Skootterini.com

Moposkootterit => Yleinen tekniikka ml. ongelmat ja niiden korjaus => Aiheen aloitti: chriskolumbus - 14.09.08 - klo:21:50

Otsikko: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen) ja yleisesti renkaista
Kirjoitti: chriskolumbus - 14.09.08 - klo:21:50
Takapyörä on 4000+ kilsan jäljiltä melkein silee ja poika ajelee kouluun tällaisilla liukkailla keleillä. Päätettiin ostaa uusi rengas. Koko näytti olevan Ludixissa 110/80-10 MC6. Mitähän ne numerot mahtaa merkitä, kunon vaan autojen renkaita katsellut???

Ja mikä tärkeämpi, onko renkailla (rengasmerkeillä) merkitystä vai lieneekö urasyvyys tärkeämpi tavallisessa kaupunkiajossa. Kertokaa please mielipiteitä ja järkisyitä. Jostain tsekkailin että renkaat maksaa noin 25 egee joten sehän olisi ihan säällinen hinta.  Michelin ja joku muu.  Mistähän niitä voisi täällä Itä-Hesassa ostaa (kaupasta, ei nettihommia)?

Myöskään, ei ole tietoa kuinka helppoa renkaan vaihto on... ei sen pitäisi olla vaikeampaa kuin fillarin tai auton....


Otsikko: Vs: Takapyörän hankinnasta????
Kirjoitti: Spede - 15.09.08 - klo:21:55
Ainakin 10 tarkoittaa tuumia eli 10 tuuman pyörä. Ja nuo muut on niitä profiili merkintöjä?
En tiedä onko merkillä niinkään väliä, melko samoja pintoja näyttää olevan.
Renkaan vaihto onnistuu rengasraudan kanssa. Jos olet ennen vaihtanut renkaita vanteille niin eiköhän onnistu.
Kannattaa käydä kyselemässä rengasta moottoripyörä ym. liikeistä. 
Otsikko: Vs: Takapyörän hankinnasta????
Kirjoitti: Samppa - 16.09.08 - klo:10:28
Skootterin renkaan vaihdossa (vähänkin jäykempi) on suuri vaara rikkoa rengas. Suosittelen näiden töiden jättämistä rengasliikkeelle. Olen itse tuhonnut täysin uuden renkaan sitä asentaessani. Työkalut olivat oikeat, mutta ilmeisesti malttia ei ollut ja vekki renkaan reunassa. Myös vanteet kokevat usein kovia (naarmuja) itse renkaita vanteelle asennettaessa. Nämä ovat niitä hommia, jotka ainakin itse jätän pääsääntöisesti firmoille (toki riippuu renkaan jäykkyydestä).
Otsikko: Vs: Takapyörän hankinnasta????
Kirjoitti: A_sentaja - 16.09.08 - klo:12:21
Ulkorenkaan olan hienoinen lämmitys, ja saippuaveden käyttö asennuksen yhteydessä auttaa paljon. Muistaa vain painaa renkaan kunnolla vanteen uraan, ennen kuin aloittaa kampeamisen, niin kohtuullisella voimalla menee. Kotikonstein olen tähän asti vaihtanut, ainoastaan traktorin ja auton renkaat jätän liikkeen huoleksi.. ;D
Otsikko: Vs: Takapyörän hankinnasta????
Kirjoitti: Coastside - 16.09.08 - klo:14:46
Jos se vanha kumi on jo loppuun kulunut, kannattaa sillä harjoitella se päällelaittokin ja kun se tuntuu onnistuvan, niin uutta rengastakin voi asentaa. Raudoilla vääntäen saa jälkiä vanteeseen. Kerros teippiä raudan päällä suojaa ainakin jonkin verran.

Koetan suunnitella työpenkkiin kiinnitettävän rengaskoneen, jolla vaihtotyö sujuisi kuin oikeillakin koneilla.
Otsikko: Vs: Takapyörän hankinnasta????
Kirjoitti: chriskolumbus - 28.10.08 - klo:23:35
 :)
No kylläpä kesti vastaaminen, oli jopa unohtua... mutta niin vain tuli viahdettua itse se takarengas ja olipa sekin ajoissa. Alkoi nämä sadesäät. Eli ihan hyvä aika panna vähän kuvioo taakse!
Ostin takapyörän sitten Helsingin Pyörä ja Mopo Oy:stä, ihan jees kauppa. Ostin myös polttimon ja tulpankin. Taitaa olla Aprilian myyjä pääosin mutta tuo rengaskoko sattui löytymään heiltä.
Ei kun vaan hankittiin pari rengastrautaa (sellaisia mitä saa vaikka Biltemasta, joissa on taivutettu pää.
Ja prosessi meni näin:
1. mopo jollekin tuelle siitä jalkatuen kohdalta
2. Pyöränmutteri irti (meidän mallissa on tasan yksi mutteri ku pitää irroittaa)
3. ilmat pois (muuten se ei tule siitä ahtaasta pyöräaukosta) ja rengas pois mopon alta
4. kipin kapin himaan ja irroittelemaan rengasraudoilla sitä ulkorengasta toiselta puolelta
5. sitten ujutat sisärenkaan pois painamalla ekaksi venttiilin pois vannereiästä)
6. Sitten samalla rengasrautatekniikalla vaan toinenkin rengasreuna vanteen yli pois ja pieni vanteen tarkistus

Se tekniikka oli tietenkin sellainen että yhdellä raudalla ensin vähän taivutetaan vanteen päälle reunaa, sitten toisella noin vaaksan (tai 10cm) päästä. Väliin voi laittaa jonkun ruuvarin (philips parempi niin ettei tuu revittyä mitään talttaruuvarin terävillä reunoilla) jotta rengas ei pääse muljahtamaan takas kun taas otetaan vaaksan päästä lisää renkaan sivua vanteen yli.

7. Samalla tekniikalla ansin uuden renkaan toinen sivu vanteelle
8. Sitten sisärengas (tyhjänä!) sinne sisään jo odottamaan, muista työntää venttiili reiästä ja pitää kiinni ettei tipu siinä ähkiessä pois!
9. Sitten vanteen lopullinen, toinen reunakin vanteelle. Meillä auttoi siinä että skootterin omistaja (eli Chris) seisoskeli ja vähän hyppikin renkaan vanteenpuolellaa pakottaen niin renkaan "venymään" vanteelle lopulta. Se toimikin hyvin ja ei ehkä kauheasta kannattakaan joillain teräaseella sitä sinne pakolla taivuttaa. Tulee vaan niitä "voi vee" fiiliksiä jos uusi rengas kärsii kovasti.
10. Uusi rengas/vanne eli takapyörä paikalleen niin että pidetään kiinni tyhjänä edelleen olevaa rengasta venttiilistä.
11. Mutteri kiristykseen ja sitten pumpataan rengas. MUISTA pitää kiinni venttiilistä, ainakin meillä se kun lipsahti siinä pumppauksen ähkimisessä vähän tai paljon sijoiltaan niin eihän sitä niin voinut jättää!
Jotenkin tuntui siltä että renkaaseen olisi hyvä laskea ensin pariin kertaan ilmaa että vanne ja rengas tulevat kunnolla paikalleen. Me teimme vielä niin että lopulta laitoimme vähän normaalia vähemmän ilmaa ja poika ajoi sitten huoltiskalle (n.200 metriä) ja laittoi loput siellä.
Voila! Aiinä se. 
Asennus olisi maksanut maltaita (eli renkaan hinnan???) joten olimme aika todella tyytyväisiä. Aluksi vielä vähän tsekattiin että se rengas on kans paikallaan joten se lienee lähinnä itsesäilytysvaistoa  ;D
T. Skootterihemmot
Otsikko: Vs: Takapyörän hankinnasta????
Kirjoitti: karkulainen - 29.10.08 - klo:00:02
Onko tietoa paljonko vaihtotyö olisi kustantanut? Jossain ne vaihtavat uuden kumin vanhan tilalle @5e, jossain ottava tuntihinnan @55e. JOS vaihdan renkaat, irroitan koko hoidon renkaineen, vanteineen ja vien halpaan paikkaan vaihdettavaksi, paikalliselle st1-huoltamolle en vie, koska siellä veloitetaan liikaa suhteessa työhön, tosin saisin varmasti alennusta... mutta silti. :-\
Otsikko: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: Coastside - 16.01.09 - klo:22:59
Otin urakan josta ei taida tulla helppoa: Ostin nastarenkaat ja aloin vaihtaa ne rengasrauhdoilla. Turha kait mainita että yritin jo... Viikonloppu olisi aikaa ja käytän kaikki keinot jotka mieleen tulee tai neuvotaan. Kokemusta aiemmin on autonrengasasennusta koneella ja fillarin renkaanvaihtoa.

Onko muilla ollut vastaavaa hanketta ja miten siinä kävi?
Otsikko: Vs: Renkaan vaihto
Kirjoitti: A_sentaja - 16.01.09 - klo:23:28
joo kokemusta löytyy, itse vanha rengas on suhteellisen helppo irroittaa kunhan jollain konstilla saa sen ensin putoamaan vanteelta. Itse olen käyttänyt hommaan jotain raskasta apuvälinettä esim nostanut hallin työpöytää ja laittanut renkaan reunan jalan alle sekä voimalla painanut sen keskiuraan, sen jälkeen homma on helppoa ku heinänteko. Uuden renkaan laitossa taas on tekniikkana painaa rengas aloituskohdasta keskelle vannetta, jolloin rengas menee raudoilla suht vähällä voimalla vanteelle.. Luonnollisesti vanne kannattaa suojata vaikka teipillä, ettei jää jälkiä. Tosiaan sen renkaan pullauttaminen vanteelta on se kaikkein työläin operaatio, uuden laittaminen sujuu jo itsestään.
Otsikko: Vs: Renkaan vaihto
Kirjoitti: Coastside - 17.01.09 - klo:00:16
Kesäkumi läksi pois lievästi sanoen runnomalla rengasraudalla ja muovivasaralla hakaten ja kynnet tiskiaineesta tulehtuen kun voiteli rengasta.

Tuon nastakumin sovitus on sitten niin tiukka ettei raudat mahdu sen ja vanteen väliin siinä loppuneljänneksessä. Yhdellä se liukuu vain pois toisesta reunasta kun toista vääntää yli.

Nyt mieleen tuli koettaa vetää se hihnalenkeillä jotka kiinnitän pöytään ja väännän vanteesta. Vaatii mekaniikkaa, jota kotona on hankala tehdä.

Edit.
Ei auta hihna. Työntää pitää se vain vanteen reunalle, huolehtien että rengas on urassa mahdollisimman paljon ja saippuaa tai sampoota, ei tiskiainetta, on reilusti. Suojakäsineet ovat tarpeen koska kumi ja pesuaine saa aikaan hyvin ärtyneen ihon.
Otsikko: Vs: Renkaan vaihto
Kirjoitti: Coastside - 17.01.09 - klo:12:01
Yhden hinnastoa:
Renkaanvaihto vanteelle (mopo/skootteri)   7,50 €
Takarengas alta-alle (mopo/skootteri) 20,00 €
Eturengas alta-alle (mopo/skootteri)   15,00 €

Koko hoito malliesimerkin mukaan: 124 renkaat, asennus 60 = 184 + matkat ja keväällä taas sama asennuskustannus.

Rengasraudat maksaa samaa luokkaa kuin vanteelta vanteelle. Koetan ratkaista tuon kotikonstein koska palvelu ei ole kulmilla eikä jonottamatonkaan. Ehkä nyt talvella nopeampaa. Saan taitoja ratkaista tuon itse. Ehkä se työkokemuskin alalta vaivaa.

EDIT:

Pitkittäiset liikkeet vanteen reunalla eivät tee mainittavaa jälkeä, mutta vipuaminen tekee. Vipuamisessa kerros pakkausteippiä pehmentää. Muut teipit ovat liian pehmeitä. Niinkin että rengaraudan ja vanteen väliin  ujuttaa muoviliuska väännön ajaksi. Lujempi kuin teippi ja vain silloin paikalla kun tarvitaan.

Jos asennus tuottaa orkosia vanteen reunaan niin ei hätä. Ensin puukonterällä vuollen särmät pois ja tarvittaessa viilaa. Eri vahvuisilla vesihiomapapereilla saa silotettua niin että loppukiillotus vaikka hammastahnalla ja lopuksi kankaalla. Tiivistepinta on syytä tasoittaa hyvin ja vaikka tasoitteella käsitellä ettei ilmat karkaa.
Otsikko: Vs: Renkaan vaihto
Kirjoitti: openflow - 17.01.09 - klo:18:22
En oo ihmeeseen rengasta vaihtanut ,mutta mopoissa oon vääntänyt renkaita paikalleen käyttämällä jakoavaimia ja pieniä lenkkiavaimia-- tylpällä päällä. 5-10 avaimella selviää hommasta.

Voin helposti kuvitella ,että pieni vanne ja jäykkä runkoinen talvirengas voi olla aika työläs yhdistelmä. Hirveesti voimakaan ei voi käyttää jottei kiinametalli hajoa.

Ehkäpä parilla puristimella pöytää vasten tms..


Omasta mielestä renkaan irroittaminen on helpompaa ,kun sen takaisin laittaminen.
Otsikko: Vs: Renkaan vaihto
Kirjoitti: A_sentaja - 17.01.09 - klo:20:37
Jäykkärunkoiselle renkaalle on olemassa mm enduromiesten käyttämä konsti,, useampi rauta renkaan ja vanteen väliin sopivan tiheään ja niitä sitten vääntämällä homma on kohtuu helppoa. pieni jatkovarsi raudassa helpottaa ja kunnon saippuavesivoitelu...
Otsikko: Vs: Renkaan vaihto
Kirjoitti: Coastside - 17.01.09 - klo:21:08
Jotenkin vanteen sovitus tuntuu väärältä. Sen keskiura on liian matala. Sen syvyys aiheuttaa materiaalikulua jota valmistaja on minimoinut niin paljon kuin on kehdannut.

Itse työstä se tekee käsityökaluilla mahdottoman. Vanteen reunan päälle väännetty kumi hitsautuu alumiiniin kiinni saipuoitunakin, eikä sitten liiku minnekkään. Ei millään järjellisellä voimankäytöllä. Kumia siis jää vanteeseen.

Autopuolella homma on niin helppo että eräs autovuokraamo teetti rengastyöt rengasraudoin omalla asentajalla muun työn sivussa. ::)

Hommaan voi tehdä vivulla kiertokoneiston jossa irroittaessa rengasraudalla nostetaan kumi reunan yli ja rauta kiinnitetään kierron ajaksi keskiöön. Päälle laitossa voi tallana olla vaikka urakuulalaakeri joka painaa rengasta vanteelle kun vannetta kiertää vivulla. Vanne voi olla kiinni ja vivulla, jossa talla on, kierretään keskitapin ympäri.

http://www.motot.net/forum/viewtopic.php?f=35&t=23780

Viestissä on ammattilaisen ohje. Paitsi: "Sopiva rengasrauta mopon renkaille on 10...15 cm pitkä". Tuon mittaisella ei tapahdu mitään skoden renkaassa.

Nyt minä tiedän mistä ne helpon asennuksen jutut johtuvat: Kiinalainen vanne ja Kenda-rengas päälle 10 minsaa kuin tyhjää ja ilmatkin ensiyrittämällä.

Vanne on eri valmistajan (china tf) kuin zonerin (jie li jq).

EDIT:

Homma miltei pulkassa. Ilmaa vaille ja pumpulla ei saa nousemaan.

Se puristintemppu auttoi osaltaan, kun sain niillä kumin uraan. Muuten vanne oli kiinni työpenkissä sidottuna ja penkki apulaittein oman painon pitelemänä.

Loppuosaan ei voi rautaa tarjota väliin, eikä se lyöden sinne mene. Kaavailen jotain työnnintä jossa napaa vasten voin sen työtää vanteen reunan yli.

Akselia vasten voi vääntää rengasraudalla kumia pois vanteelta jatkovartta käyttäen jos vanne on kiinnitetty hyvin. Vaneripalat puolien päälle ja ne pultilla alustaan, on varmin ja hellin keino. Alustalevy vaikka puristmin pöytää.

Pyörän kokoinen pyöreä levy ja siihen pultattu vanne sekä puristimia ympäri rengasta voisi tuottaa sopivan voiman saada rengas vanteelle.

Muistin liian myöhään tempun jolla jäykkyyttä olisi saanut pois: Lämmittää sen vaikkapa puhaltimella jonkin peiton alla tai kuumalla vedellä.

Hankintalistallani on nyt jokin painesäiliöksi kelpaava, jolla saa reilusti ilmaa asennusta varten. Isohko auto pyöräkin käy. Kas kun hain hirveällä riskillä ajaen pääkallokelillä kaupungista saakka ilmaa.

Otsikko: Vs: Renkaanvaihto
Kirjoitti: openflow - 18.01.09 - klo:16:43
Tuli mieleen hieman pöljä ajatus.Jos ei ole kompuraa omasta takaa ,niin mitä jos sen renkaan pullistaisi paikalleen vedellä. Vesi johdon paine saattaisi hyvinkin riittää.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto
Kirjoitti: Coastside - 18.01.09 - klo:16:53
Vedellä voi paineistaa, mutta vesi täytyy eristää pois koska sitä ei renkaasta saa millään pois.

Fillarin pumpullakin nytkyttelee useita kiloja painetta niin suureen astiaan kuin jaksaa.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto
Kirjoitti: Samppa - 18.01.09 - klo:16:56
130/60-13 NRG:n rengas. Tuli joskus tuhottua renkaanvaihdossa (kudos repesi reunasta) väärillä työkaluilla (ruuvitaltta ja liian lyhyt rengasrauta). Olkaahan varovaisia. Myös vanteisiin saa aikaiseksi rumat jäljet todella helposti.  ::)

Jos tarkoitus on ajaa samalla skootterilla pidempään sekä kesä, että talviajoa. Kannattaa yrittää hommata jostakin toiset vanteet talvirenkaille.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto
Kirjoitti: Zorro - 18.01.09 - klo:18:29
 ^Samoin aiemmin ehdottelin toisia vanteita, mutta otin sen viestin pois kun kukaan ei noteerannut.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto
Kirjoitti: Coastside - 19.01.09 - klo:15:34
Rengastyön hintatarjous vanteelta vanteelle irtopyörään oli tänään 20 ekee. Alkoi raksuttaa oman työkalun teko, joka ei ole asiaa tuntien kovin suuri hanke.

