista marketeista, pitänee laittaa tilaukseen. Mistäs noita tässäkin ketjussa mainittuja ja kehuttuja muutaman kympin pyssyjä oikein löytyikään? Se mikä esmes Coastsidella on?

Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 24.08.09 - klo:13:46
Se oli joku Tokmanni-ketju eli honkkari-roppari tms. Voi olla että ovat jättäneet sen valikoimasta pois kun eivät kiinankonebuumia odotelleet. :)

Sille lupaavat 200 Nm. Voit laskea sen millä se ei avautunut:
9,8 * oma paino / varren metreillä = Nm

Kertaa tuo perävälityksellä niin tietää millä voimalla vannetta runnoo.
Jos varsi on 1 m ja painoa päällä 80 kg ja perävälitys on 3,5, niin se voima 750*3,5 = 2600 Nm

Työkaluja (http://www.skootterini.com/foorumi/index.php?PHPSESSID=46417771483bc09598d06f07f5da941a&topic=802.msg19780#msg19780)
Työkalumalli jonka voi tehdä melko helposti (kuva ei nyt ilmestynyt) Kuin tennismaila jossa reikä hylsylle ja kytkinkellon jaolla ruuveja
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: purgiaali - 24.08.09 - klo:16:12
Vasarallakin voi takavarin avaaminen onnistua. Minä sain kymcon takavarin auki lenkkiavaimella vääntäen ja samalla vasaralla avainta kevyesti hakaten. Tämä siis ensimmäisellä avauskerralla. Tiukassa oli, mutta aukesi kuitenkin. Sama kikka ei toiminut etuvarin ensiavaamisessa.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: tommi - 24.08.09 - klo:17:05
Joo, toisissa saattaa olla etuvari tiukemmassa kuin takavari. Vähän jäi kyllä hymyilyttämään erään foorumin "virallinen" ohje tyyliin "paina takajarrua ja väännä mutteri auki, se lähtee jopa ilman pulttipyssyä".

Joopa joo.. Tässä mopossa näyttää olevan kaikki niin pirun tiukalla että aina hajoaa jotain kun väkisin pitää yrittää. Ei ollut paikallisessa Tokmannissakaan pulttipyssyjä, ei Lidlissä, K-raudassa eikä Tampereen Säästöteksissä josta yleensä löytyy mitä vain. Ei tietenkään löydy silloin kun tarvitsisi..
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 24.08.09 - klo:17:11
Ääritiukan mutterin voi halkaistakin pienellä (Dremel-tyyppisellä) laikalla, ainakin puoliksi jolloin se löystyy.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: tommi - 24.08.09 - klo:21:43
Sahasin rautasahalla mutterin ympäripoikki. Nätisti lähti. Nyt vain tilalle toinen mutteri jostain. Näyttää olevan sama kierre kuin moottorin kiinnikkemuttereissa. Ei noitakaan löytynyt paikallisesta marketista jossa myydään kilohinnalla pultteja/muttereita. Kierre on normaalia tiuhempi. Pitänee pistäytyä alan liikkessä.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 24.08.09 - klo:22:01
Ota siitä moottorin pultista mutteri ja pane kilopultti tilalle.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 27.08.09 - klo:16:06
Takavarin käsittelyä ja työkalut. http://www.youtube.com/watch?v=Z_jUtduU4FE&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=O647p5QbfL0&NR=1
Työkalu (ZTR) on helppo toteuttaa puusta ja kierretangosta ja muttereista

Hyvä demo hommasta(ZTR) http://www.youtube.com/watch?v=zqdIgjFqRHo&feature=related

Näin avataan mm. aamutossujen kanssa http://www.youtube.com/watch?v=-_TTllS1LLU&NR=1

Sama tyyppi kytkinjousien parissa yhtä hitaasti. http://www.youtube.com/watch?v=rtlz94lcykc&NR=1
Kytkin on ruuvattu lautaan kiinni.

Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 10.11.09 - klo:21:19
Jo oli varin mutteri tiukassa. Räikällä turha yritys ja pulttipyssyllä kolmannella iskulla. Sai tekemään kunnon hammastetun lukitustyökalun sen lipsuvan hihnatyökalun tilalle.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: tommi - 11.11.09 - klo:11:53
Mulla on edelleen ongelmana tuo takavarin mutteri ja nimenomaan sen avaaminen. Kolme kertaa olen takavarin käyttänyt irti ja joka kerta joutunut sahaamaan mutterin halki rautasahalla. Akkukäyttöistä pulttipyssyä en ole vieläkään onnistunut löytämään mistään eikä viitsisi itse alkamaan tekemään omaa avainta.

Etuvarin mutteri ei ole koskaan aiheuttanut mitään ongelmia ja ihmettelenkin miten aina siitä puhutaan kuinka tiukassa se on, sehän lähtee mitä moninaisemmin konstein auki. Ja todella helposti. Mutta tuo takavarin mutteri osaa olla todella tiukassa ja hankalasti avattavissa, perhana sentään.

Sattui muuten silmään tuollainenkin "avain" joka ruuvataan tulpanreikään. En tiedä saako kiinalaisiin.

http://www.easyparts.nl/showarticles_info/01113138/0-311-3-330/Zuigerstop-Universeel-Buzzetti-M14-55mm.html

Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 11.11.09 - klo:13:54
(http://www.aijaa.com/img/t/00768/4436428.t.jpg) (http://www.aijaa.com/v.php?i=4436428.jpg) Klik.

Simppeli ja nopea tehdä tyyliin: vaneria, saha, pora, ruuveja ja hiomapaperia. Päässä on tuplapaksuus. Ruuvit 6*( 5*16 torx kartiokantaisia.) Hylsylle 20 mm reikä keskellä.

E: toimii vaikka on aika tarkka asetella, jotta se tarttuu. Kun tarttuu, avaaminen on varmaa.

Ruuvien kohdalta paksuus ainakin 15 mm koivuvaneria ja kytkinkelloa suurempi. Toiselle puolelle voi tehdä magneeton lukitustapit.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: yamaha - 07.12.09 - klo:17:57
käviskö tuollainen männän lukituspultti variaattori mutterin aukaisuun joka tulee tulpan tilalle?cpi skodussa ei oikee oo muuta työkalua pulttipyssyä ei oo!moposportissä näytti olevan sellainen. ;D
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: karkulainen - 07.12.09 - klo:18:29
Siis se tulpan tilalle ruuvattava tappi joka estää männän liikkeen? Sitä voi käyttää ja sitä varten se onkin.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 07.12.09 - klo:18:50
En meinannut uskoa että sellainen on keksitty. Se painaa männänpäätä voimalla jonka vaikka 200 Nm juntturassa olevaa mutteria väännetään. Männänpää on noin 3 mm alumiinia ja voi murtua.

"Työkaluja" ketjussa on omat ratkaisuni, malliksi. Vähimmillään siihen tarvitaan vanerinpala ja lattaraudan pätkä johon viilataan hammastus.

Hätäratkaisuna lohkoon kiinnitettyyn vaneriin ruuvataan ruuveja hampaiden koloihin. Useita, jättäen hammas väliin, jotta kuorma jakautuu laajalle alueelle. Vanerin ei tarvitse olla lohkossa kiinni jos sen muoto on haarukka jotta se ulottuu vastakkaisille puolille ratasta.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: yamaha - 07.12.09 - klo:19:40
niin mutta cpissä ei ole muuta etupäässä kuin jäähdytys ripoja ne ei kestä?jos mutteri on joskus laitettu itse kiinni en usko et se pultti hajoittaa mitää.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Pyrres - 08.12.09 - klo:06:31
Paitsi joskus näkee kyllä lukiteaineita mitä kummallisimmissa paikoissa. Pahimmillaan pitää lämmittää melkein hehkuvaksi ennen kuin lukite irtoaa. Ne ovat todella hyviä aineita oikeissa paikoissa, väärissä taas todellista päänvaivaa.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: nikosay - 08.12.09 - klo:17:02
etu varjaattorin avaamisesta

mikähän buzzettin avaimista käy keeway matrix 07 etu varjaattorin avaamiseen

heidän nettisivultaan ei mielestäni löytynyt suoraa vastausta www.buzzetti.com.

tuo avain ois vain paljon näppärämpi kuin pulttikone
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: tommi - 08.12.09 - klo:18:12
En meinannut uskoa että sellainen on keksitty. Se painaa männänpäätä voimalla jonka vaikka 200 Nm juntturassa olevaa mutteria väännetään. Männänpää on noin 3 mm alumiinia ja voi murtua.


Kyllä minäkin hieraisin silmiäni kun näin tuon. Enpä uskaltaisi alkaa kokeilemaan. Ei se männänpää todellakaan ole mitään paksua ja jos ei halkea niin menee ainakin läjään. Kovin ohkaiselta näytti sekin mäntä mihin paloi pitkä reikä viime kesänä. Olisiko ollut edes kolmea milliä. Repesi nätisti keskeltä mäntää.

Toisaalta moni on käyttänyt tuota konstia ilman ongelmia. Mutta mistä sitä tietää kuinka lommolla se mäntä jo on..
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: yamaha - 13.12.09 - klo:20:17
itse keksisin miten cpi popcorn mallista saa etuvarin auki,jollei omista pulttipyssyä!siis näin ostin biltemasta sellaisen kumihihna pidin Tuotenro 20320.siis  kiristää sen kumi hihnan etuvarin tuuletus lautasen ympäri eli ulompaan ja kahva osan laittaa takavarin kytkinkellon alle pituus riittää hyvin ja sit räikällä vääntää mutterin auki.kiinni samalla lailla mutta kahva osa sitten kytkin kellon yläpuolelle!mutta tietysti pitää kääntää se avain toisin päin (katso hampaat) ja sit kiristää kiinni  helppoa ;) toivottavasti joku cpi tai keeway kuski saa selkoa ;D
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: tommi - 20.02.10 - klo:10:55
Akkukäyttöinen pulttipyssy edelleen hakusessa. Mahtaakohan tuo linkin pyssy olla juurikin se mitä esmes Coastside on kehunut?

http://www.huuto.net/kohteet/iskeva-12-voltin-pulttipyssy-260-nm/128603952

Hinta vaikuttaa aika kovalta, eikös noita saanut joskus halvemmallakin? Kaveri yrittänyt myydä aiemmin samaa pyssyä 29 eurolla eikä mennyt kaupaksi. Pitänee odotella että laskee hintaa edelleen..
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 20.02.10 - klo:10:58
(http://i4.aijaa.com/t/00439/5777831.t.jpg) (http://www.aijaa.com/v.php?i=5777831.jpg) klik
Kuva siitä avattuna.

