Erään lifepo4 tarinaa
"Käytä aina sulaketta, joka on suoraan akun toisessa navassa. Sulakekoko niin, että johdot varmasti kestävät sen virran.
Vaikka LiFePO4 akut ovat erittäin stabiileja, tulee latausta aina pitää silmällä. Esim. laturin vikaantuessa akkukenno voi joutua rajuun ylilataukseen.
Akkukennon ehdoton minimijännite on 2.7V, sen alapuolella kennoon alkaa tulla vaurioita ja kapasiteetti laskee pysyvästi. Mikäli käyttösovelluksessa matala jännite on vaarana, kannattaa käyttää alijännitesuojaa. Esim. Victron Energy Smart BatteryProtect, soveltuu kahdesta LiFePO4 kennosta ylöspäin oleville jännitteille. Esim. neljän kennon akkua ei kannata koskaan ajaa alle 11.5V, käytännössä kaikki kapasiteetti on jo käytetty. Pidempää käyttöikää silmällä pitäen 12.0V on hyvä alaraja.
Lopeta lataus kun yksittäisen kennon jännite on max. 3.65V (neljä kennoa 14.6V), kenno on yleensä käytännössä täynnä jo 3.5V kohdalla, maksimi kestoikää haettaessa 3.5V on siten hyvä jännite lopettaa lataus.
LiFePO4-akun varaustilaa on hiukan hankala arvoida jännitteen perusteella, n. 80% kennon kapasiteetista on välillä 3.25 - 3.4V.
Suositus on tietenkin käyttää LiFePO4-laturia, mutta akkua (4 kennoa = 12V tai 8 kennoa = 24V) voi yleensä ladata myös tavallisella akkulaturilla, mutta tulee seurata ettei lopussa maksimijännite ylity. Laturi tulee irroittaa heti kun akku on täysi, ylläpitoon lyijyakun laturi ei sovellu.
LiFePO4 akkua ei saa ladata pakkasessa.
Ennen kuin useampi kenno kytketään sarjaan, tulee tarkistaa, että kennojännitteet ovat n. 0.05V sisällä toisistaan. Näin kennot ovat aina samassa kapasiteetissa, eikä esim. yksi kenno pääse laskemaan liian alas. Kennot voi kytkeä rinnan tasaantumaan (jos jännite-ero on pieni). Pienistä yksilöeroista johtuen, esim. täydessä lautauksessa tasatut kennot voivat olla hiukan eri jännitteessä (~0.1V) tyhjänä. Tasaaminen on siksi suositeltavampaa suorittaa varaustason alapäässä, koska alijännitteeltä suojaaminen on tärkeämpää. Tarkista käytöstä riippuen, esim. pari kertaa vuodessa kennojännitteet.
Eristä ja suojaa aina kennojen navat ja liittimet. Älä vedä kennojen napojen/liittimien yli johtoja, jotka voivat nirhautua ja aiheutaa oikosulun.
Älä oikosulje kennoa, seurauksena on sulaa metallia!
Koteloi kennot johonkin suojakoteloon, jos on pienikin vaara kolhuille.
Jos kenno tippuu tai siihen tulee näkyvä kolhu, poista kenno käytöstä.
LiFePO4 soveltuu hiukan huonosti yhteen normaalien ajoneuvojen omien laturien kanssa. Täydelle akulle latausjännite on jatkuvana turhan korkea, toisaalta vajaa LiFePO4 akku imee yleensä kaiken virran mitä laturi pystyy tuottamaan."
Eli lifepo4 akkua voi käyttää vain lifepo4 ympäristössä.
Osa noista akuista myydäänkin vain sille soveltuvan laturin kanssa.
Ollenkaan en ymmärrä, mitä etua on 350A starttivirrasta
laitteissa joissa maksimi startin virta on alle 100A
Ehkä saa starttimoottorin palamaan.
Se etten oikein ymmärrä, olkoon minun häpeäni