Rengaraudan ja vanteen väliin kannattaa ujuttaa muoviliuska väännön ajaksi. Lujempi kuin teippi ja vain silloin paikalla kun tarvitaan.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto
Kirjoitti: Kinkster - 20.01.09 - klo:18:13
Minkämallista etuvannetta olisit vailla?
Itselläni on
http://www.skootterini.com/foorumi/index.php?topic=856.0
tuon ketjun mukainen ylimääräinen 1. mallinen vanne (http://www.aijaa.com/v.php?i=2592525.jpg). Mutta itse tarvitsisin 2. mallisen (http://www.aijaa.com/v.php?i=2592549.jpg) mutta kun ei tunnu keneltäkään löytyvän.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto
Kirjoitti: A_sentaja - 22.01.09 - klo:15:36
Costsidelle helpottavaa tietoa,, näyttää puuilo vantaalla myyvän mp ja miksei auto käyttöön myös, mekaanista rengaskonetta hintaan 59ee. toimii lihaksilla ja raudat on pitkiä tarvittavan momentin aikaansaamiseksi.. Sattumoisin seikkailin ko firmassa asioilla ja sattui silmään tuo kone.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto
Kirjoitti: Samppa - 22.01.09 - klo:16:29
Olen kanssa törmännyt ko. koneeseen. Onkohan kellään käyttökokemuksia? Hinta ainakin on "halpa", mutta tekeekö sillä oikeesti mitään..
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto
Kirjoitti: Coastside - 22.01.09 - klo:16:44
http://www.puuilo.fi/cat/product_details.php?p=105

Ei noiden kuvien ja selien perusteella saa tilaamaan.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto
Kirjoitti: A_sentaja - 23.01.09 - klo:10:29
Nuorempana asentajana korjaamolla ollessani, joskus kultaisella 80 luvulla käytin hieman vastaavaa laitetta. Mutta se kone olikin ammattilaatua, kunnon plootusta ja putkesta tehty, ei mikään ikean malli... :) Mitä nyt tuota katselin paikan päällä, niin kai sillä jokusen renkaan vaihtaisi, muttei urakkahommiin kylläkään kävisi.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto
Kirjoitti: FrozenCorpse - 22.03.09 - klo:11:27
Minä olen vaihdattanut renkaat vain huoltoliikkeessä, molempien renkaiden alta- alle vaihdon hinnaksi tuli jotai 100€..
Otsikko: Rengashalkeamia ja vaihtotarve
Kirjoitti: chriskolumbus - 26.04.09 - klo:22:08
Hei!

Pojan Peugeot skootterin (Ludix) eturengas on talven jäljiltä (ja n.4700 km alla) sen näköinen että sen voisi vaihtaa ja selasin ostopaikkoja. Renkaan sivussa on halkeamia ja se on kulunut muttei sentään sakkorengas. Nyt kysynkin: onks noi halkeamat todellan vaarallisia vai enemmänkin kosmeettisia? Näillä mopoillahan ei juuri 50 kovempaa kuljeta. Tässä mukana toivottavasti kuva renkaasta (http://rengas_light.jpg).

Toinen kysymys on rengaskoon ilmoittamisesta... meidän renkaassa lukee 100/80-10 MC6 ja siinä ei ole mitään epäselvää. Mutta niitä renkaita kun ei tunnu löytyvän kovin helposti. Varaosaliikkeet mainostavat tuumakokojakin ja mietityttää olisko joku niistä tuumasysteemeistä tähän sopivia?

Muuten: Viime kesänä vaihdoimme takarenkaan (ostin sen Helsingin Pyörä ja Mopo Oy mestasta ja se oli ihan ok hintainen ja laitoimme sen itse alle. siitä oli juttua tuolla Peugeot osastolla) ja sen vaihtaminen vanteelle ja laittaminen alle, joka on vaikeampaa kuin eturenkaan kanssa painiminen, onnistui sentään sen verran hyvin aloittelijoilta että ajateltiin taas säästää ja duunata se itse. Mut silloin renkaita oli jotenkin helpommin saatavilla ja nyt en löydä muuta kuin postimyynnillä mainittuja. Eikä postimyynti ole järkevää kun sentään pääkaupunkiseudulla asutaan...

- Ville
Otsikko: Vs: Etupyörän vaihto (Sampan hyvään yleisohjeeseen liittyen)
Kirjoitti: ilborg - 26.04.09 - klo:23:18
Kokemusta sitten vain kuluneista polkupyörän kumeista...

Tuossa kumin alla on kyllä kudos, eli veikkaisin ettei tuo nyt ihan heti tuosta hajoa, ja harvemmin taitaakaan ihan räjähdellä nuo kumit, ainakaan missään kevyissä vehkeissä. Hieman oudon näköinen "viilto" tuo kyllä näyttäisi olevan. Polkupyörän kumeissahan on monestikkin aika vastaavan näköistä hapertunutta kumia, eikä ole tähän mennessä mikään ongelma tuo ollut. Mutta siis, jos tuossa ei ole sisäkumia alla, niin sitten en oikein osaakkaan sanoa. Riippuu, oliko tuon renkaan rakenteessa vielä kudoksen jälkeen jotain ilmaa pitävä kerros. Sisäkumin kanssa luulen, että tuo kestäisi ihan hyvin renkaanvaihtoon asti, kun tuossa ulkokumissa kuitenkin on tuo kudos, jonka pitäisi kestää enemmän kuin tuo rengas muuten.
Otsikko: Vs: Etupyörän vaihto (Sampan hyvään yleisohjeeseen liittyen)
Kirjoitti: Mää - 26.04.09 - klo:23:36
Kaaduin mopollani (Peugeot Ludix 2005) ja jouduin pieneen sivuluisuun. Ei mikään paha mut aika reippaat asfaltti-ihottumat tuli. Se oli kuitenkin hiekalla. Vauhtia oli ehkä 20km/h. Sen jälkeen ohjaus on jäykkä vasemmalle käännettäessä ja tuntuu kuin se "ottaisi kiinni" (vähä rahiseva ääni kääntäessä?)

ehkä se rengas on syytä uusia ainakin tuon perusteella...
Otsikko: Vs: Etupyörän vaihto (Sampan hyvään yleisohjeeseen liittyen)
Kirjoitti: Samppa - 27.04.09 - klo:10:57
Kyllä minä ainakin vaihtaisin renkaan, jos on "sisärenkaaton". Vespassa (ET2) minulla oli samanlainen renkaanetsimisongelma. Uudet renkaat tilasin ulkomailta, eli Easypartsin kautta. Samalla tilasin myös jonkin verran kaikkea muuta tarviketta.
Otsikko: Vs: Takapyörän hankinnasta????
Kirjoitti: chriskolumbus - 27.05.09 - klo:15:50
No (siis viime vuonna) se vaihto alle oli melko samaa luokkaa kuin itse rengaskin (30 egee) joten ajattelin että sisulla sitten.. ja se homma olikin (täällä olleiden lisäohjeiden myötä) ihan ok ja ei vaatinut paljonkaan taitoa tai osaamista. Malttia ja vähän voimaakin kyllä. Mutta ei mitään mistä ei tavallinen skootterimies selviäisi  ;D
Otsikko: Vs: Takapyörän hankinnasta????
Kirjoitti: janite2 - 27.05.09 - klo:22:02
^
30e? :o Renkaanvaihdosta?

 Stormilta ku ostat renkaan, ja viet irtovanteen mukanas, niin 0e... Jos kitisevät, sano ostavas muualta.
 Mulla lähin rengasliike ottaa renkaanvaihdosta 10e, irtovanteelle... (Rengasmaa, Tampere)
 Hieman kauempana meni jo 5e:llä, sisärenkaan kans...

 Mutta sillon jos nää alkaa kaivaan sitä vannetta irti, sitten mennään tuntihinnan mukaan...

 Vianor heitti "parhaan" tarjouksen, 45e renkaan vaihto vanteelle, edellyttäen että heiltä olis ostettu myös se päälyrengas(55e)... ;D
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto
Kirjoitti: tommi - 11.06.09 - klo:08:26
Siis miten ihmeessä tuon takarenkaan saa irti? Itse pultti ei ollut tiukassakaan mutta eipä rengas vaan suostu lähtemään irti. Ei kait se akseleineen päivineen lähde tulemaan? Paksu lattarautainen kiinnike ei lähde irti akselista vaikka kuinka takoo. Se heiluu akseliin nähden pituussuunnassa mutta ottaa kiinni aivan kuten jossain olisi josnkinlainen toppari. Vaikka lekalla paukutteli niin ei tule milliäkään ulospäin.

Ei kait nyt takavaria tarvitse purkaa renkaan irrottamiseen? Hyvät neuvot olisi nyt tarpeen kun uusi rengas pitäisi saada alle. Kyseessä siis kahdella iskarilla oleva kiinalainen. Kun olisikin vain yhdellä niin ei olisi lainkaan tuota lattarautaa hidastamassa operaatiota.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto
Kirjoitti: baukku - 11.06.09 - klo:12:07
Mulla on semmonen käsitys että takavari pitäisi ottaa auki,onhan siinä se mutteri akselin päässä joka pitää koko höskää kasassa ;)

Ite en oo renkaita vielä vaihtanu niin saa viisaammat kertoo lisää :D
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto
Kirjoitti: tommi - 11.06.09 - klo:14:32
Itse kyllä ajattelen niin että akseli jää paikalleen ja rengas vain vedetään pois akselilta. Eihän tuossa akselissa ole edes kierteitä toisessa päässä. Tuntuisi aika oudolta jos kone pitäisi purkaa vaihtaakseen renkaan?

Tuossa muuten se taka-akseli. Ei siinä näyttäisi olevan mitään stoppariakaan mihin rengas voisi lukittua. Käsittääkseni kun mutterin avaa niin renkaan pitäisi lähteä.

http://www.jm-racing.fi/product_details.php?p=396

Lujempaa ei enää uskalla takoa ettei hajota koko perää, siinähän voi akseli korkata ulos lohkosta. Jospa kokeilisi ulosvetäjällä vetää tuon lattarautaisen korvakkeen ulos akselista. Kunhan vain saisi jostain ulosvetäjän..

Kysyin muuten rengasliikkeestä niin eivät suostuneet vaihtamaan rengasta alle niin että olisivat tehneet itse koko työn. Totesivat vain että jos jotain hajoaa, esim. pakoputken pinnapultit niin sitten ollaan kusessa. Kehoittivat irrottamaan renkaan itse ja tuomaan vaihdettavaksi.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto
Kirjoitti: karkulainen - 11.06.09 - klo:15:25
Mulla on semmonen käsitys että takavari pitäisi ottaa auki,onhan siinä se mutteri akselin päässä joka pitää koko höskää kasassa ;)
Eikä tarvitse. :D
Varinakseli ei ole sama akseli missä pyörä on kiinni.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto
Kirjoitti: Coastside - 11.06.09 - klo:16:42
No nyt sitten kovat keinot käyttöön. Kaasutoholla tukirautaa kuumentamaan siitä akselin paikkeilta muttei akselia, joka on hyvä peittää jotenkin. Kun öljy siinä alkaa kärytä niin sitten antaa jäähtyä, lisäten ruosteen irroittajaa ja voimaa tarpeeksi vääntöön.

Jos tuo ei auta niin sitten rälläköi paskan pois. Uskokaa hyvällä että se todella voi jämähtää hirveästi.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto
Kirjoitti: tommi - 11.06.09 - klo:18:55
Lainaus käyttäjältä: Coastside
Uskokaa hyvällä että se todella voi jämähtää hirveästi.

Uskotaan uskotaan.. Koko päivän olen tapellut tuon kanssa eikä ole vieläkään irronnut. Kaverilta lainasin ulosvetäjän josta katkesi toinen sakara. Ei auttanut edes gosanilla lämmittäminen. Rälläkkään en taida siirtyä vaan kokoan paskan takaisin paikalleen ja ajelen kuluneella renkaalla tämän kesän. On siinä vielä jonkun verran pintaa. Että osaa v****taa..
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto
Kirjoitti: openflow - 11.06.09 - klo:19:17
Suihkuta jotain öljyä/ruosteen irroittajaa reilusti. ajele muutama päivä ja kokeile irroittamista uudestaan. toista muutaman kerran. jospa se siitä heltiäis...
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto
Kirjoitti: Coastside - 11.06.09 - klo:21:55
Lämpökäsittely on oikotie tuottaa helposti voimia joita muuten ei kotikonstein saa koskaan aikaan.
Yksi tapa on avittaa rälläkällä halkio ja hitsata se taas nippuun ...
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto
Kirjoitti: A_sentaja - 11.06.09 - klo:22:37
Toisaalta alumiini ja teräs keskenään on tosi vaikea yhdistelmä,tuppaa syövyttämään kiinni,lämpö auttaa vaan joskus voi joutua turvautumaan ihan poraamiseenkin. Vaan aina uusia osia kasattaessa pitäisi sitten käyttää kuparitahnaa, niin säästyy monelta vaivalta.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto
Kirjoitti: baukku - 11.06.09 - klo:23:18
Mulla on semmonen käsitys että takavari pitäisi ottaa auki,onhan siinä se mutteri akselin päässä joka pitää koko höskää kasassa ;)
Eikä tarvitse. :D
Varinakseli ei ole sama akseli missä pyörä on kiinni.

Niimpä niin siellähän onkin hammasrattaita ja kaikkee :D
No nytpähän olen vähän viisaampi irrottamaan takarengasta, kun osaan olla purkamatta takavaria :)
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto
Kirjoitti: tommi - 12.06.09 - klo:10:03
Suihkuta jotain öljyä/ruosteen irroittajaa reilusti. ajele muutama päivä ja kokeile irroittamista uudestaan.


Kyllä tuo operaatio saa nyt jäädä ensi kesään, olipahan taas melkoinen värkkääminen tuon pakoputken kanssa. Tiiviste alkoi vuotamaan ja laitoin uuden niin eihän se (tietenkään) mennyt koloonsa vaan taittui reunoille ja halkesi. Onneksi oli toinen varalle ja otin varman päälle ja laitoin tiivistemassaa toiselle puolelle jolla sain sen tarttumaan kiinni pakoaukkoon. Osaapahan tuokin olla vaikea asentaa paikalleen ilman jotain tartuntamassaa.

Toinen pinnapultti lähti vielä irti mutterin matkassa. Siinäkin oli oma työnsä saada se takaisin paikalleen. Eipä tuota tosiaan viitsisi alkaa taas samaan operaatioon muutaman päivän päästä.

Kuinka helppoa olisikaan renkaanvaihto ilman tuota kiinnikerautaa. Olisi pitänyt ostaa aikanaan yhdellä iskarilla varustettu kinkki. Seuraava on ainakin sellainen.
Otsikko: Vs: Rengashalkeamia ja vaihtotarve
Kirjoitti: Pyrres - 30.06.09 - klo:14:18
Vaihda uusi ihan suosiolla tilalle, itsellä meinasi aikanaan tulla hiukan kiire autollakin kun lopulta kumi antautu tuosta kuplasta. Muuttu hallittu tiukka 90asteen käännös hallitsemattomaksi aliohjaukseksi. Eihän siinä mitään mutta kun se usein antautuu juuri silloin kun se ei todellakaan saisi sitä tehdä. Eli mutkassa, kuopissa, jarrutuksissa ym. Ja kun kaksipyöräisestä vielä kyse niin kun yksi rengas antautuu niin voi todella tulla kiire pitää pystyssä tai selvitä hengissä tilanteesta jossa se menee.
Otsikko: Vs: Rengashalkeamia ja vaihtotarve
Kirjoitti: chriskolumbus - 02.07.09 - klo:10:43
Rengas on hankittu (Michelin-merkkinen, näyttää ihan samalta kuin ensiasennusrengaskin vaikka merkki on eri...) ja nyt on enää päälle laitto edessä.

Ei ollut minun budjettiin edes niin kalliin tuntuinen, kolmisenkymppiä, vähän päälle. Serbiassa valmistettu kumi muuten.

Ville
Otsikko: Renkaanvaihto
Kirjoitti: Hamme - 22.09.09 - klo:14:43
Elii.. projektina olisi nyt takarenkaan vaihto uuteen, kun on sakkokumiksi mennyt ja ajaminen vaan vaarallisemmaksi. Kysyn siis nyt että miten homma kannattaisi hoitaa. Esim onko sillä niiin paljoa laatueroa ostaako renkaan biltemasta vaiko allrightista? Ja kun ei ole pahemmin kokemusta skootterin renkaan vaihdosta ja kyseessä on takarengas joka näyttää vaikemmalta vaihdettavalta kuin eturengas, niin kannattaako sitä alkaa itse yrittää vaihtaa vaiko onko järkevämpi vain viedä se ammattilaisen käsiin.. Ja jos on niin viekö sellainen sitten paljon rahaa? Onko ehdotuksia kannattavista paikoista minne kannattaisi viedä?

Jepjep, eiipä nyt tule muuta mieleen, kertokaa mielipiteitänne.

Kiitoksia etu käteen
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: Coastside - 22.09.09 - klo:16:31
Tässä ketjussa tuo on käsitelty. Pakoputken voi joutua irroittamaan. Pyörän mutteri on joskus hirveän tiukassa. Vanteen malli voi olla tiukka renkaalle. Venttiili voi irrota. Siis hyvin vaativaa yleensä.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: Samppa - 22.09.09 - klo:16:41
Minkäslainen rengas on kyseessä? Jäykkää rengasta ei kannata mielestäni alkaa itse nihkuttamaan vanteelle, mikäli ei omista kunnon työkaluja, pitkää pinnaa ja kokemusta renkaanvaihdosta vaikkapa jonkun opissa. Siinä käy nimittäin hyvin äkkiä niin, että tulee kallis vaihto. Ei ole niitä maailman mukavampia hommia.

Toki se takarengas kannattaa irrottaa itse siitä skootterista ja kiikuttaa vasta sitten rengasfirmaan. Renkailla on kyllä laadullisia eroja. Täälläkin on asiaa käsitelty.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: Pyrres - 22.09.09 - klo:17:17
Ja jos aiot itse vaihtaa niin pidä todellakin huoli että on hyvät välineet eikä millään ruuvarilla väännellä, siinä ei saa kun satutettua itsensä tai vanteen naarmuille ja uuden renkaan pilalle.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: Martti Aitolehmä - 19.10.09 - klo:22:40
Ostin tänään Biltemasta takanakin 34,90€ Vivacityyn. Oli helppo homma vaihtaa uusi rengas paikalleen. Ostin yhden lyhyen rengasraudan n.3€ ja apuna käytin 13mm kiintoavainta ja oli myös yksi muovivartinen ruuvimeisseli. Pakoputkea ei tarvitse löysätä niinkuin joku oli joutunut tekemään.
Mihin momenttiin keskimutteri väännetään?
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: Samppa - 20.10.09 - klo:12:18
Ostin tänään Biltemasta takanakin 34,90€ Vivacityyn.
Mihin momenttiin keskimutteri väännetään?
100Nm
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: Hamme - 25.10.09 - klo:02:40
Kysyn nyt uudelleeen, luin taas foorumin läpi toisella silmällä vilkuillen ja en nähnyt ainakaan että kukaan olisi tarkkaan maininnut, paljonko tulisi maksamaan kun nyt pitäisi saada uusi takakumi ja käydä se huoltoliikkeessä vaihdattamassa. Eli uuden takanakin hinta? Huoltoliikkeessä takarenkaan vaihto?