Toiminta on simppeli: edessä oleva mötikkä pyörii aluksi tyhjää ja siinä oleva tappi liukuu siitä ulos ja iskee karan vipuun. Kuvassa näkyy isohko kuulalaakeri, joka kertoo että se on tehty kestämäänkin.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: tommi - 20.02.10 - klo:11:07
Aika julman näköinen sähkömoottori, imeekö mopon akun nopeasti tyhjiin?

Edit: 144w / 12A näyttää olevan virrankulutus joten 4ah akulla paukuttelee teoriassa 20min yhteen putkeen. Isommalla akulla vähän pitempään.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 20.02.10 - klo:17:11
5,5 A kuluttaa lukee kilvessä. Isohan tuo moottori siinä on jotta se jaksaa tuon kiloisen möykyn saada vauhtiin.

Aion tehdä myös vasaramallin varin availuun. Auton tunkin päähän tuki hylsyn jatkolle, jolla jatko tuetaan maahan ja jäykkään vääntimeen lyödään vasaralla tai väännetään jatkovarren kanssa. Sillä saa myös momenttiin käyttämällä painoa varressa.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: jalat - 20.02.10 - klo:17:51
Tuota Einhellin iskuväännintä saa uutena juurikin 26e hintaan. Monestakin liikkeestä. AD, Löytötavaratalo, kenties tokmanni ja minimani jne jne...
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: tommi - 20.02.10 - klo:17:56
5,5 A kuluttaa jos en väärin muista. Isohan tuo moottori siinä on jotta se jaksaa tuon kiloisen möykyn saada vauhtiin.

Saksassa myydään tuota samaa pyssyä ja siellä mainitaan kulutukseksi 12 A. Tiedä sitten onko väärin ilmoitettu.

Lainaus

    * 12 V DC
    * 12 A
    * 144 W
    * Kabellänge: 3,8 m
    * Gewicht: ca. 1,6 kg (nur Gerät)
    * 4 Steckeinsätze: 1/2" NW 14, 17, 19 und 21


http://www.atu.de/pages/shop/artikel.html?wg=wg_5343&artikelnr=EU2100

Tuota Einhellin iskuväännintä saa uutena juurikin 26e hintaan. Monestakin liikkeestä. AD, Löytötavaratalo, kenties tokmanni ja minimani jne jne...

Eipä ole mistään löytynyt. Koko viime kesän ja varsinkin syksyn etsiskelin. Ei taideta tuoda enää suomeen noita  :-\
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: hannu8619 - 20.02.10 - klo:19:57
Motonetistä tänään kysyin ni sanoivat ettei ole enää valikoimassa eikä saa tilattuakaan tommosta 12v :'(, pitääköhän ostaa sitten kompura ja siihen pyssy, tartteis sitä kai muutenkin  :)
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: tommi - 21.02.10 - klo:10:27
Saksan ebaysta noita voi myös huutaa. Kolme kpl vielä jäljellä myyjällä -->

 Klick!  (http://cgi.ebay.de/Schlagschrauber-Einhell-KSS-12-1-KFZ-Auto_W0QQitemZ150392341749QQcmdZViewItemQQptZDE_Haus_Garten_Heimwerker_Elektrowerkzeuge?hash=item23041504f5)

En tiedä kannattaako hommata kompuraa pelkästään mopokäyttöön. Jos on autokin niin sitten voi harkita.
Kannattaa kierrellä paikallisissa marketeissa josko löytyisi akkupyssyjä. Tai vaihtoehtoisesti verkkovirralla toimivia.

Kompuraan menee aika lailla rahaa, alta satasen ei saa kunnon kompuraa ja hyvälaatuiset ilmakäyttöiset pistoolitkin maksavat vähintään saman. Viime kesänä myytiin Tokmannilla jotain pistoolia 49e hintaan mutta en tiedä oliko se mistään kotoisin. Yleensä noilla halppispyssyillä ei tee yhtään mitään.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 21.02.10 - klo:10:58
Jos on talli niin kompuralaitteet käy mutta jos on "verstas" parkkiksella, niin tuollaiset akkukäyttöiset koneet on parempi. Tosin jos hankkii ison säiliön, voi sillä jotain tehdä tankattuaan sen.

Voihan joku vauraampi hankkia pakun jossa on aggregaatti ja kompura ja sen laitteet, sekä nosturi mopolle. Harrastajaporukalle aivan realistinenkin.
Otsikko: Takavarin aukaisulaite... mistä?
Kirjoitti: jalat - 21.02.10 - klo:21:02
Kevään aikana pitäisi avata parikin takavaria. En jaksa / halua kikkailla millään patenttiratkaisuilla. Jos järkevässä hintaluokassa (muutama kymppi) löytyy siihen oikea työkalu, niin pistäkäähän linkkiä. Itse en oikein tiedä millä hakusanoilla hakea.

Siis ei pulttipyssy, vaan se laite jolla saa sen pakan nätisti auki ettei jousi ja muut lennä pitkin pirttiä.
Otsikko: Vs: Takavarin aukaisulaite... mistä?
Kirjoitti: Samppa - 22.02.10 - klo:09:49
Easypartsista tilasin omani. Jos tarkoitat kuvassa 1 olevaa.
http://www.skootterini.com/joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=98&Itemid=71

Edit: Niin kuin Coasti sanoi, talli on hyvä olla kompuraa varten kuoska muuten on vähän turhankin tilaa vievä. Meillä on kompura tarpeellinen myös kaikessa rakennustyössä (runkonaulain, viimeistelynaulain jne.). Ja mopon- / autonpultteja availee kyllä todella tehokkaasti. Lisäksi maalaushommissa aivan ehdoton, jos vähkin paremaa jälkeä ruiskulla haluaa.
Otsikko: Vs: Takavarin aukaisulaite... mistä?
Kirjoitti: Coastside - 22.02.10 - klo:10:35
Kevään aikana pitäisi avata parikin takavaria. En jaksa / halua kikkailla millään patenttiratkaisuilla. Jos järkevässä hintaluokassa (muutama kymppi) löytyy siihen oikea työkalu, niin pistäkäähän linkkiä. Itse en oikein tiedä millä hakusanoilla hakea.

Siis ei pulttipyssy, vaan se laite jolla saa sen pakan nätisti auki ettei jousi ja muut lennä pitkin pirttiä.
Työkaluissa tai tässä ketjussa taisin linkittää tuubia missä on jenkkiläinen laite, joka on helppo kopioida käyttäen vaneria ja kolmea kierretankoa sekä muttereita.
Vaneriin tai lautaan tarvitsee sahan, reikäsahan ja perusporan.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: tommi - 25.02.10 - klo:10:17
Sain hommattua sen Einhellin pulttipyssyn ja tosi kätevä peli on tosiaan. Kokeilin huvikseen miten aukeaa takarenkaan mutteri ja yhdellä iskulla aukesi koko matkalta. Ei luulisi olevan mitään vaikeuksia avata takavarin mutteriakaan. Suosittelen kyllä hankkimaan jos jostain sattuu löytämään.

http://tinypic.com/player.php?v=2uohx15&s=6
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: jalat - 25.02.10 - klo:10:22
Joskus halvalla saa hyvää  ;D Tosin harvoin. Jos tuon valmistus on lopetettu, niin pitäisiköhän ostaa toinen varastoon varmuuden varalle. Eipä tuo kovin kalliiksi tulisi. Nimittäin isälle ostin 50-60e akkukäyttöisen mutterinvääntimen joululahjaksi vuosi sitten ja sillä ei saatu autosta yhtään renkaan pulttia auki, vaikka paukutin minuutin putkeen yhtä pulttia.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: tommi - 25.02.10 - klo:10:26
Valmistustahan ei ole lopetettu vaan maahantuonti. Saksassa noita myydään ihan yleisesti vieläkin. Hyvällä tsäkällä saattaa jostain marketista löytää "vanhaa" varastoa.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: tommi - 24.03.10 - klo:12:49
Luulin jo hetken aikaa että sain rikki tuon Einhellin vääntimen kun se vain pyöri "tyhjää" eikä iskenyt lainkaan. Monta kertaa kokeilin ja sama homma, ei toiminut. Pyöri kyllä vinhaa vauhtia mutta isku jäi puuttumaan.

Sitten hokasin että mopon akussa oli vain 11.8v virtaa. Laitoin lataukseen ja parin tunnin kuluttua kokeilin niin toimi ihan moitteettomasti. Vaatii näemmä tietyn määrän kierroksia ennenkuin isku menee päälle. Vaikka tuntui ottavan saman määrän kierroksia kuin ennenkin niin ei kuitenkaan näemmä ottanut.

Auton akulla varmaan toimii vähän heikommallakin hapella mutta mopon akussa pitää näemmä olla jokseenkin täydet virrat ennenkuin suostuu aukomaan mitään.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 24.03.10 - klo:13:01
Sitä kannattaa voidella ettei se tappi jumita kiinni. Eiköhän tuon mitoitukset ole muuten kohdallaan. Minun ei ole oikunnut kuin liittimestään pari kertaa.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: -Zone- - 24.03.10 - klo:16:17
Kellään kokemuksia? - http://tinyurl.com/ykxzsg8
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: hannu8619 - 24.03.10 - klo:16:40
K-Raudassa näin verkkovirtakäyttöisen pulttipyssyn, tekeeköhän niillä mitään. Einhell taisi olla ja hinta 49€
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Kenzy - 01.04.10 - klo:15:56
Pirun hyviä vehkeitä ne virtajohdolliset vehkeet. Itsellä on motonetin 39 euron kapistus ollut pari vuotta, ja pois en antaisi :) Sillä vaihtaa autoon renkaat, eikä 60cm jatkovarrella ja omalla painolla saanut muttereihin yhtään lisäkireyttä aikaiseksi. Varin mutteri lähtee yhdellä iskulla auki.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: karkulainen - 01.04.10 - klo:16:32
Sillä vaihtaa autoon renkaat, eikä 60cm jatkovarrella ja omalla painolla saanut muttereihin yhtään lisäkireyttä aikaiseksi. Varin mutteri lähtee yhdellä iskulla auki.
Et kai autonrenkaita noin kiristele, muistetaan se 120Nm kiristysmomentti. ;D
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: jalat - 01.04.10 - klo:18:02
Sillä vaihtaa autoon renkaat, eikä 60cm jatkovarrella ja omalla painolla saanut muttereihin yhtään lisäkireyttä aikaiseksi. Varin mutteri lähtee yhdellä iskulla auki.
Et kai autonrenkaita noin kiristele, muistetaan se 120Nm kiristysmomentti. ;D

ikinä en ole momenttiin vääntänyt. Eikä isä kymmeniin vuosiin. Eikä ole ongelmia ollut. Hieman ylipuhuttua koko momentti autoissa. Sopivasti käsin kunnolla kireälle ja EI potkua perään ja varmasti pysyy.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: karkulainen - 01.04.10 - klo:18:54
En me kotona niitä momenttiin väännetä kun on vain ristikkoavain, mutta koululla aina oikeaan momentiin (joka selviää autodatan kautta).

Vähän OT:ta.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Tuula - 01.04.10 - klo:23:25
Hyvin aukes vari ja takavari bochin iskevällä akkukoneella :)
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Tuula - 02.04.10 - klo:14:25
Kiristäminen tapahtuukin sit eri vehkeillä. Järjen käyttö sallittu ;D
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Kenzy - 06.04.10 - klo:09:20
Sillä vaihtaa autoon renkaat, eikä 60cm jatkovarrella ja omalla painolla saanut muttereihin yhtään lisäkireyttä aikaiseksi. Varin mutteri lähtee yhdellä iskulla auki.
Et kai autonrenkaita noin kiristele, muistetaan se 120Nm kiristysmomentti. ;D

Enpä ole auton renkaita vääntänyt momenttiavaimella sitten armeijan, siellä tuli kuorma-autojen renkaat väännettyä tarkkaan momenttiin, henkilöautoilla ei niin väliä. Aluvanteet varren kanssa sopivaan kireyteen, 100km ajoa ja jälkikiristys... kyllä se tuntuma tässä kymmenen vuoden aikana on jo syntynyt hommaan.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: CvekS - 08.04.10 - klo:09:49
Mitä haittapuolia olisi jos etuvariaattorin mutterin vaihtasi nyloc mutteriin? Pysyisi ainakin paremmin kiinni. Tervaa vähän vielä kierteelle takuuksi.  :P

Taitaa olla hihna vähän kulunut? En kammennut toisiovariaattoria yhtään ja hihna lähti irti kun vähän pyöräytti. Pitää vielä tarkastella paremmin manuaalia, jossei jollakin ole valmiiksi korvantakana kymco agilityn hihna leveyttä. Toisiovariaattoriinkin ajattelin vaihtaa nyloc mutterin...
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 08.04.10 - klo:10:00
En yllytä kokeilemaan. Palstalla on joillakin irronut vareja ja tahtoo jopa rikkoa pooreja tai kierteitä tai koppia.
Kun hammaskehän saa lukittua, ei mutterit ole vaiva kuin vain saada ne tehtaan runttaamat auki. Aina sitten momenttiin ellei ole tosi rutiinia vääntää muttereita. "Työkaluja" on minun ohjeitani tehdä työkaluja itse. Se on tärkeä tehtävä koska varsin simppeleitä työkaluja ei ole myynnissä missään suomalaisessa nettikaupassa. Yhteinen sopimus varmaan, koska niiden tuotanto kannattaa myös suomessa.

Kun lukitustyökalut on käytössä, ei tiukankaan mutterin avaaminen vaadi kuin pitkän jatkovaren tai massavasaralla avaimen varteen.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: kalleppi3 - 14.04.10 - klo:20:53
Miten ihmeessä saan aukeamaan nuo variaattorin pultit kun pyörähtää ympäri se 8mm avain. derbi atlantis 04 kyseessä. crctä ja wd-40 suihkutettu mutta ei silti... hylsyllä ei ole kokeiltu. kertokaas vinkkejä. :-\
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 14.04.10 - klo:21:36
1. Älä koskaan käytä kiintoavainta jos voi käyttää hylsyä tai lenkkiavainta.
2. Jos kanta tai avain alkaa pettää, lopeta heti. Mitä enemmän kantaa jää, sitä varmemmin saa auki.
3. Kannattoman pultin (ohje lähinnä koteloiden ruuveille) saa pois vain erikoisvälinein:
* Poraten reijän ja vastakierretapilla kiertäen. Vain kohtuutiukat noin koska tapit ovat herkkiä katkeamaan.
* Katkaisten tai poraten (parempi tapa) kannan pois
* Sahaten halkion ruuvaria varten, jos siihen on tilaa.

On myös kiinni hapettuneitä ruuveja, jotka vaativat irroitusöljyä ja kuumentamista lievimmillään. Jos kanta kestää muttei aukea kohtuuvoimalla kannattaa kuumentaa lohkoa ja käyttää irroitusöljyä ettei ruuvi katkea sisään.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 17.07.10 - klo:12:59
(http://i8.aijaa.com/t/00073/6430025.t.jpg) (http://www.aijaa.com/v.php?i=6430025.jpg) klik

Ei tuon kummempi avaamisen järjestely, mutta ilman pulttipyssyä haastavaa. Viisi iskua silläkin. Otin auki mitoituksen malliksi kun teen ZTR kopiota hieman paranneltuna. Vinkojen ruuveihin kannattaa jättää löysäysvaraa jotta voi päästää jousen jännityksen niillä.

Jousi on niin hento että ehkä 15 kg kuormalla painuu alas. Tuo on se hihnasyöppö, jossa oli akseliklappia paljon. Jousi ei tunnu normaalia heikommalta kun vertasin toiseen kiinalaiseen.

*******************************************************
 (http://i6.aijaa.com/t/00990/6430607.t.jpg) (http://www.aijaa.com/v.php?i=6430607.jpg) klik
Uuden työkalun yksinkertaisuus näkyy hyvin tuosta. Poiketen esikuvastaan, tuon saa penkkiin kiinni ja se kierto-lukitsee varin paikoilleen. Tosin yli 200 Nm käsin vääntöä kaipaavan pitoon tuokaan ei riitä, vaan vaatii jo oman laitteen. On jo suunnitteilla.

Tein uuden päädyn jossa on tarkka tappijako. "Työkaluja" ketjussa on tarkemmin.

Jos ei omista kolmea kättä suositan puristimen hankkimista, niin helppoa työ sillä on.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 18.07.10 - klo:10:01
Ylläripylläri taas. Takavarin jousen mutteri on yhdessä 41 mm ja tutummassa 38 mm.
(http://i3.aijaa.com/t/00419/6432700.t.jpg) (http://www.aijaa.com/v.php?i=6432700.jpg) klik

Avainko? Tietysti tuurna ja moska.  8) Ei niin krouvia kuin luulisi. Kuvassa taltan jäljet mitä tuli.

Niin ja jos on avaamattoman tuntuinen niin porailee useita reikiä ympäri mutteria niin löystyy ja saa tuurnalle koloja.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Timo - 18.07.10 - klo:10:37
Jos vähän aikaa löytyy,joitain vanhoja räikän hylsyjä/haljenneita.

Kaveri teki minulle takavarin mutteriin sopivan hylsyn.Sopii kuin nakutettu,ja nopeata hommaa aukasta/sulkea.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 18.07.10 - klo:10:43
On minullakin 36 -> 38 muuttamani hylsy mutta kyllä se ainakin ensiavaamiseen tuurna on paras. Varin saa penkkiin läpipultilla kiinni.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: karkulainen - 18.07.10 - klo:11:18
Minulla on yhdet laadukkaammat siirtoleukapihdit joilla on todella hyvä aukaista se iso mutteri, niissä on muotoilukin just oikea.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 18.07.10 - klo:11:33
(http://i8.aijaa.com/t/00530/6432727.t.jpg) (http://www.aijaa.com/v.php?i=6432727.jpg) klik

On tuon kokoiset ja testattuani ne on varsin lupaavat. En saanut varia tarpeeksi kiinni jotta pihtien rajat olisi näkyneet, muttei lipsu.

No, lankun syrjään kiinni ja vääntöä (vähintään 200 Nm) mitä raameista kehtasin. Kestivät ja mitään näyvää muodonmuutosta ei tullut.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: JaakkoFagerlund - 18.07.10 - klo:13:14
Tuolta tuli justiinsa ostettua se Einhellin 12 V:n pulttipyssy, posteineen PayPalin kautta maksaen kustansi 30.43 € :) http://profi-heim-hobby.de/ (http://profi-heim-hobby.de/)
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 18.07.10 - klo:15:23
Jos haluaa simppelin puristimen, se on laudanpätkä pöydälle, sen ulompaan päähän varin korkuinen vinkalla kiinnitetty koroke ja jokin "sarana". Toiseen päähän joka yltää hieman laidan yli reikä varin mutterille ja köysilenkki jalalle painaa jousi alas.
(http://i6.aijaa.com/t/00520/6441765.t.jpg) (http://www.aijaa.com/v.php?i=6441765.jpg) klik
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: yamaha - 03.08.10 - klo:07:04
mistä sais soliferiin sopivan etuvariaattoriin lukitus työkalun? ja minkä merkkisen skootterin työkalu käy tähän?
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Tomba - 04.08.10 - klo:18:30
mistä sais soliferiin sopivan etuvariaattoriin lukitus työkalun? ja minkä merkkisen skootterin työkalu käy tähän?
Kalusta en tiedä, muttä akku- tai paineilmanapu on hommaan ehdottomasti paras laite. Ei kenelläkään kaverilla olis sellaista??
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: yamaha - 04.08.10 - klo:18:36
on varmasti.mutta ajattelin että jos ihan saisi jollain muulla auki? cpi:stä avoin joskus räikällä ja moskalla.tästä en tiiä onko kuinka piukassa mutteri.onko tässä solikassa oikea kätinen kierre?
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: JaakkoFagerlund - 04.08.10 - klo:18:48
Kyllähän sen kierteen kätisyyden näkee siitä akselin päästä ja asiaa helpottaa jos on puolikin kierrosta kierrettä näkyvissä.

Yks vaihtoehto on sopivaan latan palaan veistellä rälläkällä pari hammasta ja porata reiät kiinnitystä varten ja sit prikkojen kans sovittaa se sopivalle kohdalle :)
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Tomba - 04.08.10 - klo:18:54
on varmasti.mutta ajattelin että jos ihan saisi jollain muulla auki? cpi:stä avoin joskus räikällä ja moskalla.tästä en tiiä onko kuinka piukassa mutteri.onko tässä solikassa oikea kätinen kierre?
Ihan vakiokierre, aukeaa vastapäivään ;)
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: yamaha - 04.08.10 - klo:18:55
ok. pitää kehitellä jotain, jos ei keksi mitään niin turvaudun sit menemään aukasemaan jonnekin :)
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Skootteri1 - 12.12.10 - klo:00:00
Myydäänkö suomessa enää niitä Einhellin 12v pulttipyssyjä mitkä laitetaan akkuun kiinni?
Ja aukeaako baotianin mutteri myötä vai vastapäivään?
Entä mistä tietää milloin mutteri on tarpeeksi kireällä?
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 12.12.10 - klo:05:53
Lue tämä ketju, kun on aiheesta. Palstalla mainittu viimmeisin hankinta oli saksasta.
Jos kiristykseen ei ole momenttiavainta niin sen saa normaalilla lenkkiavaimellakin vääntäen tiukkaan, jonka tuntee avaimen varressa pysähdyksenä ja voiman tarpeen suurena lisääntymisenä, jolloin voi lopettaa.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Skootteri1 - 12.12.10 - klo:10:37
Millä sen lautasen voi kiilata kun sitä mutteria kiristää ettei liiku mutterin mukana se lautanen?
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Samppa - 12.12.10 - klo:14:29
Millä sen lautasen voi kiilata kun sitä mutteria kiristää ettei liiku mutterin mukana se lautanen?
Lukaiseppas tämä ketju tarkkaan asia on kyllä käsitelty. Myös pääsivuilta löytyy juttua.

http://www.skootterini.com/joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=32&Itemid=71
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Skootteri1 - 12.12.10 - klo:20:49
Jos sen kiristää lenkkiavaimella käsin niin onko se silloin tarpeeksi tiukka ettei se mutteri aukea ja tee mitään vahinkoa?
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 12.12.10 - klo:21:40
Avaimen varren mitta on sellainen että tavallinen voimiltaan vääntää sillä tarpeeksi kireälle niin ettei ponnisteta koko vartalolla eikä käytetä jatkovartta. Mutterin vaatiman voiman tuntee esim asettamalla kassissa neljän - viiden kilon (40 - 50 Nm) paino metrin varren päähän sen ollessa vaaka-asennossa.