Ajopelinä on Aprilia sr Ditech -02, jos sillä merkitystä on, kiitoksia etukäteen.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: tommi - 25.10.09 - klo:10:42
Kysyn nyt uudelleeen, luin taas foorumin läpi toisella silmällä vilkuillen ja en nähnyt ainakaan että kukaan olisi tarkkaan maininnut, paljonko tulisi maksamaan kun nyt pitäisi saada uusi takakumi ja käydä se huoltoliikkeessä vaihdattamassa. Eli uuden takanakin hinta? Huoltoliikkeessä takarenkaan vaihto?

Ajopelinä on Aprilia sr Ditech -02, jos sillä merkitystä on, kiitoksia etukäteen.

Riippuu liikkeestä. Pelkkä kumin vaihto vanteelle 5-10e. Jos joutuvat itse irrottamaan renkaan niin vähintään kaksinkertainen hinta. Eräs liike ei suostunut lainkaan irrottamaan takarengasta vaan se piti tehdä asiakkaan itse. Tuossa on aina se vaara että pakoputken pinnapultit korkkaavat/menevät poikki ja sitä nimenomaan pelkäävät. Joutuvat nimittäin korvaamaan sen omasta pussistaan.

Renkaitahan saa monenhintaisia. Jos ostaa suoraan paikanpäältä niin vaihtavat samaan hintaan alle.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: Coastside - 25.10.09 - klo:11:31
Hintahaarukkaa on. Laskin kerran että teetettynä rengastyö voi maksaa 30 - 90 ekee. Vertailu kannattaa. Puolen kilsan kulkemalla hinta putosi 25 -> 15 vanteelta vanteelle. Ammattiliike vaihtoi raudoilla halvemmalla kuin MP-kauppa koneella.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: Pyrres - 25.10.09 - klo:17:53
Kannattaa vain varautua henkisesti siihen että renkaat saattavat tulla takaisin hajonneina. Nimim. sivusta seurannut (toiset oppillaat vääntämässä vanteille) kun asiakkaalle vaihdettiin vanteille talvinakit ja tuloksena oli kaksi rengasta hajalla, ja yksi vanne lommolla. En tiedä mainittiinko asiakkaalle mitään vai annettiinko mennä. Ei olisi kyseisessä paikassa mitään uutta jos ei olisi kerrottu.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: karkulainen - 25.10.09 - klo:18:16
Minä ja muut ollaan vaihdettu renkaita vanteille/vanteilta vaikka kuinka monta kertaa ja kertaakaan ei olla rikottu mitään. Se on niin helppo homma. ;D
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: Pyrres - 25.10.09 - klo:18:32
Niin on, mutta kerro se joillekin muille sankareille  ::). Sitten alkaa olemaan jo vittumaisempaa kun on 35 tai alle profiilin 20" rengas joka pitää saada vanteelle. Mielellään kromivanne jotta varmasti pienikin naarmu näkyy. Se se vasta on hauskaa.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: karkulainen - 25.10.09 - klo:18:37
Ei ole huolta moisesta, koulun koneeseen ei mene kuin 18" vanne. Tosin siihen uuten saattaa mennä isompikin, en ole kysynyt.
Hyvin meillä vaihtui Alfan 18" vanteille uudet matalaprofiiliset talvinakit.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: Hamme - 02.11.09 - klo:17:33
Nyt on takarengas saatu irti pienen väännön jälkeen ja nyt olisi vuorossa uuden kumin osto ja vaihdattaminen huoltoliikkeessä, onkos kellään ehdotuksia mistä nyt saisi mahd. halvalla 130/60 -13 takanakin. Kannattaako lähteä vaikka käytettynä jostain ostamaan kunhan siinä nyt vain pintaa on? Vai uutena ostaa jonkun halvan, mitä ne halvimmat sitten maksaa ja mistä sellaisia löytää?
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: Coastside - 02.11.09 - klo:17:45
Misukalta tulossa ilmaton rengas skodeen. (http://www.michelin.fi/fi/front/affich.jsp?&codePage=20050325110720_25112005143844&lang=FI&codeRubrique=20050325110720)

Tuolla joku kauppaa nastoilla 13" schwalbea (http://www.nettivaraosa.com/viewPart.php?status=F&id_part=867396&PN%5B0%5D=cat_link_1&PL%5B0%5D=listCategory.php?id=18@posted_by=S@sitelang=1)

http://duro.fi/?p=p_info&i=991
35 ekee

Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: Riggu - 02.11.09 - klo:17:49
Tulee olemaan varmaan varsin hintava rengas.  :)
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: Hamme - 03.11.09 - klo:02:40
Mitään misukan uutuusrenkaitahan en ole hankkimassa, tuntuu että tulee maksamaan "pikkasen" yli budjetin. Nastarenkaitakaan en ole hakemassa koska talvea en aijo ajella ja durolla taitaa ainoa myyntipaikka olla oulussa? Turhan kaukana ja mitään tilauksia en tee kun pitäisi rengas saada mielellään torstaihin mennessä.. mm, muita ehdotuksia? Kiitos avusta kuitenkin (:
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: Coastside - 03.11.09 - klo:11:17
Jos nyt vaikka joku muukin onnellinen 13" tuumaiseen kaljun tahi puhkijarrutellun  omistaja lukisi ranskankummajaisestakin ja kiirehtii talviseisokkiin uutta hankkimaan halvalla.

Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: jalat - 14.04.10 - klo:22:41
Oliskohan tollaseen vanhaan täys rumpujarrulliseen kiinan skootterin vanteeseen helppo vaihtaa itse kumi?
Vanne on siis täyspeltivanne, eikä niitä alumiinisia mitä uudemmissa on.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: jalat - 16.04.10 - klo:08:16
Mjaaha... vanteen sisäpinta näytti olevan ruosteista kökköä täynnä. Ei ihme että sisäkumi oli puhjennut. En edes tiennyt että siellä oli sisäkumi. Samoin 5-7 vuotta vanha ulkokumi oli jo ulkomuovia. Uus kenda pikaisesti stormilta 18e + sisäkumi 90-asteen venttiilillä 10e ja naapurin kanssa väännettiin paikalle 3 ruuvimeisselin voimin. Peltivanteelle näjemmä saa suht pienillä ärräpäillä vaihdettua itse kumin.

Pidossa pikkuisen eroa, kun nyt takapäässä on kumirengas, eikä ajan kovettama muovirengas.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: jalat - 16.04.10 - klo:12:20
Eturenkaana on vajaa 1000km ajettu michelin s83. Eli parasta mitä saa.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: Plom - 18.04.10 - klo:19:04
Eli sekarengastus.  ;D Miksi et laittanut misukkaa myös taakse? ???
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: Victoria - 04.05.10 - klo:20:45
Onko kukaan kokeillut miten tubeless-renkaan asennus onnistuu omin voimin?
Mistä saa renkaan vanteen reunaan tiivistämiseen sopivaa liimaa?
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: Coastside - 04.05.10 - klo:21:06
On kokeiltu ja se on rengas-vannekohtainen juttu. Toiset menee pyytämällä ja toiset ei ole harrastajajuttuja.

Rengas ei tarvitse mitään liimaa vaan vanteessa on olakkeet jotka pitävät renkaan paikoillaan.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: Victoria - 04.05.10 - klo:21:11
Auton tubeless-renkaita kun asennetaan liikkeessä, niin ne vetää pensselillä jotain vaaleaa liimaa renkaiden vannetta vasten tulevaan pintaan tiivisteeksi/liukasteeksi. Onko tietoa mitä se on ja onko se välttämätöntä?
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: karkulainen - 04.05.10 - klo:21:40
Auton tubeless-renkaita kun asennetaan liikkeessä, niin ne vetää pensselillä jotain vaaleaa liimaa renkaiden vannetta vasten tulevaan pintaan tiivisteeksi/liukasteeksi. Onko tietoa mitä se on ja onko se välttämätöntä?
Renkaita on tullut vaihdettua kymmeniä kertoja rengaskoneella. Meillä on käytössä tällä hetkellä sinistä ainetta, En tiedä tarkalleen mitä sisältää, mutta jännä ainetta on. ;D Renkaasta tietysti katsotaan että on ehjät ja että vanteiden se kohta mihin rengas asettuu, on puhdas. Sitten vain rasvaa renkaisiin ja vanteille, ei se koneilla ole kuin minuutin homma. Vanha pois, rasvataan uusi, pyöräytetään kiinni, ilmaa renkaisiin jolloin se menee koloonsa, venttiilinsielu kiinni ja oikeat paineet. Tasapainoitus on sitten taas eritarina.

Ja aiheeseen, kannattaa viedä liikkeeseen, helpompi se on juoda kahvit siinä kuin taistella renkaan kanssa ja mahdollisesti rikkoa itsensä ja/tai renkaan.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: A_sentaja - 04.05.10 - klo:22:43
Itseasiassa se on saippuaa,,, tai ainakin ennen oli kun minä niitä hommia tein... Ei sillä tosin käsiä kannattanut pestä vaan vanteen ja renkaan väliin vain. Töhnä haihtuu itsestään pois eikä aiheuta mitään ylimääräistä, auttaa vain renkaan asennuksessa suunnattomasti.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: yamaha - 05.05.10 - klo:12:57
ite olen käyttänyt aina samaa liukastetta kuin viemäri putkien asennuksessa kun sitä on sattunut olemaan!mutta viime syksynä kun virolaiset murtautuivat meijän ja monen muunkin verkko koppiin,veivät työkalut ja rengas raudat ja kyseisen rasva tuupin mitä käyttöä sillä lie?no asiaan pari viikkoa sitten kun vaihdoin eturenkaan käytin raakaa fairia ongelmana oli renkaan täytössä ei meinanut pitää vanteen ja renkaan välistä kuplisi mukavasti siinä aikani sitten pyyhin vanteen /renkaan puhtaaksi fairista ja kääntelin vanteen paikkaa niin saina pitämään renkaan.putki rasvalla ei ole koskaan tehnyt tuota ja olen useamman renkaan vaihtanut.joko huonoa tuuria tai sit johtuu fairista!
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: karkulainen - 05.05.10 - klo:14:18
Tänään koiten katsella mitä tuo tökötti piti sisällään, muuta ei lukenut kuin että se on "wurth asennusvoide".
Vaaleansininen rasvamainen aine, siihen on muuten inha upottaa sormet. ::)
Tuota olisi hyvä olla pieni purkillinen jossain, tuon avulla on asenettu kaikkea 320 mersun kallistuksenvakaajan pystytangoista aina 325 bemmin kardaanin murroksen suojakumiin asti. Eli jos on tiukka sovitus jonkin kumiosan kanssa, tuota sinne väliin.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: pekpel - 06.05.10 - klo:02:21
Onhan tuo töhnä mukavampi käytössä kuin fairy, sutilla purkista ja kierros renkaan ja vanteen olkapäähän ja suorastaan lupsahtaa kumit vanteelta pois ja päälle.

Jos on kapea ja tiukka tubeless menossa paikalleen, niin paineennostossa myös avittaa hieman.

Laittakaa tavallista käsisaippuaa vähään veteen likoamaan, siitä sitä töhnää saa kotitaroeiksi kun jaksaa liuottaa ja varovasti lämmittää sekoitellen silloin tällöin, aikaa menee tosin hiukan, mutta toimii.
Ja jos mikrossa lämmitätte käsisaippuaa saatte mennä kauppaan ostamaaan uuden uunin, älkää sanoko etten varoittanut, siis ei mikroaaltouuniin.

Käytännössä renkaan vantelle vaihtoon tarvitsee kolme kärjestä ohutta kunnollista 20 - 40 cm rengasrautaa, liukastetta, hieman elopainoa irroituksessa ja reipasta mieltä.

Itse laitettiin viime syksyllä 3"/10" nastanakit tubelessina päälle, olivat varaston jälkeen niin tiukassa paketissa ettei riittänyt edes ISO kompura tuomaan ilmaa venttiilin kautta niin paljon että kumit olisivat "pamahtaneet" päälle.

Ei kun redneck ideat käyttöön.
Pienen pientäkin pienempi loraus bensaa renkaan sisään, ja hetken päästä tulta vanteen ja renkaan väliin, jo poksahti kumi paikalleen.
Muistakaa toki ottaa venttiilistä sielu pois ennen operaatiota tai voi olla uusi kumi entinen, ja tehkää kunnon suojavarusteilla ulkona!!!! venttiilistä tai vanteen isoimmista vuotokohdista voi tulla 20 cm pistoliekki joka tekee gutaa kun osuu kohdalle. Voipi rengas jopa hypähtää metrin korkealle kun äkisti painetta saa.

Itse kyllä päätin edellisen operaation jälkeen laittaa aina sisärenkaan näihin kiinalaisiin pikku nakkeihin jotka eivät halua taipua omistajansa tahtoon.
Ja pysyypi kallis ydinsähkö kompressoitu ilmakin paremmin tallessa.

Ota valvoja tämä ohje pois jos tuntuu liian vaaralliselta...
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: Victoria - 06.05.10 - klo:14:17

Eikö sinne itsepäiseen tubeless-päällysrenkaaseen voisi tunkea styrox-paloja että saa sen vanteen huulille ja sitten täräyttää paineilmaa? Vaikka styroxi jää sisään sen ei luulisi haittaavan kun se on niin kevyttä.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: Pyrres - 06.05.10 - klo:14:58
Tekivät tuota autoissa butaanilla, eli vanne kiinni autossa ja butaania purkista täyteen ja sytytys. Poksahti nätisti takaisin vanteelle.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: pekpel - 07.05.10 - klo:18:17
Niinkuin tuossa joku kolme tai neljä viestiä sitten kirjoitin laittelin itse bensalla.

Ensin kokeiltiin starttipilottia, sytkärikaasua (butaania), nestekaasua jopa jarrujenpuhdistus sprayta, happea ja asetyleeniä kaasuseoksena en uskaltanut sinne laittaa on sen verran annostelu vaikeaa.
Nuo muut mömmöt eivät palaneet (räjähtäneet) tarpeeksi nopeasti, vanteen ja renkaan välistä tuli vaan liekkejä, oli hiukka kiirus sammuttaa ettei palanut kumi pilalle.
Voisivat nuo muut mömmöt varmaan toimia muuten ihan hyvin, mutta meillä oli ongelmana se että uuden kumin vanteelle tulevat olkapäät olivat toisisaan melkein kiinni ja rako vanteen ja kumin välissä oli tosi iso.

Jos kokeilette niin olkaa varovaisia, sieltä tulee varmasti pistoliekki, jos ei muualta niin venttiilistä. Ja se rengas voi tosissaan hypätä kauas, korkealle ja lujaa.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: Coastside - 07.05.10 - klo:18:59
http://www.youtube.com/watch?v=5wa1CQ3eZRg&NR=1

Tää on tehnyt ennenkin ;D

http://www.youtube.com/watch?v=ujLnVtmPN-4&feature=related

Butaanilla

Venttiili irti siksi ettei kehity ensin liikaa paineta ja kun kaasu jäähtyy niin se ei imaise rengasta taas irti tai rumasti klommolle.
Sillä saa sellaisen vanteelle mitä on paineilmalla turha yrittää kun on liian suuri rako.
http://www.youtube.com/watch?v=aEdOWEFALdA&feature=related
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: pekpel - 07.05.10 - klo:19:51
On tehty joo..
Nuo linkit eivät äsken mulla toimineet, ehkä piankin. Varmaan joku huoltokatko tai jotain. Hyviä pätkiä ovat kuitenkin, olen ne nähnyt aikaisemmin.

Itse kyllä laittelen nykyisin aina sisärenkaat kinukkiin, vaikka sai renkaan paikalleen, niin sai olla viikottain lisäämässä ilmaa.
Vanne oli ajan kanssa hiottu sileäksi, kiiltäväksi  ja "tiiviiksi", niin jostain se pirun paine aina karkasi.. ???
Sisärenkaan kanssa ei tarvii kuin käydä kerran kuussa tarkistamassa ;)
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: Coastside - 07.05.10 - klo:19:55
Paikkaliima voi pehmittää renkaan tiivistepinnan niin että se pitää paremmin vannetta vasten.

Pikkutohollakin voi kumia pehmittää reunastaan.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: pekpel - 07.05.10 - klo:20:50
Kuten edellisessä viestissä mainittiin.
Varmasti liima tai lisälämpö olisi auttanut pitämään ilmoja tubeless renkaissa, alkoi ukot olemaan vaan niin "kuumissaan" tuntien yritysten jälkeen, ettei tullut mieleen liika höyryjä päästellä siihen renkaaseen.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: FrozenCorpse - 12.05.10 - klo:10:57
Murun renkaat tuntuu ihan hyvin lämpiivän suht kevyelläki ajolla ;D. Vanhassa ne pysyi kylminä vaikka mitä teki.  ???
Otsikko: Solifer Exsport -06 Takarenkaan irrotus
Kirjoitti: Tuunari - 08.06.10 - klo:11:52
Eli kysymys, tarttis irrottaa takarengas paikattavaksi, miten onnistuu ?
Tarkennusta asiaan, eli miten takapyörä saadaan irti takahaarukasta, korjattavaksi liikkeeseen
Luin jo yhtä aikaisempaa juttua, muttei siitä käynyt oikein ilmi, tuntu et osa puhu aidasta ja osa aidanseipäistä.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: Coastside - 08.06.10 - klo:12:03
Asia on yleisluontoinen ongelma ja tässä ketjussa on asiantuntemusta harrastajan tarpeiksi.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: baukku - 17.06.10 - klo:18:09
Takarenkaan vaihto on nyt ohjelmassa, eikä meinaa sitten millään mutteri avautua. Yksikseni kun siellä tallissa puuhailen niin laitoin takajarrukahvan nippusiteillä kiinni, jotta edes vähän pysyisi rengas aloillaan. Sitten vaan isoon räikkään ehkä n.70-senttinen putki päähän mutta ei kyllä toivoakaan aukeamisesta. Virittelin sen lauta-sitomisliina -systeemin ja pysy rengas paikallaan, mutta skootteri ei pysynyt :D

Tänään koitin täryytellä pulttipyssyllä auki, täysillä paineilla & momenteilla, eikä silläkään auennut :(
Mitään sokkia tai holkkeja ei mutterin päällä ollut, eikä ainakaan kauhean vaarallisen löysälle ole tuota mutteria laitettu  :D

Mikäköhän avuksi? Pitää vielä koittaa apuvoimien (pitämässä skootteria pystyssä ja paikallaan) vielä pidemmän jatkovarren kanssa ehkäpä..
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: pena - 17.06.10 - klo:18:27
minä käytin jatkovartena pölynimurin putkea.crc, tä ja anto vähänaikaa vaikuttaa.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: Coastside - 17.06.10 - klo:19:01
Minulla on palstan ennätys pyöränirroitustyössä. Jouduin tekemään ulosvetäjän koska pyörä oli liimattu pooreistaan kiinni. Mutteriakaan en ilman pulttipyssyä olisi saanut auki.