Avaaminen voi vaatia tuplasti voimaa, varsinkin kiinan asentajan jäljiltä.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Skootteri1 - 24.12.10 - klo:22:57
Saako näitä variaattoreita auki noilla bilteman verkkovirtakäyttöisillä mutterinvääntimillä mitkä maksaa n.40e?
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 24.12.10 - klo:23:18
Saa auki muttei kannata kiertää kiinni. Olen kuullut ettei ne välttämättä pysty kaikkiin edes skodussa, joten variaattorin käsittelyyn ei kannata ostaa.
Käsityökaluilla kannattaa tehdä niin paljon kuin voi ja satsata työolosuhteiden parantamiseen. Teen juuri kolmatta kehitysversiota nosturista josta on suuri apu skoden käsittelyssä. Kustannukset eivät tuotakaan välinettä rajoita.
Malliksi omiani (http://www.skootterini.com/foorumi/index.php?PHPSESSID=65425e31a96e929aaee37503209f1f46&topic=802.msg30844#msg30844) joista jokainen toimii hyvin ja hinnan voi arvata.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Skootteri1 - 25.12.10 - klo:23:06
Eikös sitten noissa bilteman mutterinvääntimissä pitäisi riittää teho kun siinä jota olen ostamassa on 450nm vääntöä. Muistan jonkun täällä puhuneen että oli availlut variaattoria vastaavalla pienempitehoisella mutterinvääntimellä.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 26.12.10 - klo:10:12
Näissä ei ole mitään mikä vaatisi yli 120 Nm normaalisti mutta kiinnijumittuneita pyörän muttereita on mainittu joita millään konevääntimellä ei ole saatu auki. poikkeuksellisen tiukkoihin sopii pitkä vääntövarsi (liotus, kuumennus, taltta, rälläkkä, pora) paremmin, koska voi ostaa lujan hylsyn, eikä konetta joka rikkoo tavallisia. Niissä on jopa sirpalevaara, joten näpit kaukana ja lasit silmien suojana.

Mielikuva ammattimaisesta konevääntelystä kannattaa unohtaa koska heillä on säädettävät, kalliit vääntimet ja vakuutukset sen varalta että vääntää rikki. Harrastajan tahtiin sopii perustyökalut, koska painopiste ei ole nopeudessa. Risaksi väännetty kampiakselin pää tietää harmia hiema liikaa, joten malttia.

Paikka missä koneväännin on hyvä, on kopan pulttien vääntö. Niitä on paljon ja käsin vääntäessä ei tiedä milloin voi lopettaa aukiväännön. Koneella vääntäessä tuntee sen nykäisyinä kun kierre loppuu. Siihen on paras pieni litium akkuinen kone, joilla vääntää myös puuruuveja.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Skootteri1 - 26.12.10 - klo:11:48
Miten pitää sitten toimia kun avaa tommosella mutterinvääntimellä sitä varin mutteria ettei hajoa mitään? En aio kiristää sitä mutteria kiinni sillä vääntimellä vaan käsin räikällä. Sen takia mietin tuota väännintä koska tehtaan jäljiltä laitettu niin tiukkaan että tuntuu ettei mitenkään voi käsin saada sitä auki vaikka kuinka yrittää.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 26.12.10 - klo:13:04
Se on vain tunne.
1. Lukitse akseli varmasti paikoilleen
2. Aseta siihen mutteriin työkalu, jonka varteen voit lyödä vasaralla
3. Naputtele siihen niin kauan ja kovaa että joko: a)mutteri aukeaa. b) avain menee rikki. c) luovutat

Jos sinulla on pikkutoho kuumentaa mutteria, se auttaa. Hylsyn jatkovarresta saa tukien sen jollakin maahan, hyvän vääntimen räikälle tai mieluummin varsinaiselle vääntimelle, joita pyöränmuttereille tehdään ja saa kympillä. Ns. ristikkoavain on hyvä myös kun siihen saa molempiin kahvoihin jatkoputken. Toisesta painaa jalalla ja toisesta vetää käsin. Skodea on hyvä jonkun tukea, koska voimaa on. Lenkkiavaimia saa halvalla myös.
(http://i6.aijaa.com/b/00456/7213555.jpg) (http://www.aijaa.com/v.php?i=7213555.jpg) 3,4 kt

En neuvo enempää
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: -Zone- - 26.12.10 - klo:16:14
http://img4.imageshack.us/i/sswer.jpg/ Tässä meikäläisen konsti, kun pulttipyssyä ei ole lähettyvillä. Huom! Tehtaan jäljiltä vaatii kymmeniä iskuja.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Skootteri1 - 28.12.10 - klo:16:54
Kävin ostamassa tuon bilteman mutterinvääntimen. Tarviiko muuten ottaa sitä bendixiä pois ennen kun alkaa irrottelemaan sitä mutteria? Ja tarviiko siitä lautasesta pitää kiinni kun sitä avaa?
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Timo - 28.12.10 - klo:20:56
Kävin ostamassa tuon bilteman mutterinvääntimen. Tarviiko muuten ottaa sitä bendixiä pois ennen kun alkaa irrottelemaan sitä mutteria? Ja tarviiko siitä lautasesta pitää kiinni kun sitä avaa?

Ei sitä bendixiä tarvitse ottaa pois jos ei halua,mutta jos helposti lähtee kuin pitäisikin niin ota vain. Paksuilla hanskoilla voit pitää lautasta vastaan vähän.ei pakko.ikäviä nuo hampaat
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Skootteri1 - 29.12.10 - klo:16:39
Hyvin lähti tolla pulttipyssyllä se mutteri auki. Onko sillä muuten merkitystä kummin päin uuden hihnan laittaa kun ei vanhassa eikä uudessakaan ollut mitään nuolta että kumpaan suuntaan ois pitäny? Hieman mietityttää vielä että onkohan se variaattorin mutteri nyt kunnolla kiinni kun kiristin sen lenkillä niin kireelle kun sain siitä lautasesta kiinni pidettyä? En viittiny alkaa pulttipyssyllä kun ois todennäkösesti tuhonnu kierteet siitä.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: pekpel - 29.12.10 - klo:23:21
Jos ei suunta nuolta ole niin eipäs sillä hinhnan suunnalla silloin ole väliä.

Tärkeintä on muistaa kiristäessä varmistaa ettei hihna jää sinne varin lautasten väliin litistyksiin, eli joko takavarissa on hyvä kiila, niin että etuvarissa on reilusti hihna väljänä ja pitää kädellä ne löysät siellä, tai sitten kiristäessä pyörittää koko variaattori systeemiä niin että hihna kiipeää omalle paikalleen.

Itse teen kiristyksen etuvariin ensin käsiavaimella niin että variaattori pyörii jotain 5 kertaa ympäri, silloin hihna hakeutuu paikalleen ja samalla etuvari kiristyy hiljalleen. Sitten annan pulttipyssyllä yhden pienen täräyksen perään, jotain kolme neljä iskua meidän isolla paineilmakoneella, sellainen pikainen liipaisen painallus, jotain puolisen sekunttia.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Skootteri1 - 30.12.10 - klo:01:02
Kyllä hihna ainakin tuntui menevän hyvin paikoilleen kiilasin sitä takavariaattoria niin että se jousipaketti pysyi kasassa ja ujutin hihnan sinne väliin. Uskaltaako pulttipyssyllä sitten kiristää jos nopeasti vetää liipaisimesta kun kumminkin se vääntää 450nm?
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: pekpel - 30.12.10 - klo:18:57
Niin mä ainakin teen, kuten edellisessä viestissäni kerroin.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Skootteri1 - 31.12.10 - klo:00:00
Miten tehokkaalla pulttipyssyllä kiristät sen?
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: pekpel - 31.12.10 - klo:15:12
Ammattikäyttöön tarkoitettu paineilmapyssy, säädettävä momentti.
Ajan silti täysteholla varimutterit kiinni, vääntöä ihan liikaa jos pitää liipaisinta pohjassa pidempään.
Jippo on siinä että hyvin lyhyt liipaisimen painallus riittää.
Se ehtii iskeä silloin jotain kolmesta viiteen kertaan.

Kokeilin joskus tuon jäljiltä ja saa vielä käsin auki kun on pitkävartinen kiintolenkkiavain, n 30 cm ja pitää lujaa kiinni varista, habaa pitää kyllä löytyä handuista.

Vähän turhan raju tähän hommaan, mutta sillä aukee tehtaan jäljiltä varimutterit kerran päräyttämällä ilman varin kiinnipitämisiä, eikä edes moottori pyörähdä kun isku on niin nopea ja tehokas.

Onhan mulla myös heikkotehoisempi halpa paineilmapulttipyssy (tarjoustalo 25€) mutta sillä ei tehtaan jäljiltä varimutterit aukee kuin yli minuutin hakkaamisella jos silloinkaan.