Kun tohottaa sitä mutteria niin voi aueta.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: Plom - 17.06.10 - klo:20:37

Mikäköhän avuksi? Pitää vielä koittaa apuvoimien (pitämässä skootteria pystyssä ja paikallaan) vielä pidemmän jatkovarren kanssa ehkäpä..


Käänsitkö oikeaan suuntaan?
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: Coastside - 17.06.10 - klo:20:44
Jos nyt oikein juntturassa on niin skode vaikkapa levyyn kiinni ja sen päällä seisten vääntää jatkolla. Tai katselee ison miehen ja lupaa kaljan jos se istuu skoden päällä sen aikaa.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: tohveli - 12.07.10 - klo:02:48
tuo mokoma kumin retale ei lähde irti vanteelta.  >:(

yhden kapulan sinne saa väliin, just ja just toisenkin mutta kolmatta ei sitte millää, on meinaan melkosen tiukka. ei auttannu lämmitykset tai liukasteet.

Puukolla rupesin silpomaan kumia jotta otan sitte palasina jos ei kokonaisena lähe mutta sekin tyssäs ku tuntuu olevan rautaa kumin sisällä runsaan puoleisesti.

Huomenna valelen renkaan bensalla, sytytän tuleen ja anna palaa kunnes voin keräillä kumin retkut pois pitkällä kepillä. Hermot meni mokoman kanssa.

Rengasliikettä tai korjaamon tapasta ei ole lähettyvillä joka vois jelppiä, ja sitäpäitsi tälläset pitäis pystyä hoitaa ihan itekseen.

edit.

no tänään sain jo toisen puolen pois vanteelta \o/.. ja tuntuu jotta se toinen puolisko on häijympi. Alkaa motivaatio ja usko hiipua, reissuun pitäis lähtä mutta skode makaa tallissa raatona ku ei saa renkaita uusittua.

edit2. nyt on rengas irti vanteelta, lopulta sahasin kumin halki. ei siinä kestänny ku seittämän tuntia mokoman kanssa tapellessa. ja 2min kääntelin uutta kumia käsissäni ja kattelin kovia kokennutta vannetta, päätin jotta vien rengasliikkeeseen laitettavaks. siitä ei tulis yhtään mitään jos ite yrittäisin laittaa.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: Samppa - 13.07.10 - klo:12:25
ei siinä kestänny ku seittämän tuntia mokoman kanssa tapellessa. ja 2min kääntelin uutta kumia käsissäni ja kattelin kovia kokennutta vannetta, päätin jotta vien rengasliikkeeseen laitettavaks. siitä ei tulis yhtään mitään jos ite yrittäisin laittaa.
Tuttu tunne.. Noh, toiset renkaat menevät heittämällä vanteelle ja vanteelta pois, toiset eivät.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: Coastside - 13.07.10 - klo:13:04
Kun rengasta irroittaa vanteelta kannattaa toinen puoli jättää olakkeelle jotta toiselle jää tilaa siinä keskiurassa. Aina runsaasti voideltuna.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: tohveli - 13.07.10 - klo:15:45
kävin laittamassa Rengas Onnelassa kumin vanteelle, aikaa meni sen 10min ja pyysivät 5€ :D.

Ens kerralla en koske koko renkaaseen jos tulee vaihtojuttuja.

No halusin siihen sisäkumin ku vanne tuppaa fuskaamaan ilmoja pihalle niin laittovat sisärenkun väärin päin eli venttiili sojotti väärään suuntaan. Enhän tätä huomannu vasta kun olin asetellu takarenkaan skodeen ja vääntelin mutteria kiinni. Siinä rengasta pyöritellessäni ihmettelin jotta mikä hankaa kiinni....no se perhanan vettiilli hankas varikoppaan ???.

Muutamat sanat pääs ilmoille ilmasemaan suurta harmitusta mutta takapyörä irti ja taas jalkapatikassa kohti kumiputiikkia. no ne oli vähä harmissaan ku tuollai olivat laittaneet mutta nopsaan korjasvat tilanteen.

Nyt vaan pitää ratkasta miten saan renkkuun ilmaa jotta pääsiis ajelemaan. Polkupyörän pumppu on kait hankittava jotta saa edes pikkuset ilmat sisuksiin ja pääsee huoltsikalle kompuran ääreen.

Siinä sivussa levyjarrut sano ittensä irti, joku levy sieltä tippu ja takas en saannu, enkä ees rupee vääntämään. Etujarru riittää tähän hätään.
Sitä ennen pitäis ostella uus jännitteensäädin ku akkua ei lataa ja viime kesänä ostettu akkukin meni latauskelvottomaks.

Jotain positiivista kun haen niin 9 kuukauden tauon jälkeen Fude pörähti toisella käyntiin. Se oli melkonen ihme.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: Victoria - 16.07.10 - klo:18:53
Olisiko venttiilin saanut teipattua jeesusteipillä vanteeseen kiinni niin olisit päässyt rengasliikkeeseen ajamalla?
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: tohveli - 22.07.10 - klo:23:49
ostin wandamotorilta pari kappaletta sisärenkaita, kun pihi olen niin just niitä halvimpia  3€/kpl.

ensimmäisestä sisäkumista repes venttiiliputki irti ajon aikana. ok..
toinen rengas tyhjeni välillä itekseen muutaman kilometrin ajon jälkeen ja reikää ei löytynny mistään. Rengasliike tutki, venttiili vaihdettiin ja hyväksy sen toimivaks.
No läksin ajelemaan eräänä kauniina kesäpäivänä ja sillon se päätti taas ruveta päästelemään ilmaa pihalle.
Tän mokoman vuotovian takia kykin keskellä ei-mitään 7 tuntia työntäen skopoa ja ettien reikää kumista.
Naama palo aurinkoisessa paisteessa ja nahkaa lähtee.

Noh, onneks kaverin avustuksella sain kyydin mp-liikkeeseen ja sieltä löyty alimittanen sisäkumi (jonkuu minimotoratapyörän kumi) joka toimi.
Siinä oli venttiiliputki suora eikä 90 asteenkulmassa sivulle, ei jäänny tilaa vanteenkeskiön ja venttiilin välille kovinkaan paljoa, piti puukolla veistellä pyöränpumpusta sopivampaa ja nippusiteillä tehä monenlaista patenttia että sai ees pikkusen ilmaa renkaaseen. Tätä kaikkea siis harrastin tuolla jossakin paarmojen syötävänä 30km lähimpää asutukseen.

Mitä tästä opimme? kuka halpa osta, se paska saa!
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: karkulainen - 23.07.10 - klo:09:05
Ei pidä olla liian pihi. ;D
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: Coastside - 23.07.10 - klo:10:18
Sisäkumia ei saa repimällä rikki. Siis kun ostaa sellaisen niin sikana repimistä ja ylitäyttöä jotta hajoaa siihen eikä vaikka em. olosuhteissa.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve
Kirjoitti: Walle - 23.07.10 - klo:15:20
Jos on kovin "laadukkaita" hinnaltaan, voi olla tosi vanhaa varastoa. Mutta sellasta arpomista nykyään on. Kaikki sisärenkaat taitaa olla jostain päin kiinaa.
Se tybelesventtiilin iso reikä tekee omat temppunsa. Pitäis joku sovitejutska tehdä tukemaan ja estämään veden ja muun moskan pääsy.
Otsikko: Minikompura / renkaiden täyttö
Kirjoitti: jopetsu - 05.08.10 - klo:11:09
..........
Otsikko: Minikompura / renkaiden täyttö
Kirjoitti: Coastside - 05.08.10 - klo:11:26
Kerro sitten vuoden päästä toimiiko enää. Minulla on kokemusta noista yleensä että kolme kertaa kestää, hajoten jotenkin aina. Niissä voi olla sulake töpselissäkin.

Paras pumppu skootteriin on fillarin paksu pumppu (ei se maahan tuettava) kierrettävällä letkuliittimellä. Helppo kytkeä ja parin barin paine menee kevyesti.
(http://i9.aijaa.com/t/00789/6509834.t.jpg) (http://www.aijaa.com/v.php?i=6509834.jpg)
Otsikko: Minikompura / renkaiden täyttö
Kirjoitti: JaakkoFagerlund - 05.08.10 - klo:11:47
Itselläni joskus oli tuollainen Bilteman pumppu (tosin ostettu jostain Säästö-Karilta), toimi oikein hyvin ja pitkään kunnes kerran testasin mihin se pystyy: Sellaisen vanhan paksumuovisen Cokis-pullon korkkiin reikä ja pyöränventtiili ja sit kattomaan paljonko saa painetta sisään ennen kuin leviää :D Mittari näytti 14 baria, kun pumpun "kampiakselilta" olevasta muovirattaasta vääntyi keskireikä keturalleen. Eipä ollut silloin tietotaitoa että olisi korjannut, mutta nyt olisi siihen välineet ja taito että korvaisi sen metallirattaalla.

Voisikin käydä tuollaisen ostamassa, on meinaan ihan kätevä vehje vaikka muovia tuossa on ihan liikaa ympärillä suhteessa sisuskalujen kokoon. Mikäänhän ei tietysti estäisi tekemästä noita kestävyysmuutoksia siihen samaa menoa. Jos ei muuta, niin saa ainakin halvalla pirun voimakkaan DC-moottorin :)

Toinen vaihtoehto mopon renkaita varten olisi Motonetistä jalkapumppu, hintaa kans joku 5.99 tai vastaavaa, tai sitten tosiaan tuollainen käsipumppu mitä Coastside ehdottikin :)
Otsikko: Minikompura / renkaiden täyttö
Kirjoitti: jesi - 05.08.10 - klo:12:08
Mää poimin b-raudasta pikkusen kompuran 7eur hintaan ja stormista ison purkin slimeä mönkkärin peräpaksiin.


http://www.storm-motor.fi/mp-tarvikkeet-ja-yleisosat/tyokalut/rengastyokalut/slime-sisarenkaanpaikkausneste-237ml/ (pikkuputeli)
http://www.slime.com/
http://www.biltema.fi/osteri/osteri.cgi?tuote=17057&sivu=17057.htm&ryhma=2&kategoria=220
Otsikko: Minikompura / renkaiden täyttö
Kirjoitti: jesi - 05.08.10 - klo:12:21
Mulle riittää kompurassa se ominaisuus että saa renkaaseen jotain ilmaa, että pääsee tienpäältä pois.
Voi mittailla sit paremmalla ajalla paineita.
Otsikko: Minikompura / renkaiden täyttö
Kirjoitti: JaakkoFagerlund - 05.08.10 - klo:14:22
Onneksi noita venttiilisovitteita saa about joka paikasta eurolla tai kahdella pussillisen :)
Otsikko: Vs: Minikompura / renkaiden täyttö
Kirjoitti: Walle - 06.08.10 - klo:12:14
Leluja noi kompurat yleensä. Joku auton mukana tuleva vois toimia. Noi on enemmän fillarin renkaalle sopivia. Painetta tulee paljon ja vähän ilmaa. Kunnon fillarinpumpulla pumppaa nopeemmin kaikki renkaat, siis ihan tollasella mitä voi fillarissa kuletella mukana omassa telineessään.
Otsikko: Vs: Minikompura / renkaiden täyttö
Kirjoitti: Pyrres - 06.08.10 - klo:17:43
Itse autokäytössä huomannut mahtavaksi tuollaisen akkubuusterin missä on sisäinen kompura. Tuotto on minimaalinen mutta jaksaa täyttää renkaan kuin renkaan hyvin. Eihän se skootteriin toki mahdu mutta autokäytössä todellä hyvä laite. Ja tallillakin näppärä kun ei paineilmaa käytössä ja kumi aamulla tyhjä niin saa sentään tarpeeksi painetta että pääsee liikenteeseen.
Otsikko: Renkaiden kuluminen
Kirjoitti: Coastside - 08.04.11 - klo:11:09
(http://i10.aijaa.com/b/00650/7844539.jpg) (http://aijaa.com/v.php?i=006507844539.jpg)
Schwalbe Iceman 10" ajettu noin 3500 km rauhallista maantie/taajama-ajoa runsaslumisina talvina.

Huomioita:
* Piikit nousee esille joten pistovoima kasvaa kun nastan runko kuluu
* Takarenkaan nastoissa asentovirheitä ja suurempi kuluminen
* Nappulat likimain uuden veroiset, ilman murtumia
Otsikko: Vs: Renkaiden kuluminen
Kirjoitti: pekpel - 10.04.11 - klo:21:57
Mulla kului schwalbesta takaa nastajojen piikit vielä enemmän esiin, johtuu varmaan siitä että täällä pk-alueella tiet oli enemmän asfaltilla ja kilometrejä tuli yli noin 4000 talven aikana..
Otsikko: Vs: Renkaiden kuluminen
Kirjoitti: tagatubos - 13.04.11 - klo:10:03
Näyttää tuo kuluminen olevan todella kohtuullinen... varsinkin, kun pito on kuuleman mukaan ihan hyvä.
Otsikko: Vs: Renkaiden kuluminen
Kirjoitti: yamaha - 13.04.11 - klo:13:31
paljonkos kiinalaisten alkuperäisillä renkailla ajelee? oman skoden renkailla ajeltu reilu 3000km eikä juuri kulumista näy.sateella tuntuvat hieman liukkailta joten eivät ole ainakaan hirveen pehmosta kumia.
Otsikko: Vs: Renkaiden kuluminen
Kirjoitti: Skootteri1 - 13.04.11 - klo:14:53
6tkm jälkeen takarengas oli jo sakoilla. Nyt ajettu reilu 8.5tkm ja eturengas alkaa olemaan kohta vaihtokunnossa.
Otsikko: Haurastuneet pyöränventtiilit skootterissa
Kirjoitti: Tertzi - 07.05.11 - klo:18:20
Skootterillani on ajettu todella vähän, koska sitä oli säilytetty vuosia käyttämättömänä ennenkuin ostin sen. Nyt kun laitoin ilmaa niin huomasin että venttiilin kumi on haurastunut ja lohkeillut. Renkaat on muuten lähes uudenveroiset.

Kävin tänään avatussa uudessa mp-huollossa ja sieltä meinasivat ettei renkaita tarvitse vaihtaa vielä pitkään aikaan, mutta venttiili saattaa hajota koska tahansa ja laskea ilmat pihalle. Tarkoitus oli kysellä alustavasti paljonko siellä maksaisi renkaan vaihto, kuulemma kympin per rengas.

Nyt kysynkin, että voinko jotenkin paikata noita haurastuneita venttiileitä, esimerkiksi polkupyörän paikkaussarjan mukana tulleella liimalla tai olisiko joku toinen aine sellainen millä niiden elinikää voisi pidentää?

Vai onko minun nyt pakko teettää se "renkaanvaihto" pelkkien venttiilikumien takia, ne kuulemma maksaisivat vain 2,50 kpl mutta ei kuulemma pysty vaihtamaan muuten kuin irrottamalla renkaan, minkä ne tekee huollossa koneella ja maksaa kympin per rengas.

Onko mahdoton tehtävä yrittää skootterin kumia irrottaa itse, kotoa löytyvillä työkaluilla, vai rikkooko siinä vanteen tai jotain? Sitten kun rengas tarvitsee uusia niin tietysti venttiilikin vaihdettaisiin samalla, tuntuu vaan turhauttavalta maksaa työstä kova hinta parin euron venttiilin takia kun kumit eivät vielä kaipaa uusimista.

Miten iso riski tuossa nyt on että ilmat tulee pihalle ihan yhtäkkiä, onko nyt vain taivuttava siihen että pitää maksaa monta kymppiä noiden venttiileiden vaihdosta?

Kysynpä samalla toisenkin kysymyksen, eli tilasin sieltä mp-huollosta variaattorihihnan, niin pystynkö vaihtamaan sen kotikonstein ja mitä työkaluja tarvitsen siihen. Huollossa suositeltiin pulttipyssyn käyttämistä mutta onnistuuko ilmankin? Siihen asti osaan purkaa että saan variaattorikopan irti, mutta sen pitemmälle en ole vielä tuota purkanut. Onnistuuko hihnan vaihtaminen tienpäällä jos on tarvittavat työkalut mukana? Ilmeisesti jollain pitäisi pitää sitä pyörivää osaa kiinni että saa pultin auki, mikäs työkalu siihen vaaditaan?
Otsikko: Vs: Haurastuneet pyöränventtiilit skootterissa
Kirjoitti: Plom - 07.05.11 - klo:18:50
Tietoa asiasta kiinalaisten renkaat-ketjussa. Uudet venttiilit vaan eikä poppakonsteja elvyttämiseen.
Otsikko: Vs: Haurastuneet pyöränventtiilit skootterissa
Kirjoitti: Coastside - 07.05.11 - klo:19:52
Hauraan venan kumin voi akryylimassalla tukea ensihätään. Levittää sitä reilun kerroksen päälle. Pussista tehdyllä pursottimella saa tarkimman levityksen. Spiraalina kiertäen saa ehkä silla siistin.

Rengastyö voi vanteesta riippuen olla helppokin tai mahdoton kotityönä. Kymppi ei ole paha hinta.
Otsikko: Vs: Haurastuneet pyöränventtiilit skootterissa
Kirjoitti: ihmehiippari - 07.05.11 - klo:21:12
Minä vaihdoin omasta kinuskista haurastuneet vakioventtiilit ilman rengaskonetta laadukkaisiin auton venttiileihin.Kun rengas on irti, laske kaikki ilmat pois, puukolla katkaise vanha venttiili renkaan juuresta ja aseta rengas maahan sivuttain.

Polkaise lujasti venttiilin kohdalta, niin että kumi lähtee pois urasta.

Paina kumia ja nappaa venttiilin loppu pois sormilla tai pihteillä vanteesta sisäpuolelta.

Työnnä uusi venttiili reikään ja vedä pihteillä venttiili kunnolla paikalleen.

HUOM! ÄLÄ pudota vanhan venttiilin loppua tai uutta venttiilia renkaan sisään. Hyvin ärsyttävä onkia se sieltä.

Ota sielu pois ja täytä rengas niin että se poksahtaa ja nousee uraan. Pane sielu takaisin ja rengas kiinni ja kovaa ajoa.
Otsikko: Vs: Haurastuneet pyöränventtiilit skootterissa
Kirjoitti: Coastside - 07.05.11 - klo:22:04
Paineilman puuttessa voi renkaan posauttaa kaasuliekillä vanteelle venttiili kierrettynä irti (muuten alipaine vetää sen taas irti). Suihkaus kaasua renkaaseen ja tulta perään.

Renkaan saa vanteelta vinkoilla ja vanteen reunan muotoa seuraavalla levynpalalla pöytää vasten puristaen. Vipu ja oma paino kuormana on toinen mutta työläämpi tehdä.
Otsikko: Vs: Haurastuneet pyöränventtiilit skootterissa
Kirjoitti: -Zone- - 07.05.11 - klo:22:21
Polkaise lujasti venttiilin kohdalta, niin että kumi lähtee pois urasta.
Ja jos ei lähde niin sitten vastaavalla systeemillä http://youtu.be/grunCumm8go
Otsikko: Vs: Haurastuneet pyöränventtiilit skootterissa
Kirjoitti: Tertzi - 07.05.11 - klo:22:58
Lainaus
Ota sielu pois

Mikä tämä on? Saako venttiilin purettua vielä pienempiin osiin? Tarkoitatko että sen metalliosan saa siitä kumista irti vai miten?

EDIT: Voiko tyhjän kumin pumpata normaalilla pyöränpumpulla?

EDIT:

...siis sen jälkeen kun sen on painanut lyttyyn että pääsee käsiksi venttiiliin. Käsitinkö oikein tuosta videosta että rengas jää ikäänkuin makaamaan tuohon keskelle ja että tarviiko jotain kikkailua ennenkuin sen saa takaisin sitä vanteen reunaa vasten, vai meneekö se itsestään kunhan vaan pumppaa ilmaa?

Varmaan tyhmiä kysymyksiä, mutta kun en ole sisäkumitonta rengasta ennen käsitellyt.
Otsikko: Vs: Haurastuneet pyöränventtiilit skootterissa
Kirjoitti: -Zone- - 08.05.11 - klo:01:28
Venttiilin sielu lähtee venttiilin sisältä sille tehdyllä avaimella. On myös venttiilinhattuja joissa on sama avain, kuten tässä kuvassa http://www.liukkonen.net/mtb/pics/valve.jpg

Kompura on paras laitettaessa kumia takaisin vanteeseen. Vaatii aika kovan paineen, että se pamahtaa paikoilleen. : http://youtu.be/tmW9YJpVwO4 (katso kohdasta 8:30)
Otsikko: Vs: Haurastuneet pyöränventtiilit skootterissa
Kirjoitti: Coastside - 08.05.11 - klo:08:00
http://www.youtube.com/watch?v=TzbgyRrQybQ Temppu millä saa lähes miten väljän renkaan vanteelle. http://www.youtube.com/watch?v=aEdOWEFALdA&feature=related
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: Samppa - 08.05.11 - klo:09:58
En taas ymmärrä miksi näissä rengasasioissa pitää säästää. Vaikuttaa kuitenkin turvallisuuteen ja ihan jo ajomukavuuteenkin.  ::)
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: Tertzi - 08.05.11 - klo:20:18
Miksi mun ketju poistettiin ja heitettiin jonnekin epämääräiseen vanhaan keskusteluun, en saanut vieläkään riittävästi informaatiota kysymyksiini, en jaksa etsiä tiedonrippeitä kahlaamalla satoja viestiketjuja läpi vaikka kysymyksiini todennäköisesti olisikin jossain vastattu.

En pääse nyt siis tossa mun mopoprobleemassa pitemmälle ja näköjään tämäkään foorumi ei auta yhtään kun minut jätettiin yksin ongelmani kanssa, koska viestiketjuni tuhottiin.

Ja kun niin näytti aluksi tää sivusto hyvältä mutta en mä nyt siis löydä ratkaisua että miten mä saan tuon tehtyä oikein tuon venttiilinvaihdon, ja kun en uskalla siihen ryhtyä jos en voi olla varma että kaikki sujuu ok.

Nyt on tilanne se että pakoputken sain irti, mutta takarenkaan pulttia en. Mikä työkalu tuohon tarkoitukseen löytyy mitä voi kerrostalon pihalla käyttää, paineilma ei nyt ole vastaus. Onko joku autonrenkaanavaaja pitkällä varrella sopiva, 19mm avaimella koitin vääntää ja polkea jalalla mutta ei liikahda yhtään, vaikka painoin jarrua pohjassa kuten neuvottiin.

Eturenkaasta sain mittarinvaijerin irti, vielä mietityttää tuo levyjarru, että vaikeuttaako se mitenkä tuota eturenkaan irroitusta, pitääkö jarrusta purkaa jotain osia vai lähteekö rengas irti ilman että jarrulle tarvitsee tehdä mitään.

Ja sitten voisin vielä kysyä että kun varoitettiin siitä että mopo voi keikahtaa pois jalustaltaan jos molemmat renkaat ottaa pois, niin onko tuo vaara jos puran kerralla vain yhden renkaan, ja täytyykö mun nyt kehitellä jotain tukijuttuja tuohon pihamaalle pitämään mopoa pystyssä sen ajan kun rengas on irti?

Venttiilinvaihdossa jäin nyt siis siihen että sen saa ilmeisesti jalalla lytättyä sen kumin kun laskee ilmat pois niin että venttiiliin pääsee käsiksi, sitten tuli vastauksessa tuo sielujuttu mitä en ymmärrä ollenkaan, ja vielä jäi epämääräiseksi se että saanko mä varmasti sen kumin takaisin ilmatiiviisti paikalleen, eli jos mä nyt vaikka kannan tuon renkaan noin 500m päässä olevalle huoltsikalle ja siellä lasken ilmaa siihen niin voinko nyt olla 100% varma, että se rengas itsestään pomppaa paikalleen ja on sen jälkeen tiivis.

En kyllä todellakaan mitään räjäytystemppuja rupea tekemään, vaan ainoa käytettävissä oleva väline nyt olisi sitten tuo huoltoaseman laite millä saa ilmaa. Onko sillä merkitystä että huoltoaseman laite on tuollainen siirrettävä irtomalli mikä käydään välillä täyttämässä seinästä sen säiliö. Huoltsikalla ei ole suoraan seinästä tulevaa letkua tietääkseni. Onko tuolla merkitystä, eli saanko sen tuolla huoltoaseman "pumpulla" pomppaamaan paikoilleen?
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: Coastside - 08.05.11 - klo:20:49
Lainaus
Miksi mun ketju poistettiin ja heitettiin jonnekin epämääräiseen vanhaan keskusteluun, en saanut vieläkään riittävästi informaatiota kysymyksiini, en jaksa etsiä tiedonrippeitä kahlaamalla satoja viestiketjuja läpi vaikka kysymyksiini todennäköisesti olisikin jossain vastattu.
1. Sivustolla on oma tyylinsä järjestellä viestejä edellisiin aiheen ketjuihin, jottei aiheet hajaannu tuhansiin ketjuihin, joita ei sitten jaksa etsiä.
2. Jo aiemmin kirjoitetun lukeminen voi antaa suoran vastauksen.
3. Pitkät ketjut näyttää vain niin paljon paremmalta.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: Coastside - 08.05.11 - klo:20:56
Annetut ohjeet ovat perusteltuja ja kuten minulla on asiasta ammattityökokemusta. Jos luit ehdotin teettämään vaihdon ammattiliikkeessä koska kymppi siitä työstä on nykyään hyvin kohtuullista.

Venan "sielu" on se venttiiliosa joka päästää ilman vain toiseen suuntaan. Hassu nimi, kyllä. Se on otettava aina pois asennusta varten että ilmaa saa riittävästi virtaamaan. Huoltikan täyttöpullot tuskin riittävät.

Leiskauksella asennus on ainoa keino jos rengas ei tiivisty vanteeseen tarpeeksi, niin että ilmansyöttö riittää työntämään sen tiiviisti kiinni. Jos katsoit filkat, niin niissä kissa olisi mahtunut kulkemaan välistä ja silti työ onnistui.

Kun irroitat pyörän, varmista että toinen pää on maassa ja se voi vaatia painon käyttöä.  Jos otat molemmat niin jotain koroketta pyörän paikalle, koska muutoin skode kaatuu. Kaatuminen tietää aina vaurioita ja jos vaikka pikkulapsi jää alle.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: Tertzi - 08.05.11 - klo:23:06
Eli siis nyt sitten menisi vähintää se 20 euroa parin minuutin pyöräytyksestä rengaskoneessa. En kyllä ole oikein tottunut työstä maksamaan, osien hinta ei aiheuta mitään ongelmia, varauduin että ne olisivat paljon kalliimpiakin.

Eli jos nyt sitten ainoa vaihtoehto on että tuota pitää siinä koneessa pyöräyttää niin vielä jää auki, että mitä pitää tehdä itse. Onko nyt saatava ne renkaat omatoimisesti irti, ja miten tuo kivuttomimmin hoituu. Ilmeisesti mulla nyt on ainakin liian kevyet työkalut kun aikaisemmin on vain polkupyörän muttereita tarvinnut avata. Joku auton renkaanavaaja kai vaaditaan.

Nostaako hintaa tuosta siis jos se pyörä irrotetaan siellä korjaamossa? Onko mun nyt sitten vaan yritettävä metsästää joltain noita työkaluja, ei oikein ole mopoikäisiä tuttuja, kun ei ole minuakaan nuo moottorikäyttöiset kulkuneuvot aikaisemmin kiinnostaneet, nyt ostin mopon kun polkupyörä veteli viimeisiään ja skootterin sai uuden polkupyörän hinnalla. En kuitenkaan haluaisi että sen huoltaminen tulee paljon kalliimmaksi kuin polkupyörän tai että se olisi vaikeampaa.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: ihmehiippari - 09.05.11 - klo:08:24
Kannattaa ensi alkuun kokeilla minun ohjeilla. Ei se kokeileminen mitään maksa. Rengas lähtee polkasemalla ja menee takaisin paineella, jos se on ollut paikoillaan, edes jonkunaikaa.
Yleensä nuo renkaat, jotka joudutaan paukauttamaan, ovat pinossa kauan seisseitä, jolloin ovat menneet lyttyyn.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: kani - 09.05.11 - klo:09:06
Nostaako hintaa tuosta siis jos se pyörä irrotetaan siellä korjaamossa? Onko mun nyt sitten vaan yritettävä metsästää joltain noita työkaluja, ei oikein ole mopoikäisiä tuttuja, kun ei ole minuakaan nuo moottorikäyttöiset kulkuneuvot aikaisemmin kiinnostaneet, nyt ostin mopon kun polkupyörä veteli viimeisiään ja skootterin sai uuden polkupyörän hinnalla. En kuitenkaan haluaisi että sen huoltaminen tulee paljon kalliimmaksi kuin polkupyörän tai että se olisi vaikeampaa.

Täytyy kyllä sanoa että onhan korjaamolla muitakin kuluja kuin työntekijän palkka maksettavanaan. Verot, työnantajamaksut, tilat, sähkö ja ne työkalut sekä vastuu/takuu tehdystä työstä ym. ja osaamisella/ammattitaidollakin on hintansa. Tuleehan skootterin ylläpito muutenkin pakollisine vakuutuksineen väistämättä polkupyörää kalliimmaksi ja kaikella on hintansa..

Tällaisen löysin googlella "mopon renkaiden vaihto":
http://www.motot.net/forum/viewtopic.php?t=23780

Helposti tuossa muuten käy niin että vanteeseen tulee kamalat jäljet kun itse puutteellisin työkaluin alkaa turaamaan. Jos vaihto on kympin per rengas jossain ja vanne säilyy uudenveroisena on se mielestäni hintansa arvoista. Ja joku ammattilainen saa siitä vielä työtä itselleen.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: Samppa - 09.05.11 - klo:10:48
Miksi mun ketju poistettiin ja heitettiin jonnekin epämääräiseen vanhaan keskusteluun, en saanut vieläkään riittävästi informaatiota kysymyksiini, en jaksa etsiä tiedonrippeitä kahlaamalla satoja viestiketjuja läpi vaikka kysymyksiini todennäköisesti olisikin jossain vastattu.
Yhdeksän sivuisen viestiketjun lukeminen tuskin on ongelma, ainakin jos kiinnostusta renkaanvaihtoon todella on ja tietopohja vaihtamisesta on toistaiseksi melko olematon.

Renkaanvaihto voi olla kotikonstein joko helppoa tai helkkarin vaikeaa, jolloin 10 euroa / rengas on mielestäni melko pieni hinta nirhatuista vanteista (nirhaantuvat ilman kunnollisia rengasrautoja ja suojauksia) ja huonolla säkällä myös tuhotusta renkaasta (saa kyllä repeämään nirhaamalla raudoilla, ruuvareilla tai mitä kukakin käyttää). Ihan ensiksi olisi mukava tietää minkälainen rengas on kyseessä eli rengasmerkinnät. 80/80-14 vaihtuu huomattavasti helpommin kuin esimerkiksi 130/60-13 ja minkälaiset työkalut on käytössä.

Jos paineilmavehkeitä ei ole, niin pyörän mutterin saa auki esim. autokäyttöön suunnitellulla jatkovartisella mutteriavaimella. Hylsynä mieluummin pitkä voimahylsy (hyvä laatuinen) jottei lipsu. Jos takarenkaan pyörimistä ei saa estettyä, niin kaveri istumaan skootterin päälle (skootteri ei tuen varassa) aivan peräosaan ja painaa jarrua minkä jaksaa. Mainittu 10 euron hinta on hinta, jolla sinä viet irrottamasi renkaat rengasliikkeeseen eli eivät ala ottamaan rengasta skootterista irti siellä (toki varmasti ottavat, mutta hinta on eri).

Variaattorinhihnan vaihdosta löytyy valmis artikkeli pääsivulta.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: openflow - 09.05.11 - klo:22:33
Sisäkumin laittaminen on myös vaihtoehto. Renkaan vaihtaminen kotikonstein helpottuu, ei tarvita paineilmaa eikä tarvitse olla niin varovainen vanteiden kanssa asentaessa esim talvirenkaita.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: ilborg - 04.08.11 - klo:13:54
Löytyi youtubesta juurikin tähän ketjuun sopiva video (ja mielestäni paras tähän mennessä) että kuinka moottoripyörän kumin saa vaihdettua ilman noita hydraulisia vehkeitä. Huomionarvoista on juo vannesuojat joita näyttäisi muuten löytyvän motonetistäkin kohtuuhinnalla. En tietysti tiedä että kuinka hyvin nuo suojukset sopii pienelle skootterin vanteelle. Ihan mielenkiintoista katseltavaa: http://www.youtube.com/watch?v=anyY0UO5gqk&feature=related (http://www.youtube.com/watch?v=anyY0UO5gqk&feature=related). Levyjarrun irroittaminen saattaa olla mopoissa kyllä turhaa kun niitä on vain yksi kappale, toisin sanoen levyn voi jättää aina niin päin ettei se vaurioidu irroitettaessa.

Tuossa tuli vain ajankohtaiseksi kun uudet kumit tuli tilailtua jotta saisi hieman märkäpitoakin, niin ajattelin katsoa että kuinka homma hoituisi ihan käsin. Sisäkumit tuli tilailtua samalla niin ei tarvitse paineilmaa etsiä, vaikka ilmeisesti jopa ilmankin saattaisi onnistua. Tietysti kannattaa pitää mielessä että jos alkaa tuntua epätoivoiselta niin kyllä noita firmoja on jotka saa renkaat siististi vanteelle.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: Samppa - 04.08.11 - klo:14:44
Vannesuojat ja "riittävät" rengasraudat. Ruuvareilla ei kannata lähteä nirhaamaan tai kohdassa 5:40 voi tulla renkaasta entinen...
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: ilborg - 04.08.11 - klo:15:24
Voisin kuvitella että pitkillä raudoilla tulee myös kiinnitettyä huomiota enemmän tuohon hyödyllisen työn tekemiseen sen sijaan että apinan raivolla riuhtoo rengasta samalla kun suojat on lipsahtanut jonnekkin muualle tai hajonnut. Tuossa videollakin näyttäisi olevan hieman halvimpaa rautaa pidemmät nuo, eli joku 40cm kenties, eikä silti ihan kevyesti rengas asetu kohdilleen.

Olen fillarien kanssa oppinut kantapään kautta että talttapää ei yleisesti ottaen ole rengasraudan korvike. Ja voin sanoa että fillarin kanssa meinaa turhautua kun havaitsee asentaneensa vuotavan kumin paikoilleen, vaikka siis kumien vaihdon pystyy tekemään noin viidessä minuutissa.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: Bootian - 08.08.11 - klo:23:53
Puhkes takarengas baotianista. En oo ennen vaihtanu renkaita skootterista. Kannattaako lähtee itte vaihtaa vai viedä suoraa huoltamolle? Onko kuinka vaikeeta
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: pekpel - 09.08.11 - klo:00:28
Ainaski kannattaa olla kaveri mukana joka on ennenkin vaihtanu, jos ei ole, niin liikkeeseen vaan, tai sitten käyt meitin kerhoillassa hesassa.
Rengasrautoja sais olla ne kolme ja voiteluainetta ja venttiiliavain ja kunnon kompura.
Noissa on omat kikkansa ja mitä pienempi niin sen hankalampi.
Varastossa kasaan painunutta rengasta ei vanteelle nosteta ihan tosta vaan muuten kun sisärenkaalla tai räjäyttämällä.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: Bootian - 09.08.11 - klo:12:23
Joo no mitään noista työkaluistahan ei löydy. Eli vissiin huoltamolle.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: pekpel - 09.08.11 - klo:22:38
Jos kulutuspintaa on niin ainahan kumin voi paikata.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: Bootian - 10.08.11 - klo:21:48
No yritin tota rengasta irroittaa vanteineen mutta ei mitään. Putken puolella on mutteri jota kokeilin vääntää kumpaankin suuntaan mutta ei mitään tapahtunut. Ruiskutin CRC:täkin mutta ei. Mitähän siinä nyt sitten pitää tehdä että sen saa irti? Pitääkö toiselta puolelta sieltä kopasta ottaa jotakin irti? Kaikin voimin väänsin sitä rengasta mutta ei saatana millään. :O
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: pekpel - 10.08.11 - klo:21:59
Juuri noin se ropaaminen menee. Kovaa yritystä ja välillä epätoivoa.  ;D

Putken puolella on se isohko mutteri joka pitää takarengasta kiinni, on joskus sikatiukassa varsinkin jos ei ole koskaan avattu.
Aukeaa normisuuntaan eli vastapäivään, paras työkalu on pulttipyssy eli se paineilmavehje.
Jos ei ole, niin jätkovartta vaan lisää, metrin putki on hyvä apu.