Parasta olis jos tekis Coastsiden mallin mukaan ne varin lukitsimet ja pelailis pitkävartisella hylsyavaimella ja maltillisella voimalla, silloin ei saa vahingossa paikkoja hajalle.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: -Zone- - 03.01.11 - klo:12:22
Parasta olis jos...
Paras taitaa kuitenkin olla vetää momenttiin momenttiavaimella, mutta itsekin vedän pulttipyssyllä kiinni. 3 asentoa on iskun voiman säätöön. 1:llä vedän kiinni. Ei mene jengat eikä akseli poikki, vaikka antais pidempäänkin iskeä.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 26.01.11 - klo:12:25
Koneilla väännettäessä on tärkeää varmistaa että mutteri lähtee oikein jengoilleen, eikä aseta sitä koneen hylsyllä alkuun ja ala paukuttaa, jolloin se voi viedä kierteet.
Jos on ruuvipenkki ja kilopultti, joka kooltaan vastaa akselia, voi kokeilla miten tiukkaan tai jopa rikki (pultin, hylsyn tai koneen itsensä) kone vääntää. Voi löytää sopivaa tiukkuutta vastaavan iskumäärän. Kaikki nämä konetemput ovat oikopolkuja ja riskipeliäkin.

Olen jo kirjoittanut aiemmin että varin kohdalla hyödyllisin koneväännin on pieni ruuvinväännin hylsyllä jolla kiertää kymmenkunta kopan pulttia nopeasti.

Lidlin myymä Parkside malli on nyt ollut aktiivisessa käytössä sekä koneen että puun ruuvien väännössä yhteensä satoja vääntöjä sen rajoillakin saakka ja yhä käy ja lithiumakku vaatii harvoin latausta. Sen vaihde on alkanut pitää ääntä.  Hyvä hinta/laatusuhde.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 11.04.11 - klo:08:25
http://www.youtube.com/watch?v=zYCasW5pY24&NR=1

Filkassa on simppeli avaimella lukituskikka ja lopussa näkee kuinka akseli taipuu oikein runttaamalla.
Otsikko: Vs: Variaattorin avaaminen
Kirjoitti: tommi - 11.04.11 - klo:11:30
Jep, itsekin panin kauhulla merkille kuinka akseli antaa periksi. Älkää missään nimessä ottako oppia tuosta videosta. Kampuran akseli kun vääntyy vähänkin niin se vaikuttaa heti startin toimintaan heikentävästi. Tottakai kun se starttikehän ratas ei pyöri enää symmetrisesti vaan epäkeskeisesti. Huomasin tämän ihan omakohtaisesti kun lähettivät Stormilta soikean kampuran  ::)
Otsikko: Miten saa kytkinkellon kiilattua??
Kirjoitti: JOO-O - 21.04.11 - klo:21:41
 :o Eli olisi tarve avata kytkinkellon mutteri kotikonstein. Oisko vinkkiä millä kiilata kytkinkellö( kellon kehällä on reikiä ) , jottei pyörähdä annettaessa mutterille iskua? Minarellin vari/ Yamaha neo's.
Otsikko: Vs: Miten saa kytkinkellon kiilattua??
Kirjoitti: Coastside - 21.04.11 - klo:21:47
http://www.skootterini.com/foorumi/index.php?PHPSESSID=2eb3f3be916344b79a353e7edbded36c&topic=802.msg19780#msg19780
Kotikutoinen
Otsikko: Vs: Miten saa kytkinkellon kiilattua??
Kirjoitti: Partanen - 22.04.11 - klo:13:16
Itse kokeilisin kuormaliinaa. Muutama kierros liinaa kytkinkellon ympärille, ja sitten liinan koukku kiinni johonkin ajokissa olevaan tukevaan kohtaan. Ajatuksena se, että liina puristaa kiristyessään itse itseään kytkinkelloa vasten. Lopputulos on epävarma, mutta kannattaa kokeilla, jos löytyy kuormaliina omasta hyllystä. Tällä keinolla sain mönkijän kampiakselilta etummaisen hihnapyörän irroitettua helposti.
Otsikko: Vs: Miten saa kytkinkellon kiilattua??
Kirjoitti: A_sentaja - 22.04.11 - klo:14:55
Auton suodatinavain on hyvä siinä,se jossa on kankainen hihna. Se vain kellon ympärille ja vääntää avaimella mutterin auki. toisella kädellä painaa vastaan suodatinavaimesta.. ;)
Otsikko: Vs: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: Samppa - 23.04.11 - klo:10:28
Kannattaa tilata jossakin vaiheessa tollanen:
http://www.easyparts.nl/showarticles_info/01385499/0-311-3-31-1281/Demontagesleutel_Koppeling_Minarelli_Buzzetti_5499.html

Käy nopeasti ja helposti avaamiset. Itse availin kanssa joskus öljynsuodatinavaimella, mutta jos edellinen omistaja oli vääntänyt ylimomenttiin, niin oli silti vaikea avata.
Otsikko: Vs: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 23.04.11 - klo:12:36
(http://i2.aijaa.com/b/00037/7930747.jpg) (http://aijaa.com/v.php?i=000377930747.jpg)
Lattarautaa ja pultteja ja muttereita. Työstöön rautasaha ja pora. Käy myös magneettoon.

Tarpeeksi leveään lattaan poraa talttaa ja viilaa ison mutterin avaimen. Vaatii raskaammat välineet ja hakkaaminen on meluista puuhaa. Ensin piirretään tarkat työstörajat. Porataan jättäen viilausvaraa. Taltataan pala irti ja viilataan oikeaan kokoon.
Otsikko: Vs: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: Schwuntz - 23.04.11 - klo:12:41
Joo nopeutta ois tarkotus saada lisää ja ajattelin varin prikan repiä helvettiin. Ongelmana vain on se, etten omista pulttipyssyä eikä etulautanen ole hammastettu joten siitä ei saa millään lukitsimellakaan kiinni. Onnekseni vars. mutterin alla on 6kulmainen aluslevy josta saa 32mm lenkkiavaimen kiinni maata vasten nojaamaan ja sitten räikällä aukasee mutterin. Viittiikö ko. mutteria ihan räikällä ryhtyä kiristään vai pitääkö olla pulttipyssy kaverina jottei paikat hajoo?

Vanha omistaja on laittanu prikan sinne kun tyttönsä on sillä ajellut, eli mutteri ei oo minkää tehtaan jäljiltä kiinni, luulis räikällä lähtevän.
Otsikko: Vs: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: Skootteri1 - 23.04.11 - klo:13:13
Itse kiristin lenkkiavaimella sen mutterin takaisin kiinni. Pulttipyssy kyllä on mutta siinä ei minkäänlaista tehonsäätöä niin en ottanut riskiä että kampurasta olisi kierteet menny jos sillä olis kiristäny.
Otsikko: Vs: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 23.04.11 - klo:14:11
Schwuntz Mikä skode se on?
Otsikko: Vs: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: Schwuntz - 23.04.11 - klo:14:39
Schwuntz Mikä skode se on?
Ditech vm. -02, variaattorissa sellane jännä 6kulmanen aluslevy mutterin alla mikä lukitsee variaattorin kun laittaa lenkkiavaimen siihen ympärille ja maata vasten nojaamaan
Otsikko: Vs: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 23.04.11 - klo:14:49
http://www.youtube.com/watch?v=qpBAzfDtYwE
pikkuvikainen ditegh
Otsikko: Vs: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: Schwuntz - 23.04.11 - klo:15:31
Itse kiristin lenkkiavaimella sen mutterin takaisin kiinni. Pulttipyssy kyllä on mutta siinä ei minkäänlaista tehonsäätöä niin en ottanut riskiä että kampurasta olisi kierteet menny jos sillä olis kiristäny.
Mites, onko pysyny?
Otsikko: Vs: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: Samppa - 25.04.11 - klo:10:49
Erilaisilla ulosvetäjilläkin (mm. laakerinulsovedin) näihin saa tehtyä vaikka minkälaisia pyörimisenestopatentteja. Niin on tullut avattua yksi, jossa ei ollut hammastusta (taisin kyhätä kahdesta erillisestä ulosvetäjästä). Ulosvetäjiä kannattaa ostaa varastoon muutamaa eri kokoa ja paria erilaista. Aina aika-ajoin tulee tilanteita, kun niitä tarvitsee. Eivät maksa esim. Biltemassa paljoakaan ja ajavat kyllä tässä asiansa.

Räikälläkin pystyy hyvin kiristämään, jos on kunnollinen hylsy joka ei lipsu.
Otsikko: Vs: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: Schwuntz - 25.04.11 - klo:14:03
Erilaisilla ulosvetäjilläkin (mm. laakerinulsovedin) näihin saa tehtyä vaikka minkälaisia pyörimisenestopatentteja. Niin on tullut avattua yksi, jossa ei ollut hammastusta (taisin kyhätä kahdesta erillisestä ulosvetäjästä). Ulosvetäjiä kannattaa ostaa varastoon muutamaa eri kokoa ja paria erilaista. Aina aika-ajoin tulee tilanteita, kun niitä tarvitsee. Eivät maksa esim. Biltemassa paljoakaan ja ajavat kyllä tässä asiansa.

Räikälläkin pystyy hyvin kiristämään, jos on kunnollinen hylsy joka ei lipsu.
Joo räikällähän ton sai kiristettyä. Ei oo 70km aikana vielä ainakaa tippunu mutteri :D Väänsin sen vaan käsillä tiukkaan niin ei oo vielä tippunu
Otsikko: Vs: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 22.07.11 - klo:10:38
(http://i7.aijaa.com/t/00683/8353912.t.jpg) (http://aijaa.com/v.php?i=006838353912.jpg) klik

Ei yhtään liioitellut varren pituudet tehdastiukkaan variin. Vaneriin ruuvatut neljä 6 mm ruuvia toisaalta kesti.

Hihnan voi vaihtaa takavarin irroituksessa kunhan kiilaa varin auki. Minulla on 19 mm kiila. Jotkut saa sen käsinkin.
Otsikko: helpoin tapa saada kytkinpakka ja kytkinjouset irti?
Kirjoitti: leze223 - 09.09.11 - klo:07:56
Eli pitäisi saada vaihdettua jäykemmät kytkinjouset jäykemmiksi. Mikä tapa on helpoin tapa saada pakka ja jouset irti? Ja mopona on zoner v2 2 tahtinen morinin koneella ja meneekö ihan perus morinin kytkimeen tarkoitetut jouset?
Otsikko: Vs: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: jalat - 09.09.11 - klo:08:10
(http://i7.aijaa.com/t/00683/8353912.t.jpg) (http://aijaa.com/v.php?i=006838353912.jpg) klik

Ei yhtään liioitellut varren pituudet tehdastiukkaan variin. Vaneriin ruuvatut neljä 6 mm ruuvia toisaalta kesti.

Hihnan voi vaihtaa takavarin irroituksessa kunhan kiilaa varin auki. Minulla on 10 mm kiila. Jotkut saa sen käsinkin.