Pakoputkikin pitää ottaa irti ei muuten rengas mahdu tulemaan pois paikaltaan.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: ramba - 11.08.11 - klo:10:45
Takajarrulla pitää paikallaan ja voimalla vaan ;)
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: jalat - 11.09.11 - klo:22:56
Oma takarengas näytti aika kuluneelta jo. Mittasin niin urasyvyyttä on keskellä takarengasta noin 2.9mm ja eturenkaassa 3.5mm.

Sakkorajahan taisi olla 1.6mm, mutta kannattaisiko tässä vaiheessa jo miettiä vaihtoa?
Kyseessä kuitenkin 250cc skootteri ja nopeammat vauhdit kuin moposkootterilla. Ja kun syksyn märät kelit muutenkin tulossa.

Entä mahtaako tuollaisen 130/60-13" kumin vaihtaminen vanteelle onnistua kuinka helposti kotikonstein?

 Biltemasta varmaan huomenna hakemaan rengasrautoja ja vannesuojia.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: PappaSkootteri - 11.09.11 - klo:23:00
Helpponakki varsinkin jos hankit ne muutaman euron biltemaraudat... kokemusta on...
Jos et ole aikaisemmin vaihtanut niin sittenkin helppo homma... omassa oli kaikkein hanlin saada keskimutteri auki takarenkaasta... mutta hieman jatkovartta vääntimeen niin aukesi
Tarvii ottaa ensin pakoputki ja oikea "takahaarukka" irti...
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: PappaSkootteri - 11.09.11 - klo:23:02
melkein unohdin... astianpesuaine irroittaessa ja takaisin laitosssa helpottaa todella paljon...
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: jalat - 12.09.11 - klo:07:44
Mites sitten tuo tasapainotus?
Tarviiko 13" yhdistelmää vielä tasapainotella?
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: PappaSkootteri - 12.09.11 - klo:09:48
Erittäin harvoissa rengasliikkeissäkään on mahdollista tasapainoittaa moottoripyörän renkaita joten laita vaan paikoilleen ja käytä asennuksessa sitä "fairia" jotta sopeutuu paikoilleen helposti... itse en ole missään käyttänyt mutta joskus olen ottanut eturankaasta paineet pois ja "kiepsauttanut" rengasta hieman jotta pyörisi paremmin... lue:woblasi ekalla kerralla...
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: kaahonen - 12.09.11 - klo:10:03
Erittäin harvoissa rengasliikkeissäkään on mahdollista tasapainoittaa moottoripyörän renkaita joten laita vaan paikoilleen ja käytä asennuksessa sitä "fairia" jotta sopeutuu paikoilleen helposti... itse en ole missään käyttänyt mutta joskus olen ottanut eturankaasta paineet pois ja "kiepsauttanut" rengasta hieman jotta pyörisi paremmin... lue:woblasi ekalla kerralla...

Eurorengas uhosi että saavat tasapainotettua 13" vanteen. Kyseessä siis maxiskoden takavanne. Tällä viikolla pitäisi kumin tulla niin selviää tuo homma että onnistuuko. Yamaha center kuopiossa ainakin sai tasapainoon etuvanteen samasta vehkeestä.

Auttoiko tuo renkaan pyöräytys vanteella woblaukseen? Tasapainotus paransi hieman woblausta mutta ajoittain edelleen havaittavissa, tosi aika vähäistä eikä ole enää haitannut.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: jalat - 12.09.11 - klo:10:06
Niiden lyijy-palasten sijoittelu vanteelle kotikonstein oikeisiin kohtiin on aika hankalaa puuhaa. Mutta löysin toisen vastaavan tasapainosysteemin, joka on helppo tehdä.

Dyna Beads. Pieniä keraamisia kuulia. En tiedä miten toimii, mutta ilmeisesti toimii. Pyörinevät renkaan sisällä ja tasapainottavat jotenkin menoa. Tuo olisi helppo asentaa kotona.
http://www.innovativebalancing.com/service.htm

Jaa no tuossahan se selitetään
(http://i260.photobucket.com/albums/ii18/callieskustoms/Tire_Beads-Description.jpg)

Setti maksaa noin 25e posteineen. Ei paha. Setistä riittää 2 renkaaseen. 2 unssia per rengas.

Ja käytännössähän tuo on ikuinen. Kun rengas on kulunut, niin poraat reijän renkaaseen ja valutat helmet takaisin johonkin astiaan ja käytät seuraavan kumin kanssa. Pitäisiköhän investoida?
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: PappaSkootteri - 12.09.11 - klo:10:13
auttoiko tuo renkaan pyöräytys vanteella woblaukseen? Tasapainotus paransi hieman woblausta mutta ajoittain edelleen havaittavissa, tosi aika vähäistä eikä ole enää haitannut.

Auttoi  ;D
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: pena - 12.09.11 - klo:11:14
Niiden lyijy-palasten sijoittelu vanteelle kotikonstein oikeisiin kohtiin on aika hankalaa puuhaa. Mutta löysin toisen vastaavan tasapainosysteemin, joka on helppo tehdä.

Dyna Beads. Pieniä keraamisia kuulia. En tiedä miten toimii, mutta ilmeisesti toimii. Pyörinevät renkaan sisällä ja tasapainottavat jotenkin menoa. Tuo olisi helppo asentaa kotona.
http://www.innovativebalancing.com/service.htm

Jaa no tuossahan se selitetään
(http://i260.photobucket.com/albums/ii18/callieskustoms/Tire_Beads-Description.jpg)

Setti maksaa noin 25e posteineen. Ei paha. Setistä riittää 2 renkaaseen. 2 unssia per rengas.

Ja käytännössähän tuo on ikuinen. Kun rengas on kulunut, niin poraat reijän renkaaseen ja valutat helmet takaisin johonkin astiaan ja käytät seuraavan kumin kanssa. Pitäisiköhän investoida?
vaikuttaa ihan huu haa hommalta, mutta jos tilaat kerro miten toimii
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: jalat - 12.09.11 - klo:11:17
Tottapuhuakseni itsekin hieman epäilein kyseisiä helmiä. Tuskin tilaan itselleni, mutta googlettaa voisi paremmalla ajalla onko jollain kokemuksia.

googletimpa samantien ja advrider.com oli pitkä keskustelu noista. Toiset sanoo ettei toimi ja toiset sanoo että huomattava ero heti kun laittoi ne renkaaseen.
Joku selitti sen teoriaa frisbeen avulla ja mielestäni aika hienosti osasi selittääkin miksi ne kuulat hakeutuvat oikeaan kohtaa renkaan pyöriessä.

"The best example I've heard is to put a wheel weight on a Frisbee and throw it. As it's flying, you can see how lopsided its spin is. The center of gravity isn't in the center of the Frisbee, which is exactly what happens with an out of balance wheel. The center of the spin isn't in the center of the hub. Attach a tube partially filled with enough water or dynabeads to the outside of the Frisbee with the wheel weight then throw it again, the water or the dynabeads will seek out the farthest point from the center of the spin/gravity and congregate there, balancing it out."

Ilmeisesti vain kokeilemalla selviäisi onko niistä hyötyä.
No asennellaan tuo kumi ensin paikalleen ja katsotaan onko edes tarvetta tasapainoitukselle.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: Coastside - 12.09.11 - klo:11:48
Kun irroitatte rengasta, irroittakaa vanteelta vain se irroitettava puoli ettei se toinen tuppaa siihen samaan keskikoloon.

Raudat kannattaa ohentaa niin paljon kuin ne kestää ja se vanteen puoli sileäksi niin se tekee vähemmän orkosta, jota vähentää panemalla alumiinilevyn väliin.

Voiteluun lionnutta saippuapalaa voi olla tehokkain kotiaineista. Paksummaksi kuivahtanut mäntysuoppakin. Suojatkaa kädet näiltä kunnolla.

Kun ennakkoarvioitte työn vaikeutta, sille ei ole mitään määrättyä tasoa, vaan se riippuu vanteesta, renkaasta, välineistä ja taidoista. Jokin yhdistelmä voi lähteä pois ja mennä takaisin itsestäänkin.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: PappaSkootteri - 12.09.11 - klo:12:04
Kun irroitatte rengasta, irroittakaa vanteelta vain se irroitettava puoli ettei se toinen tuppaa siihen samaan keskikoloon.

Mitähän tällä nyt tarkoitetaan? Täytyyhän koko rengas irroittaa... toki ensin toinenpuoli ja sitten vasta toinen samaiseltapuolelta.... jarrulevyn kolhiintumista ja vääntymistä tulee varoa...
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: jalat - 12.09.11 - klo:12:27
Tarkoittikohan Coastside nyt sitä että jos vaihdetaan pelkkä "sisäkumi". Nyt ollaan vaihtamassa koko ulkokumia. Sisäkumia tässä vehkeessä ei ole.

Jossain videossa käyttivät liukkarina ikkunanpesuainetta spray pullosta. Vanteelle kannattaa laittaa siihen kuuluvat muoviliuskat, niin ei tarvi pelätä että meneekö vanne pilalle vai ei.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: Coastside - 12.09.11 - klo:12:39
Tarkennan: Painakaa irti toinen sivu ja vääntäkää se vanteelta. Sama toiselle puolelle.

Se keskiura on erittäin tärkeä irroitustyössä. Reunan voi kiilata sinne puupalikoilla.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: jalat - 12.09.11 - klo:12:56
Jotenkin en nyt pysy yhtään mukana. Tai sitten en vaan tajua.
Itse vääntäisin ensin puristimilla tai jollain renkaan pois sijoiltaan suoraan keskiuraan. Sen jälkeen kampeaisin toisen reunan liukkaria käyttäen pois vanteelta ja toinen samasta suunnasta myös pois vanteelta -> rengas irti.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: Coastside - 12.09.11 - klo:13:03
Jos renkaan sivu venyisi, voisi vanne olla keskeltä suora taso renkaan laidasta toiseen. Kun se ei jousta, täytyy olla se keskiura jonne se vastakkainen reuna menee kun toinen nousee reunalle. Jos siihen uraan tunkee molemman puolen reunat, työ vaikeutuu joillain vanteilla.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: jalat - 12.09.11 - klo:13:27
okei nyt tajusin :)
Lienee koko operaatio kaiken summa. Riippuu vanteen koosta, rengasmerkistä, vanteen tyypistä, työkaluista, liukkarista, tekijästä -> kaikesta.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: PappaSkootteri - 12.09.11 - klo:13:52
Piti oikein kolmasti lukea....
Mutta jos käsitellään aiheena vaan vannetta jossa ei reunojen välinen osa ole tasainen niin silloinhan se menee kuten aiemminkin oli puhe eli ensin toinen ja sitten toinenpuoli samalata puolelta... tietty rengas pitää irroittaa vanteelta ensin jotta vastakkainenreuna on keskiurassa kun ruopeaa kampeaman sitä pois vastakkaiseltapuolelta...
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: Coastside - 12.09.11 - klo:14:32
Toteutin rautojen ohentamisen, josko auttaisi.

Yllättävä koe-asentamiseni ongelma on saada ekaa puolta yleensä takaisin vanteelle. Rautoja ei saa mistää niin väliin että se menisi kiertymättä samalla toisesta kohtaa pois.
Jotain vipua kaipaisi mutta metallin työstö on hakusessa tuolla asteella.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: PappaSkootteri - 12.09.11 - klo:14:42
Käytitkö kuvan mukaisia Bilteman rautoja 4,99€/kpl ja kavensitkin vielä vaikka se on jo pirskatin ohut toisesta päästä...
(http://www.biltema.fi/osteri/data/webpics_all/Web%20images%20Sorted/10/huge/10-201_h.jpg)
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: Coastside - 12.09.11 - klo:14:54
(http://i7.aijaa.com/b/00247/8676330.jpg) (http://aijaa.com/v.php?i=002478676330.jpg)

Koukkupää ei erotu hyvin mutta tuollaiset on. Siis bilteemaan asioimaan, on paremman oloiset
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: jalat - 12.09.11 - klo:15:00
Olin jo kohta lähdössä motonettiin. Saman hintaiset kuin biltemassa, mutta taidampa poiketa pilipaliteeman kautta. Riittäiskö kaks? Vai kolme?
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: PappaSkootteri - 12.09.11 - klo:15:10
Kaksi riittää.... paitsi jos on kolme kättä niin sitten...
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: jalat - 12.09.11 - klo:15:13
Ainahan voi yhdellä kädellä kammeta kahta rautaa ja kolmannella sivummasta lisää :)
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: viisnelonen - 12.09.11 - klo:15:35
Toteutin rautojen ohentamisen, josko auttaisi.

Yllättävä koe-asentamiseni ongelma on saada ekaa puolta yleensä takaisin vanteelle. Rautoja ei saa mistää niin väliin että se menisi kiertymättä samalla toisesta kohtaa pois.
Jotain vipua kaipaisi mutta metallin työstö on hakusessa tuolla asteella.

Mulla on just samanlaiset piilteeman raudat ja kans ohennettuna mutta siinä vaiheessa kun yli puoli vannekehää on menny ja raudat ei oikein mahdu väliin/luiskahtelee niin naputtelen uretaanivasaralla kumin reunan vähävähältä reunan yli. Iso perinteinen kuminuija ei oikein mahdu pienten 10 tuumaisten vanteiden/kumien väliin mutta toi B/D massavasara on just ok(honkkarista 10e)
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: Coastside - 12.09.11 - klo:16:00
Vanne pitäisi saada kiinni penkkiin tai vaikka lankkuun jolla seisoo ja akseliin kiinnitetyllä vivulla työntäisi renkaan sisältä riittävällä tallalla ettei kumi kärsi. Ja avittaisi vasaralla.

(http://i9.aijaa.com/b/00502/8676780.jpg) (http://aijaa.com/v.php?i=005028676780.jpg)

Tai vanteen pintaa liukuva levy joka työntäisi renkaan reunan yli, vaikkapa viistolla reunalla ensin toisen reunan, jotta kireys vähenisi. Käyttövoimana tunkki. Tai vain itse seisomaan levylle ja vipuamaan sitä eteenpäin.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: tommi - 12.09.11 - klo:17:49
Renkaita tuskin saa ilmaiseksi vanteille muuten kuin ostamalla uudet samasta firmasta. Näin mullekin tehtiin aikanaan. Eivät tosin suostuneet irrottamaan renkaita moposta samaan hintaan, se olisi maksanut muistaakseni kympin lisää.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: pekpel - 12.09.11 - klo:18:12
Rengashan on helppo saada pois vanteelta, no problemo, jos muuten niin rautasaha on keksitty, sillä voi sahata koko kumin poikki.
Vaikeempaa tavis-vaihtajalle on tubeless kumin saaminen nousemaan vanteelle niin että ilmat pysyy renkaassa...
Sisärenkaallisessa homma on kakunpala.

Itse suosittelen laittamaan renkaaseen slimeä, on mainio renkaanpaikkausaine, kaksi miinusta se saa, ei yli 100km/h:n nopeuksiin, eikä taida toimia tavella pakkasilla.

Yleissääntönä väittäisin olevan, mitä pienempi nakki sen enemmän kirosanoja hommaa tehdessä..
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: purgiaali - 12.09.11 - klo:18:42
Bilteman raudoilla minäkin olen renkaita vaihdellut. Hyvin on onnistunut. Pitää varoa, ettei riko renkaan tiivistepintaa käyttämällä liikaa voimaa.

Soliferin eturenkaan tasapainotin pyöritellen samalla, kun vaihdoin uudet laakerit. Akselin mutteri löysällä, ja jarrusylinteri kasaan painettuna rengas pyöri tosi kevyesti. Ruuvilaatikosta löytyi sopivat painot  :)
Takarenkaan tasapainotus lienee hieman hankalampi tehdä itse.

(http://farm5.static.flickr.com/4100/4767628889_c92800e9c0_t.jpg) (http://www.flickr.com/photos/purgiaali/4767628889/)
tasapainotus (http://www.flickr.com/photos/purgiaali/4767628889/) by purgiaali (http://www.flickr.com/people/purgiaali/), on Flickr
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: kaahonen - 12.09.11 - klo:19:04
Jep täältä ääni rengasliikkeelle. Saa siististi renkaan vanteelle ja tasapainotuksen samalla ei tarvii repiä rengasta irti montaa kertaa.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: Coastside - 12.09.11 - klo:20:08
Poistin ryppään provokatiivisesta heitosta syntynyttä keskustelua. Ei aleta samaa.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: jalat - 12.09.11 - klo:22:20
Rengasrautoja tuli ostettua 2 isoa ja 1 pieni. Samalla vanteen huulille suojamuovit sekä silikonisprayta. Eiköhän niillä kokeilla jokupäivä. Tänään satoi niin paljon, etten pienessä katoksessani ryhtynyt kuin vaihtamaan uuden korkeamman etupleksin ja uudet lämpökahvat.

Mutta raportoin tänne kun jossain välissä saan homman suoritettua.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: pekpel - 12.09.11 - klo:22:42
Rengasrautoja tuli ostettua 2 isoa ja 1 pieni. Samalla vanteen huulille suojamuovit sekä silikonisprayta. Eiköhän niillä kokeilla jokupäivä. Tänään satoi niin paljon, etten pienessä katoksessani ryhtynyt kuin vaihtamaan uuden korkeamman etupleksin ja uudet lämpökahvat.

Mutta raportoin tänne kun jossain välissä saan homman suoritettua.

Älä sitä silikonia sinne renkaalle laita, hyvä mies, haurastuttaa kumia eikä lähde irki millään mistään pinnasta.
Ihan fairyvettä (1osa fairyy 1 osa vettä) tai tavis nestesaippuaa sellaisenaan liukasteeksi vanteeseen ja renkaan olkapäähän mikä on se tubelesskumin tiivistepinta ja kirein kohta vanteellee laitettaessa.
Muistathan sitten että venttiiliä pitää varoa, eli rengas vanteen uraan ensin vastapäätä venttiiliä ja raudoilla sitten houkutellaan kumi paikalleen niin että renkaan reuna ei osu venttiiliin.
Sama homma pois ottaessa nostetaan rengas vanteelta raudoilla venttiilin kohdalta ja vastapäätä painetaan rengasta vanteen uraan samaan aikaan.
Kaveri olisi avuksi, jos ei muuten niin pitää vannetta paikallaan kun raudoilla rengasta vääntää.

Fiksu ukkeli vaihtaisi samalla venttiilin uuteen, motonetissä jotain alle 3€ kappale, noi 90 asteen skopan tubeless venttiilit.
Autoissa ainakin on suositus että aina kun kumin vanteella vaihdat niin samalla venttiilit uusiksi, miksi ei koskisi myös skopaa??
On niin halpa varmistus ilmanpitävyyteen, että ite ainakin vaihdan samalla kumin ja venttiilin.

Olisit liki meidän kerhoa niin siellä voisi väntää ihan porukalla..
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: jalat - 12.09.11 - klo:22:58
Juu uudet venttiilitkin odottaa hyllyssä.

Haurastuttaako silikoni kumia? Silikoniahan laitetaan autojen ovitiivisteisiinkin. Ja käsittääkseni automekaanikot käyttää silikonisuihketta monissa asioissa, missä kumijuttuja/letkuja jne pitää kammeta paikalleen. Mukaanlukien renkaanvaihto.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: pekpel - 12.09.11 - klo:23:17
Lähinnä se liuotin mihin se on sekoitettu siihen spray-purkkiin on kumille hankalaa.
Ovitiivisteihin se silikoni on eri liuottimessa pieniin "pallosiin" suljettuna väliaineeseen, joku laimea liuos vettä..

Isoin ongelma on se että kun silikonia on jossain pinnassa niin ei meinaa millään saada pois, huokoisista pinnoista ei koskaan muuten kuin mekaanisesti poistamalla tavaraa.
Jos silikonia on renkaassa ja ajelet liukkaalla niin yhtään et kaipaa mitään mikä lisää kitkan pienentymistä..
Sraynä toi vielä leviää niin pirun tehokkaasti ja uskomattoman kauas, kysyppä automaalareiltä saako pajaan tuoda silikonispraytä..

Iso huoli on kans siinä jos on jarrulevy paikallaan, siitä suoraan kitkapaloihin...
Ei ole yks tai kaks kertaa kun jarrupalat vaihdetaan "uusista" uusiin kun on renkaita kiillotettu siilikonilla ja on levyjarrut autossa...
Renkaan asennusrasva ei ole silikonia vaan vesiliukoista kitkaa alentavaa "vaseliinia", sellasta valkoista hajutonta puolikiinteää, jota on helppo sudilla levittää ja jonka voi pestä pois..

Silikoni spray on hyvää kamaa oikeassa paikassa, mutta ei likellä jarruja tai renkaita.. Eikä datakaapelieden liitoksia.. Esim. sytytyssignaali skopassa..
Silikonin eristävä ominaisuus on myös unohdettu, silikonia kun pääsee releisiin niin ei kauan tarvitse odotella ja ihmetellä että "kärjet on kiinni, miksi sähkö ei kulje"
Tietoliikennepuolella ei saa käyttää mitään silikonia sisältäviä tuotteita tuon ominaisuuden vuoksi..
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: PappaSkootteri - 12.09.11 - klo:23:39
Jos vielä hieman sotken asioita  ;D veden ja fairyn suhde voi olla parempikin... eli 1/3 huberia ja 2/3 fairya...
Saako verstaalla/pajalla kahvit huomenna jos näin etukäteen kiltisti ruinaa.... olisin aikaisintaan 16.00 paikalla
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: pekpel - 12.09.11 - klo:23:45
Jos vielä hieman sotken asioita  ;D veden ja fairyn suhde voi olla parempikin... eli 1/3 huberia ja 2/3 fairya...
Saako verstaalla/pajalla kahvit huomenna jos näin etukäteen kiltisti ruinaa.... olisin aikaisintaan 16.00 paikalla
Joo saisihan kyllä, mutta voip olla että porukat on jo matkalla vuorten taa silloin.
Ite voisin kyllä jäädä väijyyn vaikka 1700 asti, niin ehtis ne kaffet nauttia, teretulemast..

EDIT:
Ja koska rengas osiolla ollaan niin ota ainakin yksi mukaan, vaikka sellainen joka muistuttaa keksiä  ;D
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: Coastside - 13.09.11 - klo:05:53
Vesipohjaisia liukuvoiteita saa aikuisten lelukaupoista ainakin. Se voi olla saippuaa parempi. Jos silikonia levittää, niin vain rajatulle alueelle ettei kumi ala pyörimään vanteella.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: jalat - 13.09.11 - klo:07:28
Joo no täytynee varmaan unohtaa tuo silikonispray sitten ja käyttää fairyvettä. Eiköhän se homma siitä sitten.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: PappaSkootteri - 13.09.11 - klo:07:46
Ja koska rengas osiolla ollaan niin ota ainakin yksi mukaan, vaikka sellainen joka muistuttaa keksiä  ;D
mutta imoittaudun kyllä ajoissa kahville tuloaikeistani... käyn vain ensin utelemassa takuuseen uutta rengasta...
Tässä melkein keksiä muistuttava rengas jossa kylläkin vain paiseita hieman... paiseet ulko ja sisäpuolella samassa kohdin  :'(
(http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/281965_172783599462186_100001916428035_408332_4858420_n.jpg)
(http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/223728_172783869462159_100001916428035_408334_4198953_n.jpg)
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: viisnelonen - 13.09.11 - klo:11:44
Kahta en vaihda; vaihdetta ja takakumia..  :) :) 
On kait tuo jonniin verran jumputtanu, näyttäs olevan toi patti kuluneenkin jo. Mikälie kudosvaurio. Kenen valmiste? .      Niin mulla liukasteena: nestem. mäntysuopa, siis rengashommissa. Muualle en ole kokeillut ..   ;D
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: PappaSkootteri - 13.09.11 - klo:12:07
Itseasiassa ei juurikaan tuntunut miltään... huomasin vahingossa... allaolevasta kuvasta näkee merkin ja muutkin tiedot
(http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/223600_172783829462163_100001916428035_408333_5297018_n.jpg)
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: jalat - 13.09.11 - klo:12:26
tuo on varmaan Michelin Gold Standard ? Taitaa olla yksi markkinoiden parhaista pidoista, ellei paras.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: Coastside - 13.09.11 - klo:14:21
Autatte toisia jos ilmoitatte tarkat renkaan ja vanteen ja työkalujen tiedot jos onnistutte vaihtamaan renkaan itse. Muut voi joko välttää hankalia yhdistelmiä tai löytää ratkaisun.

Löysin uuden tavan päälle panoon liittyen edellisiin ideoihini: Vanne kannattaa kiinnittää akseli vaakasuuntaan vaikkapa vyötärön korkeudelle, jotta voi käyttää omaa painoaan vetää rengas vanteelle.

Koetan itse vetää sen hihnoilla tai ryhdyn jonkin koukun suunnitteluun jolla saa otteen reunasta Hihnapari (voi olla useampi ja lenkin pituuksilla saa säädettyä) on simppeli ja sopivasti suunnattuna saa vedon koko painolla siihen ja voi auttaa vasarallakin.

http://www.youtube.com/watch?v=F8ykss5_x4Q&feature=related

Jonkun vespan kumin irroitus. Kevyt lyhyillä raudoillakin.

http://www.youtube.com/watch?v=QWFEMpfRLiU&feature=related

Sileät raudat. Kolmea kaipaa ja keinoa sitoa paikoilleen.

http://www.youtube.com/watch?v=anyY0UO5gqk&NR=1

Muoviset suojat ja naru pitää rautaa. Hihna korvaa sen hyvin. Suojia saa suomestakin http://www.storm-motor.fi/mp-tarvikkeet-ja-yleisosat/tyokalut/rengastyokalut/vannesuojat/
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: PappaSkootteri - 13.09.11 - klo:21:17
Tuossa hetkeä aiemmin kuvaamani rengas meni takuuseen varsinkin kun oli esittää KUITTI muutoin olisi kauppias levitellyt käsiää(ymmärrettävää)... mutta täytyy kuitenkin kehua erinomaista toimintaa stormilla, KIITOS vielä näin erikseen....
Myyjä kertoi olleensa 6v myymässä renkaita yms tuotteita kys firmassa ja tämä oli ensimmäinen vastaavan vian kanssa...
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: jalat - 13.09.11 - klo:21:26
Coastsiden linkkaamat stormin vannesuojat saa paljon halvemmalla biltemasta. Ostin samalla kun 3kpl rengasrautoja.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: jalat - 15.09.11 - klo:07:20
Huomenta. Eilinen meni taistellessa kumia irti vanteelta. En jaksanut ryhtyä väkästelemään mitään prässäystyökalua jolla saisi vanhan kumin huulet pois paikoiltaan vanteelta. Joten syttyneen hehkulampun jälkeen hyllystä kaksi tavallista ruuvattavaa puristinta. Vuorotellen aina toinen kireälle kumia puristamaan keskiosaansa päin siten että puristin on kumin kummallakin reunalla. Sitten toinen irti ja vielä kireämmälle.... tätä jatkui, kunnes kumi lähti paikaltaan vanteen keskelle toiselta puolen.

Toinen puoli painettiin brute forcella yhtä metrin lankkua ja omaa noin 80kg elopainoa hyväksi käyttäen vanteen keskelle. Sitten vaan kampeamaan sitä irti kolmella rengasraudalla.

Olihan homma. Liukkarina käytin ikkunanpesuainetta :)
Uusi kumi meni toiselta puolen pienellä väännöllä ja painamisella vanteelle. Ja toinen puoli meni rengasraudoilla.

Ilimaa en kummiin vielä saanut, kun huulet eivät olleet paikoillaan ja oma kompura on mallia 9.90e jolla saa juuri ja juuri ilmaa pyöriin. Pistin kumin vanteineen naapurin matkaan joka automekaanikkona pajauttaa sinne ilmat tänään kunnon kompuralla töissään.

Olihan siinä hommaa. Ei siinä tuntipalkoille pääse jos liikkeessä vaihtaisivat sen 10 minuutissa kunnon vehkeillä ja 15-20e hintaan. Sama hinta melkein meni työkaluihinkin. Mutta tulipahan tämäkin koettua ja ensikerralla se on vielä helpompaa. Sitten ei enää työkalutkaan maksa mitään :)

Terveisin
"Tein itse, säästin"
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: PappaSkootteri - 15.09.11 - klo:07:38
Hienoa... yrittäjyys kunniaan ;D
Seuraavalla kerralla se tosiaan on helpompaa... itselle kävi viimekesänä niin että oli varastossa hieman käytetty 13" rengas joka leveydeltäänkin oli sopiva.... kiroilin ja vaihdoin sen kunnes koeajon jälkeen (Porvoo-H:ki-Porvoo) rupesin tutkimaan toisen syyntakia renkaan merkintöjä tarkemmin ja huomasin... renkaan sallittu nopeusluokka maks 100km/h ja hieman harmitti.... kaupanhyllyltä uusi rengas ja yllätysyllätys se renkaan vaihto menikin alta aikayksikön  ;D koska oli jo kokemusta ja paikatkin sopivasti liukkaina fairista.... Kyseinen 100km/h(J)  rengas oli ollut sellasessa 150cc kiinaskootterissa.... no eihän ne todellisuudessakaan kulje enempää joten se jäi varastoon....
Nopeusluokat ja siitä kertova kirjain:
B 50
C 60
D 65
E 70
F 80
G 90
J 100
K 110
L 120
M 130
N 140
P 150
Q 160
R 170
S 180
T 190
U 200
H 210
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: jalat - 15.09.11 - klo:08:00
Joo tarkistin nopeusluokan ja muistaakseni se oli tässä uudessa kumissa K = 110km/h. Naureskelin tuota itsekseni  ;D
Mutta hei kellotin gps:llä joskus, että tämä vehje ei oikeasti kulje kuin sen 110km/h  8)  8)  8)
Itseasiassa 111km/h vilahti joskus nanosekunnin gps:n mittarissa. Spekseissäkin luvataan että 68mph joka on jotakuinkin tuo 110km/h.
Jotenkin tuntuu pieneltä tuo 110km/h 250cc skootteriin, kun monet muut 250cc vehkeet menee 125-140km/h. Mutta samalta seisomalta sanoakseni en kyllä aidosti ole kaivannutkaan enempää vauhtia. Olisi se kiva jos kulkisi sen 120 niin menisi motarilla muiden seassa. Mutta vaan en ole tällä metriäkään ajanut 120km/h nopeuksisia teitä. Ja tuskin koskaan ajankaan. Siitä on mukavuus kaukana.

Joten K-luokka riittää hyvin tähän. Kait nuo merkataankin vähän alakanttiin. Pakkohan niiden on ettei ne heti paukahda jos ylitystä tulee 5-10km/h. Kumi jonka laitoin alle on vakiokumi mitä näissä tulee mukana moniin maihin. Sattui hyllyssä olemaan valmiina useampi kappale näitä, niin ajattelin koittaa. Ei näistä pahaa sanaa juuri netistä löytynyt ja kun näitä myydään satoja tuhansia ympäri maailman, niin eiköhän se asiansa aja. Mikäli kumia ei hyllyssä olisi ollut, niin en olisi nanosekuntia kauempaa miettinyt, vaan hakenut stormilta Michelin Gold Standardit. Mutta annetaan nyt tälle ensin mahdollisuus. Jos kovasti vippaa tai muuten pito on huono tai jotain, niin vaihdetaan sitten uudelleen.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: PappaSkootteri - 15.09.11 - klo:08:36
Heh...
Voin paljastaa jos et ole sitten aikoihin ajanut motarilla niin ei ne siellä aja 120km/h vaan noin 150km/h sillä autostani on nopeus rajoitettu 135km/h ja jaloissa siellä vaan on joten et ole menettänut juurikaan mitään ajaessasi satasta sivuteillä  ;D siellä mnäkin melkein aina...
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: jalat - 15.09.11 - klo:09:27
Oli kumissa ollut vissiin aika tiukka sovite, kun oli pari kolme äijää sitä vartin verran koittanut saada huulille että kumiin menee ilmaa :)
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: Coastside - 15.09.11 - klo:09:50
Yksi keino saada paineilmaa on auton pyörä, johon on kiinnitetty letkuliitin, jonka toisessa päässä on venttiilin liitin ja välillä hana, pumppaa kovat paineet ja päästää paineet täysillä ulos siihen asennettavaan renkaaseen.Venttiilistä sisuskalut irroitettuna. Hana on vaikkapa lukkopihdit.

Simppeli keino on kaasuliekillä poksauttaa. Menee lähes miten väljä tahansa.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: jalat - 15.09.11 - klo:10:16
Mites tuo kaasun kanssa pelleily tapahtuu?  Ja paljonko sitä kaasua sinne tuupataan, ettei se rengas lennä palasina rinnuksille.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: viisnelonen - 15.09.11 - klo:10:19
Kumin irtoaa vanteen reunoista helposti ruuvipenkillä eli perint. "ruustukki". Saa vaan varoa ettei laita pyörää liian alas, vanteen reuna pakkaa kraappiutuun herkästi. 2-3 kohdasta rutistus ja irti on. Tosin leveimmät skodun takanakit alkaa olla jo niin leveitä ettei välttämättä kaikkiin mahdu.
Toi nopeusluokkahan tarkoittaa etttä  renkaan tulisi kestää ko nopeudella JATKUVAA ajoa (yhtäjaksoisesti) , maksimikuormalla ( Li) ja kesäkuumalla. Esim kesäkuumalla saksan bahnilla 400 km veto yhtäsoittoa..  MP:llä ja henkiläautolla nämä asia tulee eteen paljon herkemmin.
Itse uskon että J riittää suomessa hyvin ellei ole joku iso maxi ja ajelee pääasiassa moottoriteillä.
Usein korkeampi nopeusluokka antaa jäykemmän rengasrungon ja siten paremmat ajoominaisuudet, myös kulumiskestävyyden pitäisi teoriassa hiukan parantua alhaisempien lämpötilojen myötä. Siitähän tässä asiassa lähinnä on kyse. Pitkään lujaa ajaessa rengas kuumenee ja kuumenee kunnes lopuksi räjähtää mikäli baanaa riittää.. Riittävällä rengaspaineella on erittäin suuri merkitys ja vielä kerran: Li on vielä tärkeämpi kuin nopeusluokka kun puhutaan renkaan kestävyydestä ja haetaan hyvää km-tulosta.
Laillisuuspuoleen en ota kantaa..   Ja kyllä tota vettä riittää!
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: Coastside - 15.09.11 - klo:11:03
Mites tuo kaasun kanssa pelleily tapahtuu?  Ja paljonko sitä kaasua sinne tuupataan, ettei se rengas lennä palasina rinnuksille.
Jos suihkuttaa liikaa tai liian vähän, ei tapahdu oikein mitään ja kun oikea ilman ja kaasun suhde, poksahtaa kumi vanteelle ja jos ventiili ei ole kiinni se jää siihen.

http://www.youtube.com/watch?v=SpYWkchNyqk&feature=fvwrel

http://www.youtube.com/watch?v=d3KelOt1_gI&feature=related

Ei liian tujuja aineita by hitsi. Mitä suurempi rengas sitä kovemmille se joutuu mutta niissä on kudosta paljon. Skodun rengasta ei räjäytä hajalle.
http://www.youtube.com/watch?v=C9D0UjGaTIs&feature=related
Yksi saa renkaan vanteelta.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: jalat - 15.09.11 - klo:12:12
Pelottavan näköistä puuhaa. Mitähän ne laittoi tossa ekassa videossa spraypullosta sinne kumin sisään.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: Coastside - 15.09.11 - klo:14:07
Jotain puhdistunestettä näytti olevan. Kaikki butaaniponneaineiset käy. Eetteri on yksi hyvä. Mieluiten aluksi liikaa ettei leskahdus ole liian kiivas.