Tuosta tuli mieleen kun tilasin 250cc Jonwayhin uuden vakiokytkinsetin. Koitin puristaa sitä vastapainejousta kasaan että saisin levylautaset auki ja hihna paikalleen. Siitä sormen poksui nivelistä ja sai puristaa ihan hampaat irvessä. On hieman eri kalibeerin jäykkyys jousessa verrattuna moposkootterin vastapainejouseen  ;D
Otsikko: Vs: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 09.09.11 - klo:08:17
(http://i7.aijaa.com/t/00683/8353912.t.jpg) (http://aijaa.com/v.php?i=006838353912.jpg) klik

Ei yhtään liioitellut varren pituudet tehdastiukkaan variin. Vaneriin ruuvatut neljä 6 mm ruuvia toisaalta kesti.

Hihnan voi vaihtaa takavarin irroituksessa kunhan kiilaa varin auki. Minulla on 10 mm kiila. Jotkut saa sen käsinkin.

Tuosta tuli mieleen kun tilasin 250cc Jonwayhin uuden vakiokytkinsetin. Koitin puristaa sitä vastapainejousta kasaan että saisin levylautaset auki ja hihna paikalleen. Siitä sormen poksui nivelistä ja sai puristaa ihan hampaat irvessä. On hieman eri kalibeerin jäykkyys jousessa verrattuna moposkootterin vastapainejouseen  ;D
Yleensä ei ole kyse jousen jäykkyydestä, vaan mekaniikan kitkasta ja siitä että lautasta täytyy kiertää samalla. Se ei taas onnistu ellei jarrua lukitse päälle ja väännä oikeaan suuntaan. Minulta mitattiin äskettäin ennätyspuristusvoima sillä mittarilla koskaan 52 kg.
Otsikko: Vs: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: jalat - 09.09.11 - klo:08:34
Itellä kans mitattiin puristusvoima tuossa jokin aika sitten. Oli muistaakseni myös jossain samoissa lukemissa. En muista tarkkaan. 45-50 välillä taisi olla.
Mutta huvittava tilanne tuli, kun 2 työkaveria kokeili sitä. Toinen 45kg hento neitokainen, joka puristi 7kg ja toinen riski äijä heti perään joka puristi yli 70kg :D
En haluaisi nähdä heitä kättelemässä toisiaan verenmaku suussa :)
Meitä on moneen junaan.

Ja tämä offtopicista. Takas raiteilleen.
Otsikko: Vs: helpoin tapa saada kytkinpakka ja kytkinjouset irti?
Kirjoitti: InsOmnia - 09.09.11 - klo:19:35
Eli pitäisi saada vaihdettua jäykemmät kytkinjouset jäykemmiksi. Mikä tapa on helpoin tapa saada pakka ja jouset irti? Ja mopona on zoner v2 2 tahtinen morinin koneella ja meneekö ihan perus morinin kytkimeen tarkoitetut jouset?
Tuli juuri alkuviikosta kokeiltua eri kytkinjousia, ja tuli sitten laitettua alkuperäiset takaisin. Kello kun kertoi kiihtyvyyden kadonneen vaikka persedyno ja urheilulliset alkukierrokset antoivatkin toisenlaisen mielikuvan. Muutenkin tuo eteneminen jäykemmillä kytkinjousilla, on ihmeellisen tuntuista, tuntui kuin kytkin olisi jatkuvasti luistanut ja takavari oli tulikuuma jo yhden kilometrin ajon jälkeen. :o

Itse suoriuduin jousenvaihtourakasta seuraavasti, takavarin mutteri irti ja takavari irti akselista, ja koppa pois ja alta paljastuu julmetunkokoinen mutteri, mutterin avasin seuraavasti, vari lattialle ja kantapäillä painoa päälle ja taltalla ja vasaralla mutteri auki, kannattaa seistä sen varin päällä edelleenkin, koska muuten kimpoaa mutteri ja muuta mukavaa otsaan, jousen voimasta. Nyt kun vari on auki, niin kytkinjouset voi pihdeillä nypätä pois. Uudet jouset saattaa olla vaikeat sovittaa paikoilleen "viri ja varasta hommatut punaiset jouset ei mennyt paikoilleen normimenetelmin" ja jos se rupeaa tuntumaan mahdottomalta "niin kuin minulla" niin ne saa tosihelposti paikoilleen irroittamalla ne kolme sokkaa joilla kitkapalojen rungot on kiinni. Irrallaan saa ne jouset helposti paikoilleen ja sitten vain kaikki kolme kitkapalaa samanaikaisesti tappeihinsa ja lukkosokat tappien päihin. Loppukasaaminen onkin sitten ihan straight forward.
Otsikko: Vs: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: leze223 - 09.09.11 - klo:20:07
Joo kiitos ohjeista;) kytkin vaan ottaa turhan alhaalta kiinni, kun ottaa  karvan verran yli 2 tuhannen..
Otsikko: Vs: helpoin tapa saada kytkinpakka ja kytkinjouset irti?
Kirjoitti: -Zone- - 09.09.11 - klo:21:19
Muutenkin tuo eteneminen jäykemmillä kytkinjousilla, on ihmeellisen tuntuista, tuntui kuin kytkin olisi jatkuvasti luistanut ja takavari oli tulikuuma jo yhden kilometrin ajon jälkeen. :o
Sinänsä tuo ei ole millään tavoin yllätys jos hetken miettii asiaa.

Eli jos paikaltaan lähdetään niin kytkinkellon kierrokset on tietysti 0 ja kytkinpakan tartunta kierrokset on esim. 2000rpm, niin onhan se selvää, että kytkimen on pakko luistaa pidempään kuin 1000rpm kytkimellä, ennen kuin kytkinkellon ja  kytkimen kierrosluku on sama.

Luistaminenhan tarkoittaa kitkaa joka taas tarkoittaa lämpöä. Toinen asia on tietysti myöskin se että enemmän luistava kytkin kuluu tietysti myös nopeammin. Jäykemmät kytkinjouset on ehkä se vihonviimeisin asia omassa mopossa jonka muuttaisin.
Otsikko: Vs: helpoin tapa saada kytkinpakka ja kytkinjouset irti?
Kirjoitti: pekpel - 09.09.11 - klo:22:21
Muutenkin tuo eteneminen jäykemmillä kytkinjousilla, on ihmeellisen tuntuista, tuntui kuin kytkin olisi jatkuvasti luistanut ja takavari oli tulikuuma jo yhden kilometrin ajon jälkeen. :o
Sinänsä tuo ei ole millään tavoin yllätys jos hetken miettii asiaa.

Eli jos paikaltaan lähdetään niin kytkinkellon kierrokset on tietysti 0 ja kytkinpakan tartunta kierrokset on esim. 2000rpm, niin onhan se selvää, että kytkimen on pakko luistaa pidempään kuin 1000rpm kytkimellä, ennen kuin kytkinkellon ja  kytkimen kierrosluku on sama.

Luistaminenhan tarkoittaa kitkaa joka taas tarkoittaa lämpöä. Toinen asia on tietysti myöskin se että enemmän luistava kytkin kuluu tietysti myös nopeammin. Jäykemmät kytkinjouset on ehkä se vihonviimeisin asia omassa mopossa jonka muuttaisin.
Komppaan !!
Otsikko: Vs: helpoin tapa saada kytkinpakka ja kytkinjouset irti?
Kirjoitti: InsOmnia - 10.09.11 - klo:00:12
Muutenkin tuo eteneminen jäykemmillä kytkinjousilla, on ihmeellisen tuntuista, tuntui kuin kytkin olisi jatkuvasti luistanut ja takavari oli tulikuuma jo yhden kilometrin ajon jälkeen. :o
Sinänsä tuo ei ole millään tavoin yllätys jos hetken miettii asiaa.

Eli jos paikaltaan lähdetään niin kytkinkellon kierrokset on tietysti 0 ja kytkinpakan tartunta kierrokset on esim. 2000rpm, niin onhan se selvää, että kytkimen on pakko luistaa pidempään kuin 1000rpm kytkimellä, ennen kuin kytkinkellon ja  kytkimen kierrosluku on sama.

Luistaminenhan tarkoittaa kitkaa joka taas tarkoittaa lämpöä. Toinen asia on tietysti myöskin se että enemmän luistava kytkin kuluu tietysti myös nopeammin. Jäykemmät kytkinjouset on ehkä se vihonviimeisin asia omassa mopossa jonka muuttaisin.
Komppaan !!
Tulipahan testattua. ;D
Syy moisten jäykempien kytkinjousten kokeiluun oli seuraava: Meidän parkkihallista "joka siis on maan alla" lähtee jyrkähkö ramppi maan kamaralle ja emännä Zoner ei jaksanut "eikä siis jaksa vieläkään"nousta omin voimin hallista ulos. Oma vastaavanlainen kiinanskootteri taas tulee semmoisella vauhdilla hallista ylös, että pakko hiljentää vauhtia nousun loppuvaiheessa. Tähän Zonerin alakierroskuolleisuuteen ajattelin kokeilla eri jäykkyisiä kytkinjousia. Jäykemmät jouset auttoi kyllä hallista ulospääsyyn, mutta muuten oli niin kauhea ajokäytökseltään, että jatkossa ajellaan vakiojousilla ja talutetaan skootteri pihalle, kevyemmät rullatkaan eivät apua antaneet.
Otsikko: Vs: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 10.09.11 - klo:11:36
Näiden työtapojen oppimiseen olisi hyvä käyttää vaikkapa romuosia joista ei enää ole käyttöön mutta harjoitteluun ja työn ennakkovalmisteluun on. Voi tehdä välineitä ennen varsinaisen työn alkua.
Voi myös ottaa mittoja ja kuvia joilla pystyy myöhemmin tekemään valmisteluja.
Otsikko: Vs: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: leze223 - 10.09.11 - klo:13:18
itellä niiden kytkinjousien vaihto on pakollista, koska ottaa jo 2 tuhannesta kiinni, ja vakioputki alkaa vääntää vasta 3500..
tai toinen vaihtoehto on vaihtaa kampura, koska kampuurassa on ura, johon pitäisi varin lautanen tulla kiinni. sen takia variaattorin holkkia on lyhennetty, ja samalla se ottaa alempana kiinni.
onhan se pieni turvallisuusriski kun työntää liikkeelle joka liikennevaloissa.
Otsikko: Vs: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: InsOmnia - 10.09.11 - klo:15:15
itellä niiden kytkinjousien vaihto on pakollista, koska ottaa jo 2 tuhannesta kiinni, ja vakioputki alkaa vääntää vasta 3500..
tai toinen vaihtoehto on vaihtaa kampura, koska kampuurassa on ura, johon pitäisi varin lautanen tulla kiinni. sen takia variaattorin holkkia on lyhennetty, ja samalla se ottaa alempana kiinni.
onhan se pieni turvallisuusriski kun työntää liikkeelle joka liikennevaloissa.
Eiköhän olisi helpompi laskea tyhjäkäyntiä aavistuksen, koska liikkeellelähtö jäykempien kytkinjousien kanssa on melkoista rääkkiä kytkinpakalle. Ja niinkuin tuossa aikaisemmin mainitsin, niin melkoista itsepetosta joutuu harrastamaan, jos edes kuvittelee liikkeellelähdön nopeutuvan jäykemmillä kytkinjousilla.
Otsikko: Vs: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: leze223 - 10.09.11 - klo:17:55
kokeilen kyllä niitä jäykempiä jousia. ne taisi olla 3 paketissa 7, 15, ja 20%jäykemmät jouset.  voisin testaa vaikka aluksi 7% jousilla. ensi vkoppun testään nämä.(offtopic: saksasta tulee ups:sällä ja toimituskulut olivat vaivaiset 10€. minne tulee kun ups sen toimittaa? kotiovelle vai postiin?)
Otsikko: Vs: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: InsOmnia - 10.09.11 - klo:18:05
(offtopic: saksasta tulee ups:sällä ja toimituskulut olivat vaivaiset 10€. minne tulee kun ups sen toimittaa? kotiovelle vai postiin?)
Eiköhän ne kotiovelle toimita.
Otsikko: Vs: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: Raudt - 20.09.11 - klo:21:19
En nyt viitsi koko viestiketjua lukea, mutta mutta... itse en omista pulttipyssyä, joten avaan etuvarin näin:

Pakoputken puolelta puhaltimen koppa pois, muovinen puhallin pois ja piippuavain magneeton mutteriin, avaimen varsi esim. putkea vasten.
Sitten vaan etuvariaattorin mutteri auki hyvällä avaimella toiselta puolelta. Keewayssa on magneeton mutteri tuplasti paksumpi (akselin suunnassa siis) etuvarin mutteriin nähden, liekö siksi tähän mennessä joka kerta nimenomaan variaattorin puoleinen mutteri auennut. Eikä siis se väärä.

Kiristäminen samaan tyyliin, paljon hellävaraisempaa kuin pulttipyssyllä. Onnistuu helposti yksinkin.

Toinen, varma keino avaamiseen on kiintoavain + vasara. Etuvarissa, kampiakselissa, kiertokangessa ja männässä on niin paljon hitausvoimia, että mutteri kyllä antautuu kun hetken naputtelee.

Kytkinpakan iso (Kiiwissä lähemmäs 40 mm) mutteri olikin hankalampi... kytkin kiinni ruuvipenkkiin ja meisseli ja vasara käteen. Suht väkivaltainen keino, mutta sillä lähtee.
Otsikko: Vs: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: Raudt - 20.09.11 - klo:21:23
itellä niiden kytkinjousien vaihto on pakollista, koska ottaa jo 2 tuhannesta kiinni, ja vakioputki alkaa vääntää vasta 3500..
tai toinen vaihtoehto on vaihtaa kampura, koska kampuurassa on ura, johon pitäisi varin lautanen tulla kiinni. sen takia variaattorin holkkia on lyhennetty, ja samalla se ottaa alempana kiinni.
onhan se pieni turvallisuusriski kun työntää liikkeelle joka liikennevaloissa.
Eiköhän olisi helpompi laskea tyhjäkäyntiä aavistuksen, koska liikkeellelähtö jäykempien kytkinjousien kanssa on melkoista rääkkiä kytkinpakalle. Ja niinkuin tuossa aikaisemmin mainitsin, niin melkoista itsepetosta joutuu harrastamaan, jos edes kuvittelee liikkeellelähdön nopeutuvan jäykemmillä kytkinjousilla.

Siis mitä?? Kyllä se liikkellelähtö nopeutuu kun kytkinjouset on kunnossa ja riittävän kireät. Liian pienillä kierroksilla ottava kytkin saa koneen tukehtumaan ja skootteria on melkein potkittava liikkeelle. Koettu on, uusilla jäykemmillä jousilla tilanne korjautuu.
Otsikko: Vs: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: -Zone- - 20.09.11 - klo:21:39
Eiköhän olisi helpompi laskea tyhjäkäyntiä aavistuksen, koska liikkeellelähtö jäykempien kytkinjousien kanssa on melkoista rääkkiä kytkinpakalle.
Nähtävästi tässä tapauksessa on niin laiska kone, että kytkimen on pakko luistaa pidempään, jottei tukehtuisi.

..saa koneen tukehtumaan ja skootteria on melkein potkittava liikkeelle..
Otsikko: Vs: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: InsOmnia - 20.09.11 - klo:22:24

Siis mitä?? Kyllä se liikkellelähtö nopeutuu kun kytkinjouset on kunnossa ja riittävän kireät. Liian pienillä kierroksilla ottava kytkin saa koneen tukehtumaan ja skootteria on melkein potkittava liikkeelle. Koettu on, uusilla jäykemmillä jousilla tilanne korjautuu.
Ei se tilanne ainakaan paremmaksi muutu, jäykemmillä kytkinjousilla. ;D
Saattaa kuullostaa ärhäkämmältä, mutta todellisuudessa kaikki voima katoaa kytkimen luistoon. Tietysti jos kone on niin tehoton, että ei jaksa muuten edetä ollenkaan, niin silloin marginaalinen hyöty voi olla olemassa. Tosin kaikki ajomukavuus ja jouhevuus liikkeellelähtiessä on kadotettu, ja tämä todettu ihan kokeilemalla.  :-\ Eri asia sitten isolohkokoneilla ja hirmu virityksillä.

Mieluimmin sitten etuvarin rullia keveämmiksi, mikäli tahtoo kierroksia käyttää, koska silloin kytkin ei luista ja voima välittyy renkaalle asti.
Otsikko: Vs: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: Samppa - 21.09.11 - klo:10:11
Pysytään otsikonmukaisessa aiheessa, muu keskustelu muualla.
Otsikko: Vs: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 21.09.11 - klo:11:51
Hammakehällä on tilaa tehdä reijät lukitustyökalulle siinä mihin hihna ei nouse. Työ on tarkkaa että reijät tulee akselin suhteen samaan linjaan ja samalle etäisyydelle siitä, tasapainon vuoksi.

Lainaus
Pakoputken puolelta puhaltimen koppa pois, muovinen puhallin pois ja piippuavain magneeton mutteriin, avaimen varsi esim. putkea vasten.
Sitten vaan etuvariaattorin mutteri auki hyvällä avaimella toiselta puolelta. Keewayssa on magneeton mutteri tuplasti paksumpi (akselin suunnassa siis) etuvarin mutteriin nähden, liekö siksi tähän mennessä joka kerta nimenomaan variaattorin puoleinen mutteri auennut. Eikä siis se väärä.
On täällä jo mainittu tavan riskit kampuran suhteen, joka ei ole umpirautaa vaan tiukkasovitteinen ja riittävä vääntö saa sen epätasapainoon. Niin ja tuo purkamis/kokoamistyö vielä päälle.
Otsikko: Kytkinpakka
Kirjoitti: ramba - 02.10.11 - klo:17:38
Miten ihmeessä tuon kytkinpakan saa auki. Takavarin sai pulttipyssyllä auki mutta kytkinpakka ei meinaa aueta millään.. Pulttipyssyllä sitä ei saa kun ei ole 38 hylsyä, räikällä yritin mutta ei siitä saa pidettyä millään kiinni että saisi käännettyä?
Otsikko: Vs: Kytkinpakka
Kirjoitti: -Zone- - 02.10.11 - klo:17:45
http://www.youtube.com/watch?v=gxphUXeTwRY&feature=related 1:30 kohdalla yksi tapa.
Otsikko: Vs: Kytkinpakka
Kirjoitti: ramba - 02.10.11 - klo:17:57
Pitääpä testata. Kyllä tuo vanhakin vp on aika jäykkä mutta kyllä tuon malossin +7 vaihdan joku päivä.
Otsikko: Vs: Kytkinpakka
Kirjoitti: Timo - 03.10.11 - klo:07:14
Motonetistä saa 38mm hylsyjä jos pääset käymään.
Otsikko: Vs: Kytkinpakka
Kirjoitti: VariJari - 03.10.11 - klo:07:32
Motonetistä saa 38mm hylsyjä jos pääset käymään.

Itselläni sattu outo juttu tuon suhteen.. edellinen "identtinen" baotiaani oli tuolla 38:lla mutta kun viikonloppuna ropasin tuon nykyisen baottiksen kytkintä niin siinä olikin 39mm mutteri!!! Ja eikun dremeli laulamaan että motonetin 38 hylsy sopi :)
Otsikko: Vs: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: ihmehiippari - 03.10.11 - klo:16:01
Itsellä ei koskaan ole ollu ongelmia avata tuota takavariaattorin iso mutteria, muiden mutterien avaus sitten on tuottanut tuskia. Kahdesta moposta olen jo onnistuneesti avannut ja sulkenut takavarin mutterin.

Avaan mutterin ensin kiinnittämällä takapakan ruuvipenkkiin ja penkin ja pakan väliin puulevyt ettei pakka vahingoitu. Sitte otetaan työkalu, reilu puoli metria pitkä Bahcon isoin jakoavain, laitetaan siihen mutteriin tiukasti kiinni, ja sitten kevyt työntö ja kas, mutterin on auki. Sulkeminen samalla tavalla, merkiten tussilla ennen purkamista jälki missä tiukkuudessa mutteri oli ettei vaan pilata pakan jengoja pitkällä varrella. Epäilen saavani tuolla avaimella noin 400-500nm voiman väännettyä.
Otsikko: Vs: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: ramba - 05.10.11 - klo:16:49
Laitoin kytkinpakan puristimilla kiinni ettei liikkunut yhtään ja koitin hakata ruuvarilla ja vasarilla auki, ei lähtenyt. Sen jälkeen koitin 3 metrisellä räikällä ja hylsyllä hakata auki mutta ei edes liikahtanut, pakka pysyi tiukasta pyödässä kiinni.. Vp on niin löystynyt ettei hihna nouse enään ylös niin pitäisi saada se vaihettua... Voiko muuten olla vääräkätinen kierre?

On ihan p*rkeleen tiukassa!
Otsikko: Vs: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: tommi - 05.10.11 - klo:16:59
Kyllä se on ihan oikeakätinen kierre. Ja saattaa todella jumittua tiukkaan. Muistan kun joku oli päiväkausia tapellut että oli saanut auki. Ei muuta kuin lisää yrityksiä kehiin..