Työ ulkona koska jos huoneessa on jostain syystä liikaa kaasua koko talolle käy samoin kuin renkaalle, paitsi se ei kestä.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: jalat - 15.09.11 - klo:14:19
Kuuluukos venttiilin sielun olla paikallaan tuossa vaiheessa?  Tuskin?
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: Coastside - 15.09.11 - klo:14:33
Ei, koska kaasu jäähtyy ja vetää kumin irti.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: pekpel - 15.09.11 - klo:21:32
Ite paukuttelen joko bräkleenillä tai bensalla tai starttipilotilla
Otsikko: Renkaan asennus vanteelle käsin
Kirjoitti: samulainen - 23.11.11 - klo:19:13
terve, tuli tuossa talvirenkaitten asennus pakolliseksi nyt lumen ja pakkasen tullessa, joten tilasin tuollaset talvirenkkaat ja kävin biltemasta hakemas parit 'renkaanasennustyökalut'.  Nyt tuon eturenkaan vanteelta poisto onnistui moitteettomasti, mutta uusi rengas ei tahdo pyöristyä kokonaan vanteen ympäri. ???

Siispä tässä kuva tapahtumasta:

(http://i.imgur.com/zzUco.jpg)

Eli tuon verran jää paitsi, ei viitti pakosta repiä ku silloinhan rengas repeäisi. Miten pitäisi toimia?

Renkaan koko sama kuin alk.peräinen 120/70-12"
Otsikko: Vs: Renkaan asennus vanteelle käsin
Kirjoitti: ramba - 23.11.11 - klo:19:27
Käväse jossain rengasliikkeessä ja heittävät renkaan vanteella 5€-10€ ;D
Otsikko: Vs: Renkaan asennus vanteelle käsin
Kirjoitti: pekpel - 23.11.11 - klo:19:29
Reilusti rasvaa renkaan ja vanteen väliin, ihan ekaks, saippuavesi tai fairy käy.
Vastapuolelta kireetä kohtaa pitää painaa renkaan reuna vanteen uraan, sitä varten se on siihen tehty.
Nakkaa toi ruuvari veke, ellei sen kulmia ole pyöristetty, rikot tiivistepinnan renkaan reunasta sillä ja saat sitten lisäillä ilmaa vähän väliä kun tulee "pikku" vuoto.
Tubelessina (sisärenkaattomana) jos laitat niin ei olisi huono asia jos olisit venttiilit vaihtanu samalla uusiin... Motonet ja jotain 2€kpl
Jos renkaassa lukee tube type niin haluaa sisärenkaan...
Otsikko: Vs: Renkaan asennus vanteelle käsin
Kirjoitti: samulainen - 23.11.11 - klo:19:45
Juu kyllä oon käyttänny tuota saippuavettä hiukan voiteluun, ja samalla koittanut saada sitä toiselta puolen pysymään mutta ei onnistu. Pitää kait viedä liikkeeseen sitten.
Otsikko: Vs: Renkaan asennus vanteelle käsin
Kirjoitti: Coastside - 23.11.11 - klo:20:11
Tuo rengasrautamalli on liian paksu ja harjanteet tekee koloja vanteeseen. Kun ne työstäisi ohuiksi ja sileiksi, voisi jopa saada väännettyä päälle kun painaa vastakkaista puolta vanteen uraan, johon voi käyttää puupalikoitakin. Kaikki riippuu siitäkin miten väljäksi vanne on mitoitettu. Voitelun tärkeyttä ei voi liioitella.
Otsikko: Vs: Renkaan asennus vanteelle käsin
Kirjoitti: konenikkari - 23.11.11 - klo:20:16
Tuo vanteella jo oleva renkaan osa pitää painaa niin alas että osuu vanteen syvimpään kohtaan.
Kun olet saanut renkaan vanteelle, etkä saa sieheen ilmaa pysymään
vaihtoehtoja on kaksi, pistä sieheen sisärengas tai mene sinne rengashommia tekevään liikkeeseen, hinnaksi muodostunee suht sama.
Tosin ei nuo kaikki tubeless nettirenkaat nouse vanteelle "heittämällä" kenenkään toimesta.
Otsikko: Vs: Renkaan asennus vanteelle käsin
Kirjoitti: pekpel - 23.11.11 - klo:20:22
Juu kyllä oon käyttänny tuota saippuavettä hiukan voiteluun, ja samalla koittanut saada sitä toiselta puolen pysymään mutta ei onnistu. Pitää kait viedä liikkeeseen sitten.
Pitäis rasvata niin kuin "lähmälti"
Eli julmasti rasvaa / voitelua sekä renkaaseen että vanteeseen..
Pineillä saippuoilla ei muuta kuin suutu rengas sulle.. ;)
Otsikko: Vs: Renkaan asennus vanteelle käsin
Kirjoitti: PappaSkootteri - 23.11.11 - klo:22:00
takaisin laitossa ongelmana tosiaankin se että ei aina onnistu mutta itse kun viimeksi yritin laittaa kymco peopleen n.30mm kapeampaa rengasta kuin alkuperäinen niin ainoa konsti milla sinne sai paineen oli laittaa ensin kuormansidontaliinalla rengas tiukille vannetta liki ja vot rupesi pelaamaan... ja sitku oli jo painetta niin hissukseen liina irti... kannattaa kokeilla viimeisenä konstina jos muut ei onnaa......
Niin ja rasvan korvikkeeksi fairia tms astianpesuainetta jopa ihan raakana tai vai hieman vettä... poistettaessa ja samoin paikalle laittaessa
Otsikko: Vs: Renkaan asennus vanteelle käsin
Kirjoitti: tagatubos - 25.11.11 - klo:09:08
Mulla meinasi usko loppua ihan samassa vaiheessa, tuon nastarenkaan kanssa.
Kuten useimmat sanoivatkin, paina vastakkaiselta puolelta rengas keskemmälle vannetta, niin saat tarvittavan varan. Tiukka se on silti, mutta menee paikoilleen!
Huomasin, että sulla vain kaksi rautaa käytössä... se tekee hommasta takuuvarmasti haastavan, jos tekniikka ei ole vielä ytimessä.
Itsellä oli käytössä 3 lyhyttä ja yksi hieman pidempi rengasrauta ja silti sain tehdä töitä tosissani, että paikoilleen sen sain.

PappaSkootterin mainostama kikka renkaan nostosta vanteelle kuormaliinan kanssa, on todella hyvä ja sitä kannattaa käyttää, jos pelkällä paineella ei saa paukautettua rengasta paikalleen.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: samulainen - 26.11.11 - klo:02:23
Juu piti saada nopeesti vanteelle nii vein pyöräliikkeeseen, laittoivat molemmat 7,50kpl (15egee), sis. ilmaus ja tasapainotus :D
teille jotka siitä ruuvarista varoititte niin ei siit voi olla mitään haittaa, kunhan tökkäsin raosta pitämään kumia paikoillaan, tosin saahan siinäkin olla varovaisena.

kiitos avusta!
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: pekpel - 26.11.11 - klo:03:54
Kivat sulle jos ei ruuvimeisseli tehny tiivistepintaan koloja vanteeseen.
Nehän (kolot) huomaakin vasta sillon kun ja jaksaa ilmanpaineita tarkistella, joskus.. vaikka joka kuukausi olis ihan kiva  ;)
Suunnilleen puolet nastanakeista huutelee sisärengasta vielä sisäänsä
Taitaa oikeesti olla vähemmistönä vielä kunnolliset tubeless nastarenkaat, ja tubetype on halppispäästä. ??
Viisaammat vastatkoon..
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: Coastside - 06.01.12 - klo:22:46
(http://i9.aijaa.com/b/00155/9313092.jpg) (http://aijaa.com/001559313092)

IKH malli joka sopii skoden vanteisiin. 25 mm leveä kärki ei tee paljoa jälkeä vanteeseen. Sillä tuskin saa haittaavia koloja tiivistepintaan. Testasin tuohon helppoon pyörään. Hyvä malli.

Nyt käytettyäni sitä paljon ja nähtyäni tuubifilkkoja, pidän sitä juuri oikeana mallina valuvanteille. Merkittävää naarmuttamista ja koloja tuolla ei saa aikaan.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: Samppa - 09.01.12 - klo:11:06
Leveys ja profiili näyttää passelilta (vrt. Bilteman vastaavat). Taidan hakea varuiksi pari tuollaista, vaikka työn vaivalloisuuden ja renkaanvaihdon edullisuuden kannalta suosinkin nykyään rengasliikkeitä. Ainakin noissa "jäykissä". Tuplavanteet ovat hyvät talvirengaskäyttöön. Ei tarvitse edestakaisin rengasta asennella.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: Skootteri1 - 07.07.12 - klo:14:50
Onko normaalia että kun lisää takarenkaaseen ilmaa niin venttiiliä joutuu painamaan kunnolla vannetta vasten koska muuten ilma suhisee pois venttiilin juuren kohdalta jos ei sitä paina samalla kun laittaa ilmaa? Kyseessä vielä uusi skootteri. Eturenkaaseen kun laitoin niin ei ollut tuota ongelmaa ollenkaan.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: Coastside - 07.07.12 - klo:16:31
Ventiilin kumiosa tai itse vanne on viallisia, normaalia se ei ole.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: Skootteri1 - 07.07.12 - klo:17:08
Itsekin ajattelin että ei taida normaalia olla. No pitää viedä se huoltoon niin eiköhän mene takuun piikkiin.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: nurppa71 - 08.07.12 - klo:20:51
Heh vaihdoin tai piti vaihtaa kymcoon uus takarengas. vanha 120,70,12 uus 110,90,12 mut ei mahtunu alle ku  renkaas kyljen levike mikä estää sopimisen paikoilleen.Ajopinta 110 mut levike yli 120. Rengas kiinalainen.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: juza - 22.11.12 - klo:19:52
Tänään toi kuriiri kotiin uudet Michelin City Gripit. Vähän ne ehtii talven aikana vanhentua, mutta ompahan keväällä uudet kumit alla valmiina.

Alkuperäset olivat kokoa 4.00 - 12.
Rekisteriote ilmoitti vaihtoehtoiseksi kooksi eteen 110/90-12 ja taakse 130/70-12. Lisäksi minimi nopeusluokka ja kantavuus oli mainittu.

Ostin nuo otteen mukaset 110 ja 130 leveät renkaat.
Kapeampi on valmistajan mukaan vain eteen ja leveämpi taakse.
Ihmettelin kun merkintöjen mukaan eturenkaan kuvio menisi ns. väärinpäin pyörimissuunnan kannalta. Onko sillä joku tarkoitus?
(http://motorcycle.michelin.com.au/extension/michelin_twowheel/design/michelin_twau/images/upload/pattern/CityGrip_b.png)

Toinen asia mitä jäin pohtimaan on halkaisija. Eturengas on ilman vannetta pari senttiä korkeampi. Alkuperäset ovat saman kokoiset keskenään, 4.00-12 Osaako joku laskea mikä noiden alkuperäiste koko on halkaisijaan nähden uusiin ostamiini??
Itse ajattelin vääntää ne vanteelle, tehty ennenkin, mutta kuinkahan tasapainotuksen kanssa? Nopeus kuitenkin vaan maks 100kmh. Alkuperäsissäkään ei näy vanteissa painoja.

Pyörimissuunta? (http://aijaa.com/SPTs7u)

Valmistusviikko? (http://aijaa.com/3oxkKb)

(http://i5.aijaa.com/t/00772/11327089.t.jpg) (http://aijaa.com/4CPBuf)
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen)
Kirjoitti: InsOmnia - 22.11.12 - klo:21:34
Kyllähän tuo etunen on hiukan korkeampi todellisuudessakin, mutta sehän on vain hyvä asia.

Renkaan pyörimis-suunta kuuluukin olla juuri noin, etusessa jarrutuspito ja takasessa kiihdytyspito. Jotenkin se kuulemma vielä vaikuttaa sadekelillä positiivisesti, kun kaksipyöräisen renkaat pyörii eri suuntiin.
Otsikko: Skootterimopon Renkaat
Kirjoitti: Mammo - 01.05.13 - klo:20:46
Pitääkö skootterimopon renkaiden kuvio olla sama?Kunhan vain renkaiden tuuma ja leveys pitää olla mitkä on alkuperäisissä renkaissa!
Kiitos kaipaan vastausta!
Otsikko: Vs: Skootterimopon Renkaat
Kirjoitti: kapeliuskani - 01.05.13 - klo:21:35
Onko rekisteriotteeseen piirretty skootterin renkaan kuvio?  ::)
Otsikko: Vs: Skootterimopon Renkaat
Kirjoitti: pekpel - 01.05.13 - klo:21:35
Siis renkaiden kuvio verratuna alkuperäisiin ?
Ei tarvi..
Itekin vaihdoin asfalttikuvion klassiseen skootterikuviointiin..
Ei taida olla pakko olla sama kuvio edes edessä ja takana, kunhan ei toinen ole nastarengas ja toinen nastaton..
Otsikko: Vs: Skootterimopon Renkaat
Kirjoitti: PappaSkootteri - 01.05.13 - klo:21:36
renkaiden kuvioilla ei ole merkitystä vaan otteeseen merkityilla koko merkinnöillä on siis erikuvioiset voi olla edessä ja takana
Otsikko: Vs: Skootterimopon Renkaat
Kirjoitti: FrozenCorpse - 01.05.13 - klo:21:39
Kuvioinnilla ei ole muuta merkitystä kuin pito erilaisilla alustoilla.
Vain rekisteriotteeseen merkitty renkaan koko ja mitat ovat merkitseviä.
Otsikko: Vs: Skootterimopon Renkaat
Kirjoitti: HiTec - 01.05.13 - klo:22:53
Niin no lakihan sanoo että samalla akselilla tulee käyttää mitoiltaan ja teknisiltä ominaisuuksiltaan samanlaisia renkaita (esim. kantavuus ja nopeusluokka) = jopa samalla akselilla erikuvioiset ovat sallitut. Ja kun mopossa tuolla akselilla on ... vain 1 kumi, niin ;)

Akateeminen nippeli: Mitenkäs tuo MP3? Siinähän on edessä 2 gummia, mutta niitä ei ole yhdistetty toisiinsa millään => onko kyseessä 1- vai 2-akselinen etupää? ???

Vastaus: Kyseessä on silti 1-akselinen, vrt. vaikka takavetoiset autot. Eihän niissäkään eturenkaan pyörintä ole mitenkään toisesta riippuvainen 8)
Otsikko: Vs: Skootterimopon Renkaat
Kirjoitti: ilborg - 07.05.13 - klo:20:20
Toki kannattaa vaihtaa molemmat kumit sitten kerralla saman mallisiin renkaisiin. Ei tietysti ihan välttämätöntä, mutta eritoten suosittelen niin että parempi pito on kaksipyöräisessä vehkeessä edessä. Ei ole kivaa kaksipyöräisessä jos eturengas luistaa (tosin skootterissahan tahtoo tavallisesti olla näin).

Käytännössä mopossa riittää kun katsoo että renkaan koko on oikea, kaikki muut speksit on paljon parempia kuin mitä skootterilla pystyy ajamaan.
Otsikko: Nappula renkaat
Kirjoitti: meitsi - 09.05.13 - klo:09:35
Pitäis löytää hyvä kestävä rengas hiekka savi pinnallle, kokemuksia?
Otsikko: Vs: Nappula renkaat
Kirjoitti: viisnelonen - 09.05.13 - klo:09:44
Pitäis löytää hyvä kestävä rengas hiekka savi pinnallle, kokemuksia?

Siis tielle vai maastoon ? On aivan eri rengas sorateille ja soramonttuun (hiekkaa,soraa ja ehkä vähän saveakin) Hyvin karkeanappulainen rengas (crossirengas) on tiellä vähemmän kiva ellei sitten ole kyseessä juuri sorastettu soratie tai muuten jos on paljon löysää soraa ns soratiellä.. niitäkin on mutta ei juuri skootteristit niille eksy.

Lisäys: Pelkästään leveyden (profiilin) muutoksella saattaa päästä huomattavaan parannukseen, kuvion muutos on tietty aina parannus kun asfalttirenkaasta lähdetään hakemaan pitoa soralle.
Otsikko: Vs: Nappula renkaat
Kirjoitti: Coastside - 09.05.13 - klo:10:32
Schwalbe iceman nastarengas on hyvä hiekkatielläkin, kesällä ilman nastoja. Kuvio on tiheä nappula eikä siis toimi hiekkamontussa.
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen) ja yleisesti renkaista
Kirjoitti: meitsi - 11.05.13 - klo:10:11
Hakusessa leveä nappularengas  (130/90 -10") mikä pitää hiekka savi tiellä ja asfaltilla :-\
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen) ja yleisesti renkaista
Kirjoitti: viisnelonen - 11.05.13 - klo:10:27
Hakusessa leveä nappularengas  (130/90 -10") mikä pitää hiekka savi tiellä ja asfaltilla :-\

Tässä leveä nappularengas:  http://www.mprengas-online.com/cgi-bin/rshop.pl?details=Ordern&typ=R-155735&cart_id=23291611.1136.3437&Cookie=&ranzahl=1&Breite=130&Herst=&Quer=90&Felge=10&Load=&S_Z=-&Speed=&weiter=0&last_sort=&kategorie=&Ang_pro_Seite=50&sort_by=&gesanzeige=&rf=&Transport=P&tyre_for=Roller&F_F=&dsco=1136&sowigan=&RunFlat=&m_s=1&profil=&Achse=&LoadRange=&s_p=&x_tyre_for=&rsmFahrzeugart=

Varmista että mahtuu pyörimään ..
Otsikko: Vs: Renkaanvaihto ja renkaanvaihtotarve (kuluminen) ja yleisesti renkaista
Kirjoitti: purgiaali - 25.05.13 - klo:22:20
Pyöräytin kymcoon alle uuden takanakin. Alkuperäinen chengchintire vaihtui biltemaan. 28000km pyörittyään chengchinissä erottui renkaan keskellä oleva kuvio vielä osan kierrosta  ;D

Hyvälaatuiselta vaikuttaa tuo bilteman rengas, paljon pehmeämpi ja tuntuu enemmän oikealta kumilta, toisin kuin tuo chengchin, joka on hieman muovisen tuntuinen.

Hieman yllätyin, kun huulirasvan kanssa väänsin tuon renkaan vanteelle, niin piruuttani kokeilin käsipumpulla laittaa ilmaa ja nousihan se  vanteelle ihan itsestään. Edelliskerralla rengashommissa, kun laitoin käytettyä rengasta vanteelle, jouduin kompuran kanssakin hieman kikkailemaan ennenkuin alkoi ilma tarttumaan renkaaseen.

Rengasta mopoon kiinnittäessä alkoi näyttää isommalta tuo biltema, ja pitihän se kaivaa rullamitta esille. Bilteman kehämitta 152cm, vanha slicksi 142cm. Tämähän meni ihan virittämisen puolelle 7% lisää välitystä  :D Vajan seinältä löytyi vielä yksi vanha rengas, jossa pari milliä pintaa ja kehämitta 146cm.  Hmmm kiinalaiset toleranssit  ::)