Jotain CRC:tä voisi ruikkia ja jättää muhimaan seuraavaan päivään.
Otsikko: Vs: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: ramba - 05.10.11 - klo:17:05
Pultti kärsii kun siihen naputtelee vasaralla ja ruuvarilla... Tulee syviä koloja ja lohkeilee palasiakin. Laitoin öljyä vähän väliin jos auttaisi, laitoin äsken taas kasaan kun tarvitsen joka päivä tuota koulumatkoihin ym. Eikö kyllään olisi muita keinoja?
Otsikko: Vs: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: Samppa - 06.10.11 - klo:12:02
Pienellä kynäsoihdulla lämmitys ja sitten auki.
Otsikko: Vs: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 06.10.11 - klo:13:04
Ruuvari, ellei ole perään saakka terästä on tehoton. kahva joustaa ja vie voiman.Oikealla taltalla tehtyyn koloon tylpempää talttaa tai vaikka pultista muokattua lyöden raskaalla vasaralla avaa varmuudella ison mutterin.

Vaikkei uskoisi, ei isoa mutteria saa yhtä tiukkaan kuin pientä. ja ohuessa mutterissa kitka on heikompi koska kitka tulee sen paksuudesta.
Otsikko: Vs: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: ramba - 06.10.11 - klo:15:22
Voisi kokeilla lämmittää tuon mutterin ja sitten avata..
Otsikko: Vs: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: viisnelonen - 06.10.11 - klo:16:46
Voisi kokeilla lämmittää tuon mutterin ja sitten avata..

Samppa tuossa jo ehdotti samaa, itse ostin pienoistohon "säästömarketista" merkkiä iroda, miniatyyrikokoa eli malliston pienin, 6,90 e. Kokokin ison sytkärin luokkaa, erittäin kapea pitkä,säädettävä pistoliekki, yli 1000 graatia C. Ladataan sytkärikaasupullosta. Teho riittää vielä tän tyyppisiin hommiin ja liekki on voimakas puhallus, helposti kohdistettavissa. Isompiakin sarjassa on.  Juuttunut takapyörän keskimutteri on jo yläpäästä tälle mutta onnistunee sekin.
Parasta tässä on täsmällinen liekin kohdistus vain siihen mutteriin.
Edit: Malli AT-2056,  http://www.starlex.fi/verkkokauppa/product_catalog.php?c=16 , onpa härski hinta !!  vs 6,90 ..
Otsikko: Vs: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: ramba - 06.10.11 - klo:16:50
Itsellä on tuolla varastossa joku kaasupuhallin, pieni kaasusäiliö kiinni. Aika iso liekki tuolla tulee mutta kokeillaan ;D
Otsikko: Vs: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: -Zone- - 06.10.11 - klo:17:28
..itse ostin pienoistohon "säästömarketista" merkkiä iroda, miniatyyrikokoa eli malliston pienin, 6,90 e. Kokokin ison sytkärin luokkaa, erittäin kapea pitkä,säädettävä pistoliekki, yli 1000 graatia C. Ladataan sytkärikaasupullosta...
Mä ostin pikkutohon johon tulee retkikeittimen säiliö.  Tommonen http://www.wilhtom.fi/?p=productsMore&iProduct=248 On kätevä, mutta toisinaan tarvii juuri tuollaista kuvaamaasi pientä liekkiä. Se onnistuu näilläkin näppärästi siten, että tekee siihen päähän ylimääräisen irroitettavan lisäpesän ja laittaa suuttimeksi posliinisulakkeen ilman sisusta. Siis näitä normaaleja talosulakkeita 10 ja 16A on sopivia.

On keraaminen, eli ei tuumaa kyttyrää tuosta kuumentamisesta. Käytän samoja myös hiekkapuhallussuuttimena. On paljon halvempia kuin aidot keraamiset hiekkapuhallussuutimet ja kun sulaketaulusta menee sulake, sillekin löytyy siis vielä käyttöä ;)

E: olis ehkä työkalut ketjuun sopinut paremmin..
Otsikko: Vs: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: viisnelonen - 06.10.11 - klo:17:30
Itsellä on tuolla varastossa joku kaasupuhallin, pieni kaasusäiliö kiinni. Aika iso liekki tuolla tulee mutta kokeillaan ;D

Mieti ennenkuin..   Liekki pitää saada kohdistettua VAIN mutteriin. eli joku minipoltin missä liekin leveys vain 2-4 mm. Mullakin on pienoisprimus missä liekin leveys joku 10-20 mm eikä tulis mieleenkään käyttää ko tarkoitukseen
Otsikko: Vs: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: ramba - 06.10.11 - klo:17:42
Tuo Zonen linkittämä on juuri sama vehe ;)
Otsikko: Vs: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 06.10.11 - klo:18:00
Märkää rättiä siihen mitä ei lämmitä ja suurella teholla mutteriin kiertäen sen koko alan. Teräs on helppo siitä että se johtaa huonosti läpöä rajapintojen yli.
Otsikko: Vs: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: ramba - 11.10.11 - klo:19:12
Eipä auttanut lämmittäminen mitään, mutta sain auki kun kolmella puristimella pöytään kiinni ja parimetrinen räikkä ja siihen puukalikalla hakkailin :D

Mutta sain jousen vaihdettua ja nyt taas pelittää!
Otsikko: Männän lukitseminen tapilla & etuvarin mutteri
Kirjoitti: latromster - 10.11.11 - klo:09:51
http://www.duell.fi/product.asp?sua=1&lang=1&s=34792&nav=70010021&q=y Kuinka lujaa tuollaista tappia vastaan viitsii vääntää? Antaako varin mutteri vaiko jokin muu osa periksi, jos tuollaista tappia vasten vääntää? Saakohan noita baotiaaneihin, onko kukaan kokeillut?
Otsikko: Vs: Männän lukitseminen tapilla & etuvarin mutteri
Kirjoitti: InsOmnia - 10.11.11 - klo:10:30
Ei kannata tuommoista käyttää, kun on suuri riski hajoittaa kampiakseli.

Mieluimmin sitten varin rattaan lukitus tuommoisella http://www.easyparts.nl/showarticles/0-311-3-31-1281/Variaattori---kytkinavaimet.html , tai sitten vaan Biltemasta verkkovirtakäyttöinen pulttipyssy hintaan 39€ niin ei tarvitse muuta kun kädellä pitää varista kiinni.
Otsikko: Vs: Männän lukitseminen tapilla & etuvarin mutteri
Kirjoitti: Coastside - 10.11.11 - klo:11:49
2-tahtarissa on tulppa keskellä ja suunnattu pystysuoraan ja siksi noita niihin tarjotaan käyttäjän riskillä tietysti. Nelareissa se on viistosti ja venat voi tulla tielle ja vääntyä ja kampurakaan ei ehkä kestä ja tehdastiukka vaatii moninkertaisen väännön avata mitä se 40 Nm ohje on.
Otsikko: Vs: Männän lukitseminen tapilla & etuvarin mutteri
Kirjoitti: mopo305 - 10.11.11 - klo:17:04
Ei kannata tuommoista käyttää, kun on suuri riski hajoittaa kampiakseli.

Mieluimmin sitten varin rattaan lukitus tuommoisella http://www.easyparts.nl/showarticles/0-311-3-31-1281/Variaattori---kytkinavaimet.html , tai sitten vaan Biltemasta verkkovirtakäyttöinen pulttipyssy hintaan 39€ niin ei tarvitse muuta kun kädellä pitää varista kiinni.
Toi Bilteman pyssy on aikas hyvä,on käytetty auton renkaissa ym auto rempoissa,ja skoban var.mutteriin,kyllä irtoo!!
Otsikko: Vs: Männän lukitseminen tapilla & etuvarin mutteri
Kirjoitti: InsOmnia - 10.11.11 - klo:17:11
Toi Bilteman pyssy on aikas hyvä,on käytetty auton renkaissa ym auto rempoissa,ja skoban var.mutteriin,kyllä irtoo!!
Niin muuten onkin. Kaverilla on samanlaisen näköinen, mutta jostain Honkkarista ostettu, ja sillä ei aukea mikään. Just vaihdettiin talvirenkaita urakalla ja Honkkarin pyssyllä ei saatu ensimmäistäkään renkaan pulttia/mutteria  aukaistua, Bilteman pyssyllä aukesi kuin itsestään.
Otsikko: Vs: Männän lukitseminen tapilla & etuvarin mutteri
Kirjoitti: pena - 10.11.11 - klo:23:47
Toi Bilteman pyssy on aikas hyvä,on käytetty auton renkaissa ym auto rempoissa,ja skoban var.mutteriin,kyllä irtoo!!
Niin muuten onkin. Kaverilla on samanlaisen näköinen, mutta jostain Honkkarista ostettu, ja sillä ei aukea mikään. Just vaihdettiin talvirenkaita urakalla ja Honkkarin pyssyllä ei saatu ensimmäistäkään renkaan pulttia/mutteria  aukaistua, Bilteman pyssyllä aukesi kuin itsestään.
mitä toteamme, biltemasta kannattaa ostaa ainakin tämä tuote kiitti vinkeistä
Otsikko: Etuvariaattori
Kirjoitti: ramba - 02.12.11 - klo:20:53
Mikäs hökötys se tämä on etuvarin takana? 3 vai 4 jousta painaa tuollaisia "rullia" kiinni reunaan koloissa. Pari oli jumissa niin ruuvarilla kaivoin irti ja öljyä väliin, ja taas toimii jouset.
(http://i11.aijaa.com/b/00255/9153296.jpg)
(http://i11.aijaa.com/b/00213/9153297.jpg)
(http://i5.aijaa.com/b/00506/9153298.jpg)

Laatu HIEMAN kusee ::)
Otsikko: Vs: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: Coastside - 02.12.11 - klo:21:02
Mikäs vehjes?
Otsikko: Vs: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: ramba - 02.12.11 - klo:21:07
CPI Hussar, Keewayssa sama vekotin ???
Otsikko: Vs: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: Samppa - 02.12.11 - klo:21:08
Enpä ole moista ennen nähnyt.
Otsikko: Vs: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: -Zone- - 02.12.11 - klo:23:28
1E40QMB koneen startin vapaakytkin. Hoitaa bendixin virkaa. Tässä narakun valmistama vastaava (http://www.scooter-center.com/scoweb/pages/productdetail.grid?product=289861416135232&category1=A&category2=CAT&lang=es)
Otsikko: Vs: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: pekpel - 03.12.11 - klo:00:06
Jammun BW'S 2T oli mulla ja siinä samanlainen startin kehä
Otsikko: Vs: Variaattorin ml. kytkinrummun avaaminen
Kirjoitti: openflow - 03.12.11 - klo:18:15
Vapaakytkimen takana olevan hammaskehän taakse kertyy paskaa. Se kannattaa irrottaa, putsata ja pistää laakereille vaseliinia. Joissain 4t-ihmeissä on tämä sama mekanismi, esim motojet(4t).

Vapaakytkimen teräsrullia saa leikattua 10 mm pultista(kierteetön kohta). 10 x 9.5 mm (halkaisija x pituus).  Vinkin tarjoaa: "ammattimainen terärullien hävittäjä". :D